Siodła z niższej półki, co polecacie?
Karla🙂 ... siodło w moim guście.
halo, a tego to nie wiedziałam.. 😡 bardzo dziękuję, jeżdżę już dość długo a wciąż się uczę i wciąż tak mało wiem.
Jak dobrać siodło:
Waga jeźdźca -długość siedziska między przednim i tylnym łękiem
do 40kg - 15-15,3/4
41-55kg - 16-16,5
56-79kg - 17-17,5
80-120kg - 18
Rozstaw łęku występuje w rozmiarach 30-38.Przy właściwie dobranym rozmiarze pomiędzy przedni łęk siodła a kłąb konia powinno zmieścić się 1,5 - 3 palców (jeden na drugim).
takie informacje znalazłam.
Aj z tym rozmiarem siedziska to ściema. Wszystko zależy od długonogowatości jeźdźca, waga nie ma nic do rzeczy.
a czy to nie tyłek ma wpływ na rozmiar siedziska? a co za tym idzie waga? Nogi to chyba raczej mają wpływ na długość tybinki.
Jasne, że tyłek, ale waga też nie zawsze jest wyznacznikiem jego wielkości. Zresztą według tych informacji nie ma siodeł węższych niż 30, co jest nieprawdą.
Dziewczyny jak umieścicie kolano w odpowiednim miejscu na poduszce kolanowej (miednica zasiądzie w takiej pozycji, w jakiej zasiąść ma, a łydka ułoży się jak należy), to w zależności od długości uda tyłek wypadnie Wam bliżej, bądź dalej tylniego łęku. Jasne, że wielkość tyłka jest ważna, ale jak ktoś ma ponad 170cm wzrostu i długie nogi, to mimo że jest szczupły w 16,5 nie wsiądzie. Wiem to z autopsji, bo siodeł miejszych niż 17,5 nie oglądam mimo zaiste małego tyłka 😉
Cookie, jak - nie wsiądzie? Wsiądzie, tylko będzie musiał mieć siodło w rozmiarze 16,5 z przedłużonymi tybinkami. Zapewne uszyte na miarę. I tak się generalnie powinno robić jeśli ktoś ma ambicje na naukę poprawnego dosiadu.
Cookie, ty masz umieścić w pierwszym momencie tyłek w poprawnym miejscu, a nie kolano. Jak już tyłek umieścisz i kolano ci wyłazi to masz mieć dłuższą / bardziej wypuszczoną tybinkę a nie siedzisko większe. To jest właśnie problem, że ludzie tego nie wiedzą i potem siedzą sobie na tylnym łęku radośnie, zamiast postarać się o siodło z odpowiednio dopasowaną tybinką.
jak mam dłuższą tybinkę, to udo jest bardziej pionowo a odcinek między kolanem, a tyłkiem się skraca, przez co uda działają w zupełnie inny sposób.
Cookie, ale to udo, to nie powinno właśnie być bardziej pionowo? Jak w takiej pozycji odległość od kolana do tyłka Ci się skraca? Pytam bez złośliwości, po prostu staram się sobie wyobrazić to co opisałaś.
sory ale bzdury piszecie. odległość od kolana do tyłka jest zwsze taka sama :] Udo ma zawsze taką samą długość, nie skraca się przez wysunięcie czy cofnięcie nogi
Cookie, nie wiem co ty wiesz o dopasowaniu siodła do budowy jeźdźca ale na razie to bzdury piszesz. Jak to Ci się udo pionowo bardziej robi jak masz dłuższą tybinkę? W siodle robionym pod budowę niestandardowego jeźdźca reguluje się płynnie długość tybinki, jej skątowanie (wysunięcie do przodu), długość i kształt klocka.
Jeszcze raz piszę - tyłek ma ci siedzieć w jednym, konkretnym miejscu siodła. Jak siedzisz w siodle za dużym na siebie, za to takim, żeby mieściły ci się nogi a tym samym tyłek wychodzi do tyłu to po prostu źle siedzisz i już.
pantofel, epk, pocieszyłyście mnie, bo już mi się wydawało, że moją budową lub wyobraźnią jest coś nie tak 😉
jak udo będzie bardziej pionowe, staw biodrowy będzie bardziej otwarty, zmienia się środek ciężkości jeźdźca (jest wyżej) przez co jeździec jest miej stabilny. jasne, że tyłek powinien być zawsze w tym samym miejscu, ale też nie powinno się zmieniać tego kąta otwarcie stawu biodrowego.
Widocznie inaczej jesteśmy uczeni. 😉
Ale ja po raz kolejny pytam jakim cudem długość tybinki na to wpływa? Bo ja pierwszy raz takie cudo słyszę. Na to to może mieć wpływ co najwyżej skątowanie tej tybinki / ustawienie i kształt klocka kolanowego.
długość tybinki nie ma nacto wpływu, tylko to gdzie się znajdzie kolano. przy małym siedzisku człowiek krótkonożny i małotyłczny będzie miał kolano wyżej niż równie małotyłczny człowiek długonożny. Chyba, że długonóg usiądzie barsziej na tylnym łęku- wtedy jest szansa na ułożenie kolana w tej samej pozycji i zachowanie tego samego kąta stawu biodrowego. 🙂
Cookie, naprawdę z geometrią było ci nie po drodze 🙂 Człowiek krótkoudy(!) zawsze(!) będzie miał kolano wyżej niż długoudy 🙂 (bezwzględnie - mierząc od ziemi). Siedzisko pasuje się do "objętości" pupy. Długość tybinki - do długości ud. Kąt tybinki - do kąta ud (także względem bioder).
chodzi o to, że długoudy w tym samym siodle, co długoudy (nawet z dłuższą tybinką) będzie miał udo niczym stroma zjeżdżalnia, a krótkoudy niczym zjeżdżalnia mniej stroma (krótkoudy usiądzie bardziej jak skoczek, długoudy jak ujeżdżeniowiec) 🙂
Cookie, ale ludzie o różnych długościach ud mają mieć Różne! siodła. Jeśli mają to samo - to któryś siedzi ŹLE!
no i tylko o to mi chodziło. 😉Choć nadal uważam, że mierzenie siedziska odnosząc się do wagi jeźdźca, to kiepski pomysł
Cookie, no kiepski - bo nie uwzględnia np. wagi kości i mięśni, leci po przeciętnej. Mimo wszystko trudno mi wyobrazić sobie osobę, która waży 54 kg w 17,5 🤔 Natomiast bywa, że "obfita" kobitka 79 kg będzie potrzebowała 18+.
Kochani, ma ktoś pod ręką Daslo Rimini ProLight 17,5 albo 17 i mógłby mi zmierzyć długość od przedniego łęku do końca poduszek pod tylnym? Nie wiem czy się wciśnie w podkładkę roz.M, a w stajni nie ma nikogo kto to teraz zrobi.
Jak nikt nie napisze, to jutro koło 14 dam znać. Mam siodło 17,5.
Oj, byłabym bardzo wdzięczna, bo ja dam radę sprawdzić dopiero w piątek. 🙁
Olkej, przyjechal do mnie thorowgood gryffin 🙂
no powiem wam, ze po obejrzeniu wstepnym jestem bardzo mile zaskoczona🙂 ladne wykonczenie, siadlam sobie na sucho na razie tylko, wszystko fajnie, tybinka moglaby byc nieco krotsza, ale luz, nie ma dramatu. fajne to syntetyczne siedzisko, klei sie czlowiek do niego nawet w normalnych spodniach😉
w weekend test na koniu😉
faith A TO UJEŻDŻENIOWE? Jak dasz radę to wrzuć zdjęcia na koniu 🙂
tak, ujezdzeniowka🙂
jak bedzie dobrze lezalo to mam planie jeszcze zakup klockow wintecowych, podkleje sobie🙂
ale serio, jakoscna pierwszy rzut oka nie odbiega od wintecow🙂
ty wiesz ze nie wiem?😉 macam i macam, ciezko powiedziec, ale chyba syntetyczne.
Mi w wintecu nie podobały się właśnie takie plastikowe przystuły, dociagałam popreg i dociągałam i cały czas miałam wrażenie że są luźne.
z tego co pamietam w wintecu a przynajmniej w IW i contourblocku przystuly sa syntetyczne ale takie hmm... no zamszate 😁 a tu sa chyba syntetyczne ale wyglada to jak licowka, znaczy ze gladkie a nie mechate 😀
Ja zarówno w Wintecku 500 jak i w Wintecku Wide miałam gładkie przystuły. I jest to jedyna rzecz, której nie lubię w tych siodłach. W 500 było widać już małe pęknięcia. Wide jest nowy, więc jeszcze nic się nie dzieje, ale sądzę, że prędzej czy później zaczną powoli pękać. Nie wiem czy te małe pęknięcia później się powiększają i przystuły trzeba wymieniać czy pozostają niewielkie przez wiele lat.