tet fantastyczne psy i fantastyczny film! 👍
a powiedz czy zapotrzebowanie przewyższa możliwości fundacji? czy sito wymagań dla potencjalnego użytkownika jest na tyle gęste że w rezultacie macie mniej więcej tyle samo oczekujących co szkolonych psów?
TET takie psy są kastrowane/sterylizowane?
sa kastrowane/sterylizowane.
wbrew pozorom wcale nie zglosilo sie wiele osob. i wiele zrezygnowalo po pierwszym spotkaniu. spodziewali sie polaczenia komputera z gps. i 100% satysfakcji od pierwszego spotkania.
tet, respect, fajna robota.
JARA kojarzysz z pamięci jakąś fajną karmę puppy dla dużych ras, bezzbożową, z alternatywnym mięsem-bez kurczaka?
młoda je 3 rodzaj karmy no i sama nie wiem czy przy niej zostać, czy szukać dalej.
W karmach dla szczyli mało się orientuję, a z podziałem na wielkość to już w ogóle. Ja okres szczenięcy przekoczowałam na jednej karmie i z niecierpliwością czekałam aż w końcu przejdę na karmę dla dorosłych. Zmieniłam karmę w wieku 10-11 miesięcy na White Wolfa.
Buła jechała na Biomillu Junior Sensible
Suszone mięso jagnięce (dehydratyzowane) - (min. 27%), ryż, proteiny ziemniaczane, tłuszcz roślinny oraz zwierzęcy, proteiny pochodzenia roślinnego, ryba oraz olej rybi, pulpa buraczana, oligosacharydy, drożdże, DL-metionina, minerały, witaminy, pierwiastki śladowe.
Gdybym teraz cofnęła się do okresu szczenięcego to karmiłabym tylko Fish 4 dogs.
Gdzie dostanę próbkę TOTW?
Tet, mam jeszcze pytanie o tę konstrukcję z filmów. Orson uwielbia łazić po tego typu rzeczach ale nie ma w sobie pewności, łapy mu się ześlizgują gdy zawraca itp. Te drabinki sama przygotowałaś? są jakieś rzeczy, o których trzeba pamiętać podczas budowy? Jak go nauczyć ostrożnego chodzenia? Chodzenie po leżących deskach? Równoważnia? Na razie uruchamiamy zad ale jesteśmy na początku drogi...
Jeśli chcesz to mogę po pracy pogrzebać w tych moich karmach i czegoś poszukać 😉
byłabym wdzięczna :kwiatek:
no właśnie młoda teraz je F4D... ale wydaje mi się, że na WB jakoś efekt był większy (ale może i po hodowli inaczej zaczęła się rozwijać...), odbiła szybko, tylko.... nie chciała tego wcale jeść :/
teraz jest lepiej, chętniej je, ale i tak nie ma takiego efektu wow, chociaż rośnie i rozwija się ok... sama nie wiem czy jest coś z porównywalną jakością, co będzie jej bardziej smakować...
- ostatnio w zoologu mi zarzucili probkami nowej karmy, produkowanej zreszta przez tropical - tych od zarcia dla rybek 😉
nazywa sie to TropiDog i jest podpisane jako karma "super premium"
Też dostałam próbkę, muszę powiedzieć, że śmierdzi dokładnie jak pokarm dla rybek. Pies zjadł, ale on i pedigree zje jak jest głody, ale do mnie osobiście w ogóle nie przemówiła ta karma.
I właśnie czy można gdzieś np. wysyłkowo za parę złotych lub gdzieś w Krakowie dostać jakieś próbki karm?
Chciałabym przywitać wszystkich w kąciku i przedstawić długo wyczekiwanego pana:

na zdjęciu ma 4 miesiące. mieliśmy długo problemy z biegunką oraz krwią w kupie, celowaliśmy z karmą, nic mu nie pasowało no ale wreszcie wyszliśmy na prostą 🙂 w między czasie też nam się ostro zarobaczył, innym razem wymiotował całą noc i generalnie pierwsze miesiące to był stres. no ale szczęśliwie rośnie radośnie i nawet z koniem żyje w zgodzie i ćwiczymy partnerstwo 😉
Albo to cena za 2kg, a nie 12 😁
Napisałam do nich maila.
edit:
I dostałam odpowiedź
Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi, cena była rzeczywiście pomylona. To bardzo dla mnie ważne, że są osoby przychylne mi, bo równie dobrze mogłaby Pani zamówić paletę worków, a ja miałabym obowiązek sprzedać karmę Pani za cenę widniejącą w dniu zamówienia. Mój sklep i moja praca to moja pasja i sama angażuję się w każdy drobiazg. Sklep internetowy to tylko moja praca, którą najczęściej wykonuję w godzinach nocnych, bo w ciągu dnia jestem dla swoich klientów w sklepie stacjonarnym. Takie pomyłki wynikają z niedopatrzenia, zmęczenia i choć nie powinny się zdarzać, to jednak są wpisane w naszą, ludzką ułomność. Nikt z nas nie jest nieomylną maszyną.
Nabijam posta pod postem.
RioBrawo,
Magnusson Light 14kg 200zł
świeża rozdrobniona wołowina, pełnoziarnista mąka(razowa), mąka jęczmienna, świeże jaja, olej rzepakowy tłoczony na zimno, świeża marchew,pulpa ziemniaczana.
8% tłuszuczu
Wolfsblut Cold River 15kg 266zł
Bataty, świeży pstrąg, suszony łosoś, skrobia ziemniaczana, olej z łososia, wątroba z łososia, włókna grochu i spirulina, listownica palczasta, algi Dulse, porost irlandzki, trawa morska, sałata morska, głóg pospolity, tauryna, lizyna, minerały i witaminy (włącznie z DL-metioniną, substancjami probiotycznymi typu oligosacharydy fruktozy i oligosacharydy mannanu), wyciąg z Yucca Schidigera, L-karnityna, beta-karoten.
9% tłuszczu
Wolfsblut Dark Forest 15kg 266zł
Bataty, świeża dziczyzna, suszona dziczyzna, ziemniaki, tłuszcz jagnięcy, siemię lniane, groch, zioła śródziemnomorskie, wątroba jagnięca, aronia, owoce dzikiego bzu, czarne porzeczki, czarne jagody, jeżyny, pokrzywy, głóg pospolity, żeń-szeń, ziarno anyżu, kozieradka, mniszek lekarski, tauryna i spirulina, lizyna, minerały i witaminy (włącznie z DL-metioniną, substancjami probiotycznymi typu oligosacharydy fruktozy i oligosacharydy mannanu), wyciąg z Yucca Schidigera, L-karnityna, beta-karoten
10%tłuszczu
Wolfsblut Wide Plain 15kg 266zł
świeża konina, bataty, proteiny ziemniaczane, tłuszcz koński, tymianek, majeranek, oregano, pietruszka, szałwia, Immutop (koncentrat topinamburu), aronia, owoce dzikiego bzu , czarna porzeczka, czarna jagoda, ostrężyna, pokrzywa, głóg pospolity, żeń-szeń, mniszek lekarski, tauryna, lizyna, minerały i witaminy.
9% tłuszczu
Lukullus wołowina i pstrąg 15kg 179zł
sproszkowana wołowina (28 %), ryż pełnoziarnisty, sproszkowany pstrąg (6 %), tłoczony na zimno olej rzepakowy, algi morskie, lucerna, buraki, kiełki ryżu, zioła, gruszki, jabłka, masa żółtkowa, kminek, olej lniany, chleb świętojański, tlenek glinu, ziemia okrzemkowa, yucca schidigera, borówki, elementy śladowe, witaminy
9% tłuszczu
Fish 4 dogs Finest Salmon4Dogs 12kg 239,95zł
- łosoś 30,5% , ziemniaki 30,5%, mączka śledziowa 21,4%, olej z łososia 7,6%, włókno z buraków 6,4%, drożdże browarnicze 2,1%, minerały 0,8%, witaminy 0,7% / razem 100 % - nic więcej /
11% tłuszczu
Karm o niskiej ilości tłuszczu jest więcej, problem pojawia się kiedy chce się wyeliminować drób i zboża. Im mniejsza cena karmy tym więcej wypełniaczy i tańsze mięso (czytaj kurczak). Tylko w tych karmach, które stosowałam nie ma drobiu i jest poniżej 10% tłuszczu. Im karma lepszej jakości tym cena wyższa. Z karmami typu Josera, Meradog itp nie miałam nigdy do czynienia.
emi 😅 😅 😅
malutka jest prześliczna!
tet - dzięki wielkie za rady! Bardzo przydatne, szczególnie, że mi jako dyletantce łatwo wcisnąć wszelki kit :/
No właśnie, ważna jest chyba ciągła praca z takim psem przewodnikiem.
Przyszedł do nas kiedyś pudel królewski w jednym kawałku. 5 godzin czesania. Psychika-genialna!!! Przez tyle czasu pies nie okazał najmniejszego zniecierpliwienia. Potem okazało się, że to właśnie pies wyszkolony dla osoby z cukrzycą(szkolony za granicą). Pytałam jak się sprawdza, ale właściciel przyznał się, że rozpieścił psa, nie wymagał i pies teraz jest tylko jako towarzysz. Szkoda, bo podejrzewam, że wyszkolenie go kosztowało kupę kasy.
JARA tak, na TOTWie się okropnie drapała i miała łupież 🙄
To podobnie jak u mnie.. :/
Może nie zaleci ogłoszeniem..
Karmi ktoś może Acaną sport&agility i mogłabym odkupić 1kg? (na 99% wycofali z produkcji opakowania 2,5kg tej karmy a poza tym i tak wychodziła b.drogo przy tak małym opakowaniu)
Dziś umiemy już waruj. Jeszcze bez słów, na razie na gest.
Nawet zrobił popisówkę na szkoleniu i na same gesty zrobił waruj -> siad -> waruj
A potem zobaczył psa za drzwiami i biegał jak opętany 😁
Byłam dzisiaj z pudlem u naszego ulubionego katastroficznego weta na obcięciu pazurów. Rany jak on mnie wkurza!! Od dwóch lat co nie przyjdę to pyta ile pies ma lat, a potem standard: oooj, pani nie powinna z nim chodzić na długie spacery. Proszę z nim chodzić 2 razy dziennie, raz dookoła bloku a drugi raz tylko na siku. To jest stary pies, on długo nie pociągnie już, pani jest na to przygotowana?
Co z tego, że pies śmiga jak by miał motorek w tyłku, zaczął się niedawno z nami bawić na spacerach i w ogóle mu szajba strzela, przecież on umiera! A ostatni ponad 2-godzinny spacer po lesie po prostu go wykończył. Ech.
W ogóle to pudlu mi kuleje na lewy przód, tak jak by od łopatki. Galopem biega swobodnie i dużo, widocznie bez bólu, ale jak kłusuje to mocno zadziera tą nogę do środka i do góry. Czeka nas wet, ale to dopiero jutro.
Dzionka, zmień weta.
Moja przyjaciółka ma pudla 97 rocznik, śmiga jak nówka sztuka, dobrze się prowadzi, nie bity 😉
JARA, to jest taki wet pod domem, chodzę do niego tylko właśnie na obcinanie pazurków albo recepty (bo pudel bierze theovent na swoje płuco). Normalnie mam innego, dobrego 🙂 Ja mu w ogóle nie wierzę, jak patrzę co ten pies wyrabia 😀!