Konie wielkopolskie/trakeńskie

Ja żałuję że mi się kary Ajbek nie urodził, a jeszcze lepiej Ajbeczka  😉, ogierka niestety prędzej czy później na sprzedaż trzeba będzie wystawić, a córkę Ajbeka widziałabym u siebie w stajni  😉
[/quote author=Risa link=topic=96.msg1562721#msg1562721 date=1351020429]
[/quote]Za mojej młodości ,jak się chciałam czegoś dowiedzieć więcej, to kupowałam sobie książki.[/quote]

Czy forum nie jest po to aby również z niego jaką wiedzę wyciągnąć?
Właśnie dlatego nie lubię się wypowiadać...
W każdym razie Titina dziękuje za podanie pozycji książkowej  😉[/quote]

==============================================================
Nie gniewaj się, ale nie chce mi sie po ileś tam razy pisać tego samego  😉
Poszukaj wątku na starej wolcie o koniach wlkp, tam zamieściłam konie wlkp. które do ,,czegoś" doszły
Freska   Trakeńska Szczęśliwa Miłość
29 października 2012 10:18
[s]Czy znajdzie się wśród trakeniarzy dobra dusza posiadająca książkę "Stadnina Koni Liski" z 1966r i mogła by pożyczyć lub w jakikolwiek sposób udostępnić? 🙇 Sprawa  dość pilna[/s]  🙄

Już mam  😉
Mój Rodan :

Ojciec: Tramal/ sp po Cabrol/sp i Tracja/sp
Dziadek- Cabrol po Caletto I/hol. i Wagengold/hol.
Babcia- Tracja po Czad/sp i Terpenika/sp

Ze strony matki same wielkopolaki.

Nie powinien on być sp? I zastanawia mnie dlaczego jego dziadek ma sp skoro oboje jego rodzice to hol.
pamm
Cabrol jest akurat koniem holsztyńskim
http://www.bazakoni.pl/horse_2996.html
Jednak sama przynależność rodziców do danej księgi hodowlanej nie gwarantuje, że potomek takiej pary rodzicielkiej będzie dnaje rasy. Decydować może o tym sam hodowca zapisując konia do takiej, a nie innej księgi.
No a w paszporciku mojego konia jest napisane że sp -,-
21 grudnia 2012 15:51
Czy po Czarczafie jest jakiś uznany ogier?
W związku trakeńskim jest uznany Ambrozjo J po Czarczaf. Został zresztą czempionem próby http://trakeny.eu/index.php?page=67 - wyniki z 2011
Ambrozio ma też licencję PZHK. Nie powiem jego bonitacja (był bonitowany m.in razem z Durano, który odpadł) była dla mnie zaskakująca:
21 grudnia 2012 18:05
Louisa, armara dziękuję Wam bardzo  :kwiatek:
Szukam kogoś kto mi coś wytłumaczy. Ta sama matka, ojcowie holsztyńscy, zachodni tymczasem klacz wpisana do księgi sp:
http://www.bazakoni.pl/horse_65333.html
a ogier (wałach ?) do wlkp:
http://www.bazakoni.pl/horse_182903.html
Odkryłam też ostatnio, że w Pępowie hoduje się nowoczesne wlkp - 3/4, 7/8 rodowodu zagranicznego, ale konie twardo wpisywane do księgi wlkp. Czym to się różni od sp ?? Przecież to jest kompletnie niedorzeczne...
armara to jest pikuś...a co z Rulonem i Rumiankiem? pełni bracia a jeden sp a drugi wlkp
Paranoja, kurczę nie prościej uznać, że rasa wlkp po prostu nie istnieje ? Nie rozumiem.
Prościej było by wprowadzić rasy tka jak u Niemców , od województw, tzn, jak  u nich z landów, były by wtedy wlkp, i małopolskie i śląskie ,a każda wyglądała by prawie tak samo  😉
Prościej było by wprowadzić rasy tka jak u Niemców , od województw, tzn, jak  u nich z landów, były by wtedy wlkp, i małopolskie i śląskie ,a każda wyglądała by prawie tak samo  😉

Dokładnie. Teraz sp i wlkp są nierozróżnialne...
armara dorzuć do tego niektóre młp,w sumie to nawet nie niektóre, ale nawet ostatnie uznane reproduktory są  mhm no nie do końca w typie młp. Ale co zrobić? Liskowskie konie od razu się rozpozna ( wlkp z pochodzeniem trak, niestety ciągle duża część na zielonych paszportach), ale już racockie... postawisz wlkp obok sp i ..no😉
08 stycznia 2013 13:46
Piszę pracę inż na podstawie Lisek i już totalnie zgłupiałam  😵 Czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć  :kwiatek: dlaczego Banita po Arcus krył w Liskach i jego potomstwo jest rasy wlkp skoro on sam jest rasy małopolskiej? 🤔 Czy może jest z nim tak jak z Greyem po Cynik, rasa xo a wpisany do Księgi małopolskiej?
Banita to xo, tak jak większość koni z Ochab czy Janowa.
08 stycznia 2013 13:55
Armara po raz kolejny,dziękuję bardzo  :kwiatek:
Watek o wlkp a jesli juz była moża o uznawaniu koni to może ktoś pamięta ZT 2008 i ogiera Kendo  sp?
dlaczego nie dostał licki
777, nie ma go w wynikach, ani na liście ogierów zakwalifikowanych do ZT.
a to coś mi się chyba pomyliło czy jak
czy nabór na 100 dniowy trening wierzchowy to nie to samo co nabór do zt ?
tu jest kendo
To samo. Pewnie się nie dostał po prostu. Wyniki ogierów niezakwalifikowane są zamieszczane jedynie w protokole i nie są upubliczniane.
Dlatego pytam bo patrząc jedynie na zdjęcia zadaje sobie pytanie w czym był gorszy od Marsa czy też Korteza
Przeglądam foty z zt i patrzę sobie po czym to i jak sie mu powiodło lub nie
jak nie powiodło to dociekam jaka przyczyna
dobra koniec offa jak by ktoś wiedział to bardzo proszę o info na pw
Dlatego pytam bo patrząc jedynie na zdjęcia zadaje sobie pytanie w czym był gorszy od Marsa czy też Korteza
Przeglądam foty z zt i patrzę sobie po czym to i jak sie mu powiodło lub nie
jak nie powiodło to dociekam jaka przyczyna
dobra koniec offa jak by ktoś wiedział to bardzo proszę o info na pw

Foty to bardzo często przekłamują. konie tak jak ludzie,są albo fotogeniczne, albo nie. Po za tym szczegółów nie widać, np kopyt ruchu  😉
A moje to takie małe:
Fokus II po Mars sp od Figlarka Wlkp po Figiel II Wlkp
ur. 09.04.2012, także małe to to i jeszcze stać nie umie xD
Sprawa z rodowodem też mnie zaskakuje.. Od strony ojca hanowery, holsztyny, trakeny, wschodnio pruskie i xx głównie.
Od strony matki to wlkp, trochę xx i jeden ślązak się przewinął. Ale w paszporcie jak byk rasa: WLKP...
No czysty to on nie jest, ale nie zamieniłabym go nigdy w życiu na nic innego!

Sympatyczny maluch, niech zdrowo rośnie !!

A stanie to trzeba tenować od małego, wygrażając palcem  😁  😎

armara, świetne zdjęcie, żeby być gwiazdą, trzeba trenować od początku 😉
armara dziękujemy, a ze staniem to taki problem, że młody jak widzi człowieka to od razu przybiega i wciska łeb pod pachę, żeby go przytulać  💘 i grożenie palcem traktuje jako "no ale daj spokój, zobacz jaki słodki jestem"  😂
13 stycznia 2013 15:09
armara zdjęcie kapitalne 
Fokusowa ładny dzieciak 🙂

Poszukuje zdjęć ogiera Ałtaj, ma może ktoś? 👀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się