Kącik Rekreanta cz. VI (2013)

Lov   all my life is changin' every day.
05 stycznia 2013 15:10
Dziewczyny, dajcie już sobie spokój, napisałyście co miałyście, czy Nirv weźmie to pod uwagę czy nie to jej sprawa. Wydaje mi się, że wystarczy tej nagonki. Nie bronię Nirv, bo sama miałam konia z podobnymi problemami i działaliśmy zupełnie inaczej, no ale może inny wet, inna opinia.

juliadna, jak tam koniska, wróciły do zdrowia?

A my od wtorku ruszamy znowu z treningami 😅 Ahh, ta niespożyta energia Gada zostanie w końcu przerobiona na coś konkretnego, a nie na roznoszenie mnie przy powrocie z padoku i rozwalanie poideł 😁
Lov A kiedy w końcu dasz jakieś treningowe foty albo filmiki?  👀
Gillian   four letter word
05 stycznia 2013 16:04
właśnie Lov, , dawaj jakieś fotki Gadziny!

my aktualnie znowu na bezrobociu, jeszcze 5 dni do ściągania szwów, jeszcze trochę wolnego i kolejny rozruch 🙂 chyba mnie to już nawet nie rusza...
Lov Super. Przyłączam sie do dziewczyn-fotki 🙂.
GillianJakie szwy? 😲 (Nie w temacie jestem)
JuliadnaJak tam chłopcy?

A ja muszę się pochwalić, jednocześnie pożalić. Dzisiaj pojechaliśmy na halę do pobliskiej stajni. Pielgrzym bez problemu wsiadał do przyczepy i wysiadał. Pierwszy raz był na hali z lustrami, chwilkę się pogapił i luz. A potem jazda też fajnie 😀. A teraz się pożalę, że nie mogę znieść tego co wyprawiam w tym siodle 😤. Koń chce odpuścić, a ja się spóźniam z reakcją. I tak przez pierwsze 20min jazdy. Potem było już lepiej. Na całe szczęście jutro, w końcu, przyjeżdża trenerka nas, a w sumie to mnie, ogarniać 😅. I wiecie co? Ale mam fajnego konia 😍.
Bosz, ja tez juz sie nie moge doczekac, miesiac juz w siodle nie siedzialam, a musze do przyszlego weekendu poczekac az przyjedzie siodlo, oglowie i takie tam🙂 i klucz do szafek zwierzaka:P
CHCE JUZ JEZDZIC! bo bije mi na dekiel🙂
05 stycznia 2013 16:15
nikt nie jest w temacie bo nic nie pisałam 😉 miał wycinane dwa guzki, które mam nadzieję okażą się tylko sarkoidami 🙁 niestety były dość głęboko zakorzenione więc poważniejszy zabieg się z tego zrobił. No nic, gorsze rzeczy za nami 🙂
juliadna   siwek czarnogrzywek <3
05 stycznia 2013 16:24
Lov, basia16816 o dzięki za pamięć  :kwiatek: Lolo super! Wczoraj noga się riwanolowala i dziś rano suchutka 🙂 ale jezcze dwie doby mamy robić opatrunki 🙂 Pani Doktor bardzo pochwaliła jak pulchniutko wygląda Lolko 🙂
A Fuertunio? Nie byłam wczoraj ani dziś u niego. Jutro będę. Trenerka jeździła i nic nie mówiła aby coś było nie tak. Ale to tak było/jest na lonży nie regularny. Niedługo ma być masarzyta i mam dużą nadzieje że On coś wyczuje 🙂  

Lolo nam dal wycisk przy robieniu zębów, nafurkany,pospinan.
Ale Karina nawet dostała mniej leku niż miała dostać a prawie się położyła ^^ w trójkę ją podpieralysmy haha 🙂 
Nie udzielam sie tu bo rekreantem jako takim wogole to mogalm sie nazwac 3 lata temu (potem kontuzja mojego konia i choroba) ale czytam i mam nadzieje ze rok 2013 przyniesie nam powrot do tego co bylo kiedys i bedziemy mogly sie tu pokazywac  🤣
Z "Gniada "wyleczylysmy kontuzje i nauczylysmy sie zyc z naszym RAO dlatego mam konia w pelni sprawnego ktorego moge uzytkowac i cieszyc sie ze mam znowu konia z przed lat  😍
"Kropka" moim koniem nie jest ale wlascicielka chce zeby z nia pracowala
Od wiosny zaczynami treningi z kims z ziemi i chcialabym pokazywac tu nasze wspolne postepy a i moze na jakis zawodach nas bedzie mozna zobaczyc  😀
Zycze sobie i wszystkim  rekreantom sukcesow i jak najmniej problemow z kopytnymi w tym NOWYM ROKU  :kwiatek:
(zdjecia z poznej jesieni)
No że robi  to bardzo, bardzo OK, ale czy w końcu wyciągnie jakieś wnioski inne niż te, że wszystko to wina źle dopasowanych siodeł.
bo łatwiej jest wszystko zwalić na sprzęt i konia, niż zająć się własnym tyłkiem i uznać, że skoro nie może być on mniejszy, to powinien być bardziej skoordynowany...albo sprzedać konia, który wyraźnie daje do zrozumienia, że nie jest mu fajnie i kupić klamota który więcej wytrzyma.
GillianA no właśnie tak się zdziwiłam, że coś mnie ominęło. A gdzie miał te guzki? Trzymam kciuki, żeby to były sarkoidy.
juliadnaTo dobrze, że z Lolkiem już lepiej. A Fuerciak pewnie się ponaciągał, źle spał- trociny/słoma źle posłane 😁.
faitha jakie siodełko? Wy będziecie bardziej latać czy jakiś dresiaż?
05 stycznia 2013 17:22
basia16816 on ostatnio solidnie rozrabiał w boksie i to mogło być od tego 🙂
basia16816 bardziej dresiaz🙂 mlody jeszcze nie naskakany w ogole, a moje umiejetnosci poskokowe pozostawiaja zbyt wiele do zyczenia zeby brac sie za nauke konia😉 siodelko nic nadzwyczajnego, ale zalezalo mi na tym, zeby usiasc w miare gleboko i zeby bylo lekkie, wiec thorowgood gryffin 🙂
05 stycznia 2013 18:08
przypomniałam sobie o filmiku z listopada.  🙂
mam malutko filmików,ale jakoś Trener dała się namówić na nakręcenie naszego wożenia 😀 
Co prawda nie sądzę aby kiedykolwiek jeszcze Czek wcielił się w szportkucyk 😀 to mogę go tu wrzucić 🙂

juliadna, tak czekałam, kiedy w końcu pieska rozjedziesz. 😀
Lov, pokaż Gadzinkę, podoba mi się strasznie!

juliadna, haha, super kucyczek! Wydaje się bardzo wygodny. Aż szkoda, że mama nie zdecydowała się go na dłużej zostawić. A jak ci idzie zgrywanie się z Fuerte?

faith, no to go go, skoro cię tak nosi 🙂! Czemu aż miesiąc nie jeździłaś? Myślałam, że na tym karym już śmigasz o razu po kobyłce?

Dzionek ma ostatnio bujne życie towarzyskie 🙂 Wysadził w galopie swoją "dzierżawicielkę" parę dni temu, a dzisiaj w ramach rozgrzewki przede mną jeździła na nim 9-letnia córka mojej znajomej i był super grzeczny, zgadywał po prostu o co jej chodzi i był potulny jak baranek 🙂 Fotkę nawet poglądową dla mamy zrobiłam.

A jutro skaczemy, juhu!
mtl   I M Equestrian
05 stycznia 2013 19:48
juliadna, tak czekałam, kiedy w końcu pieska rozjedziesz. 😀

niech tylko sprobuje Mimi rozjechac  🤬

super wyglada kucor  😍
Lov   all my life is changin' every day.
05 stycznia 2013 19:51
Ciotka baffinka jutro wpadnie, to może jakieś foty będą, ale tylko z łapki 😀 Jak wrócimy do formy, to ją wykorzystam do zdjeć treningowych 😎

Gillian, wy coś tak pechowo ostatnio, co? Dobrze kojarzę, że problemy z kaletkami były?
05 stycznia 2013 19:52
nom Mimiszon się zlewa z piaskiem, że w ostatniej chwili trzeba odbić na bok 😀 
mtl   I M Equestrian
05 stycznia 2013 19:55
pamietam jak Mimi kiedys zarobila kopa... chociaz nie wole nie pamietac tego dnia...
"Te problemy nie są problemami też bardzo nowymi, ale powróciły stare kiedy Pamir był w rękach debili którzy nie wiedzieli jak obchodzić się z koniem.."
Ja znam Pamira od jakiś 10 lat i pamiętam jego poprzednich właścicieli i nie mogę powiedzieć, aby któryś z nich był debilem;/ Za to ty widzę masz pełen obraz sprawy i wiesz co się z koniem działo dawno temu? Proponuję najpierw dobrze rozeznać się w sytuacji, zamiast obrażać ludzi. Koń nie miał wcześniej żadnych problemów z kręgosłupem, które jakimś "cudem" zaczęły się pojawiać dopiero przy użytkowaniu przez nową właścicielkę, hmmmmm.... ciekawe czemu? Po raz n-ty zle dopasowane siodło? Dziwne:] Proponuję poszukać winy gdzie indziej, a nie zwalać winę na innych.
juliadna
Mam jack russel teriera, który robi nagle wejście smoka przed konia, a Ruda kombinuje i nogi gubi jak go tu ominąć bądź przeskoczyć.  😂
05 stycznia 2013 20:03
Lov, my już tak od ponad roku, każda kolejna choroba jest kwitowana przeze mnie już tylko krótkim "ile to kosztuje?" 🙂 kaletki odpukać dały spokój i nic się z nimi nie dzieje, nawet jak koń trochę popracował na lonży w ustawieniu więc jest opcja, że mamy to za sobą. Zresztą dla spokoju ducha jeżdżę tylko w dole teraz 🙂

basia16816, ciut przed popręgiem i na brzuchu pod słabizną, strasznie kijowe miejsca. Przejmowałam się, że go strasznie boli i jest taki biedny cierpiący pokrojony, ale jak wyszedł na padok i zaczął galopować waląc z zadu to mi jakoś cała litość przeszła 😉

juliadna, świetny  😜
05 stycznia 2013 20:04
Mimi to wyższy level  😁
+ ona dość dużą wadę wzroku ma i spóźniony refleks bo miała wypadek.

No to faktycznie, wyzwanie wsiadać mając Mimi na placu.  🙂
Ale jest urocza.    💘
mtl   I M Equestrian
05 stycznia 2013 20:08
Mimi to wyższy level  😁
+ ona dość dużą wadę wzroku ma i spóźniony refleks bo miała wypadek.

cud ze zyje...
ile on ma juz latek? wgl to jakas jasna sie zrobila dla porownania moje zdjecie sprzed jakis 4 lat 😁
Nikt nie mówił o tym że Nirv jest gruba czy też że ma nadwagę.

wróce spokojnie do tego wątku i skoro nikt tego głosno nie powiedział to ja powiem. Nirw ma nadwagę i nie nadaje się jako jezdziec dla tego konia.Kon budowy filigranowej ten kon ze zwyrodnieniami nie dosc ,że nie pwoinien dzwigac codzien to juz napewno jezdcza o takiej nadwadze. Jasne ,jasne nie kazdy może byc szczupły i ja też nie jestem chuda. Daltego jezdze na koniach które spokojnie mój cięzar uniosa lub maja wspaniale rozbudowane miesnie kręgosłupa i zero zwyrodnien. Mam konia kuca i ...no wlasnie choc spokojny , choc kochany nie jezdze na nim dopoki nie zrzuce conajmniej 8 kg. Ten kuc nie powinien dzwigac wiecej jak 60 kg z osprzetem wiec...albo schudnę albo bedzie jezdziął na nim moja córa. Tak samo ja jezdzę na Fryzi a mezowi pozole na nią wsiąsc jak jeszcze pare kg zrzuci (niezle mi idzie, ma chłop motywacje).
Rzadko a prawie nigdny nie zgadzam się z EląP (choc jesli idzie o jezdziectwo jest znacznie lepszym znawcą ode mnie), tu w pełni popieram kazde jej zdanie. Nirw jesli nie możesz schudnąc, jesli kon jest chory, ma zwyrodnienia- zmien konia, nie krzywdz tego konia.
Lov może niech porozwala niektórych jeźdźców na wolańskiej hali?  😁 Zrobiło by się "jaśniej" 🙂
Dzionka to ja poproszę fotki ze skoków 😀

A my dzisiaj poskakaliśmy. Mamy kilka fotek, proszę tylko o pominięcie moich min - jakoś nie mogłam zgrać wyrazu twarzy z rzeczywistymi emocjami  😁

proszę tylko o pominięcie moich min - jakoś nie mogłam zgrać wyrazu twarzy z rzeczywistymi emocjami  😁

cudny tekst! 😉
Czy na drugim zdjęciu w tle są drzwi do hali? One się otwierają do góry? Mam mocno nieciekawe skojarzenie z gilotyną.
Skoki wyglądają bardzo przyjemnie.
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
05 stycznia 2013 20:45
Dzionka, nareszcie jakaś fotka koniska! Mam nadzieję, że jakieś ze skoków też skombinujesz 😎 [s]A kiedy Kujka wbija z Gilsonem do Duchnic? 👀[/s]
Edit: doczytałam w starym KR że po 12.01 😡
Ascaia tak, to drzwi hali i skojarzenie jest dobre - wprawiający ją w ruch łańcuch wydaje dźwięk podobny do osuwającego się ostrza gilotyny 😉
Dziękujemy - skoki same w sobie są dla nas dużą radością 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się