Fiordy, fiording - przybliżenie rasy

Fiordka, napisz do forumowej Atos - przez dłuższy czas miała Tonica pod opieką
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
03 stycznia 2013 14:06
bajerqa, byl 🙁 zdjecie wstawione przez Miss_Rainy_Rose jest mojego autorstwa, jak odzyskam komputer to moge poszukac i jeszcze jakies wstawic
bajerqa1992   "Jedziemy, galopujemy tak przez życie całe"
03 stycznia 2013 19:09
Wstaw obowiązkowo! 😉

A tu z dziś 😉 Niestety nie ma kto nam pstrykać zdjęć w trakcie jazdy 🙁 Pogoda niestety też nie dopisała ;/
O, jaki ładny fryz u tej fiordki!
A nasz fiord rocznikowo (bo nie znam dokładnej daty jego urodzin) ma 28 lat!
03 stycznia 2013 21:09
U nas też był fiordzik w tym wieku 🙂 Długowieczne są i mają werwę do samego końca! 🙂
I kombinują jak koń pod górę, żeby się tylko wykręcić od pracy.  😀
03 stycznia 2013 22:10
Nie przeczę :P Zdarza się 😀 Ale i tak są genialne!
Nie wiem jak Wy ale ja widzę dużą różnice między fiordami, a konikami polskimi pod względem charakteru... Mam wrażenie, że koniki są bardziej wredne, a fiordy bardziej ciekawskie i towarzyskie...
04 stycznia 2013 12:17
To jakieś starsze fotki Demika:
Z albumu właścicielki:

i moje:
z jazdy

Pysio:

Nie byłam w stajni już od dłuższego czasu, nie dociera do mnie, że pojadę a jego nie będzie, nie będzie wystawiał pysia i odganiał kóz od swojego sianka, nie pojedzie jako czołowy w teren 🙁
04 stycznia 2013 12:32
A co się z nim stało, jeśli można spytać? ;/
04 stycznia 2013 12:42
Niestety nie wiem, jednego dnia wszystko ok a następnego dnia rano odszedł. Miał skłonności do kolek, może to to ale przez jedną noc to by dość szybko musiało się pogorszyć, właściciele mieszkają przy stajni, gdyby narobił hałasu np. kopiąc czy sie jakoś po boksie rzucając to by usłyszeli. Nie chcę męczyć właścicielki pytaniami, już i tak jest jej z tym ciężko. Konisko z 1996 roku więc w kwiecie wieku, żył sobie spokojnie, pod właścicielką chodził w tereny na czołowego z rekreacją, był bardzo odważny, szedł jak taran, w boksie mieszkał z kozami, żadnych stresów, kochany konik był.
04 stycznia 2013 12:44
Niestety... Z kolkami tak już bywa ;/ Jeśli dostał ostrego napadu to mogło się tak skończyć ;/ Biedny 🙁
Dawno nas nie było, więc wstawiam zdjęcia Wichra z zimy 2012 🙂
05 stycznia 2013 14:44
Czy tylko mnie nie wyświetlają się zdjęcia?

Edit:
Dobra są 😀 Ale puszysty się zrobił! 😀
Puszysty, bo stał się ulubieńcem tutejszych juniorków 😉
Tu marcheweczka, tam jabłuszko czy chlebek i się zrobiła włochata kulka !

+ Jeszcze jedno zdjęcie 😉
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
05 stycznia 2013 17:42
Takiemu to zima nie straszna  😉 Taki hej do przodu jest że na wielokrążku chodzi?
05 stycznia 2013 18:33
Młoda w tym roku taka puszysta nie jest :P
Na jazdy wielokrążek ma na zwykłym kółku, bo normalne wędzidło nam się wpół złamało ostatnio  😵 

No fakt, można mu wręcz pleść warkoczyki z jego teraźniejszej sierści  🤣 Ale w połączeniu z błotem to z bułanego robi się myszaty  😵
06 stycznia 2013 20:08
Hhahahahha 😀 Młoda na całe szczęście nie tarza się w największym błocie :P Czyściutka chodzi 😀 Gorzej z 2 koniem na którym jeżdżę :P On to się zawsze w największe błoto się wpakuje, a czyszczenie zajmuje mi minimum godzinę! Nie mówię już o tym, że muszę czekać aż wyschnie 😵
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
06 stycznia 2013 20:11
Ale w połączeniu z błotem to z bułanego robi się myszaty  l

dodatkową warstwę izolacyjną sobie tworzy  😉
09 stycznia 2013 20:11
Skoro tak lubi? 😀

Jak tam Wasze fiordziki dziewczyny? 🙂
Witam  wczoraj stałam się posiadaczką pięgnego ogiera 4letniego, z obustronnym pochodzeniem, konik jest bardzo spokojny. jeszcze się w pracy zobaczy. myślę o zakupie klaczy. I teraz moje pytanie jak bym chciała nim pokryć ową klacz to czy moge pokryć tym moim ogierkiem i jak z papierem później. Albo czy gdzieś w małopolsce są jakie fiordy bo ja się jeszcze nie spotkałam  ..
10 stycznia 2013 08:03
Jeżeli ogier nie ma licencji to źrebak będzie miał nn ze strony ojca 😉
Szafi powoli się zadamawia  🙂
Hej 🙂 Za grzywę w końcu się zabrałam. Nie jest może idealnie równo, ale dojdziemy do perfekcji 🙂
24 stycznia 2013 18:44
Kwestia wprawy 😀 Ja na początku strasznie krzywo przycinałam :P Teraz coraz lepiej mi to idzie :P

W sobotę szykują się zdjęcia w siodle 😀 Od razu coś wrzucę 😀
Bischa   TAFC Polska :)
24 stycznia 2013 18:52
Czy fiordy mają naturalnie stojącą grzywę (jak u zebry.konia Przewalskiego), czy jakby zapuszczać, to by miały taką normalną? Może głupie pytanie, ale mnie to zawsze ciekawiło 😁
24 stycznia 2013 18:59
W sumie możesz zapuścić 😉 Z czasem zacznie się kłaść i będzie bardzo gęsta 😉
Bischa   TAFC Polska :)
24 stycznia 2013 19:03
Nie no, nie mam fiorda, w pracy tylko fiordo-hucuł jest, ale on maścią i grzywą wdał się w hucuła, budową bardziej w fiorda 😁 Pytam tylko z ciekawości, czy to ten typ co zebry, czy jakby zapuścić to by "normalna" urosła 😉
24 stycznia 2013 19:13
urośnie :P
Londstreet   Biszkopt z czekoladą
24 stycznia 2013 19:21
Mój miał zawsze irokeza, ale teraz próbujemy zapuścić. I jest ciężko, oj ciężko. 😁 Sterczy to na wszystkie strony, a próby przerywania skończyły się po złamaniu grzebienia.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się