Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

Wyszukiwarka nie wypluła, więc pytam: czy któraś z forumowiczek ma może D7000?
ja mam 🙂
Cariotka   płomienna pasja
26 grudnia 2012 18:54
znacie jakieś fajne sprawdzone poradniki dla osób zaczynających przygodę z fotografowaniem? a także z obróbką zdj w PS?
Cariotka, ja dostałam w prezencie książkę "ABC Fotografii Cyfrowej" Tomasza Wójcika. Póki co przejrzałam ją pobieżnie, ale wydaje się być w porządku.
madmaddie   Życie to jednak strata jest
26 grudnia 2012 19:07
ja lubię Bryana Petersona
ja mam 🙂

O, super. Jak Ci pracuje AF? Naczytałam się przerażających historii... Chodzi mi szczególnie o jasne szkła, o ile używasz.
ja nie mam zadnych zastrzezeń(chociaz wiecej bawie sie na manualu ze starym obiektywem niz z af ale jak co do czego przyszlo to nie mialam jak dotad zadnej z nim niespodzianki) a z tego co sie dowiadywalam przed zakupem ( tez sie naczytalam o oleju na matrycy i nie dzialajacym AF ) ponoć juz wszelkie predyspozycje do tych wad zostaly usuniete i  egzemplarze ktore teraz sa w sprzedazy sa "bezpieczne". jeszcze zapytaj juliadny ona ten model ma duzo dluzej to cos wiecej moze Ci powiedziec.
Cariotka tu znajdziesz kilka polecanych:
- link      
takze ta co madmaddie Ci podala bardzo fajna 🙂 - opinie: link

Lenka chcesz kupic D7000? ja bym poczekal - nie zdziwie sie jak niedlugo wyjdzie D7100 z matryca z D3200 i D5200 🙂
na forum foto.recenzje.pl mowili ze cos poprawili po wakacjach ale nadal nie do konca.
a na forum Nikona masz - link

pitoszek robilas dokladnie testy na BF/FF?? i zdjecia nieba jak w linku powyzej??
Dziewczyny kochane, szybkie pytanko... Mam nadzieję, że uda Wam sie jakos mi (a raczej koledze) pomoc 🙂

Kolega jedzie za tydzien do Tajlandii, chce kupic aparat na ta okolicznosc, bo jedzie na szerokie zwiedzanie ponad miesieczne.

Bierze pod uwagę:
1. Nikon D5100
2. Canon 600D (lub ew. 650d ale jest mega drogi)

Do tego obiektyw Tamron 18-200 najlepiej, co by w piasku nie zmieniac co chwile obiektywow.

I teraz pytanie, co polecacie na taka okazje? Kolega chciałby się zamknąć najlepiej w 2700zl z kartami pamieci, torba itd...
Musti nie robiłam i raczej nie bede bo mi sie nie chce, bede sie martwić jak sie okaze ze cos nie trybi a narazie jestem z niego bardzo zadowolona. 

😉
Jak mogłaś nie zrobić tych testów, no jaaaak ?  🤬
😂 😂
przepraszam, musiałam
o ja zła niedobra nierobiąca testów a fuj fuj.  :]    😎
Kolega jedzie za tydzien do Tajlandii, chce kupic aparat na ta okolicznosc, bo jedzie na szerokie zwiedzanie ponad miesieczne.

Bierze pod uwagę:
1. Nikon D5100

Do tego obiektyw Tamron 18-200 najlepiej, co by w piasku nie zmieniac co chwile obiektywow.

I teraz pytanie, co polecacie na taka okazje? Kolega chciałby się zamknąć najlepiej w 2700zl z kartami pamieci, torba itd...

Z ty puszek wolalbym Canona, chyba ze zdjecia bedzie robil w RAWach to Nikona.
Na taki wyjazd to nie lepiej body z uszczelnieniami??-w tej cenie masz Pentaxa K-30 ktory jest lepsza kontrukcja od tych puszek co podalas.-poczytaj o nim.

Musti nie robiłam i raczej nie bede bo mi sie nie chce, bede sie martwić jak sie okaze ze cos nie trybi a narazie jestem z niego bardzo zadowolona.

😉

Jak chcesz...smiej sie smiej.....gorzej bedzie jak nasili sie to lub wyjdzie to zaraz po tej krótkiej gwarancji co danej Nikon - wolalbym wczesniej sprawdzic i naprawic na ich koszt, a nie pozniej bulić z wlasnej kieszeni  😁

ushia   It's a kind o'magic
01 stycznia 2013 15:46
ale co sie ma nasilac jak aparat smiga az milo???

tak mi sie skojarzylo - ostatnio na alu ktos sprzedawal szklo z zewnetrznymi zarysowaniami i mial dopisek "nie dla pedanta teoretyka tylko fotografa ktory podepnie i bedzie po prostu robil zdjecia"  😎
ale Musti co mi sie ma nasilić jak nic sie nie dzieje? O.o
pitoszek nie wiesz czy sie robi czy nie bo nie zrobilas testu  - link   zajeta bylas nasmiewaniem sie.
Chodzi o plamy na matrycy - na poczatku nie widac na zdjeciach - tylko na przyslonie powyzej ok.f29...np. [url=http://www.flickr.com/photos/88087539@N00/7158137836/in/pool-d7000-oil-on-sensor] link [/url] 
Wszystko ladnie smiga,ale z czasem moga sie powiekszac i przeszkadzac na mniejszych przeslonach - podrzucilem tylko dobra rade,aby pozniej samemu nie placic za cos,ale widze ze nie ma sensu tego robic nastepnym razem. - luzik  🏇
a może wiem ze sie nie robi?  😍
poprostu...
[quote author=Kajula link=topic=52.msg1631338#msg1631338 date=1356897567]

Bierze pod uwagę:
1. Nikon D5100

Z ty puszek wolalbym Canona, chyba ze zdjecia bedzie robil w RAWach to Nikona.
Na taki wyjazd to nie lepiej body z uszczelnieniami??-w tej cenie masz Pentaxa K-30 ktory jest lepsza kontrukcja od tych puszek co podalas.-poczytaj o nim.
[/quote]

Ale Pentax z jakims normalnym obiektywem kosztuje juz 4000zł. A kolega chce wydac na calosc 2700zł - a w tej cenie miesci sie Nikon z tamronem 18-200. Canon z tym obiektywem jest drozszy o 500zł, ale pytanie, czy warto? Bo jak ma wydac 500zł wiecej a ma miec takiej samej jakosci zdjecia to bez sensu kupowac Canona, skoro Nikon sie swietnie sprawdzi... Stad moje pytanie 🙂
Skad 4000?? Ja widze ze cene K-30 jest podobna do wymienionych wyzej modeli
- link 1  
- link 2
Skad 4000?? Ja widze ze cene K-30 jest podobna do wymienionych wyzej modeli
- link 1  
- link 2

za samo body, a gdzie obiektyw?
[quote author=Musti link=topic=52.msg1630302#msg1630302 date=1356809749]

Lenka chcesz kupic D7000? ja bym poczekal - nie zdziwie sie jak niedlugo wyjdzie D7100 z matryca z D3200 i D5200 🙂
na forum foto.recenzje.pl mowili ze cos poprawili po wakacjach ale nadal nie do konca.
a na forum Nikona masz - link

Naczytałam się forum w sprawie D7000. W międzyczasie rozważałam też D300(s) i miałam okazję wziąć go do ręki na chwilkę na wyjeździe. Także poluję  na używkę D300s, a z D7000 jednak rezygnuję.

Zu   You`ll ride my rainbow in the sky
04 stycznia 2013 09:03
Wróciłam do rozmyślań o aparacie i znalazłam to:
http://tablica.pl/oferta/super-tanio-swietny-idealny-obiektyw-nikon-af-nikkor-35-80mm14-ID22RTx.html#8a64803720;r:2;s:287  gdzie tu jest haczyk? Głupio by było kupować obiektyw, zanim kupię aparat ale ta cena...  🤔wirek:
edit: chyba lepiej kupić nikona d3000 niż d40? Parametrowo d3000 jest lepszy ciekawa jestem czy pod kątem użytkowania też...?
Wzięłabym d3000, chociażby dlatego, że d40 to chyba ładnie zajechane wszędzie dostaniesz  👀
04 stycznia 2013 09:58
No właśnie D40 sa i takie co maja przebieg 4tys. Podobno na d3000 cieżko działać manualnie...? A ja bym chciała już podziałać sama, nauczyć sie wiecej- moj poprzedni Sony miał mnóstwo "cudownych" opcji na automacie i wystarczy 😁
No nie wiem, d40 to bardzo stara puszka. Dlaczego na d3000 ciężko manualnie? Przecież ma normalne programy manualne 🤔
04 stycznia 2013 10:11
Szukając opinii znalazłam od użytkowników, właśnie taką, powtarzającą się. Ale w takim razie dziękuje :kwiatek:
To chyba nie rozumiem co masz na myśli mówiąc 'działać manualnie'. D3000 również ma programy manualne, na których możesz sobie ustawić czas, przysłonę, więc nie widzę powodu, dlaczego ma się na nim ciężko pracować manualnie  😉 Może wypowie się jeszcze Abre, Strzyga, MsCarmen - One mają więcej wiedzy niż ja.
04 stycznia 2013 11:25
Miałam na myśli ze użytkownicy pisali ze niewygodny jest tryb manualny, nie miałam go nigdy w rękach dlatego wolałam zapytać :kwiatek:
To chyba nie znam takiego określenia jak niewygodny manualny tryb :P Abre i reszta - oświecicie mnie? 😡
04 stycznia 2013 18:19
Nikt tego lepiej nie opisał, mogę sie tylko domyślać...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się