Halo, bardzo dziękuję 😀 zamówiłam czarną lamówkę na allegro jakiś czas temu, chociaż wydaje mi się, że może być ciut za wąska, ale powinna dać radę, zobaczę jak dotrze paczka (3 tydzień już idzie :/) Czaprak w miarę równy jest, ale wiadomo, że brzeg zawsze trzeba jakoś zatuszować 😉
Ja do tej pory robiłam z bawełnianych jaśków 😁 , ale nie sprawdziło się, bo uszy zaczęły się pruć 😤 Chyba że po prostu miałam niedobre jakościowo jaśki...
ontaria żeby sie nie pruły to można "obrzucić" krzyżykiem na maszynie lub ręcznie. Mi się jeszcze nic nigdy nie popruło, a z różnych materiałów robiłam.
Ja uszy robie ze zwykłej bawełny i wszywam je najpierw na lewej stronie, potem wywijam i przeszywam jeszcze raz. Szwów nie widać, jest elegancko i nic sie nie pruje.
to możesz podać,pomniejszę trochę porównując do moich poniaków/cobów :P bo mam już gąbkę i chcę ją wykroic a kompletnie nie wiem jaki kształt ,co i jak ,żeby nie była za ''krótka"... +uwaga,próbuję wyczarować kucowi derkę..jak nie wymięknę to się pochwalę rezultatami 😀 no i się wybieram od rana po liny na indian bosal.
Owije i ozdobione ogłowie, wraz z sercem na zadku by me ; ) Nic wielkiego, ale cieszy. 😉
Kamilaa, w magazynie "Konnacafe" jest instrukcja do DIY jak doszyć kieszonkę, tam co prawda jest do czapraka, ale można wypraktykować na padzie. 🙂 Link:
jeej,świetnie wyszło to ogłowie,widziałam artykuł w KC ale nie spodziewałabym się,że takie cudo można wyczarować 🙂
Jak wykrajam gąbkę na czaprak,to koniecznie muszę dwie połówki? Sama już nie wiem,bo we wszystkich re-voltowych instrukcjach jest dwie,a mam dosyć mocną gąbkę tapicerską ,którą nawet trudno pociąć i myślę,że chyba mogę w jeden kawałek i obszyc materiałem potem.
Fisia, są piękne 🙂 dużo czasu i materiałów zajęło ci dopracowanie żeby były takie anatomiczne? bo ja się swego czasu zabierałam za takie, ale niestety w stajni są same xxl i nie podjęłam się zaciągnięcia z nich formy w obawie że spartole i zmarnuje neopren 🙁 (potrzebowałam małego coba)
azzawa, sam kroj nie jest ciezko zrobic, szczerze powiem, ze to sa moje pierwsze o takim kroju i dlugo sie nie meczylam, chociaz pare razy latalam do stajni i robilam poprawki na biezaca 🙂 Nie kroilam swoich starych 🙂
Cześć . Fisia twoje ochraniacze są piękne ! 😍 . Mogłabyś mi powiedzieć jaki jest ich rozmiar ? a dokładniej potrzebne mi są ich wymiary (z każdej strony) . Mogłabyś ewentualnie zrobić zdjęcie jak wyglądają rozłożone (nie na koniu) Ps. Ile kasujesz za takie ochraniaczki ? 🙂
Pochodnia_kc proponuję na pierwsze podrygi poszukać w second handach - ja tak zrobiłam, szkoda kupować super materiał, bo gwarantuję Ci, że jeśli wcześniej nie obcowałaś z maszyną za dużo, to nie wyjdzie idealnie. Zawsze trafisz jakiś polarowy kocyk, drelich bawełniany (szukaj sztywniejszego) a może nawet wyhaczysz gdzieś jakiś porządny drelich - drelich (nie bawełniany) 😉 pasków parcianych też jest od cholery (zwykle jeszcze z zapięciem, które można przeznaczyć do derek), jedynie rzepa raczej nie uświadczysz, chociaż w Wawie to kto wie 😉