Grzywa boska,ale jak to się w rękach plątało 😵 A zaplatać mi się nie chciało 😀
Swoją drogą wiele osób uważa islandery za potulne kucysie takie to milania i co by do lasku pojechać innym chodem. Tak naprawdę to nie każdy nadaje się dla dzieci- większość pod dziećmi nie chodzi,bo by sobie nie poradziły z nimi. To jest tak- wsiadasz ,lekko dajesz łydkę (w sumie muskasz wręcz),a koń już rwie jak strzała. Są strasznie energiczne i są niestety hodowane głównie by iść prosto,ale szybko, energicznie i jak najwyżej nogi podnosić i chody boczne są strasznie ciężkie dla nich. Tutaj jak koń robi łopatki, trawersy, ustępowania to jest super wyszkolony. Ciężko je ogarnąć,bo chcą iść tylko do przodu. Do tego są strasznie inteligentne i w momencie wyczują czy mogą sobie na coś pozwolić czy nie. Tu nawet inaczej się wsiada,bo jak wsiądziesz na luźnych wodzach to ci wyrwie do przodu. Svartur to była już w ogóle bomba atomowa- moja pierwsza jazda: nawet nie zdążyłam nogi dobrze przełożyć,a ten już w galop-potem zatrzymaj to to (a są to silne bestie- Sv. dorosłego faceta z wieloletnim doświadczeniem woził we wszystkie strony). Z tym,że był bardzo spięty i musiałam mu uświadomić,że człowiek nie jest zły i suma sumarum wystartował w zawodach pod dziewczynką 😀 Tylko niestety potem znowu się ,,spsuł"-dali go mnie , ja myślałam,że będzie tak jak pod koniec ,że wsiądę,on grzecznie stoi i spokojnie stępikiem pójdzie,ale niestety- wyrwał mi galopem, poszalał i na koniec przed metalowym ogrodzeniem ujeżdżalni się zatrzymał-ja wleciałam w ten płot i tydzień leżałam w łóżku, miesiąc bez jazdy,a następny tylko na oklep :/ (do tej pory mam ciemny ślad na nodze- dla tych co chcą widzieć jak to wyglądało daję link: to było tego samego dnia- na drugi noga była CAŁA fioletowa-do tego obita kość ogonowa
http://www.garnek.pl/ekuss/19866729/tak-mnie-urzadzil-wspanialy) Później Svartura dali takiej dziewczynie-ona nie mogła sobie z nim dać rady i mu munsztuk islandzki wpakowała (był mocno do przodu, ciągnął jak diabli,a zatrzymać się nie dał),ale coś nie pykło i pojechał na wcześniejsze wakacje na pastwiska...
I dla ciekawskich:
konkurs ujeżdżenia na IS w najwyższej klasie:
A tak wygląda munsztuk islandzki (z tym,że w przeciwieństwie do zwykłego-klasycznego, używa się go bez wędzidełka)
Są różne odmiany-pojedynczo,podwójnie łamany, z łopatką na język itd: