Kącik Rekreanta cz. V (rok 2012)

ekuss   Töltem przez życie
18 grudnia 2012 20:59
Frania-to na czym ty jeździsz?  😲 😲

W sumie zależy od konia- jedne mają w miarę tylko tak śmiesznie kołysze,a niektóre to masakra... No i im szybszy tym fajniej- Svartur akurat umiał inochód w tempie wyścigowym i fajnie się siedziało- koń przebiera nogami i leci szybciej niż nie jeden w galopie,a ty nie odczuwasz żadnych ,,wstrząsów". Najgorszy jest wolny inochód. Chociaż to też od konia zależy,bo Frigg teraz wprowadzam w ten chód (jest po 5-cio chodnych rodzicach i sama też ma ten inochód tylko musi wyjść dopiero) i na niej jest dosyć wygodny. Czasem to się trafi koń co i w tolcie jest niewygodny,a inochód ma mega 😀 Svartur w kłusie był okropny do wysiedzenia,ale za to w tolcie i w inochodzie bajka 😀

Mam z nim jeszcze filmik

I jak wam się podoba:

Tolt:

Jeszcze raz inochód:

I machamy 😀

wątek zamknięty
Ciekawe to, co piszecie! Sama nigdy nie miałam możliwości nawet zobaczyć  konia który się tak porusza. Za to mój dziadek kiedyś miał klacz która chodziła inochodem i mówił, że była bardzo wygodna.

ekuss Ale ma boską grzywę to ogierzydło  😜
wątek zamknięty
Kurcze ekuss ale dziwnie wygląda!
W ogóle dzięki Tobie kobieto różnych ciekawostek się dowiaduje, jak opowiadasz jak to u was wygląda.
wątek zamknięty
18 grudnia 2012 21:32
Grzywa boska,ale jak to się w rękach plątało  😵 A zaplatać mi się nie chciało 😀
Swoją drogą wiele osób uważa islandery za potulne kucysie takie to milania i co by do lasku pojechać innym chodem. Tak naprawdę to nie każdy nadaje się dla dzieci- większość pod dziećmi nie chodzi,bo by sobie nie poradziły z nimi. To jest tak- wsiadasz ,lekko dajesz łydkę (w sumie muskasz wręcz),a koń już rwie jak strzała. Są strasznie energiczne i są niestety hodowane głównie by iść prosto,ale szybko, energicznie i jak najwyżej nogi podnosić i chody boczne są strasznie ciężkie dla nich. Tutaj jak koń robi łopatki, trawersy, ustępowania to jest super wyszkolony. Ciężko je ogarnąć,bo chcą iść tylko do przodu. Do tego są strasznie inteligentne i w momencie wyczują czy mogą sobie na coś pozwolić czy nie. Tu nawet inaczej się wsiada,bo jak wsiądziesz na luźnych wodzach to ci wyrwie do przodu. Svartur to była już w ogóle bomba atomowa- moja pierwsza jazda: nawet nie zdążyłam nogi dobrze przełożyć,a ten już w galop-potem zatrzymaj to to (a są to silne bestie- Sv. dorosłego faceta z wieloletnim doświadczeniem woził we wszystkie strony). Z tym,że był bardzo spięty i musiałam mu uświadomić,że człowiek nie jest zły i suma sumarum wystartował w zawodach pod dziewczynką 😀 Tylko niestety potem znowu się ,,spsuł"-dali go mnie , ja myślałam,że będzie tak jak pod koniec ,że wsiądę,on grzecznie stoi i spokojnie stępikiem pójdzie,ale niestety- wyrwał mi galopem, poszalał i na koniec przed metalowym ogrodzeniem ujeżdżalni się zatrzymał-ja wleciałam w ten płot i tydzień leżałam w łóżku, miesiąc bez jazdy,a następny tylko na oklep :/  (do tej pory mam ciemny ślad na nodze- dla tych co chcą widzieć jak to wyglądało daję link: to było tego samego dnia- na drugi noga była CAŁA fioletowa-do tego obita kość ogonowa http://www.garnek.pl/ekuss/19866729/tak-mnie-urzadzil-wspanialy)  Później Svartura dali takiej dziewczynie-ona nie mogła sobie z nim dać rady i mu munsztuk islandzki wpakowała (był mocno do przodu, ciągnął jak diabli,a zatrzymać się nie dał),ale coś nie pykło i pojechał na wcześniejsze wakacje na pastwiska...

I dla ciekawskich:
konkurs ujeżdżenia na IS w najwyższej klasie:

A tak wygląda munsztuk islandzki (z tym,że w przeciwieństwie do zwykłego-klasycznego, używa się go bez wędzidełka)
Są różne odmiany-pojedynczo,podwójnie łamany, z łopatką na język itd:
wątek zamknięty
Bo inochód jest wygodny, ale pod warunkiem że się jedzie wysiadywanym  😉
Anglezować się nie da, w półsiadzie moje plecy nie dawały rady.

ekuss, z Franią jeździłam kłusaki.
wątek zamknięty
kujka   new better life mode: on
19 grudnia 2012 08:23
tam tararam tam taaam!
przychodze z newsem. Za miesiac staniemy w Dziochnicach, tfu! Duchnicach, tam gdzie Dzionka-Dzwonka 🙂
wątek zamknięty
ash   Sukces jest koloru blond....
19 grudnia 2012 08:26
kujka, wow! superowo! Zaczniecie rzeźbić!!!! 😉
wątek zamknięty
kujka, oo super- moze nareszcie jakies zdjęcia zobaczymy🙂
wątek zamknięty
kujka No to mam kolejny pretekst by zawitać w Duchnicach  😉
Tyle razy widziałam Gilla na forum, a nigdy na żywo...o nie!
wątek zamknięty
tuch, ty się lepiej młodym pochwal - z tego co na FB widziałam wygląda świetnie! 😉
wątek zamknięty
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
19 grudnia 2012 08:36
ekuss: niezłe te ujeżdżenie na islandach. Zapindala faktycznie niesamowicie ten maluch. A jaki ruch ma z nadgarstka  😲
wątek zamknięty
19 grudnia 2012 08:41
ash, dokladnie!
efka bedzie mogla do nas w koncu przyjezdzac  💃

Złota no właśnie, mam nadzieję że się w końcu jakichś dorobię 🙂

Tuch jak sie przeprowadzimy to zapraszamy oczywiscie. No i pokaz mlodego 🙂
wątek zamknięty
Anderia   Całe życie gniade
19 grudnia 2012 09:02
kujka słyszałam już wcześniej, super! Team DG znowu razem, brakuje jeszcze jednego D 😀
wątek zamknięty
Rany, ciekawe czy Dzionek z Gilem się poznają! Ponad rok się chłopcy nie widzieli... No ale nie mają nic do gadania, grunt że pańcie będą mogły razem rzeźbić i na zmianę się motywować do ruszenia tyłka do stajni.
Powiem wam, że jakaś tragedia w tym tygodniu - nie mogę się zebrać do stajni! Ubieram bryczesy rano i...wracam do łóżka, jakoś je po omacku zdejmując przed zaśnięciem. Chyba sobie już daruję i zrobię rozruch po świętach. 
wątek zamknięty
Anderia, ja się do Duchnic nie przenoszę 😀 nie mam takich planów, więc proszę mnie nie namawiać 😉

kujka, noooo wreszcie! super 💃

My za to dzielnie rzeźbimy. Wczoraj 6 minut kłusa. Dziś dodam ze 2 minutki. I odkładamy czarną na półkę. Tylko, że mam problem z ogarnięciem swojego ciała, jakoś niestabilnie siedzę, łydka mi lata. To mi się chyba trzeba dobrać do tyłka 😵

Noga Ducha bez zmian, oby ten stan się utrzymał.
wątek zamknięty
kujka W Duchnicach bywam średnio 1x na miesiąc (choć z okazji zimy średnia nieco spadła)
Dzionka Nie leć w kulki  🤣 Święta w tym roku są wyjątkowo długie wiec wyłaź spod tej kołdry!!

Mochito w zasadzie jeszcze nie kwalifikuje się do tego wątku dlatego wstawiłam grzecznie foty do ZNK
Ale co tam 1 chyba mogę wstawić i tutaj...
wątek zamknięty
Jakie nie kwalifikuje się  🤬
Super wygląda

Btw masz już plany na niedziele? 😉
wątek zamknięty
tuch, nie wiem co mi jest, chyba to ten spadek temperatury i pogoda ogólnie, nie mogę się przemóc :/ Jutro już na 100% pojadę (ehęęę...). A młody wygląda bosko, jak ty to zrobiłaś!!

amnestria, dobrze dobrze, nie mogą być wszystkie w jednej stajni, bo nie byłoby sensu się na ploty spotykać 🙂
wątek zamknięty
19 grudnia 2012 09:51
amnestria, brawo! oby tak dalej!!

Dzionka, tez sie nie moge doczekac i jestem ciekawa, co chlopaki na to powiedza. mam nadzieje ze trafia znow na ten sam padok 🙂
i docen moje poswiecenie - zaplace w styczniu za 1,5 miesiaca pensjonatu :/

tuch, ale on jest pieknie kary!!
wątek zamknięty
Dzionka no, dokładnie 😜 Teraz są 2 obozy: Konik i Duchnice.
Przynajmniej na czas jakiś, bo Dusio też pewnie za parę mc zmieni dom

A w ogóle laski wpraszam się do Was jak się już kujka przeniesie 🏇

Anderia, jak idą poszukiwania?

Tuch, piękny jest młody! Jak Wam się w Mokrym stoi?
wątek zamknięty
archeo Masz na myśli jakiś spacer + zdjęcia? Jestem jak najbardziej za  😀
amnestria Stajnia spełnia moje wszystkie obecne zimowe wymagania tzn.: codziennie padok z kolegami i nie o suchym pysku tylko z sianem, czysty boks, wszystkie suplementy które "wymyślę" są podawane bez problemu (wysłodki zalewam sama), gorąca woda na myjce, no i dość ciepła hala. Jak na nasze okoliczne stajenne "wybryki" jest nieźle.
wątek zamknięty
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
19 grudnia 2012 11:07
Amnestria, to robimy re-voltowy nalot na Duchnice 🏇
wątek zamknięty
tuch dokładnie. W dodatku prognozy są na niedzielę bardzo zachęcające.
Tylko polecam wysokie buty, będziemy sie przez śnieg przedzierać  😉
wątek zamknięty
archeo Termobuciki będą grane, a jak będzie bardzo zimno to spodnie narciarskie na tyłek i możemy zwiedzać las  😀
Możliwe, że uda mi się sfinalizować zakup aparat do tego czasu. A jeśli nie to pomęczymy starszy wysłużony sprzęt.
Muszę poszperać w domu bo miałam gdzieś poroże renifera i czapkę Mikołaja.....  🤣
wątek zamknięty
A my będziemy robić za śnieżynki  😎
wątek zamknięty
19 grudnia 2012 16:09
Bo inochód jest wygodny, ale pod warunkiem że się jedzie wysiadywanym 

Ja nie wyobrażam sobie jechać inaczej niż wysiadywanym..

kuss: niezłe te ujeżdżenie na islandach. Zapindala faktycznie niesamowicie ten maluch. A jaki ruch ma z nadgarstka 

Ja się na Frigg strasznie męczę by tak nie leciała,bo uwierz,że w kłusie to masakra  😵

Jak chcesz niezłą akcję kończyn 😀
Gdzieś od 1:55 masz kłus

edit: mam lepszy 😀
wątek zamknięty
Dziwnie wygląda koń przy tej islandzkiej wersji siodłania, strasznie dużo konia z przodu, a z tyłu taka mała dupeczka.  😁  Ale zasuwają nieźle.  🙂
wątek zamknięty
19 grudnia 2012 16:27
W Islandii siodła się właśnie jak najbardziej z tyłu-tuż przy linii grzbiet-zad
wątek zamknięty
milusia   czas na POZYTYWNE zmiany!!!
19 grudnia 2012 17:38
amnestria-super, super, trzymam za Was cały czas kciuki  🙂
tuch-ale fajnie chłopczyk zaczyna wyglądać. Będzie (już jest  😉)kawał fajnego koniska  🙂
nie mam obecnie zdjęć z moim rudzielcem, ale wstawię takie jedno pracowe z moim ulubionym młodziakiem
Ezop xo po Dounba xx hod i wł Stanina Koni Janów Podlaski
wątek zamknięty
milusia, fajny misiek. On będzie na przyszły rok szedł do zakładu? Czy idzie na sprzedaż? Czy też wykastrowany?
Ty jakoś współpracujesz z Janowem? 👀 Czy to jakiś inny układ? Przepraszam, że tak otwarcie, ale po prostu zainteresowało mnie to. 😡
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.