to i zabiorę głos w wątku bo temat kawy wielce mi bliski jest
[quote author=Jolaa 🙂 link=topic=16259.msg1230770#msg1230770 date=1324458100]
Niedawno nabyłam taki ekspres:
http://www.ekspresyjura.pl/produkty.php?menu=1&subm=10&model=3Polecam, jest rewelacyjny 💘
[/quote] - świetny wybór!!! dbaj o niego a naprawdę długo Ci posłuży - używaj filtrów to najważniejsze. Dobrze znam wszystkie Jury - Ena jest Ok ja wolę modele z seri Impressa F lub Z - ale Zki to już rzeczywiście kupę kasy...
Ja w domu mam zwykłą kafetierke i mokka z dobrej kawy jest super
a mi coraz bardziej smakuje kawa z francuskiej prasy,
- tego bym nie polecała tak samo jak takiej zwykłej parzuchy często jeszcze pitej w domach - dlatego że przy tak długim zaparzaniu z fusów wypłukiwane są niezdrowe toksyny
A co do sieciówek typu starbaks czy Coffeheven to ja bardzo sceptycznie do nich podchodziłam ale jak któregoś roku na mistrzostwach baristów 3 pierwsze miejsca zakosili ludzie z coffehaven - to zmieniłam zdanie...
Vergnano też ma różne wersje, od 60/40 do 100%. Moja ukochana "czarna" 1882 jest właśnie 100%, a korci mnie, żeby kupić na spróbowanie ziarnistą, która ma 93/7. Tylko cały kg to dla mnie strasznie dużo, muszę znaleźć jakiegoś spółkowicza 🙂
a no właśnie tak samo Lavazza ma różne mieszanki aż do 100% arabiki, do domu polecałabym raczej używać mieszanek (choć wiadomo arabika najlepsza) Arabika to grymaśna kawa - można ją bardzo spaprać przyrządzając bez profesjonalnego sprzętu - młynek żarnowy i ekspres nie ma sensu lepsze będą mieszanki z robusta ale to w sumie kwestia gustu i zasobności portfela...