Kask, toczek, kasko-toczek... i kamizelka

darolga   L'amore è cieco
13 grudnia 2012 22:36
Magdzior - jak gdzieś znajdziesz, to daj znać, chętnie dołączę się do zamówienia. Mam taki, cały czarny, ale albo się rozepchał, albo mi się łeb na stare lata kurczy z głupoty  😁 , bo jest już na mnie za duży. Niemniej jednak uwielbiam ten kask nadal, jest super, chętnie wezmę taki sam w pasującym rozmiarze.

Czy w Charles'ach Owen'ach ma się wodogłowie? I jak wypada rozmiarówka?
darolga napisałam do cavallo bo skoro mają w ofercie to łudziłam, ze mogloby sprowadzić, ale odpisali mi, ze już te kaski nie sa produkowane i dlatego tylko pojedyncze rozmiary mają, tak więc raczej bez szans znaleźć pasujący rozmiar i to jeszcze w takim kolorze jak się chce więc szukam dalej...
Ja mam eleganckie wodogłowie w owenie  😎 Ale i tak go uwielbiam. Rozmiarówka moim zdaniem wypada troche mniejsza, kupiłam Darolga kiedys od Ciebie ten Jabu w rozmiarze 55 i mam owena 55 to moim zdaniem pomiedzy tymi dwoma jest roznica o rozmiar.
ja ten dostałam ma prezent, fajny jest 🙂 Just Togs
Maxowa czy możesz zrobić real foto (szczególnie tyłu i osłony potylicy od środka). :kwiatek:
zrobię  zrobię , postaram się jutro bo mam napięte parę dni 🙂
Ja GPA mam 55, a jak mierzyłam oweny to na mnie pasował 57.
krzysztoftzr   Horses knows who moves who
18 grudnia 2012 21:14
W ostatnim czasie miałem nieprzyjemny upadek i skutki są nie zbyt dobre.

Postanowiłem już nie ryzykować więcej i ochronić swoje plecy zwłaszcza kręgosłup kupując kamizelke ochronną lub żółwia. Mam do was pytanie które są najbardizje wygodne i nie krępują ruchów ?? Czy ktoś z was użytkuj i jakie są doświadczenia lub opinie wasze ??

Proszę o rzetelne odpowiedzi.

np taki
http://allegro.pl/zolw-icon-stryker-ce-back-protector-alpinestars-i2832086217.html

lub

http://www.sprzetjezdziecki.com/ochraniacz-na-kregoslup-precto-atest-en-16212-rozmiar-s42cm-p-1831.html

albo ochraniacz pleców Tatini 2 stopień

lub ten jest też genialny  Forcfield pro sub 4

http://allegro.pl/zolw-zbroja-forcefield-back-protector-pro-sub-4-i2813510621.html
Ochraniacze wyłącznie na plecy nie mają atestu na jazdę konną. Zaręczam, że żebra/płuca też są warte ochrony. Temat o kaskach i kamizelkach jest.
18 grudnia 2012 21:30
ten ostatni ma atest do  jeżdzenia
też jestem zdania, ze jak już chcesz jeździć w kamizelce, a zakładam, że albo jeździsz skoki albo dopiero zaczynasz przygodę z jeździectwem... to znacznie lepszym rozwiązaniem jest kamizelka chroniąca przod/boki/tył
Niewykluczone, wiem, że "żółwie" nie mają. I tak przypuszczam, że kamizelka motocyklowa (zdjęć z przodu nie ma) jest testowana bardziej pod kątem szorowania po czymś przy dużej prędkości + uderzenia a nie pod kątem przygniecenia/podeptania. # razy byłam pod kopytami, może dlatego coś tak cienkiego, choćby z czystego tytanu+ kryptonu 🙂 do mnie nie przemawia. Stać cię? Kup sobie wsch-an-go, czyli segmentowa + samopompującą. A jeśli chcesz wsparcia emocjonalnego/placebo - zawiąż sobie wstążeczkę ulubionego koloru 🙂.
"Paczaj" w czym jeżdżą jeźdźcy, którzy ryzykują.
18 grudnia 2012 22:21
z tego co wycyztałem  kamizelka forcefield jest dla  jeźdzców  narciarzy i innych osób sportów ekstremalnych. Jeśli chodzi o  zówie motocyklowe mam z nimi doświadczenie i są zrobione z kevlaru  i też przystosowane do upadków.   

Generalnie chodzi mi o ot zeby była wygodna i nie krępowała ruchów cena  juz nie jest ważna moge nawet 1000 zł wyłożyć alen ei chce kolejengo upadku  zaliczyć z gorszymi skutkami.  Jeżdżę  konno od 2 lat  i zamierzam z rekreacji przejśc do  skoków 
jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego...

no chyba, że w butach narciarskich da się jeździć konno 🏇
to zapytam może tutaj, co sądzicie o tej? dobra na skoki? mi nie krępowała ruchów - kwestia jedynie przyzwyczajenia na początku do pancerza, ale możliwość ruchu miałam taką samą czy kamizelkę miałam czy nie 😉 w sumie jeśli dobra, to może doczeka się swojego czasu, do ponownego użytku 😉

dubel zostal scalony.
18 grudnia 2012 22:49
No to która wazym zdnaiem jest najlepsza o wygode i bezpieczeństwo ??  bo każdy gada a nikt czegoś nie zaproponuje wiec słucham
ja z racji tego, że jeżdżę ujeżdżenie to nie używam kamizelki... kiedyś jako junior jeździł w kamizelce (ale to jeszcze raczkowało) - miałam wtedy starszny dyskomfort jeśli chodziło o kwestię odpychania łokci od ciała... więc na to bym zwróciła uwagę - by kamizelka była:

Końska (a nie wasch&go)
W miarę cienka
ATESTOWANA!!!
Wygodna kamizelka nie musi być cienka, ma być elastyczna.
Swoją kupowałam wieki temu, wszyscy wtedy się pukali w głowę, że w pancerzu jeżdżę. Teraz czasy się zmieniły a moja kamizelka dalej i chroni i jest wygodna. Składa się z wielu niedużych kawałków, dopasowuje się idealnie do ciała. Wszystkim polecam coś podobnego.
krzysztoftzr, kup sobie samopompującą w razie w. Swoboda ruchów pewna. A jeśli nie skaczesz to bez części segmentowej się obejdzie. Tylko pamiętaj, żeby zsiadając się od siodła odczepić. Na koniu (no, już nie na koniu 🙂😉 to nie o tarcie chodzi (jak w motocyklach cz nartach przeważnie), ani nawet o sytuację "lecisz, lecisz, aż się zatrzymasz, pytanie na czym". Dynamiczne miejscowe uderzenia są groźne. I przygniecenie.
...i hacele
jedziesz na zawody WKKW, patrzysz w czym kros jeżdzą zawodnicy od * w górę i już wiesz co kupić...żadna filozofia, wszystko inne to ersatz.
co do kasków ja mam yorka yoko🙂 jest cudowny świetnie wykonany ;0 chociaż mam wrażenie że rozmiary trochę zawyżone bo inne kaski zawsze miałam w w rozmiarze 55 cm a ten jest ciut ciut za duży ;0 ale teraz to plus bo mi się ocieplacze na uszy mieszczą no i cena 🙂 za taką jakość naprawdę wyśmienita
ehhe nikt tak jak wkkwiści nie sprawdza empirycznie skuteczności sprzętu ochronnego :P
18 grudnia 2012 23:26
jak kask to tylko uvex  albo tattinni. Mam uvexa  i  jest genialny.

co sądzicie o tej kamizelce ??

http://www.amigo-konie.pl/5042.html
jak jest BETA3, to znaczy że można brać.
ale te rozmiary raczej dają szanse na użytkowanie tylko niskorosłym dorosłym...100cm w klacie u faceta?...marniutko 😁
Krzysztoftzr - mhm, tylko uvex i tatini bo te miales a o reszcie nie masz bladego pojecia wiec NA BANK sa gorsze?;> a kamizelki segmentowe juz polecalam, nie tylko na tym forum.
krzysztoftzr, kup sobie samopompującą w razie w. Swoboda ruchów pewna.
Gorzej, że jeśli się z koniem wywracasz "nie zsiadajac" z siodła, to siętoto nie napompuje
W tym roku w BB był taki upadek konia z amazonką - wyglądał paskudnie (skończył siędobrze) , kamizelka się nie napompowała (szczęściem pod spodem musi być też klasyczna)
19 grudnia 2012 17:34
Nie mówie że są złe bo np kask Euro lite dla mnie też jest ok  ale od innych nie mam przekonania. Zdecydowałem isę na kamizelke segmentową
pointure   Dresiarz mentalny.
19 grudnia 2012 20:28
Zapewniam Cię, że GPA są fenomenalne  😉
oki zrobiłam zdjęcia mojego kasku Just Togs, oczywiście jest idealnie czarny a kokardka nie jest w paski  tylko zdjecia z lampą przekłamują 🙂

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się