Zakłady Treningowe dla klaczy

A może zróbmy tutaj na re-volcie taki nasz punkt kontaktowy pomiędzy jeźdźcami i hodowcami ?

Np. Ja mogę wziąć w trening konia w zamian hodowca weźmie ode mnie klacz (lub emeryta) w pensjonat. Koszty utrzymania za koszty utrzymania. Do tego umawiamy się że dodatkowe koszty (kucie, wyjazdy na zawody) ponosi hodowca a jeździec ma % od sprzedaży lub prawo pierwokupu za określoną cenę lub inne..(do uzgodnienia).

Jest też sporo zawodników którzy mają kontuzjowane konie i chętnie wezmą coś w trening.

Oczywiście nie mówimy tu o zawodnikach z najwyższej półki - bo oni kosztują, ale jest to opcja w miarę tania dla hodowców a zorientowanie się czy warto tej konkretnej osobie dać konia nie jest bardzo trudne.

Dokładnie, to wszystko jest do zorganizowania, i do dogadania. Trzeba tylko chcieć  😉
a mi się teraz marzy żeby ktoś  😎 napisał mądry art. w SK o ZT klaczy - patrząc na nie "naszym" okiem
trzeba by trochę wsadzić kij w mrowisko
galopada_   małoPolskie ;)
10 grudnia 2012 14:27
777 czasami trzeba wsadzić kij w mrowisko na co jesteśmy najlepszym przykladem  😉 dzięki temu mogą zostać zniesione kolejne bzdurne zapisy w regulaminach  🙄
sei   . let's grow old together & die at the same time .
14 grudnia 2012 12:59
w temacie klaczy Ellen Grey przypadkiem trafiłam na kilka filmików pod siodłem.
film 1
film 2
film 3
film 4
Katharina   "Be patient and trust in the process"
16 grudnia 2012 11:52
Osobiście bardzo mi się podoba ta klacz  😜
ten koń nie dokracza - wiadomo z jakiego powodu
Film z próby będzie wkrótce dostępny 🙂
16 grudnia 2012 16:45
armara tylko EG czy ktoś robił wszystkim klaczom?
777- z jakiego?
ten stęp i tak jest ok, a nie jakby ktoś koniowi w plery dechą przyłożył i zad od świnki dokleił😉
luzem prezentowała się dużo lepiej...
Ja wiem tylko o Ellen, żadnego oficjela z kamerą nie było. Ja nie pomyślałam, bo mam opcję filmowania w aparacie  😡
16 grudnia 2012 17:54
armara szkoda, ze nie bylo nikogo nagrywającego wszystkich klaczy... chciałabym zobaczyc naszego prosiaczka w ruchu  😉
A oto i filmy Ellen:
skoki i ruch luzem

pod siodłem
Nie macie wrażenia, że w tych skokach luzem nade wszystko brakuje spokoju u konia?
Ona puszczona (bez skoków) lata, widać, że jest podkręcona i zdenerwowana. Po czym w korytarz też idzie za mocno i za długim foule, w efekcie nie mieści się i robi zrzutkę. Jakiś błąd w sposobie prowadzenia treningu? Bo ten koń po prostu pędzi jak dla mnie...
Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że klacz na okrągło macha głową na boki w kłusie. Wg mnie lepszy, bardziej harmonijny obrazek prezentowała na poprzednich filmach.
Katharina   "Be patient and trust in the process"
16 grudnia 2012 21:05
Mi też się bardziej podoba obrazek z poprzednich filmików.
sei   . let's grow old together & die at the same time .
16 grudnia 2012 21:13
w skokach w korytarzu klacz dwa razy odmówiła skoku...

na filmikach z kwalifikacji klacz w kłusie wygląda dużo lepiej na moje oko. natomiast podstawowa różnica jest w kontakcie. na kwalifikacjach klacz jechana praktycznie bez kontaktu, poza nim. tutaj widać już, że jest próba jazdy na mocniejszym, 'normalniejszym' kontakcie. chyba, że źle widzę - wyprowadźcie mnie z błędu 😉

edit: klacz sprawia wrażenie mało chętnej do przodu, amazonka cały czas ją 'kopie'. na tym filmiku rzuca się to szczególnie w oczy, ponieważ koń jadący 'z tyłu' jest prowadzony w delikatniejszych łydkach.
Kobyła ciekawa, mnie nawet dość pozytywnie zaskoczyła. Ale - mi też się dużo bardziej podoba na filmikach tych wcześniejszych od sei, a nie z zakładu. Na tych wcześniejszych jest ładnie przejechana przez szyję, pracuje plecami, a tych z zakładu idzie na długachnej wodzy, stąd dużo ruszania głową i bezwładny, rozpadnięty galop, który mógłby być o wiele lepszy, taki jak na wcześniejszych filmach (ale pewnie części forumowiczów by się podobało, w końcu na zakładzie koń miał nos przed pionem) 😉
O skokach się nie wypowiem, faktycznie na filmiku luzem koń lata bardzo nafukany. 9tka za galop? Hmmm... No ten galop jest niezły, taki na 7-7,5 a nie na 9 (stąd już tylko oczko do końskiego ideału, hellou). Stępa też w życiu na 8,3 bym nie wysędziowała - owszem, jest rytmiczny, obszerny, ale koń w nim jedynie wkracza. 8 to jest już bardzo dobra ocena! W ogóle z tym wkraczaniem/dokraczaniem, to najdziwniej jest w kłusie. Brakuje ze 2 kopyt, żeby koń trafiał w ślad. Nie wiem czemu - ta klacz nie jest ani nadmiernie długa, ani też nie ma słabego zadu. Może po prostu tak się rusza?
Sądząc po ocenach za chody, to powinnam nad filmikami mlaskać z zachwytu, ale przynajmniej się nie rozczarowałam i to też dobrze 😉
Q
Jesteśmy w Polsce 😉. Film ma słabą jakość, ocenianie techniki z przodu też jest niestety kiepskie. Ja widziałam live i klacz się wyróżniała, bardzo mi się podobała jeszcze Lady Canta, nie dość że ładnie baskilowała to po prostu piękna, żeńska. Aż szkoda, ze sędziowie nei pokusili o 5-tkę za "głowę i szyję".
Mi też się bardziej podoba obrazek z poprzednich filmików.

A podoba sie Wam na poprzednich filmikach anglezujaca reka?
Bardzo - z tym że już nie miałam ochoty pisać po raz kolejny OFa - rekreacja i już
wystarczy popatrzeć na wędzidło z wąsami jak pięknie lata
i dlatego też myślę że ten chód (niedokraczanie, sztywnosć)  to taki wyuczony może być
No właśnie, i machanie glowa tez moze byc skutkiem łapki. Koniec OT 😉
Bardzo - z tym że już nie miałam ochoty pisać po raz kolejny OFa - rekreacja i już

Ale ze niby co rekreacja?  😵
przeczytaj wcześniejsze strony to zrozumiesz - nie mam już ochoty pisać po raz kolejny tego co widzi chyba jednak większość osób w tym wątku.
FirstLight - to młodziutka klaczka - a spójrz na jej wędzidło (film 4)
Ja nie kwestionuje pierwszego miejsca elen bo zapewne na nie zasłużyła i nie będę kwestionować ocen za ruch ponieważ wiem że da się go zepsuć nawet pozornie banalnym lonżowaniem.
Temat jeźdźców jak dla mnie zakończony.
Chodzi o to, ze klacze powinny byc przygotowane przez profesjonalistow do tak waznego wystepu w ich zyciu. (waznego, bo pewnie wiekszosc z nich poprzestanie na ocenie z ZT nie weryfikujac ocen za jakis czas)
777 ta wiekszosc glosow, ktora niby cos tam widzi to laicy teoretycy, ktorzy nauke pobieraja z for internetowych i madrzy sa tacy tylko przed monitorem

Megane alez Ellen byla przygotowywana do zakladu przez profesjonaliste, co w duzej mierze zaowocowalo I miejscem
Wiem i dlatego na poczatku byla luzniejsza, kazdy zauwaza, ze lepiej chodzila, na pozniejszych filmikach jest sztywniejsza, nie dokracza, ma niestabilna glowe itp. Wygrala, ale moglibysmy teraz oceniac jak plynie w ruchu, a nie czepiac sie, ze mimo najlepsza, to jednak mamy wiele uwag. Od kwalifikacji do koncowego egzaminu mozna bardzo duzo zepsuc (stad bylo moje pytanie o anglezujaca reke w pierwszych filmikach)
Megane no wlasnie nie kazdy. Dla 777 to rekreacja. No to ja zycze sobie, by wszyscy tak rekreacyjnie jezdzili.
Przecież nie chodzi o to że w ogóle są to początkujący jeźdźcy
celowo przerysowałam bo na tym "poziomie" (mam na myśli ZT) to chyba nie są to osoby trafione.
Wku..... mnie taka jazda i już - tak niech sobie jeżdżą na starszych a nie młodych koniach - sorki
ale pewne nawyki jak się młodemu koniu zaszczepi to kaplica
a rusza mnie to bo może kiedyś i ja będę musiała jakiegoś konia do ZT oddać.
Wiem że moja młoda miała bardzo dobry ruch a po lonżowaniu na za krótkiej lonży i jeździe właśnie takiej jak na załączonych filmikach - w efekcie miałam konia drobiącego i nie dokraczającego - nawet na lonży (oby całej winy na siodło nie zrzucić)
szansa na odrobienie tego mała
wracając do tematu - popatrz jak ten pan siedzi sobie w pełnym siadzie - ręka "chodzi" razem z całą resztą
pomijając złamany nadgarstek i położony - to nogi (jak już wcześniej pisano ) łup łup łup po bokach
z boku łupanie..., z góry łupanie - walenie po pysku - bo równowagę trzeba jakoś trzymać nie 
777 Doprecyzujmy, dokladnie o ktorym filmiku piszesz "rekreacja"?
Nie ma co precyzować - już zostało napisane
Dla mnie to może być nawet mistrz świata i mieć 50 złotych medali, może to być na parkurze jeździec skuteczny ale nie musi się nadawać do jeżdżenia koni w ZT.
Niepotrzebnie zeszliśmy na ten temat.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się