Stajnie w Lublinie
Pierwszy post widziałam, wypisałam sobie nawet kilka miejsc, które na pewno odwiedzę.
Ale pierwszy post nie mówi mi nic o trenerach i o samej atmosferze w danym miejscu, stąd pytanie do uczęszczających, żeby podzielili się refleksjami- gdzie im się dobrze jeździ/ jeździło. 😉 Tutaj w wątku czy na pw. :kwiatek:
Ps. A co do tabelki z pierwszego postu- w LKJcie nie ma szatni, albo inaczej- przyjeżdżając 'z zewnątrz', po raz pierwszy, jedynym miejscem udostępnionym w celu przebrania się w "końskie smrodki" jest toaleta, a swoje rzeczy zostawia się w siodlarni...
Mi się ogólnie wydaje, że nie da się zrobić dobrej jednocześnie dla osoby początkującej i zaawansowanej- chyba że źle zrozumiałam pytanie :kwiatek: Może Drwal? Nie byłam tam od lat, ale osoby jeżdżące tam w zaawansowanej rekreacji i są zadowolone. Chyba po prostu trzeba wszystkiego spróbować na sobie 😉
Drwal już jest na mojej liście "must check". 🙂
W planach mamy też odwiedzenie Fideliusa i Arizony (tu blisko, blisko i dojazd mpkiem!).
I pewnie osiądziemy na dłużej tam, gdzie będzie i trener i atmosfera, czyli ludzie. 😉
Mam złe doświadczenia, sama jestem z Krakowa i wiele razy nacięłam się na stajnię wypas, konie wypas, trener wypas, generalnie super... i wszystko siada, bo koniarze jacyś tacy pozamykani w małe grupki, nikt z nikim nie rozmawia, jazdy na "sucho", bardzo na poważnie i taki trochę klops jak dla mnie. W końcu to ma być też zabawa i przyjemność 😅, a nie jakiś przykry obowiązek do wypełnienia.
Pierwszy post, to taki raczej mocno nieaktualny jest 😉
U Drwala atmosfera fajna :-) tacy weseli pozytywni ludzie
z jazda mam zle doswiadczenia, ale sprobuje jeszcze raz w nowym roku. Bo moze wtedy jakis gorszy dzien był.
A Bonanza oprócz tego, że ostatnio na jazdach tłumy to jest wesolo, jakies zarty lecą :-)
A do Drwala to tylko samochodem, czy jest alternatywny dojazd MPKiem? Bo na stronie nic nie wspominają, a wyjdaje mi się że coś na Wólkę jeździ, tylko czy to w tamtą okolicę?
I jeszcze jedno pytanie- nie orientuje sie ktoś jak to jest w AKJcie, czytałam regulamin, ale nie znalazłam jednej rzeczy. Mianowicie: 4 dyżury na miesiąc rozumiem, jady w zamian za pracę rozumiem. Tylko te jazdy, to takie "każdy sobie rzepkę skrobie", czy jest tam instruktor który towarzystwo ogarnia? 🙂
CaviasLover, do Drwala dojedziesz 16 lub 27 😉.
A w AKJ mogą jeździć wszyscy ? Czy tylko studenci i ci co placa jakies skladki ?
na zasadzie jazda za prace
a ja napiszę po raz kolejny, że w Lublinie możliwość normalnego treningu z dobrym trenerem bez konia własnego lub dzierżawionego graniczy z cudem o, cała prawda ;p
A ja się niestety w stu procentach z gajową zgodzę...
IMO, jeżeli już, to trzeba trafić na osobę prywatną, która konia udostępni. Ze stajni to ciężko, właściwie to się 'nie da' tak jak oczekujecie. Poza tym, że takich klubowych koni, udostępnionych wszystkim, na których możecie się rozwijać (klasy sportowe, odznaki) generalnie w lubelskich ośrodkach brakuje, a wręcz takich nie ma (pomijając nieliczne wyjątki), to jako biedne województwo nie jesteśmy w stanie zapewnić nic więcej poza zwykłą rekreacyjno/hobbistyczną ofertą spędzenia czasu aktywnie, na świeżym powietrzu i w obecności zwierząt dla laików. Konsultacji, odznak nikt wam nie opłaci. Koni za free też nie da na te wyjazdy. Złudne marzenia i plany, wszystko kosztuje, jak to w życiu już bywa...
A jak fajnie się od niektórych słucha 'jak to kiedyś było'... eh.
Także przykro mi, ale myślę, że nie znajdziecie tutaj już nic więcej. Jeżeli rozwój w lubelskim na własną rękę to albo dzierżawa, albo kupno. A szkoda, bo marnuje się tak wiele talentów, a górują Ci, których zwyczajnie na to stać...
CaviasLover Ja tez sie przenioslam z Krakowa, tez jezdzilam 10 lat i na pocieszenie powiem Ci jedno, atmosfera jaka panuje w Krakowskich stajniach jest jedyna i niepowtarzalna..., tu gdzie nie pojdziesz i takjest lepiej😉 Ja przerobilam/przerabiam LKJ, Kapriole, Arizone i Kenter (w Swidniku), przy czym najwieksza sympatia darze te ostatnia. Raczej zwracam uwage na atmosfere, jak chodzi o "rozwoj wlasny" to po zimie przymierzam sie do kupna konia, bez tego w zasadzie zawsze zostaje tylko, wyższych lub niższych lotów, ale jednak szkolka.
a w Kenterze coś się dzieje? koni na wybiegu ani widu, ani słychu, jazd chyba też nie za wiele? chodzę sobie tam z koniem na spacery i co tydzień ten sam obrazek..
koola, ano dzieje się, dzieje🙂 Fakt, ruch jest mały ale dla mnie to jeden z największych plusów. Jazdy są cały czas, ale raczej rano no i weekendy. Co do wybiegów faktycznie ostatnio pustawo było ale to głownie przez renowacje słupów energetycznych. Może i kameralnie ale za to bardzo miło.🙂
A na małych wybiegach też słupy renowują? 🙄
kto z was stoi w Wieży? 👀
Sisisa stoi tam od ok tygodnia moj kary diabełek? 👀
galopada_, jakiegoś widziałam 🙂.
galopada_ stoi, stoi przystojniaczek kary z odmianami 😉
Czy ktoś się może orientuje, czy stajnia w Uniszowicach (chyba KS "Gościniec"😉 nadal działa? Jeśli tak to jaka cena pensjonatu? Może byc na PW🙂 Z góry dziękuję🙂
chyba juz nic tam nie ma, ale niech się wypowie ktoś kto jest bardziej zorientowany... zdaje się, że jakaś afera była związana z tą stajnią...
No tak...:/ Jak fajna lokalizacja to musi byc nieaktualne...🙂 dzieki🙂
esperado mam nadzieje, ze jest grzeczny! 😀
galopada_, grzeczny, grzeczny, ale najmniejsza kucka ze stajni baardzo przypadła mu do gustu 🙂.
http://www.lzj-konie.pl/ woooooooooooow widziałyście 👍
Bardzo się cieszę, że nasz związek w końcu poszedł do przodu, nareszcie ktoś się za to wziął i może w końcu wyjdziemy z jeździeckiego dołka. :respekt:
Choć nie będę do końca usatysfakcjonowana, wręcz wciąż będę czuła się zawiedziona, jeśli nie ruszy nic w kierunku ujeżdżenia 😉 No bo zawody precavaliadowe zapewne będą skokowe. 😉
Łooooooł, szał ciał! Jak ładnie, przejrzyście! Mam nadzieję, że będzie strona będzie też regularnie aktualizowana.
no w porównaniu do starej strony to jak porównanie nowego mercedesa S do seicento z odzyku 🙂😉
No piękna strona :-)
Mam nadzieję, że pozytywne zmiany nie zostanął tylko w świecie wirtualnym :-)
Ps. Świetne porównanie Gajowa 🤣
Niestety w pewnych sprawach nic się nie zmieniło.. Jakiś miesiąc temu, jak rozpoczęły się te zmiany na stronie internetowej wysłałam im e-mail z kilkoma pytaniami i z nazwijmy to propozycją, że mogę wysłać zdjęcia do galerii ( na razie jest ich tam mało i pewnie tak zostanie 😵 ), bo mam ich bardzo dużo, z różnych zawodów.. Ale oczywiście odpowiedzi nie dostałam... 🙄