Aborcja - dyskusja
laparotomia - Naprawdę uważasz że aby być przeciwnikiem aborcji trzeba być katolikiem, bo mnie się wydaje że trzeba być człowiekiem tak po prostu. Tylko musimy przywyknąć do tego że żyjemy w takich czasach że należy się nam ogólne przyjęta wolność, a do tej wolności zalicza się również "wolność wyboru" czyli m.in usuwanie ciąży. Właśnie dlatego aborcja będzie budziła tak wiele kontrowersji, bo trudno teraz wytłumaczyć komuś wyzwolonemu że płód to istota żywa i że dziecko z gwałtu to też dziecko.
Jakoś jak zestawię to z podejściem, o którym jakoś się tak nikt nie chwali 😎, a mianowicie "kazałem swojej żonie wyskrobać" (i to w odniesieniu do własnego dziecka, a nie spłodzonego przez gwałciciela) to nabiera to innego wydźwięku.
widocznie jesteś osobą przyzywczajoną do tego, że ktoś inny dokonuje za ciebie wyboru - obojętnie jakiego wyboru.
Nie jestem.
Jestem za uzgadnianiem wspólnego frontu działań w małżeństwie, czyli idealistką 😉
Zwracam tylko uwagę, że znacznie więcej facetów wywiera presję na kobiety w sprawie aborcji i jakoś to nikogo do tej pory nie oburzyło. Zresztą który poseł by się przyznał do tego 😎
W tym masz sporo racji.
Gdzieś mi dziś przemknął artykuł na necie pt "Bieda jest kobietą" i tak sobie myślę, że te zakazy i przyzwolenia dotyczące kobiet, a wprowadzane głównie przez facetów biorą się stąd, że mamy świat urządzony przez mężczyzn i dla mężczyzn.
Divide et impera...
a może Marsjanie tych mężczyzn urodzili, wychowali i od najmłodszych lat przekazywali moralne i etyczne wzorce? 🤔wirek:
laparotomia, każdy może sobie być outsiderem, nawet buntownikiem. Każdy może wszystko. Ale ty chciałbyś być "inny" i... nie ponosić konsekwencji, nie podlegać presji grupy 😜, gotów jeszcze jęczeć, że odrzucają "odmieńca". Nie ma tak - ludzkie stado zawsze jest stadem, nieważne religia czy co innego. Normalnie człowiek szybciutko się uczy, że być ostentacyjnym odmieńcem to nic mądrego ani bezpiecznego. A jak się nie uczy? Cóż, jego wybór. Nad czym tu załamywać ręce? Inaczej nie będzie.
Odmieńce często tak mają, że chcą w dodatku, żeby większość słuchała ich pomysłów 🤔wirek: Da się, ale trzeba "wszystkich" zbajerować, że się spełni wszystkie ich, jawne i ukryte, pragnienia. Foch w tym nie pomaga, a i bez focha "kęsim" grozi.
Aha, czyli z góry zakładasz, że każdy kto ma odmienne poglądy od większości, powinien być wyrzucony poza nawias społeczeństwa i "zlikwidowany"?
A skąd jesteś pewna, że to ta większość ma rację?
Czytając pewne poglądy na tym forum (choć nie tylko w tym temacie) dochodzę do wniosku, że NKWD wiedziało co robi mordując Polską inteligencję! Teraz Polskie społeczeństwo jest po prostu bandą idiotów, którym wmówiono pewną ideologię i teraz się nimi sterują.
Cholera, żałuję, że założyłam ten temat. Teraz tylko się kłócimy. A tak naprawdę to nie jest od nas zależne tylko od Rządu. My koty będziemy tu drzeć, tu na forum. W rezultacie jedna strona nie szanuje poglądów drugiej. A i tak to nic nie pomoże.
A czego się spodziewałaś? W końcu nie raz już sami stwierdzaliście o sobie, że jesteście awantarnikami i pieniaczami.
Do tego wypowiedzi pewnego bardzo znanego re-woltowicza, z kompleksami względem stolicy z bardzo małym... ego, który odczuwa potrzebę dowartościowywanie się byciem re-voltowym guru głoszącym jedyną prawdziwą prawdę
No to forum nie może być normalne, opiniotwórcze i ugodowe 😉
Aha, czyli z góry zakładasz, że każdy kto ma odmienne poglądy od większości, powinien być wyrzucony poza nawias społeczeństwa i "zlikwidowany"?
A skąd jesteś pewna, że to ta większość ma rację?
Nie powinien, tylko jest. "Taki ten świat, niedobry świat, czemuż innego nie ma świata?"
I oczywiście, że większość na ogół nie ma racji. W każdym razie nie ma SWOJEJ racji, tylko krzyczy za racjami tego, kto tą większość skutecznie zmanipulował.
Teraz Polskie społeczeństwo jest po prostu bandą idiotów, którym wmówiono pewną ideologię i teraz się nimi sterują.
no co ty nie powiesz, laparotomio, ciekawe kto jest naprawde ksiązkowym tego przykładem 🙄
no co ty nie powiesz
To zawodowy hejter, albo praktykant z GW - ostatecznie ubek na emeryturze, co się chce dowartościować, że pokaże nastolatkom.
Ciekawe, czy jest z sekcji obyczajowej, czy farmaceutycznej.
@ Lapo Cześć, Ty jesteś mądry i boski i nam powiesz jak jest, prawda?
Nie, ja nie odczuwam potrzeby dowartościowywania się.
Ale za to mam niezły ubaw czytając wasze komentarze. Weźcie się tak nie ekscytujcie 😁
A kolejny komentarz, że zapewne jestem ubekiem na emeryturze, bo ośmielam się mieć inne poglądy od was, to po prostu hit sezonu! 😂 Idę sobie jutro podbić legitymację partyjną 😀 Ale to tylko kolejny dowód na wasze ograniczenia, bo ktoś o odmiennych poglądach powinien być w waszym mniemaniu gnojony i wyzywany od ubeków, debili, hejterów, itp. Dowód na to, jacy to wy jesteście (nie)tolerancyjni 😀
laparotomia, e tam, ja cię na forum nawet zdążyłam polubić, "odmieńcu". Ale jakbyś na żywo ośmielił się coś takiego przy mnie gadać, to byś oberwał klapsa, o! Bo ja podła jestem i nie wychowuję dzieci bezstresowo.
W temacie: przeczytałam "Krucha jak lód". Serdecznie polecam, o ile ktoś toleruje książki nieoptymistyczne (to też jest wątpliwe, wymowa, ale ogólnie to książka o... Przeczytajcie).
Weźcie się tak nie ekscytujcie
sam ześ sie zaczał podniecac z powodu pani co jej płodu na czas nie wyjeli i umarła, zacząłes mieszac do tego Bozie i katoli, jakby to była wina katoli i Bozi ze sie lekarze ociągali 🙄
Ale to tylko kolejny dowód na wasze ograniczenia, bo ktoś o odmiennych poglądach
a jakie ty masz ty chłopaku masz odmienne poglądy?? 😤 😲 😲 naprawde ci sie zdaje ze jestes wyjatkowy jakis ? poglady masz jak cała palikociarnia i wyznawcy żydowskiej gazety dla polaków, co w tym oryginalnego? 🤔
Ale to tylko kolejny dowód na wasze ograniczenia, bo ktoś o odmiennych poglądach powinien być w waszym mniemaniu gnojony i wyzywany od ubeków, debili, hejterów, itp. Dowód na to, jacy to wy jesteście (nie)tolerancyjni 😀
tolerancja...no zobacz, kolejne trudne słowo, którego znaczenia nie znasz, a chętnie się nim posługujesz.
...ale masz rację, to przez NKWD które pozabijało elity i teraz zamiast nauczycieli, mamy urzędników Ministerstwa Prawdy, którzy nam produkują ćwierćinteligentów chętnie dyskutujących o kwestiach, na temat których nie mają najmniejszego pojęcia- czego jesteś najlepszym przykładem
bo ośmielam się mieć inne poglądy od was
Problem nie w inności, a w szkodliwości.
Aborcja nigdy nie jest dobra - abstrahując od rozwiązań prawnych - więc jej "cywilizowanie" oswajanie młodzieży, "uczenie aborcji", czy promowanie jej przez celebrytów z uśmiechem, że "popatrz, ja też, to nic strasznego, na pewno się tobie spodoba" - jest pod każdym względem niewłaściwe. W praktyce powinien to być margines, zarówno pod względem praktyki jak i stosowania prawa.
Rola KK jest zbliżona do tej, jaką pełni religia w integracji społeczności żydowskiej - im pozwoliła przetrwać bez państwa prawie dwa tysiące lat - więc plucie na niego nie jest żadnym "poglądem" tylko głupotą - albo działaniem świadomie wrogim.
Tak trochę zmieniając kierunek, bo dotyczy dzieci już urodzonych, ciężko i nieuleczalnie chorych, cierpiących.
Przed chwilą zobaczyłam reportaż o dziecku chodzym na epidermolysis bullosa (pęcherzowe oddzielanie się naskórka). Przerażające...
Zaczęłam szukać informacji na temat tej choroby, trafiłam na artykuł, który na podstawie takiego przykładu poruszył kwestie poddawania eutanazji niemowląt, które fizycznie cierpią z powodu nieuleczalnych chorób.
Ewentualna prośba rodziców o eutanazję w takiej sytuacji nie ma żadnej mocy prawnej, niemniej jednak może być zaakceptowana pod następującymi ścisłymi warunkami: (a) rokowania przyszłego stanu pacjenta muszą być pewne, (b) schorzenie jest ściśle związane z obecnym nieznośnym i beznadziejnym cierpieniem, (c) diagnoza, rokowanie i doświadczenie cierpienia muszą być potwierdzone przez przynajmniej jednego lekarza, który nie zajmuje się bezpośrednio dzieckiem; (d) oboje rodziców wyraża świadomą zgodę, (e) procedura musi być wykonana zgodnie z akceptowanymi standardami medycznymi. Protokół podaje też pewną listę wskazówek, dzięki którym lekarze mogą się upewnić, czy procedura stwierdzająca zaistnienie warunków a-e została dobrze przeprowadzona.Cały artykułEutanazja czy jednak morderstwo?
Nie chciałam i nadal nie chce brac udzialu w tej dyskusji. Podzielę się jednak czymś co dzisiaj do mnie dotarło drogą internetową. Koleś ma naprawde dobre argumenty. Polecam.
zmień zdanie o 180 stopni
żużka, przykro mi, ale ja odbieram ten film, jako totalna, irytujaca mnie manipulacje, a zyd nawracajacy na jezusa mnie srednio przekonuje. filmik obejrzalam caly- zmarnowalam pol godziny.
a argumenty sa puste. sory.
edit:lit
ten film, to hmmmm, dobrze powiedziane manipulacja i to obrzydliwa, niewiarygodnie obrzydliwa, ale tak się robi jak zabraknie argumentów 😵
Szczerze mówiąc, nie widzę tam manipulacji. Odwołując się do definicji (Manipulacja (łac. manipulatio - manewr, fortel, podstęp) – w psychologii oraz socjologii to celowo inspirowana interakcja społeczna mająca na celu oszukanie osoby lub grupy ludzi, aby skłonić je do działania sprzecznego z ich dobrem, interesem. Zazwyczaj osoba lub grupa ludzi poddana manipulacji nie jest świadoma środków, przy użyciu których wywierany jest wpływ. Autor manipulacji dąży zwykle do osiągnięcia korzyści osobistych, ekonomicznych lub politycznych kosztem poddawanych niej osób.) naprawdę nie wiem, gdzie. Po prostu pokazuje to, jak rozumie aborcje i możecie się z tym zgodzić lub nie, ale robi to jawnie, podaje argumenty i nie działa w sposób podstępny i utajniony, dążąc do czegoś, co jest wbrew dobru drugiego człowieka. Ja tam się z nim zgadzam. I dziwne jest, że po pół godzinie nieustannych argumentów jedyne, co możecie powiedzieć, to, że jest to manipulacja, która występuje, kiedy ktoś nie ma argumentów. To właśnie występuje, kiedy ich brakuje: oczernianie, umniejszanie wartości merytorycznej, zbywanie. I tak odbieram powyższą wypowiedź.
nie zamierzam po raz kolejny argumentów, które się tutaj od początku wątku przewijają, bo to jest bez sensu.
Dla Ciebie od poczęcia, jest człowiek, dla mnie - nie. Na tym polu nie dojdziemy do porozumienia, bo nie jesteśmy sobie tego w stanie udowodnić.
Natomiast ja abstrahując od mojego stosunku do aborcji, wrócę do tytułu wątku, za, czy przeciw, ale legalizacji. Trzeba sobie zadać pytanie jaki jest sens zabraniać czegoś co było, jest i będzie, a można wycofać to z podziemia i uratować życie wielu kobietom, które umierają w wyniku komplikacji przeprowadzonych nie wiadomo gdzie, nie wiadomo przez kogo.
O nadzianych paniusiach, co im ciąża przeszkadza nie mówię, bo one sobie to tak czy siak zrobią, daleko szukać zresztą nie trzeba. Mam ten komfort, że wiem, że miałabym wybór na pewno, ale współczuję wszystkim tym kobietom, które go nie mają.
Wracając do manipulacji w filmie, chorym dla mnie było przytaczanie historii Żydów i tego czy byłabyś w stanie ich zakopać żywcem/zastrzelić, wiedząc, że jeśli tego nie zrobisz zginiesz, a zrobi to ktoś inny, to miało być porównanie do przypadku gdy ciąża zagraża życiu kobiety, tak ? 🤔wirek: I dalej twierdzisz, że to nie jest chora manipulacja? 🤔wirek:
[quote author=żużka link=topic=60588.msg1605142#msg1605142 date=1354715700]
Manipulacja (łac. manipulatio - manewr, fortel, podstęp) – w psychologii oraz socjologii to celowo inspirowana interakcja społeczna mająca na celu oszukanie osoby lub grupy ludzi, aby skłonić je do działania sprzecznego z ich dobrem, interesem. Zazwyczaj osoba lub grupa ludzi poddana manipulacji nie jest świadoma środków, przy użyciu których wywierany jest wpływ. Autor manipulacji dąży zwykle do osiągnięcia korzyści osobistych, ekonomicznych lub politycznych kosztem poddawanych niej osób.
[/quote]
tylko dzialanie sprzeczne z dobrem, interesem zamienilabym na dzialania sprzeczne z przekonaniami. ale jak dla mnei to bardzo pasuje do filmiku.
to by oznaczało, że jeżeli zaczynam z kimś dyskusję i osoba ta ma inne poglądy niż ja i swoimi argumentami jawnie chce naprowadzić osobę do zmiany zdania, to nią manipuluję, tak? W ten sposób umiera właśnie sztuka dyskusji, bo zaczynamy żyć w społeczeństwie, gdzie każdy ma święte prawo mieć własne zdanie, o którym NIE WOLNO nam dyskutować, bo inaczej naruszamy cudze zdanie, możemy go urazić, to, że poddajemy to pod wątpliwość i w ten sposób działamy przecież na jego niekorzyść. Jak dla mnie paranoja. Jak rozumiem manipulacją tutaj jest dowołanie się do tematu, który jest niemalże tabu, poprzez silne emocje jakie wywołuje. W ten sposób "zmiękczył" on osoby, z którymi rozmawia, aby wmusić w nich jego zdanie na temat aborcji? Nie uznajecie, że po prostu dla niego i innych osób zabójstwo to zabójstwo i posłużył się tym jako przełożeniem do czegoś, na temat czego zdanie mamy bardziej pewne, niż w stosunku do aborcji? Mnie jego typ rozmowy skojarzył się z sokratejską, elenktyczną metodą: mówił tak długo aż osoby, z którymi rozmawiał przeczyły swoim własnym słowom.
żużka, dyskusja nie jest manipulacja. porownanie aborcji do holokaustu jest. i sposob przeprowadzenia tych rozmow rowniez.
wtrącę się by dopowiedzieć brakującą część pomysłu lansowanego ostatnio przez niejaką Środę Magdalenę.
"Zamknąć Okna Życia"
...i otworzyć śmietniki.
Dotrwałam do 23 minuty.
Dla mnie nieporozumieniem jest porównywanie aborcji do holocaustu. Oszołomstwo totalne.
Dyskusja na temat zamknięcia Okien Życia była dziś w radiowej Trójce ("Za a nawet przeciw"😉. Zdanie jednego ze słuchaczy? "Okna życia powinno się zlikwidować, bo dzieci tam trafiających nie czeka nic dobrego, trafiają bowiem do sekty (tu odniesienie do sióstr zakonnych). Niechciane dzieci powinny być poddawane eutanazji."
Nie rozumiem, nie rozumiem...
żużka, dyskusja nie jest manipulacja. porownanie aborcji do holokaustu jest.
bo?
ja np widzę tu kilka argumentacyjnych analogii
Żyd nie jest człowiekiem-płód nie jest człowiekiem
Homoś przez swoją chorobę nie zasługuje na życie-uszkodzony płód przez swoją chorobę nie zasługuje na życie
Polak zabiera przestrzeń życiową i możliwość rozwoju-płód zabiera przestrzeń życiową i możliwość
...mało analogi, ile jeszcze trzeba?
wrotki, zyd jest czlowiekiem jak kazdy inny, "homos" dla mnie nie jest chory, nie wiem komu polak cokolwiek zabiera. zade z nich nie jest blastula.
wrotki, zyd jest czlowiekiem jak kazdy inny, "homos" dla mnie nie jest chory, nie wiem komu polak cokolwiek zabiera.
no popatrz, a naukowcy III Rzeszy i wielu ich europejskich kolegów, twierdzili coś zupełnie innego 😎
...gdzie masz gwarancję, że i ci współcześni akademicy się nie mylą, skoro muszą dochodzić do konsensusu na drodze głosowań, a nie dowodów naukowych?
...gdzie masz gwarancję, że i ci współcześni akademicy się nie mylą, skoro muszą dochodzić do konsensusu na drodze głosowań, a nie dowodów naukowych?
nie mam zadnej gwarancji, i nic mnie to nie interesuje. w MOJEJ opinii homoseksualizm to nie choroba, zyd to czlowiek jak kazdy inny, a blastula czlowiekiem nie jest.
płód jest natomiast blastulą w takim samym stopniu, jak każdy inny człowiek.
...i jak sama teraz widzisz, twoja argumentacja za dopuszczalnością aborcji, jest zawieszona na dokładnie takich samych determinantach, jak prowadzenie masowej zagłady Polaków, Cyganów, Żydów, homosiów, czy innej dowolnie wybranej wg jakiegoś widzimisię (opinii), grupy ludzi- w twoim przypadku tym kryterium jest wyłącznie fakt nienastąpienia urodzenia.
ergo, nie ma tu mowy o manipulacji, a tylko o logicznej analogii, żeby nie powiedzieć wręcz konsekwencji.