buty dla koni

No wlasnie widzialam w jakims hamerykanskim katalogu, ale musze miec niestety wersje minimalistyczna, i tak jak uda mi sie je kupic to bede przeszczesliwa😉
No niestety  to spory wydatek a skarpetki też do tanich nie należą ale możesz szukać używanych butów , zawsze to trochę taniej. Sama kupiłam  przymałe cavallo ale cóż na większe może się zdecyduję dopiero na wiosnę....
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
23 listopada 2012 10:09
znalazłam w necie ot takie skarpety do butów: http://butydlakonia.pl/about-3/full-width-template-2/
czy w związku z tym, że one bardzo przypominają kaloszki nie można by ich zastąpić właśnie kaloszami ? Rzepy łączące but z kaloszem mozna doszyć, przykleić lub spiąć rzepem buta z kaloszem w miejscu gdzie jest oryginalnie wszyty rzep.
Może ma ktoś buty i kalosze (tylko nie takie grube ) i ma możliwość przymierzenia żeby to sprawdzić?
Te skarpety są cieniutkie i mają profilowanie na piętki. Kaloszek byłby za gruby i za mało elastyczny.
Euforia próbowałam kombinować z neoprenowymi kaloszkami, były za grube. Te skarpetki z linku bardzo szybko mi się podarły, dostałam je w komplecie z butami. Buty zamawiałam 5 lat temu z Kanadyjskiej strony simple boots.

Najlepsze opaski elastyczne na łokieć.

Przypomniało mi się... pisałaś mi, że jeden but "kłapie", spróbuj włożyć w niego kawałek karimaty albo coś innego w typie podkładki, noga będzie wyżej i ciaśniej.
Ooo Pinesska, właśnie Ciebie chciałam wywołać do tablicy. Ty masz cavallo simple a nie sporty, prawda? W sportach zapięcie jest na rzep (zakładki) a potem jeszcze dopięcie na kołek. A w simple? Jest też tak, że te zakładki z przodu mają rzep?
heh no patrz  😉 
miałam też sporty ale krótko, bo były za duże i sprzedałam. I jedne i drugie mają rzep, różnią się tylko zapęcim końcowym, simple mają paseczki skórzane na rzep, a sporty ten bolec.
hej jak zmniejszyć tę linkę w epicach? czy gaiter podczas chodzenia ma odstawać? tzn nie ogranicza ruchu nogi, bo jest luźny?
musisz odkręcić całe zapięcie, od spodu jest jakby blaszka a pod nią łączenie linki klipsem. Musisz rozgiąć klips i przesunąć 😉 Drugi sposób to zaplecenie linki wkoło zapięcia 😀 Gaiter moim zdaniem powinien przylegać ale nie być za ciasny, bo rzep potrafi odparzyć/obetrzeć. Jak zapniesz za luźno gaiter, to buty mogą fruwać (uwaga* zależy od warunków atmosferycznych 😉)
Dzięki 🙂 z tym gaiterem to jest tak ze jak stoi w miejscu noga to przylega ale jak idzie to wyglada to tak jak cholewka gumiakow, która stoi w miejscu a noga sie rusza. Nie wiem czy to dobrze czy zle, sam but sie dobrze trzyma, jąkanie wkłada słychać taki klik. Jak wyglądały wasze początki z butami? Wiem ze trzeba stopniowo konia przyzwyczajać ale moze ktoś napisać jak to dokładnie ma wyglądać? My dzisiaj po struganiu przeslismy w ręce z butach ok 5 min
do butów rajdowych nie przyzwyczajałam koni- zakładałam i heja w teren 🏇 Za to turfy wspominam niemiło 🙁 Pomimo wcześniejszego używania rajdowych modeli konie się od nich odparzały 😤
u mnie  nie przesuwają sie po pęcinie , przylegaja i podczas ruchu i w stój , ja również nie przyzwyczajałam koni do chodzenia w butach m założyłam i w drogę 🙂
dzięki za odpowiedź. W takim razie nie wiem czemu u mnie tak się dzieje, że nie przylegają dokładnie te gaitery. Sam but trzyma się dobrze, przynajmniej w stępie... on ma strasznie te pęcinki chude może dlatego...
moje maleństwo także ma filigranowe nóżki 😉 A czy Twoj kon ma poprawnie rozwinie kopyta?? Mozliwe, ze gaiter odstaje bo pietki sbyt skapo wypelnione...
odnalazam fotke butow z rajdu
i jeszcze calkiem nowe renegade (niestety zdjecie komorkowe)
30 listopada 2012 07:42
kasik no to u Ciebie buty przechodzą prawdziwy test  🏇 🏇 . renegade wyglądają super  🙂
kasik a czy da się tej gaiter przekręcić żeby był bardziej nachylony? może wtedy by zaczęły przylegać, bo wygląda to jakby był za daleko od pęciny, dlatego się tak luźno zapinają, bo jest za duża odległość... mam wrażenie, że kopyto w butach mniej się dużo ślizga niż bose, przynajmniej na glinie, na której ja nieraz o mało nie połamałam nogi 🙂
Euforia_80- zgadza się, trampki nie mają lekko. Te ze zdjęcia mają już przetartą podeszwę na pazurze ale przeżyły ponad 2000km, w tym dwa rajdy po górach 😉 Renegade dopiero wiosną zaczniemy testować. Udało się 3pary kupić 🏇
prib- z gaiterem nic nie zrobisz, nie da się go inaczej przykręcić. Na pewno masz dobry rozmiar butów ❓ Najlepiej wklej foto kopyt- od tyłu i  zboku, no i  w bucie :kwiatek:
Zdjecia w butach jest na 66 str tego wątku, kurde z pomarów wypadało właśnie ta 2 (128x130).  Ten gaiter lepiej przylega w bucie, który dostalam do testu i którego zostawiłam. Domowilam 2 takiego samego...  A foto kopyt zrobię jutro jak będę w stajni to wstawie
z tego co widzę, to gaiter różni się od tych co ja mam. Jest wyższy. Trudno mi więc coś powiedzieć 🙁
kasik, czemu zdecydowałaś się na buty renegade? zmiana marki?
I gdzie je dorwałaś?
Cobrinha- szukam butów doskonałych 😉 Marzyły mi się od dwóch lat te trampki a terz trafiła się okazja by je zdobyć. Czerwone przywiozła nam znajoma, pomarańczowe i czarne znajomy. Wszystkie ze Stanów 🏇
03 grudnia 2012 11:42
czym różnia sie buty Cavallo Simple od Sport poza wyglądem zewnętrznym?

edit: kilka postów wyżej pinesska o tym pisała ale nie zauważyłam, a wyszukiwarka nie wypluła mi nic na ten temat

chcę sobie kupić w USA i są w jednakowej cenie i nie wiem na które się zdecydować?
Cavallo sport są trochę węższe. Simple są na okrągłe kopyta.
03 grudnia 2012 12:08
duża jest różnica ?
W żadnej tabeli rozmiarów nie podają szerokości w tych modelach  🙄
Ale podają info, że sport są węższe i że jeśli szerokość jest zbliżona do długości to lepiej brać Simple.
Sport  są 0,5 cm węższe od Simple.
04 grudnia 2012 08:19
ok, dzięki dziewczyny
http://www.equestrianclearance.com/product/boa_easy_boots/index.html  duża wyprzedaż jakby ktos był zainteresowany 😉 akurat mało popularne modele, ale może ktoś akurat takie potrzebuje.
31 grudnia 2012 09:14
czy Cavallo sport ma size chart ? chcę wyciąć wkładki i najlepiej chyba od tego odrysować.
a ja mam pytanie, czy konie trzeszczkowe mogą chodzić w butach po twardym? czy to raczej nie amortyzuje nic i trzeba zainwestować dodatkowo we wkładki? Bo wiadomo ze kucie koni trzeszczkowych polega na dodatkowej amortyzacji kopyta i tak się ostatnio zastanawiałam czy bosy koń może w butach popylać po twadrym, czy raczej but nie amortyzuje...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się