Koniki polskie

LatentPony, no słodka fryzurka 🙂.
Szkoda, że mój ma jednokolorową grzywę.
Kobyły mają dwukolorowe, ale na zabawy z ich grzywami nie mam czasu :P.
LatentPony   Pretty Little Pony :)
11 listopada 2012 20:19
Dzięki dziewczyny  :kwiatek: Też uwielbiam jego grzywę 🙂 Jest z czym się pobawić 🙂
Nie no, świetne są te wasze koniska  😀
BandA, Twój to wie co najlepsze 🤣

a to my z wczorajszej wyprawy na łąki
Solaoke trafiony kolor. Świetnie wygląda w zieleni!
BandA, ładnemu we wszystkim ładnie  🤣 😁 Czatujemy na Eskadrona Chilli  👀
Dziewczyny mam pytanie. Ile max może ważyć jeździec, żeby móc usiąść na kn i nie zrobić mu krzywdy? Przepraszam jeśli już gdzieś było pytanie, ale nie chcę przeszukiwać całego wątku  :kwiatek:
Zależy od gabarytów konika. Na moim lekkiej budowy jeździł stępem i kłusem mój tata, 86kg. Widać, że było mu troszkę ciężko, ale śmigał. Cięższej osoby nie wsadziłabym na niego.
mam kuca z domieszką kp i za nic nie pozwoliłabym osobie ważacej 70 kg na niego wsiadac.Generalnie powinno się przyjac zasadę ,że konisko bezpiecznie dla siebie powinno dzwigac max 20% swojej wagi.
Wiec dodajmy wagę siodła , osprzętu, swoich )szczególnie teraz zimowych) ubran. Warto dbac o kregosłupy naszych podopiecznych i nie przeciązac ich.
Faza, kuc z domieszką konika polskiego nie jest jednak konikiem polskim, który może dźwigać dużo więcej, niż koń szlachetny/uszlachetniony 🙂.
zapewne masz rację  🤣 jednka lepiejuważac i nie przeciązac konskiego grzbietu
Dziś mija 6 lat jak jesteśmy z Kacpim razem 🙂
Koniki są gabarytów "normalnych" jak reszta koników. Czyli można przyjąć taką bezpieczną granicę 60-70 kg?
wg moich obserwacji czysty kn do ok 70
wyższy (ok 140cm) lub "nieczysty" do ok 80

powyżej zipią biedaki
taki OT - Ty żyjesz! 😀 ostatnio Cię ni widu ni słychu nigdzie, aż się kilka dni temu zastanawiałam co u Ciebie 🙂 [przepraszam za offa  😡 ]
Iszka90, mam przetestowane 70 kg+sprzęt, albo 60+sprzęt i sakwy napakowane (ładnych pare kilo) i kn nie ma problemów, ani z zapitalaniem ani z wytrzymałością np na rajdzie (koniczka bez kondycji, tłusta jak cholera, pociła się tak samo pod dzieckiem jak i dorosłym, generalnie...przytyła - wiec zamęczona nie była 😉 tak samo jej brat reaguje ) nie ma żadnych oznak że im cięzko
oczywiście młode, zdrowe.
staruszka kuleje i jest "biedna /zła jak tylko więcej niż 30 kg wsiądzie(? takie małe chude dzieci)
01 grudnia 2012 18:44
Witamy jesiennie 🙂

🙂
LatentPony, o jak słodko 🙂.
Jaki rozmiar kantarka nosi?
01 grudnia 2012 20:45
Na co dzień nosi zwykłe, standardowe cob.

Niestety głupia pańcia uparła się na tą kolekcję eskadrona 🙂 I udało mi się upolować ten kantar tylko w rozmiarze full. Więc jak widać jest trochę za duży, pozapinany na ostatnie dziurki (ale pasuje!) 🙂
LatentPony, ehh, ja mam odwrotny problem, bo nasz Niciak COB jest za mały ;(.
01 grudnia 2012 20:55
Wysłałam priv z propozycją 🙂 Nie chciałam tu się ogłaszać, bo zaraz moderatorzy by mnie pogonili 🙂
to ja dziś z antonim w innej wersji :
antek - kn na biegunach 😉

spodoba się właścicielom? pod choinkę ma być 😉
i podpowiedzcie prosze jak bieguny ozdobić? nie mam pomysłu 🙁
horse_art jej, świetny jest 😀 Może jakiś wzorek białą farbą?

Dodaję telefonowego Burego.

Zimowy kulek 😉
Przedstawiam wam moją klaczkę, u mnie od niedawna. Zdjęcie dość słabe, z lata. Niedługo się jakaś sesja zapowiada, więc może coś wstawię.

Dakarowa, witamy 🙂. Jaki rodowód ma Twoja kobyłka? 🙂. Czysty kn?
Tak, czysty kn z badaniami markerów genetycznych, rodzice wpisani do Księgi Stadnej.
Matka: Motława - po Horst i Motawa
Ojciec: Hawer - po Jehol i Hawra

Dalej w rodowodzie
od ojca m.in. Nadziak, Jemiołucha, Trębacz, Hera, Hańcza, Kołczan, Tulipan,, Trawa, Kołczan, Litwin, Niw, Nadworna
od matki: m.in.: Mruk, Horsa, Trucht, Motia, Morula, Odmęt, Gong, Hurma, Niżowiec, Tyrsa, Luzak, Mozga I

Nie ma teraz w okolicy ogierka do pokrycia... Najbliżej właśnie Hawer, no ale to ojciec. A szkoda 😉
a ma prawo wpisu(?)? tzn czy można ją kryć ? bo takiej z odmianami to chyba nie dostają? (ew. w jakiś tam przypadkach jak te geny pożądane, ale dzieci z odmianami już nie - tak mi znajoma opowiadała bo też ma klaczką z gwiazdką i ona dostała bo ma te "odtwórcze" geny... jej córki z gwiazdką już nie). my mamy rudą - też państwowa hodowla, papier do protoplastów rasy, ale kryć nie można (w sesie żeby kn powstał)

BandA, a ! biale szlaczki dobra myśl 😀
Dakarowa, ooo, nasza rodzinka 🙂. Mój Hors jest bratem Horsta 🙂.

horse_art, klacze z odmianami na głowie (gwiazdka, kwiatek i coś tam jeszcze) dostają z tego co pamiętam 😉.
Sisisa Pokazuj swojego 😉

Kryc moją z tego co wiem można. Z takimi mniejszymi odmianami dopuszczają. Chcę mieć po niej źrebola, bo jej budowa mi się podoba 😉 Taki bardziej sportowy typ ;] Chudziutka, zgrabniutka... Trochę uparta, ale do ogarnięcia z charakterku ;p
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się