Jakie pasze dajecie swoim koniom?
a ja sie przerzucilam na pasze Happy Horse i jestem bardziej, jak zadowolona. Maja wspaniale koncentraty sprzedawane w workach po 14 kg, ktore wychodza po ok. 65 zl i na 100 kg konia wystarczy jedynie 100 gram dziennie. Tym sposobem, karmiac np. owsem, mozna sporo zaoszczedzic, a efekty jak dla mnie sa powalajace. Karmie tymi paszami od marca tego roku i z kazdym miesiacem jestem coraz bardziej zadowolona
Karolass, a masz jakiegoś linka do sklepu, który to sprowadza?
niestety nie ma jeszcze otwartego przedstawicielstwa w Polsce, bedzie w drugiej polowie listopada. Przewiduje sie jakies znizki dla voltopirow, z tego co slyszalam ;-)
nie wolno tak planów zdradzać 🤣 z happy horse, reklama to podstawa
My dajemy swoim koniom Pavo i jak na razie jesteśmy zadowoleni.
No dobra, a na zachodzie, żebym mogła sobie poczytać?
haha pewnie nie wolno 😉 ale prawda jest taka, ze sama przez dlugi czas poszukiwalam takiej paszy, aby optymalnie zywic konie, a jednoczesnie za jak najmniejsza cene. I ciezko znalezc dobre koncentraty na rynku. Ja zostalam przy owsie jako podstawie i w zaleznosci od potrzeb (sport/hodowla) konie dostaja rozne rodzaje. I to wszystko - pomimo kosztow transportu zza granicy - wychodzi w tak dobrej relacji cenowej, ze na koniec miesiaca ciagle sie usmiecham sprawdzajac stan konta ;-)
www.happyhorse24.de
Czy ktoś orientuje się gdzie mogłabym dostać sieczkę od rolnika w okolicach Warszawy (najlepiej płn.-wsch.)? Potrzebuję po prostu pociętego siana/słomy. 4zł za 1kg uważam z przesadę przy takich wymaganiach. 😉
Chciałam polecić pasze Destrier Floc Balancer. Nareszcie znalazłam dobrą paszę energetyczną.
Ja też dalej z Destrier zadowolona bardzo. Teraz w ramach eksperymentu przerzuciłam się na Competition i też jest super.
Testowałam różne pasze, natomiast ta Destrier dała rzeczywiste efekty, zobaczymy jak dalej będzie działać 🙂
Trzeci tydzień moje konie na Spillersie i sieczkach Dengie. Conditioning Mix faktycznie pozytywnie wpływa na masę, da się zauważyć jakieś efekty. Rudy energiczny, smakuje mu 😉 Cool Mix podaję krócej, więc jeszcze ciężko mi konkretnie powiedzieć. Gniada ma ograniczony owies (1 miarka na obiad, żeby się nie denerwowała jak reszta stajni je) w połączeniu z musli nie wywołuje aż takiej nadpobudliwości jak dotychczasowe pasze 😉
Sieczki Dengie jak dla mnie bomba. Konie jedzą ze smakiem. Podaję HI - FI jabłkową i Alfa - A Original. Różnią się między sobą, ta jabłkowa ładniej pachnie jest zdecydowanie bardziej żółta i mniej sypka 😉
tulipan a mozna wiedziec gdzie zamawiasz spillersa i dengie?
Opti Feed. 10 minut od domu mam hurtownię, ale korzystam z dowozu do stajni 😉
Ja też karmię Conditioning Mix Spillersa i jestem zawodolona.
Również zamawiam w Opti Feed 😉
Od jakiegoś czasu daję paszę Marlibo. Do tej pory wręcz rzucały się na nią, widać było, że bardzo im smakuje. Niestety pasza z ostatniej dostawy pachnie dość intensywnie (trudno określić czym) i ogony odmówiły jej spożywania. Czy mieliście podobny problem z tymi paszami? Pytam, bo ciężko się zastanawiam, czy dać jej szansę i zamówić kolejne worki, czy dać sobie z nią spokój.
ja podaje z owsem wiec kupuje oat balancer. niestety w Poznaniu jest nie do dostania wiec musze zamawiac przez net z czym roznie bywa. rozumiem, ze opti feed mozecie polecic? w ich sklepie akurat oat balancer nie jest dostepny, ale moze na zamowienie by byl?
Od jakiegoś czasu daję paszę Marlibo. Do tej pory wręcz rzucały się na nią, widać było, że bardzo im smakuje. Niestety pasza z ostatniej dostawy pachnie dość intensywnie (trudno określić czym) i ogony odmówiły jej spożywania. Czy mieliście podobny problem z tymi paszami? Pytam, bo ciężko się zastanawiam, czy dać jej szansę i zamówić kolejne worki, czy dać sobie z nią spokój.
moze zapytaj albo poczytaj czy byly jakies zmiany w skladzie paszy? i poinformuj producenta?
Dzwoniłam, pytałam. Dowiedziałam się jedynie, że to była świeża dostawa i dlatego taki zapach. Jakoś mnie to nie przekonuje. Nawet próbowałam wietrzyć tą paszę, ale nic z tego.
mam pytanie do osób które podają sieczkę P. Podkowy po przemianie, tzn to nowe wydanie tej sieczki
Jak wrażenia?? jak z trwałością?
19.11. ma być premiera sieczki owocowej i dla seniorów, brzmi smacznie
Julina skarmiam tę sieczkę od około 2 miesięcy, nic złego się nie dzieje, koń jak lubił tak lubi, nie psuje się 🙂 Nie mogę doczekać się sieczki owocowej, chyba porzucę dla niej Relax, któremu nie mogę nic zarzucić, ale jest taki... zwykły 😉 za cenę niezwykłą jak na pocięte sianko. Standardowo zapraszam do wspólnego zamówienia za ok. 2 tygodnie, przesyłka free, odbiór w Warszawie.
ja czekam na premierę sieczki dla seniorów, chociaż na razie jestem wierna Baileysowi.
ja też bardzo polecam sieczki Dengie, skarmiłam pół worka Alfa-A, a teraz kupiłam jabłkową - mniej energetyczna, bo koń właśnie zaaresztowany w boksie 😉
W ogóle lubię tę firmę, Main Ring Gold świetnie sprawdziła się jako energetyk i na pewno do niej wrócę, kiedy koń wróci do roboty.
kolebka,
a ta jabłkowa jaką ma konsystencję? jest pylista, bardzo sucha?
nieśmiało się do niej przymierzam.
Czy ktoś karmi konie paszą Besterly Basic? i czy to dużo białka w paszy: białko strawne surowe 90g/kg, białko surowe 13%. Jestem totalnym laikiem w żywieniu takimi paszami, moja do tej pory szamała owies i tyle, niestety teraz musi przejść na pasze bezowsowe i takie które mają mało białka. Może by mi ktoś polecił paszę dla starszych koni, właśnie bezowsową , w rozsądnej cenie? 🙂
Besterly Basic u nas zupełnie się nie sprawdziło. A czemu bez owsową jak mogę spytać? i co kobyłka robi?
Basic moim zdaniem jest trochę za ubogi dla starszego konia. Ja polecam tą paszę:
http://www.horseactivity.pl/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=2&virtuemart_category_id=1&Itemid=592 Wprawdzie odrobina owsa w składzie jest, ale to nieduży udział. Koń klientki na tym stoi. Wiecznie chudy był, a przybrał ładnie na masie, a na dekiel nie wali.
niestety załapała zapalenie przed ochwatowe, do tego jest mała i z nadwagą, poszukuję jakiejś paszy w rozsądnej cenie, konia mam w pensjonacie, wiec płacenie za swoją pasze rozkłada mnie na łopatki, zwłaszcza że niestety ostatnie wydatki związane z koniną mnie dobiły. ale cóż mam ją 13 lat, a ona liczy sobie 20, wiec jakoś musimy sobie radzić. Chodzi tak mniej więcej 3-4 razy na tydzień w siodle, trochę ujeżdżenia, trochę skoków, trochę terenu, taki mix.
Czardasz nie pyli, jest wolna od kurzu itp, taka bardziej mokra niz sucha 😉 to też było dla mnie ważna, bo koń alergik.
A tak ogólnie o paszach Besterly - kilka znajomych koni na tym stoi, każdy zadowolony. Nie są to jakieś hiper wystrzałowe pasze, ale konie na nich dobrze wyglądają, okrągłe i błyszczące 😉 Planuję postawić rekonwalescenta mego na Basica lub Herbica, jedyne co mi przeszkadza to pył w granulacie 🙄
A nie możesz zalewać wodą po prostu? Czy to nie o to chodzi :P ?