literatura końska

calore Brzmi ciekawie, i to chyba będzie dokładnie to o co mi chodzi. Rozumiem, że miałaś ją w ręku? Czy ona nie jest bardziej dla młodszych? Zamierzam kupić w necie, więc nie będę miała szansy przejrzeć.
Dzięki!!!  :kwiatek:
tak, mam ją w domu 🙂 no właśnie ona tak wygląda, jak dla młodszych, bo jest dużo kolorów i na zdjęciach są raczej dzieci i młodzież, ale jest napisana normalnie, jak dla dorosłego. jak tak teraz patrzę, to jest też sporo wskazówek dla początkujących (z wyjaśnieniem dlaczego tak, a nie tylko, że tak ma być), takich niby dla nas oczywistych rzeczy. mogę podrzucić wstęp i spis treści 😉
tereska Też wygląda ciekawie, ale nie ma niestety nowych egzemplarzy, a na prezent nie kupię używki 🙁
malinowaa   Życie zaplątane w końską grzywę...
24 września 2012 16:17
Czy ktoś ma może Kerstin Diacont - Praca z końmi od podstaw w wersji pdf? Pobrałam jeden z plików z chomikuj, niestety nie działa. :/
Ile części ma Akademia jezdziecka ? Pobrałam z chomikuj i w tytule ma cześć 1. A może jest tylko ta jedną a ktoś wpisał 'żeby bylo'
Jest 1 😉
Dziękuję 😉
Potrzebuję Sally Swift "Harmonia jeźdźca i konia".
Może ma ktoś w pdf?
Czy ktoś ma może książki:
Nos do przodu – Gerd Heuschmann,
Młody jeździec – Lucinda Green,
Poradnik młodego jeźdźca – Isabelle von Neumann-Cosel
w pdf?
Jeśli ktoś posiada i mógłby podzielić się, to proszę o informacje. E-mail podam na PW
Nancy mam pozycję 2 i 3 z tych które wymieniasz. Książki bardzo ciekawe, dla osób zaczynających przygodę z jeździectwem. 2 książka jak dla mnie rewelacja dla dzieci!
A masz może w pdf lub skany? Przygody z jeździectwem może i nie zaczynam, ale zawsze nawet z takich książek można coś ciekawego się dowiedzieć 😉
zielona_stajnia, czytałam, jak dla mnie świetna
Ma ktos jakies ksiazki o zywieniu w pdf? :kwiatek:
Solina   Wszyscy mamy źle w głowach że żyjemy hej hej la la
09 listopada 2012 12:58
JSBach, ja mam w pdf
"normy żywienia koni" POLSKA AKADEMIA NAUK Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego, praca zbiorowa
i Iben Ch. - Żywienie koni sportowych wspomagające wyczyn-  fragment
Mogłabyś mi przesłać mejlem?  :kwiatek:
10 listopada 2012 16:52
jasne 🙂 możesz podać tu albo na pw bo w profilu masz ukryty 😉
lizzy   Bo ja na hubertusie gonię stajnie a nie lisa :)
10 listopada 2012 18:51
ma ktoś może w pdf lub na pożyczenie książki "Czy mój koń jest gwiazdorem?" oraz "Sekrety końskiego umysłu?" Błagam, powiedźcie że tak  😕
11 listopada 2012 20:31
lizzy, ja mam sekrety końskiego umysłu, wysyłam Ci na maila 🙂
Dziewczyny ja tez poprosze  :kwiatek:
12 listopada 2012 14:26
Zorilla, wysłane na maila podanego w profilu.

miłego czytania dziewczyny 🙂
lizzy   Bo ja na hubertusie gonię stajnie a nie lisa :)
13 listopada 2012 07:25
Solina dzięki dzięki dzięki  :kwiatek:
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
15 listopada 2012 18:27
Ma ktoś może w pdfie/ docu "Jak nauczać jeździectwa?" czy jest raczej nie do zdobycia w wersji elektronicznej? 👀
Raczej niedostępne - przynajmniej wg mnie a mam sporo książek i dvd jeździeckich 😉
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
15 listopada 2012 20:01
No właśnie szukam i szukam i znaleźć nie mogę :/ Ale podobnie było z TTouch a zdobyłam 😁
Ma ktoś może Jeździectwo naturalne bez tajemnic w pdf.? 🙂
slw95   żyj i pozwól trwać
21 listopada 2012 15:57
Macie do polecenia jakieś książki na temat zajeżdżania koni, pracy z ziemi? Albo książki nt naturalnego jeździectwa zawierającą podstawy na ten temat?  :kwiatek:
slw95 z książek na temat zajeżdżania koni to polecam Podstawowe szkolenie młodego konia-R.I Klimke,jest tam opisane trochę o pracy z ziemi.Praktycznie jest w tej książce opisane wszystko począwszy od pierwszego lonżowania konia po skoki i udział w zawodach 🙂
A ja mam takie pytanie 🙂 Jaką polecacie książkę na temat nauki jazdy konej,tak żeby było szczegółowo opisane wszystko krok po kroku ?
Aktualnie czytam (już finiszuję) niedawno w sumie wydaną na polski rynek " W poszukiwaniu równowagi",  In dubio pro equo
Gerd'a Heuschmann'a.

Powiem tak.... niestety nie zgadzam się z recenzjami napisanymi do tej książki, że jest to "biblia" i "książka, która trzeba mieć" a nie tylko przeczytać. Owszem, książka jest dobra ale zbyt droga (prawie 90pln!!!) w porównaniu do realnej zawartości przydatnej czytającemu treści.

Za dużo tam opiniotwórstwa i statsytyk na temat jeździectwa w sumie tylko w Niemczech. Owszem, ogólnie pewne złożenia (co do komercjalizacj sportu i robienia niezdrowego dla koni show z dyscyplin jeździeckich) są prawdziwe nie tylko dla Niemiec ale czy trzeba poświęcać temu prawie połowę takiej drogiej publikacji?!!

Pomimo tego, że w dalszej częściej autor przestaje dryfować w kierunku wytykania błędów w dzisiejszym jeździectwie, a koncentruje się na sposobach, metodach i tłumaczeniu czemu tak, a nie inaczej, to jednak całościowo pozycja ta mnie rozczarowała.
Rozczaruje także każdego komu znane są założenia klasycznej szkoły jazdy i poprawnych i zdrowych dla konia metod treningowych. Mnóstwo tu cytatów z innych klasycznych i (historycznych już) publikacji. Z jednej strony miło, że swoje tezy popiera się tezami sprawdzonych klasyków, z drugiej dla kogoś kto te tezy zna (i publikacje z których pochodzą) znów "w poszukiwaniu równowagi" nie wnosi nic nowego czy odkrywczego.

W zasadzie jest to "zbiór klasycznych zasad i podejścia" z odrobiną anatomii funkcjonalnej i jeszcze większą odrobiną biomechaniki (tego jest tam stosunkowo niewiele), które ktoś, komu nie są obce inne publikacje tego autora i choć jedna dobra publikacja z dzieciny biomechaniki  już dobrze zna.

Reasumując:
plus za zebranie ogólnie znanych prawd w jednej pozycji (w bardziej przystępny dziś niż w starych klasycznych publikacjach sposób)
plus za własne zdanie na temat dzisiejszego sportu
Minus za to, że tego zdania jest tam aż tyle (więcej niż konkretnej treści)
I przez to minus za za wysoką jak na polskie realia cenę.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się