buty dla koni
Witam, kiedyś pytałam na forum czy ma ktoś easy boot rozm.3 na sprzedaż, butki już znalazłam🙂 ale teraz poszukuję do nich wkładek COMFORT PAD SOFT ma ktoś może na sprzedaż????
Pozdrawiam Ola
Wkładki to bardzo fajna rzecz, przeszukam szafę , może znajdę, jak coś to napiszę PW 😉
kiara i maxowa, był u was już śnieg? testowałyście dallmery na śniegu ? :kwiatek:
jeszcze nie🙂 była tylko śnieżyca ale wszystko zeszło
ale lubię je jak popada deszcz, bo maja hacele, przyczepność pierwsza klasa
U mnie też jeszcze śniegu nie było, ale myślę, że będzie dobrze.
Z mojej strony mała uwaga co do dallmerów: moja kobyłka mocno przekracza i zgubiła buta w mocniejszym galopie, poszukiwania w lesie trwały w sumie 4h w 3osoby, po czym przemalowałam je na "oczojebny" pomarańcz i znacznie mocniej dopasowałam. Teraz zapinanie to mordęga, ale nie spadają 😅
może za słabo były zapięte, bo moje mocno i zawsze ok
U nas wygrywają renegade- arab tańcował i wymachiwał nogami jak głupi, glove już leciały a luźno zapięte renegade ani drgnęły 🏇 Na przyszły sezon mam nadzieje wymienić większość butów na renegade właśnie 😉
które sa lepsze Cavallo czy Epic ?
miał ktoś jedne i drugie żeby porównać?
jakie są plusy i minusy jednych i drugich?
Euforia, ja mam cavallo, ale pisałam o nich tu wieloktornie, poczytaj sobie. Będę szukała na pewno nowych trójek, bo te po 6 latach już się proszą o wymianę 🤔
wnioskuję, że jesteś zadowolona. A jak z utrzymaniem ich w czystości , jak sprawują się np. w piachu w czasie jazdy? Wsypuje sie do środka?
Miałam wcześniej glovy a do tamtych nic sie nie dostawało.
Euforia_80- jeśli nic Ci się do glove nie dostawało, to albo za krótko je użytkowałaś w różnych warunkach albo masz pegaza 😁 O różnicy między butami pełnymi a rajdowymi(przed koronkę) trochę jest w tym wątku. Wszystko zależy do czego butów potrzebujesz i jakie kopyta/ruch ma Twój koń. Najprościej ujmę to tak: załóż trapery i porównaj z lekkimi butami przed kostkę 😉
Kasik z tym dostawaniem się do glove to mam nadzieje, że masz na myśli wyłącznie troche piachu i wody? Czy miałaś przypadek, że jakieś kamyki się dostały?
W przyszłym sezonie, oczywiście jeśli mój arabiasty będzie miał chęci 😉 planuje jechać w glove 120 lub 160km w zawodach Endurance. Będzie to trwało z pewnością prawie cały dzień, czy w czasie którejś z przerw powinnam zdjąć mu na chwile buty, czy może być w nich cały dzień bez przerwy?
wpiszę tu jeszcze raz moje doświadczenia z cavallo simple:
ja polecam cavallo, bo:
mają grubą podeszwę,
trzymają się na całym kopycie,
są zrobione ze skóry i gumy - szyte a nie klejone
zapinane na rzep,
można wwiercić hacele,
są mocne, wręcz niezniszczalne
koń je ciura od 6 lat i żyją,
łatwo się zakłada i zdejmuje
ze skarpetką nie obcierają na początku, potem używałam ich bez i też było o.k.
nie spadną nawet podczas pławienia
minusy:
dość ciężkie
na początku obcierały piętkę, potem przestały
może wpaść mały kamyk, ale nigdy koń sie dał mi znać, że mu taki przeszkadzał i nigdy nie miał śladu po nich ( dzięki opaskom na łokieć 😉 )
Pinesska jakie masz hacele do cavallo?? jakieś oryginalne czy samoróbki??
aby dallmery nie szły w świat trzeba zrobić sobie samemu takie ustrojstwo, z np starych ochraniaczy tyłów(skorupek), wystarczy odpruć skorupkę, doszyć rzepa na środku, zapiąc za paski na zapietce a po założeniu buta dopiąć oryginalnym zapięciem wokół pęciny, wyglada to trochę jak gaiter w EB czy innych tego typu butach lecz zabezpiecza własnie tył buta przed ściągnięciem
Ostek Drobnej też gubił, ale po zastosowaniu tego wynalazku przestał...
innym sposobem na niezgubienie są kalosze, u nas używam segmentówek na kute konie, bowiem tylko przy tych kaloszach konie nie zdejmują podków
EB zgubiłam osobiscie zrywając spód, dobrze że poszło po szwie i mogłam to zszyć, ale jednak
Bader- kamyki mi się nie trafiły w glove, za dobrze przylegają, błocko owszem 😉 Najgorzej jest gdy pogoda deszczowa, bo gaiter robi się sflaczały, mojemu rudemu wtedy zdarzało się zgubić buty w szybkim galopie (ale jago kopyta są bardziej strome). Z tym zdejmowaniem zobaczysz jak będą kopyta reagowały, ale to buty rajdowe, spokojnie koń może być w nich cały dzień. My podczas rajdów zdejmujemy jak jest okazja, ale dla nas to nie kwestia trasy jednodniowej i nie jeździmy na czas 😉
Z resztą powoli wymieniam glove na renegade (po ostatnim rajdzie mamy tak "rozdeptane" glove, że przestały pasować na swoich właścicieli i wychodzi na to, że arab musi dojechać aż 3pary, bo ma najszersze kopyta), są jeszcze mniej zabudowane i gaiter (ochraniacz na piętkę) nie jest podatny na rozciąganie.
Pinesska zazdroszcze trwalosci butow, nam wytrzymuja sezon, gora dwa 😵
a jak wygląda sprawa z hacelami do epiców? czy same wierciłyście/ wierciliście dziury? Gdzie najlepiej zamówić te hacele? wiem że było już o tym w wątku, le było to dość dawno i może info się zaaktualizowało :kwiatek:
dziury trzeba sobie wywiercić ale przemyśl to dobrze, bo one zostaną 😉 Ja wierciłam w turfach i żałowałam, w dodatku ani raz nie wyjechałam z hacelami i leży mi kilka kompletów w szafce 😵
mam jedno zdjęcie pamiątkowe to wklejam 🙂 zmiana hacelków w Dallmerach 😁
Wrzuć lepiej jakieś zdjęcie ze skoków, bo chyba niektórzy nie wierzą, że w tych butach naprawdę można z powodzeniem skakać 😀iabeł:
A jak z dopasowywaniem cavallo? Mam 2 rozne kopyta: jedno sztorcowe a drugie lekko plaskawe, sprawdza sie? Mialyby byc do skokow na hali i jazd w teren.
czy to możliwe, że na przody i tyły musiałabym wziąć taki sam rozmiar butów?
branka - w Dallmerach jest extra przyczepność, no dodam- tylko fotografa na skokach brak 😀
Martolina- wszystko jest możliwe tylko niekoniecznie pożądane 😉 Ja na wszystkie zady mam o rozmiar mniejsze, ale młoda spokojnie w tych na zady na przodach pójdzie.... wszystko zależy od modelu butów, kopyt i konia
JSBachmój koń ma podobnie jedno kopyto sztorcowe a drugie płaskie i nie miałam problemu z dopasowaniem cavallo aczkolwiek w płaskim kopycie tył buta może obcierać przy pęcinie ale zawsze można założyć skarpetki 🤣
A jak z dopasowywaniem cavallo? Mam 2 rozne kopyta: jedno sztorcowe a drugie lekko plaskawe, sprawdza sie? Mialyby byc do skokow na hali i jazd w teren.
mogą obcierać, znam takiego konia. Niemniej to wszystko zależy.... jednego obertą, innego nie. Fajnie jakbyś miała możliwość pożyczenia ich od kogoś na jazdę i sprawdzenia.
bierzecie takie zwykłe ludzkie skarpetki, czy specjalne jakieś ? ;p
JSBach, ja używałam do turfów opaskę na łokieć ludzką...
branka, masz na myśli pewnie moją siwkę 😉
JSBach ja do opasek łokciowych doszyłam grubą gumę analogicznie jak na czapsach i zdawało egazmin, ale kobyla się obcierała na jednej nodze sztorcowej ...
bierzecie takie zwykłe ludzkie skarpetki, czy specjalne jakieś ? ;p
Cavallo ma specjalne skarpetki
http://butydlakonia.pl/about-3/full-width-template-2/