No właśnie, teraz rozumiem 😀 Póki co to sprawa z halą wygląda bardzo średnio, przynajmniej z perspektywy laika ds. budowlanych takiego jak ja 🤣
edit: lit.
Z tego co pamiętam to z pierwszy projektem nie grało oczywiście co do kasy. Projekt zakładał wykorzystanie starych filarów aby zmniejszyc koszty. Niestety po wejściu na teren okaząło sie, że te stare filary absolutnie nie utrzymają konstrukcji w nowej "bogatszej" wersji. Firma chciałą zmienić projekt jednoczesnie zwiększając koszty odpowiednio do zwiększenia zakresu i kosztów budowy wersji z nowymi filarami. Miasto i inni "decydujacy" nie przyjęło nowego kosztorysu, bo niby było za drogo. Podali inną kwote, na którą znowu nie zgodził się wykonawca. W efekcie był nowy przetarg na hipo bez dużej hali i juz chyba od jakiegoś czasu jest wykonawca ?? Tak mi sie przynajmniej wydaje.
A co do dużej hali to chyba wciąż trwają przepychanki, przetargi itd.
A z tego co podaja na stronie wnioskuję, że drugi przetarg na dużą hale trwa plus rozpisali na restaurację.
Klami, tak, pisałam wcześniej, NDI wygrało przetarg na stajnie i oba na halę, tylko ciągle ich oferta jest wyższa od tego, co miało być na halę wydane. Mam wiadomości z linii frontu 😉
a z placu budowy: praca wre, stajnie się stawiają 😉
Patkoniara, spróbuj może w Chwaszczynie w Akademii Jeździeckiej.
Wiem ze to watek o pensjonatach ale pytanie za 100 pkt. czy znacie jakias fajna stajnie w Gdyni?
Eacyt, jeśli nie chodzi Ci o pensjonat, tylko o pojeżdżenie, to wspomniana wyżej stajnia w Chwaszczynie jest zaraz na granicy z Gdynią.
Eacyt, w sensie szkółkę ?? Dobrze rozumiem ? I jak z dojazdem? Samochód, czy komunikacja ?
Powiedzmy szkolke. Nie chce stracic kontaktu ze zwierzakami. Najlepiej komunikacja miejska
Hmmm.... jak komunikacją miejską to automatycznie pole manewru się radykalnie zmniejsza.
Najłatwiejszy dojazd masz na soposcki hipodrom.
Da sie też dojechać do Owczarni w Gdańsku (BHT).
A co dalej hmm.... nic mi nie przychodzi do głowy, pozostałe stajnie są położone mocno na uboczu.
Da się gdzieś jeszcze dojechać ?? Nie licząc podróżowanie PKS-ami, które jeżdża raz na przysłowiowy ruski rok, a droga do stajni zajmowac będzie ze 2 godziny minimum w jedną stronę ?? Mnie w tej chwili nic do głowy nie przychodzi.
Do aj w chwaszczynie się da dojechać, tylko trzeba potem kawałek sie przespacerowac. I kolibki są osiągalne komunikacją miejską.
Tyle, że w kolibkach nie ma chyba szkółki jako takiej...? Jest hipoterapia i pensjonariusze z własnymi końmi. Dawniej bywało coś takiego jak wolontariat przy koniach z hipoterapii, pewnie można nyło wzamian za pracę jeździć. Teraz zmienił się zarządca, to w sumie nic nie wiadomo, jak to funkcjonuje.
Najlepszy dojazd jest chyba mimo wszystko na sopocki hipodrom - są tam ze cztery szkółki, więc pewnie można coś wybrać.
A w Lubiczowce ktos prowadzi jakies jazdy czy tylko pensjonat? Bo tam tez mozna dojechac komunikacja 😉
Eacyt wprawdzie nie gdynia, ale w redzie pieleszewo jest stajnia pegaz z dobrym dojazdem skm i ze szkółką 😉
Komunikacją miejską można się jeszcze dostać do ośrodka jeździeckiego "Pomerania" w Łężycach koło Gdyni. (Tylko z niedzielą jest kłopot.)
Przy czym nalezy didac, ze komunikacja miejska to nie pks...
Da się jeszcze dojechać do AS Dream w Pępowie, ale też PKS (Gryf, to niby nie typowy PKS, ale na karcie miejskiej nie pojedziesz)
Już wiem, nietrudno było się dowiedzieć 😉 a autobus dojeżdża pod stajnię czy trzeba jeszcze iść?
Czy ktoś re-voltowiczów stacjonuje w stajni Pomerania?
wrotki tam jeździ na treningi.
diabeli Wtrącę się - dojazd może jest ale o ile nie ma więcej autobusów to w weekend nimi raczej do stajni nie dojadę 😉
Jeśli kogoś interesuje weekend 🙂
Sama kiedyś próbowałam znaleźć sobie stajni i myślałam o Koleczkowach, Chwarzczynach, Łeżycach i kończyło się pięknie przy obserwacji jak weekendami kursuje komunikacja i widzę, że sie raczej nic nie zmieniło 😉 Niby blisko a najlepiej mieć samochód...
Wie ktoś coś na temat Rancza Rokity?
Kawałek to od Trójmiasta, ale podobno wiele osób tam dojeżdża, więc może ktoś z Was coś wie na temat tej stajni?
Chodzi mi o treningi, pensjonat, atmosferę, wszystko.
Ascaia - ja tam stałam z dobre 2 lata temu ale jak chcesz coś wiedzieć więcej to mogę się podpytać znajomych.
BlueHorse - zgadzam się w 100% samochodem zawsze jest łatwiej 🙂 Niestety <albo i na szczeście> stajnie są położone zazwyczaj z dala od miast a co za tym idzie od komunikacji miejskej 😉
Mam kolejne pytanie czy ktoś miał do czynienie ze stajnia Tara w Gdyni?
Eacyt, mówisz o tej przy obwodnicy ?? Na Kacku ?? Mam do niej rzut beretem. Często tamtedy biegam czy jeźdżę na rowerze. Co Cie interesuje ?
Bardzo dawno temu jeździłam tam w rekreacji jakieś 2 miesiące, z tego, co pamiętam to warunki niezbyt fajne.