Konie zimnokrwiste i pogrubiane

MajaKzauważyłam,że na parzdzie  będzie jeszcze jeden występ zimnioka pod siodłem, to też bedziecie Wy?
Im dłużej podglądam temat, tym zimnokrwiste konie bardziej mi się podobają. Sama się kiedyś jednym opiekowałam. Naprawdę baba sporych rozmiarów była, jedno jej kopyto stanowiło zlepek 4/5 konia gorącokrwistego. Duża, masywna, ale charakter do rany przyłóż, jakby była nieświadoma własnej masy. Przecież gdyby nadepnęła kogokolwiek, stopa do amputacji, ale ona nie, kochana klaczka z niej była. Na oklep jak się jechało to jak na kanapie.
Te konie takie właśnie są, spokojne i opanowane , tylko ta kanapa czasem bywa zbyt szeroka i na drugi dzień może być ból w biodrach  😁
Być., mimo pozorów bardziej boli jak nadepnie gorącokrwisty 😉 Grubasom zdarzało się deptać po stopach i nic mi nie było, a jak chudzielec depnął, to niezbyt fajnie to później wyglądało, a jaki ból... 😉
A i charakterne bywają 🙂
Pozwole sobie wstawić- Goliat, pół shire 😍
Być., mimo pozorów bardziej boli jak nadepnie gorącokrwisty 😉 Grubasom zdarzało się deptać po stopach i nic mi nie było, a jak chudzielec depnął, to niezbyt fajnie to później wyglądało, a jaki ból... 😉
A i charakterne bywają 🙂

Nie wiem, nie mam porównania.
A próbować nie zamierzam, chociaż wiem jak się czuje, gdy mnie gorącokrwisty nadepnie.  😉
MajaK   Tina 2000-2013
10 listopada 2012 20:29
MajaKzauważyłam,że na parzdzie  będzie jeszcze jeden występ zimnioka pod siodłem, to też bedziecie Wy?

Nie jeszcze jeden tylko to jest nasz pokaz. Damskie siodło to kto inny generalnie, my po prostu jedziemy jako właśnie grubas a przy okazji w damskim  😉
iwona9208   Konie to choroba, z której nie da się wyleczyć.
11 listopada 2012 08:25
kittajka to ten Goliat co zawsze Maja o nim opowiada i zachwyca się nim? 😉 Wow, ale on jest potężny, wielki-taki prawdziwy koń rycerski  🙂
emptyline   Big Milk Straciatella
11 listopada 2012 08:57
A i charakterne bywają 🙂

Potwierdzam, inaczej rozkłada się ciężar, choć jak Ci się ziemniaczek na nodze przekręci to już można umrzeć. Najgorsze są dość masywne kuce, o małych kopytkach.
iwona9208, to ten sam 🙂 a najzabawniejsze jest to, że chyba nikt nie przypuszczał że akurat z niego wyrośnie z niego taki wspaniały koń.
Dodam jeszcze dwa zdjęcia Goliata z dziesiejszej parady. Niestety Siwa nie pojechała, w ostatnim momencie zostalismy bez przyczepki.
kittajka nigdy nie byłam jakimś mega fanem grubasów ale ten Goliat jest naprawdę piękny. Szkoda tylko że tego typu konie najczęściej się widzi w kolejce do załadunku do Włoch...
kittajka, Goliat rzeczywiście kawał pięknego koniska! Tak z ciekawości - pół shire, a pół - co? 🙂
A ja mam fotki dzisiejszego (z lekka błotnego 😉) Kubuszona po jeździe:

nie będę juz ładnie pozował...

Pozdrawiamy 🙂
iwona9208   Konie to choroba, z której nie da się wyleczyć.
11 listopada 2012 19:48
kittajka ile tak na oko ma w kłębie?
harja ale mikro siodełko macie  😁. Tak z ciekawości jakiej długości macie popręg?
iwona9208, to jest siodło 18 cali, więc wcale nie takie mikre 😉 Popręg 135 + przedłużki
harja, drugie pół to niewysoka, ale ciężka kobyłka. Nie mam pojęcia, czy miała jakiś papier.
iwona9208, nie mam pojęcia, ale obstawiam, że koło 1,60.

kittajka ja bym obstawiała po zdjęciach, że wyższy jest 🙂
harja prześliczny ten twój grubasek, strasznie mi się podoba 🙂 mój niby pełny zimniok, a jednak obok twojego siwego wyglądał by na kruszynkę xD nawet popręg 130cm dopinamy niemal od deski do deski
any, wątpie, on niski jest. Wydaje mi się, że on jest niższy nawet od Siwej, a ta też wzrostem nie grzeszy.
hmmm a ja mam pytanko ile roztawu łęku mają Wasze siodła na zimnoki i ile cm popręgu????
nie wiem.Pierwsze siodło jakie kupilam dla swojej Kaski było specjalnie robione na zimnioki. Leżało jak "ulal" wiec nie pytalam o rozmiar łeku( mam to siodło do dzis) najczęsciej jednak używam siodła west, dopasowne idealnie i pasuje i na Bajeczkę i na Kaskę.
Na Bajkę uzywam tez ujzdzeniówki winetca z białym lekiem, poręg 75 cm.
hmmm a ja mam pytanko ile roztawu łęku mają Wasze siodła na zimnoki i ile cm popręgu????

Na zimnioki Fazy używamy też Wintec Wide...dobrze że Wintec coś takiego wyprodukował bo standardowy biały łęk zdaje się dość ciasny  🤣
Tuszku w winetcu waldzie to tylko Hutek pomyka.
ok a co myślicie o siodle westernowym? 😀 Bo jak na nim jeździłam to raczej żle się czułam w nim jest taki.... "płaskie" ale to może moja wina bo nigdy na takim nie jeźdżiłam..... 😡
Witajcie, jestem tu nowa, postanowiłam tutaj coś napisać ponieważ od tygodnia jestem właścicielką zimnokrwistej klaczy 🙂
Na razie zapoznaje się z nową stajnią, wszystko jest dla niej inne, ponieważ stała ponad 10 lat w jednej stajni, obecnie ma 14 lat.
Ja znałam ją już wcześniej, gdy tylko dowiedziałam się ze jest na sprzedaż namawiałam rodziców na kupno, zgodzili się, no i moja 🙂
Już nie raz byłyśmy w terenie, i dogadujemy się. Niestety nie mam jej fotek pod siodłem, ale mam zdjęcia z łąki 🙂
Kilka fotek :

jedno podczas terenu

i moja przyjaciółka  na niej podczas Hubertusa (wtedy jeszcze nie byłam jej właścicielką)
harja, siodełko i czapraczek wyglądają jak wersja mini  😂
omega, witamy. Piękną ma grzywę kobyłka.

Ja dla odmiany wybrałam się dziś w teren na haterku - Klusek opisał się na medal i też był zadowony - szczególnie jak mógł się popaść 😉
Cobrinha dziękuję 🙂
Jak myślicie będzie jej ładnie w fioletowym komplecie ? 🙂
Jak dla mnie lepiej w cielnej zieleni albo granacie 🙂
Dla mnie fiolet do kasztana nie bardzo - ale co kto lubi 😉
moim zdaniem do Twojego konia będzie pasować taki lemonkowy, ale fioletowy też jest piękny, jednak o gustach sie nie dyskutuje 🙂
omega a paszport zgadza sie z koniem? jak zyje nie widzialam takiej siwizny nad oczami u konia mlodszego niz 20 lat 🙂
omega, ładna kulka, rzeczywiście wygląda przez tą siwiznę na trochę starszą 🙂 piękną ma grzywę! I zdecydowanie dla kasztana zieleń!
Cobrinha, bo co to za teren bez skubania trawy? 😉 bardzo dzielny ten Twój klusek, ja bym się chyba nie zdecydowała jechać na halterku, pomimo, że siwy to oaza spokoju... 🙂
OBIBOK, Tak paszport zgadza się z koniem znam matkę tej klaczy i hodowcę, cóż taka  jej uroda.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się