strzemiona

whisperer13, wydaje mi sie, ze najlepsze dla ciebie beda strzemiona z szeroka stopka. one daja bardzo fajne, pewne podparcie dla calej stopy. equi wing alu kosztuja mniej niz 200zl i na pewno bedziesz z nich zadowolona. pare osob u mnie w stajni ich uzywa- sa lekkie, ladne i wygodne.
A mi się źle jeździ w szerokich strzemionach , mam właśnie wrażenie że staw skokowy mi się blokuje wówczas :-/
Czasem wsiadam w siodło faith (jak coś trzeba pokazać lub konia poprawić) i na prawdę mi niezawygodnie - raz siodło za małe, dwa- strzemiona mocno szerokie... ale sądzę ,ze to sprawa mocno indywidualna :-) Dodam, że zanim faith kupiła te strzemiona to w jej siodle siedziało mi się względnie (czyli nie tylko wielkość siedziska i długość tybinek jest tu problemem)
Chciałam poprosić o pomoc w wyborze strzemion do siodła ujeżdzeniowego, Pasier GG jakie z tych byłyby najlepsze?
-sprengera system 4
-profilowane (skośne)
-zwykłe??

bo nie wiem na jakie sie zdecydować 🙂 :kwiatek: prosze ślicznie o rade! dziekuje 🙂
Moon   #kulistyzajebisty
28 września 2012 06:58
Eee... ale co ma piernik do wiartka, jaki model siodła?  🤔 Każdy może ci inne polecić, a to Tobie ma się w nich dobrze jeździć.
Ja kocham miłością wielką sprengery, a znam osoby, które po jeździe w nich nie mogą potem chodzić bo ich kolana naparzają i tak samo z każdymi innymi strzemionami.
Strzemiona nie dobiera się do siodła  😁

Ja mam plastikowe z tarką i szeroką stopką prestige i do skoków są super  💃
Ja mam plastikowe z tarką i szeroką stopką prestige i do skoków są super  💃

Dokładnie, wczoraj miałam okazjo na żywo je widzieć i testować - faktycznie lepiej trzymają nogę niż klasyczna gumka 🙂
Nie powiedziałabym że lepiej "trzymają" tylko stopa nie wyślizguje się tak jak jest np. błoto
Mam pytanie odnośnie wspomnianych powyżej Equi Wing alu - jeżdżę teraz w plastikach, czy aluminiowe są porównywalnej masy, czy jednak cięższe? Na aukcji allegro piszą, że jedno waży 450 g - to zupełnie jak zwykłe stalowe.
Dla mnie to równoznaczne... ale może faktycznie ktoś to źle zrozumieć - tarka łapie dużo lepiej podeszwę buta, jest bardziej stabilna niż guma (szczególnie przy mokrej podeszwie)  🙂
Aluminiowe są cięższe

Cobrinha Nie jest to równoznaczne. Żeby jeździć w plastikowych trzeba mieć dobre oparcie, nie trzymają. Tarka tylko zapobiega wyślizgiwanie jak jest błoto, taka tarka by mi się przydała przy pedale w aucie  😁
domi17s, do ujeżdżeniówki mam skośne i jeździ mi się bardzo dobrze (lepiej niż w łamanych). Do wszechstronnego maiałam takie, jak Dramka i były super, ale do ujeżdżeniówki takie szerokie strzemiona mi jakoś nie pasują.
Te plastikowe też używają do ujezdzeniowek. To kwestia indywidualna nie siodła.
Dramka, jak dla mnie pod pojęciem trzymania miałam dokładnie na myśli wyślizgiwanie się, bo wg mnie żadne strzemię nie trzyma nogi hehe no chyba że się jeździ w koszyczkach  😂
Te plastikowe też używają do ujezdzeniowek. To kwestia indywidualna nie siodła.

No oczywiście, piszę o własnych odczuciach
Według mnie guma bardziej "trzyma" natomiast zawodzi jak jest błoto
Dziekuje za pomoc! :kwiatek: nie chodzilo mi tu o reklame siodla czy cos tylko napisalam tak juz z rozpedu zeby bylo dokladniej 🙂 ale juz wiem mniej wiecej jakie sa ok 🙂 dzieki raz jeszcze!
lusia722   poskramiacz dzikich mustangów i jednorożców
02 listopada 2012 22:54
Miał ktoś do czynienia ze strzemionami Jin-Stirrup lub Free Jump?
Gdzie można kupić te gin stirrup bo mi się marzą właśnie takie czerwone.
03 listopada 2012 08:56
w febro.pl

A np. tu 😉 - co prawda w sklepie są szare i czarne, ale spokojnie zamówisz w innym kolorze.

http://www.febro.pl/search.php?filter_producer=1350402855
Uuuu ale cenę mają piękną... no tyle to ja nie dam aktualnie za strzemiona.
Czerwone ale tańsze mnie interesują :kwiatek:
Oglądałam ostatnio czerwone  😜
[flash=200,200]http://lusia722[/flash] ja mam zwykłe freejumpy. Do tych potrzebne są sztyblety freejump tylko tyle wiem na ich temat.
03 listopada 2012 17:51
spies a które są zwykłe?
lusia  o takie  http://cdn.publishme.se/cdn/4/1781793/images/2011/rosa_162650941.jpg 
ps. przepraszam ale nie potrafie ładnie skracać linków
Mam dylemat odnosnie strzemion, które wybrać. Zastanawiam się między Sprengerem System 4 a Metalab Shock Absorbing. Czy mialyscie moze jakies doswiadczenia z nimi? Z gory dziekuje za pomoc 🙂
Jeździłam w obydwu i jakoś nie czułam różnicy 😉
rozumiem... a roznica moze w firmie? w czymkolwiek? Moze jednak ktores sa lepsze, wytrzymalszE?
Szukam pilnie strzemion plastikowych pasujących do puślisk ujeżdzeniowych ( a także tych z HBC ).
Puśliska zakończone są takim metalowym dzyndzlem, niestety nie przechodzi on przez większosć dziur w strzemionach, które są w standardowym rozmiarze na normalne puśliska.
Ktoś może coś polecić w jakiejś normalnej cenie? Jak na razie używam Silków, ale nie mam funduszy na drugą parę 😉
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
05 listopada 2012 17:50
ja mam zwykłe, ciężkie metalowe i spoko przechodzą...chociaż wydaje mi się,że u koleżanki przepychałyśmy tą stroną bez metalu....

piękne te gin stirrup,ale cena też.... :/
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się