Futro na siodło - zalety i wady użytkowania

dotałam włąsnie od sąsiada - starego koniarza (już ex- ze wzgledu na zdrowie) fiterko pod/na siodło  - wycięte w kszałt czapraka wyciętego - na sioło tez można nie? bedzie pod uda...np w teren 😀(nei bede musiała wycinać? :P)
pytanie w związku z tym- w czym moge i jak to wyprac żeby nie stwardniało? (bo już od leżenia brudne troche).

a i ma kolor  ZŁOTY ! naprawde złote, nie jakies tam beżowe - aż mieni się aż metalicznie, niesamowite...złote runo... pierwszy raz taki kolor widze...
Nigna   Warto mieć marzenia...
22 grudnia 2012 20:34
Hm zaryzykowałam i kupiłam futerko z allegro:
http://allegro.pl/ocieplacz-medyczny-na-siodlo-komfort-zima-lato-i2882921661.html

Skusiła mnie cena. Doszło zapakowane w poduszkę o.O Dosłownie wszyte w nią ( wsadzili futerko do środka poduszki i zaszyli całość). Niezłe zdziwko złapałam jak dostałam poduszkę od listonosza... Dobrze że futerko ma twardy element i można było go wyczuć pod poduszką... pisze tak żeby ktoś się jeszcze nie zdziwił  : D niestety futerko jest źle uszyte. na pierwszy rzut oka nic nie widać, ale gdy naciągnęłam je na siodło od razu rzucił się w oczu czarny, strasznie brzydki szef długości 3-4 cm. Wygląda to tak jakby ktoś w tamtym miejscu wyrwał futerko ;/ Okropnie nieestetycznie. Z drugiej strony tej wady nie ma więc to jest po prostu złe uszycie. Szew jest też widoczny z tyłu futerka...  Mam nadzieje że zechcą zwrócić mi za to pieniędzę. Bo ja za taką fuszerkę dziękuje. Być może to jest ich przypadkowa wpadka, ale każdy ocieplacz powinien być chyba sprawdzany przed wysyłką ! Nie wyobrażam sobie dostać takiego np Matessa...
Prócz tego uwaga na kolor. Jest on taki jak na zdjęciu samego futerka( w opisie), ciemny. Nie taki jak na fotce z siodłem. Widziałam wszystkie zdjęcia mimo wszystko miałam nadzieje że będzie jaśniejsze bo ten żółty nie wygada dobrze.
Nie miałam w reku mattesowego futra(jedynie podkładkę którą mogłam kiziać cały dzień <3) , mam wrażenie że to jest jakieś "szorstkie", nie jest przyjemne w dotyku.

liczę na zwrot pieniędzy i chyba jednak będę musiała uzbierać do matesowskiego futerka ;/
Szkoda bo miałam nadzieje dzisiaj sobie wygrzać tyłek : D
daj fotke
23 grudnia 2012 16:47
Wysyłam zdjęcia. Ciężko naciągnąć futerko tak mocno jak jest naciągnięte na siodle...Ale jak można się domyślić na siodle wyglądają te szwy jeszcze gorzej.
Hm zaryzykowałam i kupiłam futerko z allegro:
http://allegro.pl/ocieplacz-medyczny-na-siodlo-komfort-zima-lato-i2882921661.html

Skusiła mnie cena. Doszło zapakowane w poduszkę o.O Dosłownie wszyte w nią ( wsadzili futerko do środka poduszki i zaszyli całość). Niezłe zdziwko złapałam jak dostałam poduszkę od listonosza... Dobrze że futerko ma twardy element i można było go wyczuć pod poduszką... pisze tak żeby ktoś się jeszcze nie zdziwił  : D niestety futerko jest źle uszyte. na pierwszy rzut oka nic nie widać, ale gdy naciągnęłam je na siodło od razu rzucił się w oczu czarny, strasznie brzydki szef długości 3-4 cm. Wygląda to tak jakby ktoś w tamtym miejscu wyrwał futerko ;/ Okropnie nieestetycznie. Z drugiej strony tej wady nie ma więc to jest po prostu złe uszycie. Szew jest też widoczny z tyłu futerka...  Mam nadzieje że zechcą zwrócić mi za to pieniędzę. Bo ja za taką fuszerkę dziękuje. Być może to jest ich przypadkowa wpadka, ale każdy ocieplacz powinien być chyba sprawdzany przed wysyłką ! Nie wyobrażam sobie dostać takiego np Matessa...
Prócz tego uwaga na kolor. Jest on taki jak na zdjęciu samego futerka( w opisie), ciemny. Nie taki jak na fotce z siodłem. Widziałam wszystkie zdjęcia mimo wszystko miałam nadzieje że będzie jaśniejsze bo ten żółty nie wygada dobrze.
Nie miałam w reku mattesowego futra(jedynie podkładkę którą mogłam kiziać cały dzień <3) , mam wrażenie że to jest jakieś "szorstkie", nie jest przyjemne w dotyku.

liczę na zwrot pieniędzy i chyba jednak będę musiała uzbierać do matesowskiego futerka ;/
Szkoda bo miałam nadzieje dzisiaj sobie wygrzać tyłek : D

Jeżeli użytkownik, od którego to kupiłaś to przedsiębiorca (firma), masz prawo odstąpić od umowy kupna-sprzedaży w ciągu 10 dni od otrzymania przesyłki.
Wysyłasz im pismo litem za potwierdzeniem odbioru, oświadczenie o odstąpieniu (znajdziesz na stronie federacji konsumentów). Możesz odesłac razem z futrem.
Od dnia, kiedy sprzedawca otrzyma pismo, liczysz 14 dni kalendarzowych na zwrot pieniędzy za przedmiot i za przesyłkę (!). Jeżeli po 14 dniach nie ma kasy, to wezwanie do zapłaty
23 grudnia 2012 17:07
wistra: dzięki za pomoc :kwiatek: Na razie są święta poczekam na ich odpowiedz, jak jej nie dostanę to wtedy zrobię to co radziłaś
Pamiętaj, żeby nie minęło 10 dni, bo jak minie, to po ptokach.
Nigna, a nie wystarczy przeciągnąć włosów spod szwa? tak na zdjęciu wygląda, że własnie są przeszyte i jak je wyciągniesz to szew zniknie przykryty nimi
A ja mam pytanie, czy komuś z Was zdarzyło się, żeby futro obcierało lub w jakiś inny sposób uszkodziło siedzisko / bądź inny element siodła z którym się styka? Pytam, bo nie chcę się potem na tym "przejechać"
mi nie
Facella   Dawna re-volto wróć!
09 października 2013 16:16
zoriczkowa, ponoć te sztuczne futra z Amigo za psie pieniądze niszczą siodła. Naturalne futro tego nie zrobi.
czyli mattes (nawet używany) jest bezpieczny ? to mnie uspokoiłyście: )
Nie rozumiem dlaczego miałby podrapać siodło?
Nie wiem, np szwy, czy twardsze elementy, albo po prostu może nie być np całkiem nieruchome i poprzez stały ruch, obetrzeć (nie miałam nigdy takiego futra w ręku, więc nie wiem jaki w realu jest jego spód). Zawsze lepiej zadać głupie pytanie, niż potem żałować:  P
Facella, mam to Amigowskie, zeszłej jesieni i zimy używane dość często, nie zniszczyło siodła, ja jestem z niego zadowolona. 😉
Facella   Dawna re-volto wróć!
09 października 2013 19:02
Gwiazda, sugerowałam się opiniami z tego wątku. Sama nie testowałam.
ja testowalam te z amigo.
stare-bardzo stare - super.
ale te w ciągu kilku ostatnich lat... od spodu szorstkie (klej? stopiony plastik?), że można się nim drapać (na ramieniu zostają rysy) -macalam wiele w sklepach licząc, ze może na jakąś trefną sztuke trafiłam - bo pierwszą załozyłam od razu  i siodło (dobra skóra) wyglądało jak przejechane papierem ściernym...
Wow 🤔,  no moje to jakaś szczęśliwa sztuka jest w takim razie 😁
U mnie na siodle po 3 latach użytkowania mattesa widać odbity szew od łęku do łęku, jeżdżę 3-4 razy w tyg cały czas w futrze. Wydawało by się że siodło z Prestiga powinno wytrzymać ale...
Dementek   ,,On zmienił mnie..."
19 października 2013 19:48
Nie futrzane, ale znalezione w sklepie (rosyjskim): http://tnij.org/2wwx spotkał się ktoś z taką nakładką?
to jakiś stabilizator? dla niepełnosprawnych?
czy "pomniejszasz" siodła do wożenia dzieci na "dorosłym" siodle? (smallfix się nazywa...)
rączka i oparcia, stabilizatory w obu przypadkach się przydają

masz link do sklepu z opisem?
[quote author=horse_art link=topic=6756.msg1903101#msg1903101 date=1382212219]
to jakiś stabilizator? dla niepełnosprawnych?
czy "pomniejszasz" siodła do wożenia dzieci na "dorosłym" siodle? (smallfix się nazywa...)
rączka i oparcia, stabilizatory w obu przypadkach się przydają

masz link do sklepu z opisem?
[/quote]

http://www.pfiff.com/en/products/riding-01/saddle-supplies-01.20/smallfix-101599/

Taki opis znalazlam na stronie Pfiff-a
19 października 2013 21:42
http://shop-piaffe.ru/index.php?route=product/product&path=82_136_137_202&product_id=1247

Czyli to jest taka nakładka, że siodło pasuje na mniejszy tyłek? Pierwszy raz takie cudo zobaczyłam. Kiedyś znalazłam siodło do hipoterapii, ale wyglądało trochę inaczej.
o dzięki! to w miare dobrze zgadałam: bezpieczeństwo, wygoda, dopasowanie (różne opcja ustawień elementów), do normalnej jazdy (rajdy  :love🙂 do hipo i szkółek... amortuzujące pianki
"...extremely comfortable seat ..." - ja chce!!!  🙇

jest tam gdzieś ile to kosztuje i gdzie można kupić?
19 października 2013 22:18
Kosztuje około 700zł (7028 rub) ...
super sprawa... tylko ta cena mniej super...
nie wyglada na skomplikowane do zrobienia. pianka /styropian nawet- kształt, gąbka/pianka dla miekkości i materiał...
ja tam nawet takiego aż przodu bym nie potrzebowała, ot troche żeby oddzielalo od przednich pakunków (przytroczonej kurtki itp), moze takie jak w siodle west.. bo to takie troche przerobienie klasycznego siedziska na westowe 🙂
podoba mi się też system mocowań - na bank stabilniejsze niz mój żel -tylko przez środek gumą trzymany....

ide pytać do DIY 😀
Czy ktoś ma/miał/macał futro firmy Mustang? Widzę, że o połowę tańsze niż Mattes, ale nie wiem czy warto:
futro Mustang
wygląda bardzo fajnie 😉
No właśnie na zdjęciu wygląda super, więc byłam ciekawa czy ktoś takie miałi czy w realu jest równie fajne, bo cena świetna  🙂
Mi się udało na revolcie znależc nowego mettesa za 200 zł i teraz sobie nie wyobrażam jazdy bez futerka, jestem strasznym zmarzluchem a futro idealnie sie sprawdza także polecam ale tylko naturalne!
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się