cataleya- na cene padu składaja sie rózne rzeczy- mozna kupić alkantrę za 16zł a także za ponad 60zł za metr, poza tym to co jest w srodku nie jest bez znaczenia- sa tacy co robia najtaniej i dają tam tylko gąbke 1 centymetrową -a inni daja gąbke i owatę- przez co czaprak jest puchaty , niektórzy tylko obszywaja inni pikuja od spodu , no i jakość wykonania nie jest bez znaczenia- Jak ktoś jest dobry w tym co robi to powinien sie cenić no i rzecz nastepna jak ktoś ma firme to też inaczej musi wziąć za czaprak bo ma wieksze koszty i musi różne rzeczy opłacić -a jak ktoś robi na czarno to wiadomo że wszystko idzie dla niego- Jakość mozna też ocenić po dłuzszym czasie użkowania i po kilkunastu praniach . Lepsza jakość -wyzsza cena-,nigdy nie odwrotnie
Zorilla, swietne, tylko pas przedni bedzie chyba troszke malawy, o 5 cm doslownie? Zreszta okaze sie, jak bedzie maly to sie w ruchu popruje i sam o tym powie 🙂.
super nauszniczki, ja mam jeden prototyp ale czekam na swoje nauszniki, żeby rozmiar sprawdzić i robić dalej 🙂 Moje wstawię nie wcześniej niż po 10 (niestety) ale wstawię na pewno 🙂 A w międzyczasie robienia nauszników dziergam na szydełku szalik :P
Jestem za granicą na jeżdzieckim zadupiu, więc nie mam możliwości iść do sklepu i kupić, żeby mieć rozmiar ale niedługo mama wyśle mi z PL moje nauszniczki i będę mogła dziergać. Swoją drogą na niemieckim forum wynalazłam przepiękne nauszniki DIY, zakochałam się w nich i tu moje pytanie do tych znających się na dzierganiu jak zrobić wykończenie, które jest na zdjęciu?! jakieś pomysły?
horse_art Dzięki Ci wielkie, na forum już pisałam kilka razy, jednak nikt nie odpisał...
Teoretycznie takie wymiary byly by mi potrzebne, gdybyś miała czas, chęć, za tydzień, dwa, i oczywiście rozmiar COB 🙂 I wrzucam jeszcze jedno zdjęcie DIY w wersji na ścianę, jeszcze niedokończony ale kiedyś skończę 🙂
zelka2303, wg mnie to jest tak - 1 oczko ścisłe, *6-8 słupków w trzecie oczko łańcuszka, 1 oczko ścisłe w trzecie oczko łańcuszka*, powtórz od * a na sam koniec całość wykończyć rzędem półsłupków
zelka2303, chyba nei zauważylam ;/ ale ojej cob...niewiem czy mamy w brzozkach cob (bo jakieś mamy bo dostalismy :*, kiedyś były...ale wiadomo co się z nimi stało 🙁 , ide popatrzeć) ale u siebei mam cob (z kopletz malym czaprakiem i derką 135...wiec chyba cob) - ale dopiero w weekend dotre. napisz mi pw przypominające w piatek wieczorem bo ja sklerotyk jestem ;/
In. Ja jestem z tych samouków, i muszę mieć rozrysowane bo szydelkuje od miesiąca te proste ściegi 🙂 Ale mimo wszystko dziękuję dziś w międzyczasie dziergania szala spróbuje co z tego wyjdzie 🙂
tylko moje wyobrażenie to proste górą i bez widocznych rzepów. no i z polaru - żeby tanio i wiele kolorów 🙂 tylko tak mierzylam, że jednak ten polar musi być na coś sztywnego przyszyty - bo inaczej by trzeba bylo b. mocno zapinać, żeby się nie zsuwało - w praktyce niemożliwe raczej ;/ sa cienkie neopreny do kupienia? (tak żeby zwyklą maszyną szyć?)
[i]In.[/i] Rozumiem, dzięki ale jak masz zrobiony lancuszek, dalej na nim robisz oczko ścisłe, jak opuścić dwa oczka? bo tu utknęłam. robię na łańcuszku oczko ścisłe i dalej nie mam pojęcia jak opuścić 2 i przejść do 3. (ja noob)
In. dzieki ci wielkie, jestes moim swzydelkowym miestrzem. juz kumam :P dziękuję
I dopisuje 🙂 Zrobiłam pierwszy projekcik nauszniczków, co prawda jeszcze muszę kupić i wszyć ładną lamóweczkę i uszy doszyć ale wstawiam to co mam do tej pory. I oczywiście szaliczek 🙂
Btw, sama dziergam teraz podobny szalik, też szary 😉 (dla TŻ, dla siebie zrobiłam brązowy http://ravel.me/inciaa/pss 😉 ) (chociaż z szaliczkami to raczej na towarzyskie do DIY powinnyśmy się przenieść, a nie tu :P)
Kobiety, Czy na stronach wątku znajdę "przepis" na PODWÓJNĄ LONŻĘ HAND MADE - bo płacenie 150pln za dwa kawałki sznurka jakoś mnie nie bawi i mam wrażenie że samemu to można zrobić taniej; poszukam jeśli jest szansa, że któraś z Was o tym pisała. z góry dziękuję
KikaA co w tym trudnego? 😉 Jak sama napisałaś kawałek sznurka. Ja także zamierzam takową robić. Kupię sznurek ok.18m, karabińczyki, które doczepię do liny i gotowe 🙂
no widzisz nie do końca - część jest ze sznurka a część z taśmy takiej klasycznej jak to lonża - sznurek lekki łatwo przewodzi sygnał ale taśma łatwiejsza do trzymania/bezpieczniejsza, więc połączenie tych dwóch materiałów jest idelane ale nie wiem jak to jest mocowane razem - nie znam nikogo kto ma taką lonżę żeby się przyjrzeć z bliska a na zdjęciach to albo jest zwinięta albo na koniu i kurka nic nie widzę🙂