Hej
Powiecie mi jak wczyścic podkładkę z futra naturalnego? :kwiatek: Bo slyszałam różne opinie wyszukiwarka nic nie wypluła.
Wyprać w pralce w płynie do prania wełny (na 30st?)
Potem tylko jak jeszcze wilgotna będzie to przeczesać futero szczotką.
Ktoś ma jakiś sprytny sposób na czyszczenie mattesowego futerka na nachrapniku meksykańskim? Jest przyklejony butaprenem, z naturalnego zmienił już kolor na zgniłożółty, więc wypadałoby coś z nim zrobić. 😁
czy wrarto z kożucha zrobic podkladke?
myszowiec
ja mam taka, ale musisz sie znac troche na dopasowaniu siodel, bo pod kazde siodlo to nie wsadzisz.
Po co ci ta podkladka?
Ktoś ma jakiś sprytny sposób na czyszczenie mattesowego futerka na nachrapniku meksykańskim? Jest przyklejony butaprenem, z naturalnego zmienił już kolor na zgniłożółty, więc wypadałoby coś z nim zrobić. 😁
A może wypadałoby go wyrzucić i przykleić nowe? Takie kółko kosztuje z 5zł..🙂
Też o tym myślałam, tylko takie ciągłe odcinanie w końcu zniszczy nachrapnik (bo odcinam futro z warstwą skóry), a mam je dopiero z 3 miesiące, jeżdżę raz w tygodniu, w sumie poza przybrudzeniem nic mu nie jest. No nic, jeszcze jakiś czas wytrzyma, poprzednie miałam chyba 2 lata i po czyszczeniu wodą z jakimś płynem odzyskiwało jasny kolor, może z tym też się uda. 🙂
Pytanie do posiadaczy
tych podkładek Chcę swoją wyprać w pralce w płynie do wełny na 30 stopni. Czy zaobserwowaliście, że się jakoś dziwnie skurczyła lub coś się z nią stało?
Jakieś sugestie? 🙂
Mam z tej firmy czaprak z futrem. Prałam go w pralce, w 30st.C (+ustawiony program do prania tego typu rzeczy 😉 ).
Używałam tego płynu:
linkPo praniu wystarczyło przeczesać, jak był jeszcze mokry. Wszystko ok 🙂
ma ktoś może podkładkę wintec'a? jak się sprawuje? dokładnie o taką
http://www.gnl.pl/podkladka-podnoszaca-siodla-wintec-p-419.html
lizzy, mam taką tylko podnoszącą przód. Dobra trwałość, swoją funkcję spełnia. Natomiast trudno ja zgrać z siodłem, nie do każdego podpasuje kształtem. I jest makabryczna do utrzymania w czystości - błyskawicznie robi się szaro-brudna, nie idzie niczym wyszorować. I jeszcze nabija się sierścią, sierść można wyciągnąć tylko pęsetą, włosek po włosku. Byłabym na tak, gdyby od razu zafundować jej pokrowiec, bo dobrze amortyzuje i koryguje położenie siodła.
Pytanie do posiadaczy tych podkładek
Chcę swoją wyprać w pralce w płynie do wełny na 30 stopni. Czy zaobserwowaliście, że się jakoś dziwnie skurczyła lub coś się z nią stało?
Jakieś sugestie? 🙂
Ja mialam taka. Zrobila sie troche sztywna - wiadomo, skora pod wplywem wody... No i nie rozczesalam jej, wiec juz nie byla taka puchata 😉 Ale przezyla ;p
Czy jakaś firma oprócz Mattesa robi podkładki z futra z korektą tyłu na przykład? 400 złotych za podkładkę to trochę dużo 🙁.
Angeel a skurczyła Ci się jakoś dziwnie? Mój stary jacson mimo, że nie był suszony na kaloryferze to się strasznie skurczył 😵. Nie chcę mieć podobnej wpadki bo znowu będę musiała wymienić miśka 😁.
czy jak mattesa wypiorę w tych 30 stopniach z płynem do wełny to już nie daję proszku i płynu do zmiękczania tkanin? 🤔
Wiem że pytanie z serii głupich, ale wolę się upewnić.
I jaką szczotką czesać to wilgotne futro? szczotką z włosia?
Perlica, ja nic nie daję poza płynem do wełny, a potem na wilgotno czeszę moją szczotką do włosów/zgrzebłem/szczotką ostera do grzywy i ogona.
http://pasi-konik.pl/pl,product,546839,wintec,podkladka,pod,siodlo,korekta,tylu.htmlByły już pytania o tą podkładkę, ale nie znalazłam tego co mnie interesuje- mianowicie-czy ta pianka jest sztywna? Potrzebuję doraźnego rozwiązania (do kwietnia/maja) uniesienia tyłu siodła, a jednocześnie nie może mi "klapnąć" na kłąb. Więc pytanie czy ta podkładka Winteca podnosząca tył, ten "dziubek" z przodu ma twardy?
Zu, dosyć sztywna, klapnąć nie m co i jak.
halo, to super, dziękuję :kwiatek:
Jej nigdy bym nie wyprała podkładki z futerka w pralce o.O
Zawsze płyn do wełny i jazda ręcznie. Fajny efekt daje potem dosuszanie suszarką ; ) Futerko robi się bardziej puszyste.
A potem szczotka dla kota i czeszemy 😀 Jak będe miała czas wyśle zdjęcia jaką "metamorfoze" podkładki ostatnio zrobiłam ; )
Dziewczyny proszę przypomnijcie mi kto załatwiał na forum rzeczy z Mattesa ?
Co lepiej kupić podkladke czy żel? Mamy nowe siodlo i wszystko leży cacy oprócz tyłu ;/ podpielam popreg i mogę zmieścić prawie cała rękę (ok 2-3 cm ). Dodatkowo nie wiem czy przypadkiem po umieszczeniu futerka nie zrobi się za ciasno. Aktualnie mieszczą się 2 palce między koniem a łękiem. (3 - bez mojego tyłka w siodle)
Z góry dziękuję za odpowiedź :kwiatek:
2 identyczne posty w 2 róznych tematach pominę
Lepiej oddać do rymarza, dopchać poduszki podiosłowe wby siodło leżało dobrze
koszt podoby (lub niższy) do zakupu podkładki
Czy ktoś używał żelu pod siodło Veredusa z tymi kulkami? Czy te kulki faktycznie są magiczno-masujące i nie przeszkadzają koniowi w czasie jazdy? 😉
I czy ten żel jest gruby? Bo zastanawiam się w jakim stopniu zawęża siodło.
On jest bardzo gruby i ciężki. Magicznego wpływu kulek nie zauważyłam.
Właśnie zastanawiałam się czy te kulki faktycznie masują czy sprawiają, że plecy konia są jeszcze bardziej obolałe. Albo czy je w ogóle czuje przez czaprak. 🤔 Ogarnęłam wątek w tym temacie i przeczytałam raczej b. dobre opinie. A szukam czegoś, co trochę mniej będzie zawężało łęk niż futro.
Ten żel zwęża mocniej niż futro.
Dzięki wielkie. :kwiatek:
Kupiłam właśnie żel/glut pod siodło Acavallo. Czy taki żel nie uszkodzi skóry paneli siodla? Wkładacie coś pomiędzy glut a siodło? Na konia pod czaprak trochę się boję.