Zawody Hipodrom Sopot i okolice.....
Skoro nawet na 100cm zdazaly sie odmowy skokow, to znaczy, ze dobrze wybral cwiczenia. Znalazl slabe strony wyszkolenia. Z opisu - bardzo fajnie przeprowadzony trening, z glowa. 🙂
Skoro nawet na 100cm zdazaly sie odmowy skokow, to znaczy, ze dobrze wybral cwiczenia. Znalazl slabe strony wyszkolenia. Z opisu - bardzo fajnie przeprowadzony trening, z glowa. 🙂
No to trochę oczami zawodnika;-) z dziś.
Dzisiaj założenie było takie,że będziemy ćwiczyć jazdę w dystansie,skracanie i dojeżdżanie.
Na początek 2 skoki wyskoki z krzyżaczków tak na rozluźnienie i przegalopowanie.
Potem z galopu,najpierw stacjonatka mała potem, oxerek.Po tym najpierw na wprost jechaliśmy, następnie po łuku była stacjonatka. Przy tym ćw ważne było, by po oxerze wrócił do ręki, i spokojnym równym tempem na stacjonatkę należało najechać.
Potem była linia stacjonata oxer stacjonata,i tam było 17.5m mieliśmy jechać na 5 czyli do tyłu.
Miałam np. z tym ćw problem bo Złoty jak się rozkręcił skakaniem to nie za bardzo chciał się tam skracać wolał na 4, ale koniec końców się udało.
Next stacjonatka na rowie i po łuku na 7/8 foule tripel ( czyli moja odwieczna zmora;P) O dziwo nie miałam wizji i wychodziło pomijając fakt,że ciężko było mi wysiedzieć gdyż mój szalony koń niedość,że jak zawsze walił do góry to dziś jeszcze poprawiał zadem;]
Na koniec był mały parkur.
Linia stacjonata oxer stacjonata, w lewo do stacjonaty i po łuku na tripelbarre, potem w prawo na linię oxer na 5 foule stacjonata na foule stacjonata.Potem była w prawo volta, i najazd na oxer po łuku w prawo na 6 foule stacjonata, i na lewo po łuku na 5 oxer.
Raz miałam problem z linią oxer 5f,stacjonata 1f stacjonata, nie pasował odskok i miałam zatrzymanie ale poprawiłam i nie było problemu.Zresztą trener Wassibauer zwrócił uwagę,że Złocisz jest bardzo dokładnym koniem a takie konie czasem wolą się zatrzymać niż zrzucić.
Jestem bardzo zadowolona z tych konsultacji.
Generalnie co do treningu, mówił o utrzymywaniu rytmu,że koń musi umieć zarówno wydłużyć jak i po tym skrócić się i wrócić do ręki,żeby dać koniom galopować do przodu, nie skracać za mocno.
Co do wykładu,również bardzo interesujący;-) mówił o treningu młodych koni, odległościach potem przy pytaniach o ćwiczeniach gimnastycznych i t d.
Naprawdę warto było.Szkoda tylko,że jutro koniec.
Uaktualniona o dzisiejszy dzień galeria:
http://s237.photobucket.com/albums/ff209/zawodowo/sopot/zgrupowanie/Swoją drogą byłam bardzo zniesmaczona, bo lustrzanek na hali było chyba z 10, jak nie wiecej i wszyscy strzelali lampami. Nie wiem po co wydaje tyle kasy na jasne obiektywy, skoro ludzie mają głęboko końskie oczy i siepią lampami jak leci...
Strzyga Bossko!;*
Edit edit zapomniałam o najważniejszym:
[font=Verdana]Praca ujeżdzeniowa, bez niej nawet jeśli przeskoczy się dalej - prędzęj czy poźniej będzie trzeba wrócić do początku i zacząć od nowa![/font]
Powtarzał to szczególnie dzieciakom,w kontekście "Nie możecie tylko robić tego co lubicie czyli skakać,musicie również pracować ujeżdzeniowo,a nawet przedewszystkim ujeżdzeniowo.Bo bez ujeżdzenia nie ma skoków"
I powiedział też, że patenty też nie pomogą i pracy na płaskim nie zastąpią. Niektórzy się trochę zdziwili.
I powiedział też, że patenty też nie pomogą i pracy na płaskim nie zastąpią. Niektórzy się trochę zdziwili.
Powiedziałabym nawet bardzo;]
Hihi, ciekawe, czy rzeczywiście wyciągną z tego wnioski 😉
Ponius - strasznie fajny twoj Robin, taki hmm "poskladany" jak moja, ale ona az tak dobrze nie skacze 😉
Za tydzień zawody uj, a ja nie mam siodła 😕 normalnie mam pecha ostatnio...
Kto się wybiera pingwinić?
Ponius , Ja Ci tego Zlotego ukradne 🙂 Ba wkkw moze nie, ale skoki jak njabardziej 🙂
[quote author=Poniuś link=topic=129.msg151166#msg151166 date=1232408251]
Po konsultacjach,zostaję na zawody w sobotę.
Lawirant i Robin - N,C 😉
[/quote]
zmiana planów😉 nie zostaję odwiozłam zwierzaki do domu.Dzisiaj skakały po 2 parkury na konsultacjach więc nie było sensu ich zostawiac na zawody.
Ponius - strasznie fajny twoj Robin, taki hmm "poskladany" jak moja, ale ona az tak dobrze nie skacze 😉
Dzieki :kwiatek: Technike od pocz. ma dobrą bo nie został wcześniej zepsuty😉
Generalnie chodził wyśmienicie na tych konsultacjach😉
Ponius , Ja Ci tego Zlotego ukradne 🙂 Ba wkkw moze nie, ale skoki jak njabardziej 🙂
Hihih on jest dobrze strzeżony ;-)
Nawiązując jeszcze do tematu konsultacji.
dzień III czyli niestety ostatni ;(
Dzisiaj skakaliśmy parkury, bardzo ciekawe, z najazadmi po łukach, była ciekawa kombinacja.
Mianowicie potrójny szereg stacjonata 1f stacjonta 2f oxer i ciasne 3f do stacjonaty.
I triple mi wychodziły 🙇 🙇
Powtórze się ale jestem bardzo zadowolona z tych konsultacji, mam nadzieję,że jeszcze nie raz będe miała okazję z Nim współpracować;-) Dał wiele cennych wskazówek głównie co do Złota oraz bardzo bardzo cieszy mnie fakt iż, określił go jako Excellent Chestnut😉
Szkoda,że już się skończyły ale oby do następnych😉
Strzyga;*! :kwiatek:
Za tydzień zawody uj, a ja nie mam siodła 😕 normalnie mam pecha ostatnio...
Kto się wybiera pingwinić?
Za tydzień? Szkoda, że nie wg kalendarza, ja niestety będę wtedy na nartach... a tak mi pasował ten 15-ty 🤔
ja bede na pewno na pingwinach (z aparaciszonem zapewne) -jak tylko sie z zaliczeniami uporam!
No, nam dziś sie nie poszło- 2 trąby 😁
Ale jutro też jest dzień 😎
Zuziasta a co jechałaś? Ja byłam na koniec P1( chyba) i początek P kilka koni dosłownie.
Kate czy Ty dziś byłaś? wydawało mi się,że mi mignełas?
byłam, odsiedziałam swoje od 11 do 15 i obiecałam sobie, że jutro na LL nie idę. Co prawda są dość widowiskowe, ciekawe zdjęcia wychodzą, ale 65 koni? Przeginka 🙄
ja Cię nie widziałam, musiałaś się gdzieś skradać kątami 😉
_kate, nie gadaj, tylko pokazuj co tam Tomasz nafocił ;]
Ja się dziś nie doturlałam i jutro chyba też mi się nie uda.
obfocił chyba wszystkich co LL zdobywali, część jest nawet mocno humorystyczna. Coś z L jeszcze się załapało, a potem Tomasz się obraził na panujący chłód i zdezerterował do domciu na zapiekanki. 😀
Jak wgra na Picasse to wedytuje linka
ale i tak jest dzielny, że w ogóle przychodzi.
za każdym razem mi tłumaczy, że jak mam mieć stamtąd ładne fotki to muszę mu kupić nowy obiektyw...
cel uświęca środki 😉
Powiedz mu, że mogę mu pożyczyć fajny do hali jak będzie miły i grzeczny xP
[quote author=_kate link=topic=129.msg155378#msg155378 date=1232820945]
byłam, odsiedziałam swoje od 11 do 15 i obiecałam sobie, że jutro na LL nie idę. Co prawda są dość widowiskowe, ciekawe zdjęcia wychodzą, ale 65 koni? Przeginka 🙄
ja Cię nie widziałam, musiałaś się gdzieś skradać kątami 😉
[/quote]
Byłam może z pól godziny, chodziłam tylko wzdłuż długiej ściany do rozprężalni,miałam pomarańczowy szal ;]
Pytanie do ludzi obytych w Sopocie 🙂 czy daloby rade przyjechac z 4 konmi na tydzien do was w okresie mniej wiecej wakacyjnym i czy jest w tym okresie mozliwosc "dzikiego galopu po plazy" ? Nawet w godzinach baaaardzo porannych i bardzo nocnych? 😀iabeł:
salto piccolo, pewnie, że możesz pojechać, jakkolwiek jest to nielegalne i grozi karą od straży miejskiej patrolującej plażę.
Kiedys slyszalam takie cos,ze niby do 5 rano mozna jezdzic bo dopiero od 6 pojawiaja sie ekipy sprzatajace i ze jest to o tych godzinach legalne.
salto piccolo, a kto Ci to powiedział? Ja słyszałam tylko o zakazie jazdy od końca marca do końca października, ale pogrzebię w przepisach jak Ci zależy.
Strzyga nie chce ci zawracac glowy ale jesli przy okazji cos takiego znajdziesz to bylabym strasznie wdzieczna. A oprocz tego, czy w Polsce istnieja jeszcze tzw. "dzikie plaze" czy kazdy skrawek terenu wysypanego piaskiem i przylegajacego do morza jest patrolowany przez straz miejska? 😉
podstaw prawnych jeszcze nie przekopałam ,ale tak na szybkiego:
Jednocześnie pragniemy przypomnieć i uczulić wszystkich wypoczywających na plażach, że od 2 maja do 15 września każdego roku obowiązuje BEZWZGLĘDNY ZAKAZ WYPROWADZANIA ZWIERZĄT NA PLAŻE. żródło:
http://www.gdansk.pl/nasze-miasto,512,1158.html
Zuziasta widzialam cie przez chwile ale szybko ucieklas
widzialam tez Crazy ale nie odwazylam sie zagadac 😡
co do zawodow... mala bardzo fajnie... a ja...🙄
pierwszy przejazd przekroczona norma o jakas sekunde, w 2 zrzutka.
jutro tez bedziemy 😉
kate a ty gdzie sie schowalas?
ja jutro jade 52 i 54 (ostatnia na liscie) wiec moze jednak ktos bedzie sie chcial pofatygowac chwilke wczesniej? (na koniec LL) :kwiatek: