DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

Isabelle - gdzie kupiłaś futerko na podkładkę? 🙂
cholera jasna, to juz nie tylko glupie ale hamskie i irytujące. stajenna przestań się w kazdym poscie które tu "produkujesz" doslownie reklamowac!
"mam duzo klientów / , szyje na zamowienie, robie coraz lepsze,  szyje dla klientów, mam duzo zamowien, klienci zadowoleni , zerzne coś zeby szyc na zarobek , co wybrac zeby klientom sie podobalo, szyje dla kasy dodatkowo..... " - mniej lub bardziej wprost pisane "hej! sprzedaje super pady zglaszajcie sie!"

😤 za reklame w watku do tego nie przeznaczonym dostaje się co najmniej ostrzeżenie, albo od moda labo od ludzi choc. a to już jest nachalne po wielu ostrzeżeniach. dziewczyny szyjace ani slowem o tym nie piszą, kazdy wie, ale nawet sama KULTURA tak każe. przestań !
twoje stawianie się na krytyke bylo szok i nie zrozumiale, ale ta reklama to już przesada poprostu. bo to nie jest "a zrobilam cos nowego calkiem innego dla siebie, skomentowanie jak ktoś wstawil, wstawienie moze dla kogos ale zupelnie nowego pomyslu... u ciebie jest co chcila "zamówienia, klienci, sprzedaż, ..."
chwal się w ogłoszenaich !!!
nie mozna jej jakoś uspokoić/nakazać? bo zaraz bedzie 2 strony "wcale tak nie robie" z uzywaniem tego samego "sprzedaje super rzeczy" w podtekście ;/
w wątek chce wchodzić zeby pooglądac pomysły i odwage ludzi  - czy tych "wzorów" czy tych początkujących hobbystów, calkiem nowatorskie pomysly na jakieś tam ozdoby, a nie bazarek stajennej ;/
horse_art,ja juz temat zakonczylam
Time,  oj ta podkładka to z 8 lat temu była uszyta 😉 nie mam zielonego pojęcia gdzie kupowałam :kwiatek:
stajenna - mam nadzieje. bo ostatni post twoj jeszcze w tym klimacie-temacie. kazdy kolejny bede zglaszac. bo to juz naprawde przesada.

pytanko mam do derkowiczów 😉
- chce kupic derke plandeke na polarze, boje sie zeby nie byla za mala, wezme o rozmiar większą. czy jak będzie za duza, to skrócenie to jest jakas duzą filozofia dla kogoś ze specjalistycznym sprzętem, czy na domowej maszynie / krawcowa da rade zrobić?

z polarków spaślak wyrósł... polarki nowe, ladne, pożądne, szkoda ich. no są na styk ale jak nie moge patrzec jak dupka wystaje....przyzwyczailam sie ze ma wszystko za duze) zwykla maszyna da siobie rade z doszyciem kawałka? tzn jak odpruje lamówke , doszyje i przyszyć lamówke? czy lepiej doszyć (wstawić kawalek dalej) tak żeby lamówka zostala oryginalnie?
ja sie kompletnie nie znam na maszynach, chcialabym się podpytać czy w ogóle się da zanim wypiore, kupie materiał, uprosze mame , zatargam do niej...

time - ja niedawno kupilam piękne futro na stoisku jakiegos sklepiku w carefurze czy innym tesco 😉 na rynkach też są. zawsze lepeij pomacać niz przez neta, bo róznice są b. duze.
a nie wiecie jaka cena mniej więcej?  🙂
80-100 zł jakoś (niepamiatam  :icon_redface🙂 ale naprawde super - geste grube, równiutkie jak w super matesach 🙂
Relugan, wpisz w google i dzwon do sprzedawców z Nowego Targu 🙂.
o prosze....to nawet nazwe ma...
dla mnie tylko owca/futro
"fajne-niefajne" lub "nadeje sia na to-na tamto - do niczego sie nei nadaje" 😉 )
horse_art najprościej to chyba zmierzyć konia np tak mniej więcej od klatki do zadu,w sklepie w ktorym bedziesz zamawiać poproś żeby zmierzyli Ci tak samo dere i który rozmiar najbardziej bedzie pasował to kup,ewentualnie po przymiarce możesz wymienić wiekszość sklepów nie robi problemów z wymianami 😉
NatLat, dziekuje.
ale zemnie głąb. niepomyslalam o tym (zeby zmeirzyc jakas derke, od klaty do zadu... i poprosic o wymiary w sklepie. mierzenie linii górnej "na koniu" zupelnie mi się nie sprawdza, zawsze zle to zrobie, zresztą, kazda derka ma delikatnie inny punkt w ktorym lezy i mierzony jest rozmiar - no na klebie, przed klebem... rózna szerokosć na klate - i wychodzi ze mam tak samo leżace 135,140 i 145 ;])
tak sie zastanawiam czy glupieje tak poprostu czy przez neta gdzie wlasnie nei trzeba myslec bo mozna zapytac?
a moze się nie przyzwyczaiłam jeszcze ze mozna przez net zamawiac (tzn to już troche tak), a do tego ze są tam ludzie jak w normalnym i mogą ci pomierzyć np .... już zupełnie nie...
bo odsylanie niestey kosztowne - wolalabym uniknąć ...
deborah   koń by się uśmiał...
14 października 2012 19:41
Isabelle, ja swoją podnoszącą zrobiłam tak, że wyciełam kawałek gąbki mniejszej niż podkładka, wystopniowałam żeby spadek na środku był gładki i naszyłam materiał.

foto mocno poglądowe i na szybko

deborah,  wielkie dzięki! mogę prosić jeszcze o kilka wskazówek?

->czy mam z przodu odpruć i uciachać wypelnienie, oraz futro i zostawić takie płaskie i puste, czy może wyciąć na kształt rakiety? obciąć futro z tyłu?
->z tyłu lepiej dać gąbkę, czy dodać też mniej ubijalną, sztywniejszą karimatę pomiedzy "wcześniejszy" wkład a nową warstwę gąbki?
->ile w teorii tej warstwy powinno być, żeby mocno podniosło tył? przykładanie metodą prób i błędów czy jest oficjalny punkt zaczepienia?

:kwiatek:
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
14 października 2012 19:50
hehe na futerkowej też się da zrobić 🙂 polecam te z horze- bo łatwo można wyciągnąć środek i wyprofilować spod.
14 października 2012 19:51
zależy o ile musisz podnieść siodło.. ja mam 2x 20 mm. karimate trudniej będzie ułożyć i wycieniować tak żeby miejsce "przejścia" nie uciskało konia

ja bym nic nie ciachała tylko doszyłabym na wierzch
deborah,  no właśnie nie chcę przodu jeszcze podnosić, tylko się ograniczyć do tyłu, bo i tak przywąskawe siodło jest, choć leży po przeróbkach lepiej, rozwiazanie tymczasowe, na pół godzinną jazdę raz na miesiąc, póki nowego siodła nie będzie. myślałam właśnie o podłożeniu samej karimaty w rejonie "zupelny tył" i wycieniowanie warstwy gąbki na karimacie, żeby był spadek.

będę eksperymentować! dzięki wielkie :kwiatek:
14 października 2012 19:58
Isabelle, czy tam jest sznurek naszyty jakiś dookoła futra?
Czy wiecie jak nazywa się najlepsza linka do robienia halterków?
Lina polipropylenowa (plecionka)
Robił ktoś ogłowie od podstaw? Może być  prozaiczne byle dobrze leżało i spełniało swą rolę. Szukałam trochę w tym wątku, ale znalazłam tylko naczółki. 🙁 Przyzwyczajam konia do wędzidła, i przyczepiłam do wędzidła skórzany pasek ... nie wiem jak to opisać,  ale trzyma się na  tylko potylicy tak jak niektóre ogłowia westowe. Da się na takim  czymś jeździć, ewentualnie    mogłabym dorobić naczółek albo tak żeby wyglądało podobnie jak to http://www.wwrshop.pl/Oglowie_western_Lakota_treningowe_1012-1202.html
Rozumiem że w tym ogłowiu  podgardle jest "osobno" idącym paskiem nie tak jak w ogł klasycznym
ja miałam okazje kiedyś zrobić ogłowie sznurkowe, z linki bardziej sztywnej niż kantary sznurkowe, generalnie wykonanie bardzo proste. jeśli Cie coś takiego interesuje to daj znać 😉
oprekli,
takie ogłowie (w sensie poprostu, zwykle, proste, nie sliczne) mozęsz latwo zrobić z troków. nie jest to b. gruba i twarda skóra (z reszta i nei skórzane też są, ale lepiej skórzane) no i masz już sprzączki 🙂
2-3 szt na pas policzki -potylica (jak 3 to będzie z regulacją jak w oryginale, bo pozostale 2 to do przypinania wędzidla) , 1-2 na pogdardle i 1 na naczólek. *
pomierzyć, powycinać, podorabiać dziurki ,pozszywac i już 🙂
http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=troki+sk%C3%B3rzane

*liczba szt. oczywiście zależna od wielkości łba.. na wielkiego full bedzie ze 2-3 tego co na drobnego pony ) trzeba pomierzyć

casines- takie sznurkowe musi całkiem fajnie wygladac 😀 kiedyś, jako dziecko chcalam takei zrobić, ale oczywiscie "na oko" i z rozciągliwego materiału... wiec nic nie wyszlo 😉))
hej ponawiam mogłby ktoś napisać mi wymiary na owijki stajenne i podkładki pod owijki dla Konika Polskiego albo golnie pod COB chciałabym uszyć..
LatentPony   Pretty Little Pony :)
15 października 2012 19:29
A ja się muszę pochwalić moim dziełem 🙂

Ogólnie zaczęło się od frustracji, że nie ma żadnych gadżetów (figurek, pluszaków) na wzór koników polskich. Ja nie wymagam wiele... Byle by było grube, myszate i z pręgą grzbietową 🙂 Ale nie ma nic takiego...
Wszyscy znajomi koniarze mają jakieś figurki podobne z wyglądu do ich koni... A ja od 3 lat nie mogę nic znaleźć.

To stwierdziłam dzisiaj, że sama zrobię sobie swojego Pająka 🙂

Zaczęło się od papierowej figurki z empiku...

...a skończyło na koniku 🙂

I strasznie mi się spodobało robienie takich figurek  🏇
aaaa, świetny  😍
ja robiłam na podstawie tego ze zdjęcia - całkowicie DIY, proste i łatwe do zrobienia, tylko trzeba się zaopatrzyć w grubą igłę która przebije się przez te skórzane elementy, chyba że ktoś postanowi użyć czegoś innego  👀
mam nadzieje ze właścicielka zdjęcia i ogłowia nie obrazi się :>
LatentPony, ale super !!! haha! a te oczka! 🙂😉)
jak masz wene, to teraz obklej kolejnego szarym futerkiem całego - będzie wersja zimowa 🙂😉)

casines,  - wyglada super !
trzeba takie porobić 🙂😉)
mocno musi być sztywna ta linka? nie taka "zwykla" żeglarska ? skąd wziąć?
Lina polipropylenowa (plecionka)

Dziękuję 🙂😉
horse_art to teraz możemy zrobić do każdego czapraka i owijek ogłowie pod kolor  😁
trzeba pójśc do żeglarskiego i wymacać linke która najbardziej bedzie odpowiadać, mam jedną w domu to może coś pokombinujemy w weekend  😎
ja.... w sobote wysiadasz przystanek później i idziemy do sklepu - w końcu Trzebież żeglarska wioska to i sklep z linkami jest 🙂😉))
podaj (nalepiej tu - a niech i inni starają  :lol🙂 jakie długości potrzebne na powiedzmy fulla ....

tylko cholera tam jedna grubość - jeden kolor 🙁  będzie pewnie trzeba więcej szukać...
ty kojarzysz że ja mam sporo czapraków?  😎

i że ty sie wcześniej z takimi cudami nie objawiłaś no....
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się