Derki

aronka, a jeszcze nie zaczął zmieniać sierści?  🤣
Co sądzicie o derkach Hansbo?
no właśnie dopiero zaczyna 🤔
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
05 października 2012 08:34
Aronka niestety zmiana sierści świadczy o tym że już "po herbacie", konie może i nie zarosną na długość, ale dostaną takiego podsierstka, że i tak będą się pocić niemiłosiernie
ash   Sukces jest koloru blond....
05 października 2012 08:37
aronka u nas konie niektóre zaderkowane od końca sierpnia żeby nie zarosły, niektóre teraz już ogolone. Mój niby ma krótką sierść, ale już widzę że gęstą. Będę golić pod koniec miesiąca.
no dobrze wiec zmieniam pytanie: gdybym go ogoliła, to ile derek potrzebuję na całą zime?
To naprawde wszystko zalezy w jakiej stajni stoisz, co twoj kon robi (padok, karuzela, boks). Pamietaj, ze derki moga sie zabrudzic, kon moze je rozerwac, wiec powinnas miec po dwa komplety tego samego wypelnienia na zmiane.
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
05 października 2012 19:54
za późno? przecież dopiero zmiana siersci 😲 jak mu teraz założe to i tak obrośnie? 🤔

Jak teraz zaderkujesz to nie obrośnie bardziej po prostu.
Ja zaraz będę zaderkowywać, bo mają już meszek i git.
Całkowicie niezarośniętych mieć nie chcę, bo nie mamy haliny.
Zimę spędzają w max. 150 g.
Szukam derki przeciwdeszczowej 100gr, ktokolwiek widział, ktokolwiek wie???
xxagaxx, Ivett? bo tak to nie widać, są 150gr
xxagaxx, w okserze są [url=http://www.okser.pl/advanced_search_result.php?search_in_description=1&keywords=weatherbeeta+100&x=14&y=4]te[/url] weatherbeeta
Powiedzcie mi gdzie najtaniej upoluję taką derkę polarowa horze?
Czy ktoś ma? Jak się sprawdza w roli osuszacza?
Młoda mi z derki wyrosła i potrzebuję coś porządnego ale i ładnego 😉
ChingisChan   Always a step ahead! :)
07 października 2012 08:38
Huzarova Hansbo są bardzo fajne 🙂.
a jak z jakością derek Horki?
w arpavie są w całkiem przyjemnych cenach
huzarowa - mam hansbo te w moro, bez wypełnienia, z przedłużaną szyją - rewelacja poprostu. i to nie "jak na tą cene" ale porównując i eskadronami itp
ash   Sukces jest koloru blond....
08 października 2012 11:04
Mój koń prawie nie zarasta 😲
Jego sierść jest gładka i miękka, ładnie się błyszczy.
Przy czyszczeniu sporo się sypie.
Dopiero wczoraj wrzuciłam mu polar na grzbiet do boksu, na padok ma przeciwdeszczówkę.
Czy ktoś posiada zdjęcie derki stajennej firmy mustang ?
Skwary w tym roku oszalał i został mamutem 😲 Nigdy do tej pory tak nie zarastał, tzn. nie jest jakoś szczególnie kosmaty, ale jak na jego standardy, to aktualnie mamy środek zimy 😁 Myślę, że to dlatego, że cały wrzesień stał w otwartym angielskim boksie, bez towarzystwa konia obok, bo do tej pory nigdy nie był takim puchaczem. Pozostałe konie miały taką tradycyjną stajnię z korytarzem i nie zarosły wcale. Oj, będzie golonko...
quantanamera a może idzie ostra zima.....  🤔
toltek, nie strasz mnie, bo wtedy zimową derkę z kapturem będę musiała i sobie kupić 😤 Jak jest zimno, to mi się kompletnie nie chce żyć :7 Po cichu jednak liczę, że tak jak w zeszłym roku w ogóle nie wyciągnę zimówek. Mam nadzieję, że Skwary przesadził 😁
Fantazja, dzięki  :kwiatek: na allegro widziałam, ale myślałam, że może uda się taniej w jakimś sklepie upolować 😉
Może ktoś powiedzieć jak z wypełnieniem w derkach eskadron tych stajennych? Szmacą się i robią cienkie , czy po dłuższym użytkowaniu będą w miare wyglądać ?
quantanamera jak to? Przecież w zeszłym roku było -30!
z mojego też sierść troche leci...
ale zero mamuta. miekka ta sierś taka bardziej puchata, ale generalnie krota, świecąca, prawie jak latem... neizarasta?
mlode koniki włochate, stara mamut...

martwic się?
lacuna   Stąpamy we dwoje po niepewnym gruncie..
12 października 2012 07:28
Mam podobną sytuację,z kobyłki się sypie i postawiła sierść ale nic poza tym,nadal jest krótka.Sprawę komplikuje fakt,ze od kwietnia jesteśmy na swoim i konie całą dobę na padoku-mają boks ale otwarty wiec temperatura w środku podobna.Myślałam,że skoro przeprowadzka była w kwietniu to konisko się przestawi i w razie czego kupię ciepłą derkę na największe mrozy.Ale od kilku dni w nocy temperatura spada do 0,dzisiaj nawet był przymrozek i wieczorem Malta się trzęsła 🤔  Pensjonat był raczej z tych gdzie w stajni okulary parują jak się wchodzi a na padok wychodziły na godzinę,dwie więc czy to możliwe,że jest jej już zimno i nie ma szans,że zarośnie w tym roku?Tę noc spędziła w dwóch polarówkach bo takie derki miałam no i jest cieplutka pod spodem.I teraz nie wiem czy lecieć do sklepu i jeszcze dzisiaj ubierać w zimówkę czy jest jeszcze szansa,że zarośnie?Bo jeśli teraz będę ubierać to co zrobię przy -30..
moj pierwszej zimy trybu wolno wybiegowego wygladała jak pers czy inny mamut. siersc dluga, ale wyraznie rzadsza niż u koników, nie tak tłusta, zmierzwiona, moczyla się. chudy i z brzuchem jak stary piwosz/ wysoko źrebny blizniakami. troche marzł mysle, w zamiecie trzymał się z kn, ale te wiadomo lepiej dostosowane niż szlachetny szcyzpior wiec marzl=bylo ze derke dostawal, na noc byl do boksu zamykany
2 rok - wyraznie krótsza sierść, ale gęstsza, stercząca w mrozy, swicąca i mniej nasiąkliwa, koń grubszy , brzuch mniejszy (ale i dostępu do siana z rolki 24h nie bylo), nauczył się że jak zimno to mozna się schowac, samemu, nie patrząc na pierwotnych towarzyszy które za norme mają zamiecie i sople na futrze - już tylko wiaty/wspolne boksy. czy sie schowac czy nei decydowal sam
zima 3 (teraz) - siersc jeszcze nie zmieniona, zaczyna leciec, widac ze inna ale jeszcze nei zimowa, ale....warstwe tłuszczową to chyba ma max jak na fizjologiczne swoje możliwości, jak mu zimno to się chowa - czy stado jest czy nie. i co? i zimnica, deszcz... no tak paskudnie ze w stajni "normalnej" sciegnelismy wszystkie konie do stajni i suszylismy derkami bo masakra i biedne koniki ....a ten sie pasie w najlepsze ;] cieply i zadowolony...
a..pod siodlem się nie pocił ani nie poci jeszcze (1-szej zimy nie zajezdzony eszcze)

moze twój też mlody, silny, tłusty to mu jeszcze nei zimno? ma sie gdzie chowac, to tez nie czuje potrzebu siersci jak na -30?

eh, a stara ruda koniczka jest jak mamut. jakość tej sierscie kiepska niestety, ale dluga.
i wczoraj na oprowadzance stepem (hipo, ale malutkie, stabilne dzieci), po 15 min (i tak zostalo do konca na tym poziomie) zaczela sie pocic - na łokciach .... tak cala sie zrobila lekko klejaca, ale mokra siersc zrobila sie wlasnie na lokciach. ze pod czaprakiem, ze na szyli, brzuchu, przy popręgu - to sie widuje...ale zeby lokcie? i tylko lokcie?
lacuna   Stąpamy we dwoje po niepewnym gruncie..
12 października 2012 09:26
Malta ma 15 lat,tłusta też raczej nie jest..Zamówiłam już wysłodki na podtuczenie bo odkąd ma padok całą dobę i ruchu dużo to tłuszczyku się pozbyła mimo siana praktycznie do oporu.Problem w tym,że wieczorem autentycznie trzęsie jej się skóra jakby było jej zimno,drugi koń niewzruszony ale on już wcześniej w zimnych warunkach stał toteż futro ma gęste.
deborah   koń by się uśmiał...
12 października 2012 18:39
Ja dziś zalozylam koniom przejściówki. Na drelich już za zimno ..
A ja właśnie nie, zostały w sukienkach i ubolewam nad tym 🙁 Jutro się przepakujemy albo w plandeki, albo w przejściówki. Brrr...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się