buty dla koni
z czasem zrobi się luz i zakładanie będzie przyjemniejsze 😉 a co do ruchu, to nasze chodzą jak bociany jak im się ochraniacze z kaloszkami do przyczepki zakłada 😂
Jakie macie sposoby na DIY skarpety do butów cavallo. Moja klacz obciera się nad koronką w miejscu gdzie "poły " buta na siebie nachodzą. Chyba ktoś pisał o opaskach na łokieć? Czy taka opaska nie jest na szeroka? I wydaje mi się, że nie ma rzepa, więc trzeba wciągać ją przez kopyto?
Agita, wciąga się przez kopyto właśnie, ale da się wciągnąć.
Ja przetestowałam buty dallmera i jestem zachwycona. Buty mają tyle możliwości regulacji, że co tydzień można je sobie poszerzać, a po werkowaniu zmniejszyć. Kobyłka obcierająca się nawet od samego patrzenia na sprzęt 😎 póki co nie narzeka 😅
http://www.photoblog.pl/odysejaa/135060363/borka-na-polance.html
co nie ?🙂 dallmery są extra
ja właśnie po 3 miesiącach wymieniłam pierwsze śrubki ala hacelki , ale z 2 miejsc tylko - zapłaciłam 1,5 zł 😁
buty są extra, niestety mój sierota zerwał mi 1 pasek bo stanął jedną noga na drugiej, ale te paski można samemu wykonać 🙂
dziewczyny, a gdzie można kupić te butki dallmery ?
edit: znalazłam sklep ... czy ktoś z tego sklepu kupował ?
http://konie.sklep.pl/buty-dla-koni-dallmer-clog.htmlw tym sklepie jest napisane, że są wkładki antyśniegowe, czy ktoś wie czy one są konieczne ? Czy bez nich koniom robią się takie hodaki ze śniegu, testował ktoś?
czy jest tylko jeden model tych butów?
Ja mam właśnie ten model co w linku powyżej. Jeszcze nie były testowane na śniegu, ale wiadomo jak ze śniegiem jest, mi w podkowach robiły się mega koturny, więc gorzej już nie będzie.
ja te buty mam od lipca więc ze śniegiem nie wiemjeszcze jak jest- zobaczymy, jak nie, to wkładki zrobię sama i tyle,co za problem wstawić
teraz będę sama te paski robiła, żeby mieć zapasowe, jutro właśnie jadę kupić taką szerokość paska parcianego
a śrubki ala hacele chronią tworzywo buta przed zdarciem a i lepsza przyczepność jest
maxowa, a masz zdjęcie buta od spodu ze śrubkami? One są konieczne?
ze śrubkami nie mam, mogę zrobić
nie są, po prostu to są malutkie śrubeczki nie wielkie jak hacele🙂 zabezpieczają tworzywo buta, ale nie musi ich być
a te śrubki masz oryginalne, czy w miejsce haceli po prostu małe zwykłe śrubki dałaś ?
Widziałam w sklepie, że są hacele do nich, ale komplet chyba 95 zł kosztuje.
zwykłe małe śrubki, wkręcała mi m.indira a teraz sama zmieniałam już 4 szt- jutro zrobię fotę jak to wygląda
sprawdza się super 🙂 3 mce dały radę
Witam wszystkich na forum, ma ktoś z Was buty easyboot lub easyboot epic rozm.3 na sprzedaż? W Polsce jest jeden sklep zajmujący się takową sprzedażą, ale ponoć bardzo długo się czeka a czasami w ogóle nie dochodzi zamówienie. Była bym wdzięczna za jakieś informacje.
Pozdrawiam Ola
Potrzebuje pomocy osób, które korzystały bądź korzystają z butów Easyboot Glove. Jestem na ostatnim etapie zakupów tych butów dla mojego arabka, ale mam dylemat co do odpowiedniego rozmiaru na tylnie kopyta. Jeśli chodzi o przody to nie mam wątpliwości, że idealnym rozmiarem jest 0. Natomiast tyły no cóż, zakładając 00 mam wrażenie, że są troche za małe, natomiast 00.5 boje się, że jednak za duże - zakłada je się trochę łatwiej i widzę, że nie przylegają zupełnie do kopyta. Zakładać 00 jest baardzo trudno i jakby kopyto nie mieści się do końca. Dzisiaj założyłam mu 00 na round-pena, żeby zobaczyć jak się w nich rusza i jak będą się ona trzymały po kłusach i galopach. Po kilku kółkach mogłam jeszcze dopiąć rzepy. Przy zdejmowaniu wydaje mi się, że lepiej się wpasowały ale boje się, że są jednak za małe.
Wklejam jedno zdjęcie od razu po założeniu 00 na tył, jedno po wariacjach arabka i dla porównania ostatnie zdjęcie po założeniu rozmiaru 00.5.
Dodam, że jego ruchy nie były w ogóle skrępowane i nie pokazywał żadnych niedogodności związanych z butami.
Będę wdzięczna za każdą pomoc. :kwiatek:
Bader- na ostatnim zdjęciu buty wyglądają najlepiej, jednak jest to zupełnie inne ujęcie. Na dwóch pierwszych same kopyta wyglądają na strome, a z takimi to bym się wahała czy kupować glove.
Glove się rozklepują, więc jeśli kopyta się mieszczą, to lepiej kupić te mniejsze. My robimy bardzo dużo kilometrów w tych butach (Ty chyba podobnie planujesz :?🙂 i buty potrafiły się rozczłapać nawet o pół centymetra...
Jak spojrzysz do buta to powinnaś widzieć dokąd sięga kopyto, jak nie to może je czymś posmaruj by się odbiło ❓
Dla przykładu ja używam na araba z kopytami 12x12 rozm 1 (szer112-115mm dł122-125mm), dla hucka z kopytami 11,5x 11,5 rozm 0,5 (szer108-111mm;dł118-121mm), te połówki zakładam też arabowi na zady o takich samych wymiarach 😉 Nie pytaj jak to robię.... początkowo buty zakładało się koszmarnie (czasem szedł w ruch młotek, bo buty kupiliśmy jak były mrozy), obecnie wchodzą lekko, a kopyta się poszerzyły 😉
Kasik dzięki za wyczerpującą odpowiedź :kwiatek:
planuje używać butów do zawodów Endurance, jeżeli chodzi o treningi do zawodów to raczej sporadycznie na jakiś trudniejszy teren, bo ogółem w okolicach stajni tereny sa przeważnie miękkie. Benek był kuty przez 9 lat i mniej więcej od czerwca przerzuciliśmy się na werkowanie metodą Strasser, bo kopyta były w złym stanie i obecnie widać efekty, wiadomo, że jeszcze duuużo pracy, ale z miesiąca na miesiąc jest coraz lepiej. Obecnie jeździmy w tereny na boso i tylko 2-3dni po rozczyszczaniu ruch jest bardziej ostrożny, poza tym nie ma problemów 🙂 jak spojrzałam to kopyto odbiło się do końca buta, ale miałam wrażenie, że to but jest zbyt mały/krótki :/ trudna sprawa z tym odpowiednim dobraniem... mailując z producentem ze stanów i przedstawiając jej moje potrzeby na zakup butów to ona poleciła mi glove i wspólnie z przedstawicielką z Polski po przesyłanych zdjęciach doszły do wniosku, że na przody odpowiednie będą 0, a na tyły 00. Podsyłam jeszcze kilka ujęć w 00 na tyłach.
Bader- ja obecnie testuję renegade 😉 Jeśli buty będą tak wytrzymałe jak glove czy inne easy care, to wszystkie konie chciałabym na nie przestawić, bo ogólnie forma buta bardziej mnie przekonuje. Dodam, że może nie jeździmy profi rajdów, ale 700km w tym roku po górach śmignęliśmy 😉" Przebieg" moich epic na hucku to ponad 1500km, arab morduje glove po ok 1000km 😵 Powodzenie i gratuluję wyboru- koń skorzysta :kwiatek:
bader odkręć te geitry ( sróbki po boku ) i zobaczysz czy za krótkie czy nie ,
gaiter można mocno wywinąć- jak kąty wsporowe mieszczą się w "skorupie" buta, to znaczy, że za krótkie nie są 😉
Stopień dopasowania doskonale widać w renegade 😉 tył buta jest jak klapek... można podejrzeć i bok i tył.... z ciekawostek- mój chłopak testował te buty na swoim oszołomku. Jechaliśmy grząskim polem, buty całe oblepione gliną... pod ochraniaczem na piętkę zero błota 🏇
gdyby ktos poszukiwal butow Cavallo Seria - Simple Boot
znalezione na allegro:
http://allegro.pl/listing.php/search?string=buty+dla+konia&category=112303
obiecałam więc melduję- testy renegade nadal przebiegają pomyślnie- przejazdy przez wodę i błoto: w środku mokro ale pod częścią na piętkę zero błota 😲, nie ma tego "zapocenia" kopyt, co w glove, no i buty jak przyklejone nawet podczas głupot mojego hucułka (a kopytka nieco strome)
Minus dla epic- o ile trzymały się do tej pory doskonałe (małe skoki 60cm), to wczoraj mnie dobiły 😵 jeden but spadł 3x-chyba czas linki skrócić 😤
czy wie ktoś gdzie można najtaniej kupić buty easyboots lub renegade? używanych nie mogę znaleść a cena nowych mnie dobija... :/
prib- na używane easyboot możesz polować na niemieckim ebay ale jest ciężko, bo używki chodzą za ponad 100euro, renegade jest bardzo mało używanych, no i koszt ok 125euro plus przesyłka 😵
Nowe możesz kupić w sklepie horses.pl (to jest mądre rozwiązanie, bo przynajmniej masz gwarancję).
Co do renegede- tu sprawa jest trudna. Koszt w niemieckim sklepie ok. 200euro, możesz kombinować ze Stanów. Jak masz kogoś, kto Ci jako gifta prześle to zaoszczędzisz na cle (najlepiej mieć kogoś, kto je przywiezie :lol🙂
Czy mogę prosić Was (bardziej doświadczonych "buciarzy"😉 o zerknięcie czy but dobrze leży? wypada rozmiarowo 2, przy wkładaniu jest takie jakby kliknięcie, but nie lata na nodze( na razie sprawdzałam tylko w stępie, bo dostałam jeden na próbę), dzięki za pomoc... 😵
ps. czy piętka ma dotykać do tej skarpety z tyłu? bo jak się zmaca, to czuć że się delikatnie wybrzusza... zresztą na ostatnim zdjęciu można to wypatrzeć...
Sory za post pod postem ale zależy mi żeby ktoś spojrzał na te buty, bo jestem w trakcie zamówienia a nie wiem czy są dobre.... :kwiatek:
trudno ocenić po samym wyglądzie ten model (z glove jest łatwiej, bo tam nic buta nie dociąga). Musisz porobić testy- spróbuj zdjąć zapięty but, pokombinuj czy się obkręca, zobacz jak kopyto leży w środku, dokąd sięga pazur, czy za kątami wsporowymi masz lukę, jak leży ten pasek na piętki.... Pytasz o gaiter- u jednego konia mam luz na piętkach, gaiter nie jest wypełniony, u dwóch pozostałych gaiter opasa piętki ściśle (miaąłm nawet problem z dopięciem rzepa z przodu).... na kopytach tego z luzem buty trzymają się lepiej (mimo sporego luzu w samej "skorupie" buta) niż na pozostałych, co nie oznacza, że są lepiej dopasowane. Po prostu koń ma najbardziej prawidłowe kopyta 😉
A ten gaiter nie obciera?
pewnie zależy od konia. Moja klaczka zrobiła w tych butach 700km bez otarć, nie mogłam jednak mocno dopinać rzepów. Jest tylko jedno ale- gaitery moich koni są niższe (kończą się tam, gdzie te na fotkach Bader