Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

Facella   Dawna re-volto wróć!
01 października 2012 21:01
Fog, używane na allegro? ew. w niektórych sklepach internetowych, ale o to coraz trudniej, trzeba się sporo naszukać.

armara, no właśnie gwarancję mam tylko na puszkę, a i tak się chyba już skończyła... no i nie mam papierów, zgubiły się gdzieś w trakcie przeprowadzki 🤔
na obiektyw w ogóle nie miałam, kupiłam na allegro i mnie facet trochę oszukał, bo nie wysłał papierów i zniknął /-;
Fog, używane na allegro? ew. w niektórych sklepach internetowych, ale o to coraz trudniej, trzeba się sporo naszukać.

Zapomniałam dopisać że nową.
armara thx, to musze przemyslec. 😉
To i ja się wcisnę...
Da się założyć obiektyw od Nikona do Olympusa?
Mam dość nietypowe i poniekąd głupie pytanie do posiadaczy nikonów D90.
Jakoś niedawno kupiłam na allegro własnie ten model, tylko nie jestem pewna czy ma on jakąś osłonkę na obiektyw. Boję się to spróbować zdjąć, żeby nie zniszczyć (bo sama nie wiem czy jest tam jakaś ochrona).  🤔 I tu moje pytanie, czy przyklejona jest do wyświetlacza osłona? A wygląda to tak:
Moon   #kulistyzajebisty
02 października 2012 19:33
Chyba osłonkę na wyświetlacz  😉
Coś w tym guście: http://www.euro.com.pl/ochrona-sprzetu/ggs-oslona-lcd-do-nikon-d90.bhtml?from=ceneo ?
bo już wpadam w panikę bo mi się rysa pojawiła  😉
Franelka: Napisałaś osłonkę na obiektyw. Tak posiada i da się ją zdjąć podważając paznokciem żeby wyczyścić pod spodem. Jak zarysowało ci tylko osłonkę to wyświetlacz nie jest uszkodzony.
Fog, Moon Dziękuje  :kwiatek:
planuję kupić obiektyw do mojego Nikona D3000 18-55 VR
co polecacie niedrogiego?
A do czego ma on służyć ? I jak tani ?
zapomniałam napisać, głównie konie, plenery, zdjęcia na hali....
chciałabym max 400euro wydać....
Witam wszystkich cieplutko ( jestem na forum od niedawna ) .
Mam pytanie może ktoś mi pomoże  😉
Posiadam aparat Alfę A390 ( jestem kompletną amatorką ) i chciała bym dokupić do miej jakiś obiektyw ( fajnie jak był by to obiektyw mocno rozmazujący tło ) ?
No to chyba jedyne sensowne rozwiazanie to nikkor 55-300 vr. Dobrze ostrzy (znacznie lepiej od sigmy 70-300). Jasnego szkła (hala) niestety za takie pieniądze nie kupisz. Może używkę, ale też raczej marna szansa.
[quote author=RayBan ♥ link=topic=52.msg1544405#msg1544405 date=1349444073]
Witam wszystkich cieplutko ( jestem na forum od niedawna ) .
Mam pytanie może ktoś mi pomoże  😉
Posiadam aparat Alfę A390 ( jestem kompletną amatorką ) i chciała bym dokupić do miej jakiś obiektyw ( fajnie jak był by to obiektyw mocno rozmazujący tło ) ?
[/quote]
Musisz szukać portretówek, najlepiej jasnych f 1.4, f 1.8, f 2.8 ew f 4
madmaddie   Życie to jednak strata jest
05 października 2012 15:08
i trochę poczytać o głębi ostrości, przesłonie... 😉
Dziękuję bardzo za podpowiedzi  :kwiatek:
Sisisa, da się, tylko musisz zakupić odpowiednią przejściówkę 😉
Carmen, a możesz mi podlinkować jaką?
Może udałoby się pożyczyć od brata jaśniejszy obiektyw, w listopadzie wyjeżdżam na wakacje i jakieś jaśniejsze szkło bardzo by mi się przydało 🙂.
armara, dzięki  :kwiatek: a co byś polecała? nie spieszy mi się, może poczekam jeszcze i dozbieram kasę na lepszy obiektyw
Sisisa, http://new.infoto.pl/adaptery-bagnetowe/adapter-bagnetowy-olympus-nikon-16s proszę bardzo 😉
Tylko musisz pamiętać, że jak stosujesz adapter to ostrość niestety trzeba ustawiać ręcznie na obiektywie. Dla ułatwienia możesz poszukać przejściówki z potwierdzeniem ostrości - tylko tu już trzeba dopłacić.
Zadam trochę głupie pytanie  😀
Kupiłam przejściówkę m42 bez potwierdzenia ostrości i połączyłam Pentacon auto 142 f 2.8 z Nikonem D90. Żeby złapać ostrość muszę kręcić pierścieniem (lampka potwierdzenia ostrości w wizjerze miga, ale ciężko ją ,,złapać"  😉) , co zmieni się jeśli kupię m42 z potwierdzeniem ostrości i ostrzeniem na nieskończoność?
Fog, przejściówka z potwierdzeniem ostrości spowoduje, że gdy naciśniesz spust migawki do połowy i będziesz ostrzyć, to w wizjerze (w odpowiednim momencie) zapali się lampka potwierdzająca złapanie ostrości. W niektórych przejściówkach zainstalowano oprogramowanie dzięki któremu zapala się również odpowiedni punkt af (w zależności, który jest aktywny ) i  usłyszysz charakterystyczne "piip"  😁
Ostrzenie na nieskończoność to ostrzenie na dalekie przedmioty. Ustawiasz ostrość na koniec skali i wtedy dalsze plany masz ostre. Przydaje się to przy fotografowaniu np. fajerwerek czy błyskawic.
Fog, przejściówka z potwierdzeniem ostrości spowoduje, że gdy naciśniesz spust migawki do połowy i będziesz ostrzyć, to w wizjerze (w odpowiednim momencie) zapali się lampka potwierdzająca złapanie ostrości. W niektórych przejściówkach zainstalowano oprogramowanie dzięki któremu zapala się również odpowiedni punkt af (w zależności, który jest aktywny ) i  usłyszysz charakterystyczne "piip"   😁
Ostrzenie na nieskończoność to ostrzenie na dalekie przedmioty. Ustawiasz ostrość na koniec skali i wtedy dalsze plany masz ostre. Przydaje się to przy fotografowaniu np. fajerwerek czy błyskawic.

Dzięki za wyjaśnienie  :kwiatek:
armara, niestety Nikkora we Włoszech nie dostanę, a czy NIKON - AFS 55-300 F4.5 5.6 DX VR będzie podobny do tego Nikkora o którym pisałaś?
Nikon, Tamron, Sigma - tylko te firmy mam do wyboru
a co powiecie o wymianie canona 450 D na Canon 5d mark II  - matryca 21.10 , ISO - do 3200,
aaaaa i czytałam ostatnio o obiektywach do marko i ze tancza alternatywa są M42....uzywa ktoś? może coś polecić? czy lepsze jest zupełnie co innego ?
Nat nad czym ty się zastanawiasz, natychmiast bym wymieniła 😜
hehe bo byc moze w tej cenie lepsze by było co innego...aczkolwiek ja upatrzyłam wlasnie to :P

wiec czekam na opinie :P te dot. obiektu do makro równiez :P

dzieki flygirl 🙂

edit: aaaa i zapomniałam...tak idac dalej to lampa: Speedlite 580 EX II lub 430
noen   A story of a fighter of our human race
09 października 2012 22:28
Canoniarze, mam canona 600D, potrzebuje jakiegos dobrego obiektywu do robienia zdjec w ruchu, glownie chodiz mi o skoki, skateboard, snowboard, ale by byl fisheye. Jestem w stanie zaplacic za niego jakies 3 tysiace. Prawde mowiac, im mniej dam, tym bedzie lepiej dla mnie, jest cos taniego godnego uwagi, czy lepiej zainwestowac ten dodatkowy tysiac i miec juz obiektyw bardzo dobry?
Robaczki, możecie się wypowiedzieć na temat Nikona Coolpix P300?
Rozglądam się za następcą mojego podręcznego Canona PowerShot SX200 IS.

Zdaje się, że ten nikonik jasny, poręczny. Ale może coś innego miałoby większy sens.
Taki miałby być aparat podręczny, znoszący nie najlepsze światło (jak to w naszej szerokości geograficznej).
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się