Oficerki
Czy da sie poszerzyc oficerki ktore firmowo są juz z zamkiem? Chodzi mi o sztywne konigsy, na gołą noge dopne ale w brykach juz nie. Moze jakis taki centymetrowy paseczek skóry obok zamka doszyc, robił ktos cos takiego? Albo inna opcja dla oficerek z zamkiem? 🙇
a próbowałaś spray do rozciągania skóry?
korsik, jak się to używa? pryskam i zakładam i próbuję dopiąć czy jak?
właśnie miałam to pisać. Mi ten z Deichmanna fajnie 'rozciągnął' buta, ale tylko trochę w kostce potrzebowałam. Moim zdaniem na prawdę sprawdza się. Ale myślałam też kiedyś o daniu do rozbicia.. tylko trochę miałam mieszane uczucia czy nie uszkodzi się skóry czy coś..
edit
psika się z zewnątrz buta, pojawia się pianka, która bardzo szybko wchłania się w skórę. Dopinasz i chodzisz... piszą chyba 10 min, ale ja pojechałam w butach do stajni po prostu. Na miejscu tylko przetarłam trochę szmatką i już
junona, a jak się to stosuje?
Tak, pryskasz, zakładasz i chodzisz aż się porozciągają. Ja nie używałam, ale w tym wątku dziewczyny pisały, że im pomogło 🙂
Evson mam taki sam problem, sporo przytyłam i nie mogę dopiąć zamka brakuje z 3-4 cm do dopięcia 😡 czy rozbijanie pomoże, a zarówno nie uszkodzi skóry? :kwiatek:
Ja mam bez zamka, ale jak kupiłam, to były tak sztywne, że nie byłam w stanie sama ich rozbić. Dałam do szewca na miesiąc, wróciły do mnie elegancko rozbite, mięciutkie i nieuszkodzone, żałuję, że od razu tak nie zrobiłam 🙂
Dzieki dziewczyny. Jutro lece do deichmana, pianka do rozciagania obuwia i beda wiedziec o co chodzi tak? moje są mega sztywne, czarna skóra sie nie odbarwi jak psikne tym na zewnatrz? myslalam ze to wewnatrz sie nakłada. brakuje mi równo centymetr.
ja próbowałabym od wewnętrznej strony,bo to raczej nie ma różnicy z której,a nie ma ryzyka,że skóra wyblaknie.
na opakowaniu pisało że psikać z zewnątrz. Nawet nie pomyślałam, że może coś ze skórą się stać 🤔 nic się nie odbarwiło, nie ma śladu. Ta pianka bardzo szybko wchłania się w skórę, psikniesz, a but ją od razu 'zjada'.
Czym różnią się modele Grandgester, Elegance i Lady ( poza ceną 😉) firmy Königs? może ktoś wie, gdzie można ściągnąć katalog, albo znaleźć jakieś dokładniejsze opisy po polsku albo angielsku?
Dawno nie czytałam tego wątku, ale wydaje mi się, że takie pytanie do tej pory nie padło: zwężanie zwężaniem, suwak suwakiem, a kto mi skróci oficerki?
To chyba prostsze niż suwaki, więc pewnie każdy szewc 😉 Ja tego typu poprawki robiłam i robię w dwóch punktach w Jankach:
http://www.cezar.com.pl/ Pracuje tam bardzo fajne ekipa (szczególnie w punkcie po stronie Ikei), można się z wszystkim dogadać. Zdarzyło mi się już u nich wymienić suwaki, dobierać różne wkładki, a ostatnio nawet naszywali mi w moich ujeżdżeniowych Petrie skórzane łaty od na łydki. Poważnie - oficerki, których używam od stycznia, przetarły się przez całą zewnętrzną warstwę skóry aż do sztywników, postrzępione dziury wielkości kurzego jajka i skóra odłażąca płatami 😲 Wytłumaczyłam, czego potrzebuję i teraz mam sexy łaty na butach 😁
Dzięki quanta! Tutejszy szewco-rymarz (Polak notabene), który różne butowe rzeczy też naprawia, się nie podjął.
Quanta, w nowych Petrie??? 😲 🙄
ash, nooo... Jestem kompletnie zaszokowana, wcześniej miałam Petrie i były ok. A tutaj te dziury, o matko, a buty używane powiedzmy na 2 konie dziennie, zadbane. One w ogóle są jakieś lewe - łaty zrobione, jeździć się da, ale dwóch miejscach na kostce już dzieje się to samo, jakby bąbel powietrza, skóra zaczyna się marszczyć, odstawać i potem pęka i opada. Na kostce też już mam takie mikro pęknięcia, pewnie po zimie będę musiała kupić nowe buty, tylko tym razem baaaardzo się zastanowię, czy to by miały być Petrie. Bardzo :/
Przejrzałam prawie cały wątek i mam pytanie- Czy ktoś próbował skrócić swoje oficerki? Kupiłam cavallo po okazyjnej cenie ale są bardzo długie- musiałam strzemiona wydłużać o 3 dziurki i oczywiście mam siniaki i rany pod kolanami. Czytałam, że nie zawsze siadają tak, jakbyśmy sobie tego życzyły...
Dzwoniłam do polecanego szewca z rawy mazowieckiej i trochę marudził że jak zszywane na górze to nie bardzo da radę je skrócić i żeby dzwonić w listopadzie. Może możecie polecić kogoś na terenie mazowieckiego? Najchętniej warszawa- piaseczno. Quanta, a czy ci panowie z Cezara też potrafiliby skrócić oficerki?
Nie poddaję się i staram się jeździć, chodzić po domu, schodach, psiukać sprayem, smarować....ale rozważam też "czarny scenariusz" czyli konieczność ingerencji...
ma ktoś może albo dysponuje zdjęciami oficerek Hippiki z lakierowanymi mankietami ?
oficerki Cavallo Talent nie są już produkowane czy ja jestem ślepa?
w końcu zaczęłam jeździć w oficerkach Cavallo, bez suwaka,
jeździ mi się super, choć mam problemy przy zdejmowaniu
są też trochę za wysokie, ale osiądą i będą w sam raz
Fantazja wyrobią się 🙂
polecam na początku jeżdżenie w poślizgowych rajstopowych podkolanówkach.
proszę o pomoc, nie mam oficerek PETRIE 🙁
chodzi mi o wysokość, dostałam informację że buty które mnie interesują (model dresażowy, z wysokim łukiem) mają wysokość 46cm bez tego łuczka. Ile mogą mieć zatem z łuczkiem?
2,3 czy 4 cm więcej? może ma ktoś ujeżdżeniowe w domu i mógłby to sprawdzić? :kwiatek:
Precelek, który model to dokładnie jest? Powinny mieć 5-6 cm więcej w najwyższym punkcie łuku. Acha. tylko jedna uwaga - Petrie są liczone z obcasem. Jeśli mają 46 cm to jest to od ziemi do góry - z tyłu po środku.
epk niestety nie mam pojęcia jaki to model wyglądają jak Coventry ale są dresażowe 🙁
czyli że jest duża szansa że będą na mnie dobre?
mam rózne buty wysokością w konigach i cavallo nosze te fabrycznie oznaczone od 49cm do 52cm :kwiatek:
Precelek, wiesz co, tylko cavallo inaczej się mierzy. Po skosie od końca pięty do rzepki kolanowej.
Ja mam cavallo wysokość 50, Petrie wysokości nominalnej (nabitej na buta) 46cm były na mnie za krótkie. Niedużo - jakieś 2cm właśnie.
Precelek, a to 46 cm to jest zmierzone jakoś przez sprzedawcę, czy to wartość nabita na buta? Bo ja noszę z Petrie oficerki 49-50 cm (ale nie mierzone, tylko właśnie to nabite na but), a mam 165 cm wzrostu i krótkie nogi. Zmierzyłabym jutro w stajni, jeśli nie zapomnę 🙄
własnie jest to wysokość zmierzona przez sprzedającego podał tylko informację że jest to wysokośc bez łuczka ujeżdzeniowego, napisałam do niego, ale czas jego reakcji jest dośc powolny 😉
dzięki za pomoc