SIODŁA

Miałam w ręku to popularne "M" jak założyłam na konia to wisiało w powietrzu, stanowczo za wąskie było. Koń nosi obecnie 30.
Epikea jak na razie to jedyne zdjęcie arabki z siodłem nieseryjnym uszytym przez p. Anderszana na zamówienie, potem padła bateria w aparacie 🙁
Czy ktoś poszerzał siodło u zwyłego rymarza? czy ja będę musiała je specjalnie słać do Poznania, a muszę się decydować
Czy ktoś może rozpoznaje te siodło?? : [img]http://img16.allegroimg.pl/photos/oryginal/26/43/16/14/2643161480[/img]  (zdjęcie z Allegro) .
Chciałam kopic, no ale nie wiem jaka firma.. A wygląda dość interesująco 😉
Tęcza, Pariska się nie uklepała, bo sprawdzałam specjalnie i ma 31 😉
Dakarowa wygląda jak podróbka siodła daslo rimini pro light.
Miałam jedno siodło od tego użytkownika, co prawda z eco skóry, ale nie polecam. Jakiś chiński szmelc. No name. Na koniu leży bardzo dobrze, nie obciera, ale za to jest już kompletnie popękane i wytarte, a ma dopiero rok! I wcale nie jeździłam na nim ostro, dbałam.
Gdybym miała drugi raz kupować to jednak skuszę się na jakąś znaną firmę. (np wymienione przeze mnie Daslo 😉
Szukałam, ale niestety nie udało mi się znaleźć: czy wiecie od kiedy euroridingi są produkowane z niebieskimi znaczkami? Przed niebieskimi były sygnowane czerwone znaczkami?
Tęcza, Pariska się nie uklepała, bo sprawdzałam specjalnie i ma 31 😉

No to ja już naprawdę nie kumam dlaczego HDR łęk 32 leci w tył, a Prestige Paris 31 nie...  🙄
Może jest po prostu jakaś różnica między tymi łękami?

W każdym razie tamto siodło odesłałam (trenerka się śmiała, że sobie kupiłam siodło na kucyka) i zaraz będę testowała Daw-mag Millenium 17 cali, łęk M. Znajoma ma do sprzedania w dobrej cenie.
A ja już mam coraz mniejszą ochotę na szukanie kolejnego siodła...

Wiecie może jak łęk M Daw-maga ma się do łęku Prestiga?
Tęcza, do którego łęku prestige?

czeggra1, tak, przed niebieskimi były czerwone znaczki, ale od którego roku są z niebieskimi to nie wiem. Wydaje mi się, że spokojnie z 5 lat już te niebieskie znaczki są...
Tęcza, na kucyka, bo wąskie? 🙂. Kuce, które znam mają niejednokrotnie szersze plecy, niż duże konie :P.
Dementek   ,,On zmienił mnie..."
03 października 2012 16:51
Czy w siodle Rexine (stary model, bez systemu wymiany łęków), da się jakoś poszerzyć łęk? Tata proponuje podgrzać przód siodła i go wygiąć, ale ja się boję, że albo łęk pęknie, albo wyjdzie krzywo, albo całe siodło (syntetyk) szlag trafi...
Dementek, chyba łęk w środku jest metalowy i gruby, więc baardzo musiałabyś je podgrzać...
Tęcza, na kucyka, bo wąskie? 🙂. Kuce, które znam mają niejednokrotnie szersze plecy, niż duże konie :P.

No właśnie nie wąskie, tylko ogólnie małe. A właściwie dlatego, że miało krótkie tybinki (29cm - nawet mniej niż ma Daw Mag Vicky).
Musiałam szukać popręgu o 15cm dłuższego żeby to siodło zapiąć, bo normalny popręg 125cm był dużo za krótki. No i ogólnie koń dość śmiesznie wyglądał mając takie siodełko na grzbiecie.
Trenerka stwierdziła, że to siodło dla jakiegoś pony lub coba, ewentualnie dla dziecka. I w sumie tak to wyglądało.
Postanowiłam przestać eksperymentować z siodłami 'dla juniorów'...
może ktoś powiedzieć coś o pleszewskich siodłach, a konkretnie o modelu Konrad? 😉
Tęcza, aa, w ten sposób 😉. No niestety, małe siedziska tak wyglądają, a siodła z małym siedziskiem mają zazwyczaj mini tybinki ;/.
03 października 2012 18:07
Dementek, chyba łęk w środku jest metalowy i gruby, więc baardzo musiałabyś je podgrzać...

Jeśli jest metal, to odpada na pewno 😉 Kurczę, siodło mam 3 lata, a jeździłam w nim tylko kilka razy...
borkowa., fajna skóra, miękkie, wygodne, dość ortopedyczne. Niestety ciężkie.
Dementek, no nie wiem, nigdy takiego siodła od środka nie widziałam, tak mi się wydaje, a jest chyba nierozbieralne, więc nie ma nawet jak tego sprawdzić.
03 października 2012 19:50
Sisisa - oglądałam to siodło całe i chyba nie da się go ,,rozłożyć". Żebym przed zakupem tego znalazła jakąś bezterlicówkę, to raczej bym ją kupiła, a nie terlicówkę... A nie chcę ciągle pożyczać siodła od znajomej, a tym bardziej, że tak często na konia wsiadam, że jak już, to zakładam pas do lonżowania i czaprak. Ewentualnie przyczepiam strzemiona do paska.
unawen właśnie też się zastanawiałam nad rimini pro light, ale mój budżet to max. 700 zł, z czego jeszcze musi mi starczyć na strzemiona i puśliska... Podoba mi się też Norton "Spring" .Niestety na sklepach raczej nie ma 16" , a właśnie takiego potrzebuje...
Może ktoś zaproponuje coś do ok. 600 zł? (strzemiona+puśliska=100zł) ...
unawen właśnie też się zastanawiałam nad rimini pro light, ale mój budżet to max. 700 zł, z czego jeszcze musi mi starczyć na strzemiona i puśliska... Podoba mi się też Norton "Spring" .Niestety na sklepach raczej nie ma 16" , a właśnie takiego potrzebuje...
Może ktoś zaproponuje coś do ok. 600 zł? (strzemiona+puśliska=100zł) ...

Wierz mi, że warto kupić Rimmini i np. kupić używane puśliska i strzemiona. Albo zaczekać chwilę i dozbierać.

Jeździłam w Nortonie i było naprawdę MASAKRYCZNE. W ogóle nie mogłam się w nim odnaleźć, źle usadzało, czułam się kilometr nad koniem. Daslo Rimmini jest na pewno znacznie lepsze, a różnica cenowa między nimi naprawdę nie jest duża.
kalaarepa bardzo odradzam robienie siodła u rymarza - czy chodzi ci o 'naszego' mana rymarza z Rynarzewa? Więcej mogę napisać na PW.
Czy od wielkości terlicy zależy rozmiar siedziska?
I czy jest możliwa wymiana uszkodzonej terlicy na nową - mniejszą?
unawen używane daslo spokojnie kupisz za 550-600 zł, jak dobrze i cierpliwie poszukasz to możesz trafić nawet taniej i z osprzętem.
Kaarina, Chyba tak, ale nie wiem, zadzwoń do jakiegoś rymarza i popytaj.
ale... opłaca Ci się to...? używane siodła w dobrym stanie mogą być niewiele droższe od takiej operacji. 🙂
O koszt wymiany terlicy już pytałam i okazuje się, że bardziej się to opłaca niż zakup nowego siodła. A niestety używanego, tego konkretnego nigdzie nie ma..
Czyli ile wynosi taki koszt wymiany terlicy?
ok. 1200zł.
No, taką cenę też podejrzewałam. Jak na mój gust, to fajna kasa za którą da się kupić całkiem niezłe siodło. Nawet w sumie niewiele trzeba by do nowego dokładać. No, chyba, że masz to swoje konkretne idealne i wspaniałe z którym się rozstawać nie chcesz, a w tej cenie go nie dostaniesz. 🙂
04 października 2012 09:54
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się