DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie
hedonistka, fakt, ale zobacz, co się rozpętało; "JAK TO! Nie wolno? Przecież wolno!"
To wyraz szerszego zjawiska pt. ofiara sama sobie winna, że taka głupia/naiwna.
a już wszyscy zapomnieli, jak Hypnotize dawali rady jak zaczynała? jak wspierali, żeby założyła firmę i działała dalej? jak chwalili za oryginalne pomysły?
szczerze mówiąc, to nie są czapraki w moim guście, nie podoba mi się styling i tyle, ale te, które wrzucała stajenna🙂 wcale nie wydają mi się ładne, dla mnie są koślawe i nierówne, jak widzę ich wysyp w ogłoszeniach, to przewijam, i tyle. nie każdemu sie musi podobać, prawo rynku.
czapraki Hypnotize są w większości dość rozpoznawalne, charakterystyczne mimo wszystko, bo inaczej zaokrąglone i dużo ma projektów, które właśnie są czymś nowym i oryginalnym. rozumiem, że może jakaś tam linia "przypominać ESa", ale tak indywidualny i unikatowy projekt jak ten diabełek to troche chyba nie teges wstawiać i sie cieszyć jak to zgapione ładnie zostało, zwłaszcza, że widać, iż projekty Hypno są trochę inne niż szyte zawsze na jeden wzór Esa czy Anky. chyba właśnie stara się wymyśleć coś nowego, co nie będzie odbitką górnopółkowych marek, tylko swojego. i ja się nie dziwię, że mogło się jej przykro zrobić, bo nie jest wielkim koncernem, któremu wisi to czy ktoś pikuje tak jak oni, tylko rodzinną firmą, narodzoną na forum.
teraz już nie ma tych ogłoszeń, ale kilka też chyba przypominało te z Agaressa...może trochę za ostra reakcja, ale sprawa wyjaśniona, to po co pluć na Hypnotize dalej?
agares to już na 30 latka firma przeszła? 😉
[quote author=horse_art link=topic=88.msg1541783#msg1541783 date=1349263076]
agares - masz czelność się dziewczyny czepiac skoro sama kradniesz i sprzedajesz w sklepie (!) wzory innych marek?
i pisac jednoczesnie jakie to zle i niemoralne i nieuczciwe tak robić ?
no paranoja !
żenujące naprawde.
[/quote]
całkowicie sie z tym zgadzam
Kilka słow wyjasnienia.CZaprak był prezentem dla mojego konia i to ja robiłam wczoraj zdjecia.Nie jest na sprzedaz. Tylko i wyłacznie dla uzytku własnego.Sprawe mozna było załatwic zupełnie inczej i z kulturą.U mnie pozostaje bardzo duzy niesmak do firmy agares i mysle ze u wielu osob wizerunek tej firmy mogł ucierpiec.
agares to już na 30 latka firma przeszła? 😉
Nie, wszystko jest po staremu.
Jeno wspieram tam, gdzie mogę 😉
ekuss - mozesz krasc projekty duzych, znanych marek, ale chałupników juz nie 😉)))
zrobisz czaprak z takiego samego mateterialy, nie daj boże wzory i bedziesz miala proces. o ksztalcie nie wspomne- bo zawsze taki sam praktycznie.
ciekawe co będiz ejak ktoś ukradnie ukradzony projekt? kto się oburzy?
kto pierwszy ten lepszy! 😎
nie mówi ze stajenna dobrze zrobila - absolutnie nie ! bo naprawde to podobne, widać że sciaga.... mogla napisac "na podstawie tego firmy....." i juz .... trzeba bylo krzyknąc, kazac wyjasnienie napisac...ale sadem straszyć?! zeby was ES , ANKY itd nie postraszyli ;] bo jak nei wiedzą to i stajenna może do nich uprzejmie doniesc... tylko cyz przejmą się tak malym producentem jak agares chałupniczką robiącą 1 szt? (a proporcja szkody podobna)
chodiz mi o reakcje osoby która robi dokladnei tak samo i z tego zyje (w sensie ma biznes)! jak to sie nazywa? taka mentalność? inni nie mogą na tobie się wzorować, ale ty na innych tak?
agares - przepraszam za zmiane plci - to ty facet jestes? ups...
agares, zamiast pluć tu na forum lepiej byście się wzięli za dopracowanie swoich "czapraków". Zobaczyłam jeden w siodlarni, z zaciekawieniem poszłam obmacać i szczena mi opadła... WTF? masakra, jakość godna ścierek z Biedronki :/ i zresztą podobna grubość 😜
agares, zamiast pluć tu na forum lepiej byście się wzięli za dopracowanie swoich "czapraków". Zobaczyłam jeden w siodlarni, z zaciekawieniem poszłam obmacać i szczena mi opadła... WTF? masakra, jakość godna ścierek z Biedronki :/ i zresztą podobna grubość 😜
Jeśli miałaś do czynienia z czaprakiem z czasów początku naszej działalności - faktycznie, mogły pojawiać się produkty nieidealne.
Nie wierzę, że miałaś w ręku coś z ostatnich serii.
Jestem w stanie przesłać Ci czaprak do testów i zrecenzowania. Dostaniesz od nas na powiedzmy 14 dni testera, a następnie podzielisz się na forum swoją opinią.
Założenia: Ty ustalasz krój (wszechstronny/ujeżdżeniowy), my wysyłamy czaprak na nasz koszt. Dostaniesz standardowy czaprak z wykorzystaniem emblematu z flocka, czyli to, co standardowo jest w naszej ofercie. Po 14 dniach recenzujesz jak zachowywał się czaprak pod siodłem, dokumentując to fotograficznie. Na sam koniec recenzję tekstową i fotograficzną wstawiasz na forum i odsyłasz nam czaprak na nasz koszt (np za pobraniem).
Co Ty na to? 🙂
agares pomijając fakt tego straszenia sądem itp. - ja na ten temat się wypowiadać nie będę, bo zrobiło to przede mną wiele innych osób i podzielam ich zdanie- moja koleżanka kupiła od dziewczyny xx czaprak waszej firmy, nie wiem, czaprak ma może 3 miesiące? 4? I wygląda, i w dotyku jest jak szmata, nie mówiąc o tym, że się bardzo mocno ubił i faktycznie jest tak cienki jak te jakości Biedronkowej. 🙄
stajenna🙂 mogła faktycznie napisać na czym się wzorowała i wina trochę leży po jej stronie, ale nie przesadzajmy, ona naprawdę przestępstwa nie popełniła, jak chcecie się ganiać po sądach, to wydawajcie na sprawy po xxx zł, lepiej tak niż żeby się ugadać i żeby wam np. stajenna zwróciła połowę ceny czapraka za sam projekt, nie? 🙄
agares, czaprak jest sprzed dwóch miesięcy, więc chyba nie takie początki 🙂 za propozycję dziękuję, ale nie skorzystam.
[b]Gillian[/b] , patrz jeszcze musisz oddać testowy czaprak 😎
Jedna wielka paranoja. Nigdy się tu nie udzielałam, ale strasznie podziwiam tych co robią sami czapraki i inne cuda końskie! agares faktycznie zachowała się dość specyficznie, bo zamiast napisać i załatwić sprawy ze stajenną, to od razu chciała ją zablokować. Nie znam czapraków agares, oglądam tylko co jakiś czas jego projekty i powiem, że wolę schludne czapraki, bez żadnych kolorów rasty, czaszek, czy też diabełków - nie wiem, ale dla mnie to czapraki typowo treningowe.
Wracając do tematu, czy ktoś z Was wie gdzie dostać rzepy? Chodzi o to, że mam pad i potrzebuję do nich doszyć te rzepy przy przypiąć do przystułek, ale nie wiem gdzie je dostać
😵 że ja na to nie wpadłam. Dzięki 🙂
Masakra co tutaj sie dzieje....
Mi osobiście czapraki agares nie podobaja sie! nie wiem jak z jakoscia bo nie uzywalam.
A co do tej sytuacji to bez przesady,stajenna zadnej zbrodni nie popełniła! Tak naprawdę większość wzoruje się na jakimś stylu i czy to anky czy ES czy też Jarpol,przecież stajenna nie założyła firmy i nie sprzedaje tych czapraków jako swój wzór i model!!
No jak dla mnie agares troche za ostro potraktował stajenna!! I to jest wątek w którym zwykli ludzie robią sobie coś tam i pokazują,radzą sie bardziej doświadczonych osob i robia to na własny uzytek.Podziwiam tych ktorzy sami potrafia sobie uszyc czaprak,derke czy cos innego! wielki szacun dla nich!!!
agares, propozycja z tych nie do odrzucenia,co?
po 14 dniach,na jednym koniku ocenić czapraczek? jego trwałość?
mam pady z pewnej rodzinnej firmy i sprzedałam wszystkie markowe które miałam,wiesz dlaczego? bo nie interesuje mnie logo - interesuje mnie to,żeby pad spełniał swoją rolę,nie podwijał się pod siodłem z każdej strony, w praniu się dopierał i nie odkształcał....
no to żeś pojechał agares po stajennej 🤔 jak apple po samsungu 😵, szanuje prawa autorskie i etcetery, no ale jesli boicie sie jednej laski ze wam klientów odbije i "dobre imie" zepsuje 🤔
pilnujcie swojej jakości, zeby nie było zadnej watpliwosci w razie czego 😎
[b]Gillian[/b] , patrz jeszcze musisz oddać testowy czaprak 😎
a niby dlaczego agares miałby rozdawać czapraki za darmo? 👀
ale nawiasem mówiac, uffff, że ja nie wstawiłam tutaj swoich wypinaczy czy goga jak kieeeeedyś robiłam - mógłby mnie ktoś pozwać o kradzież praw autorskich, bo przecież nie ja je wymyśliłam, a tylko "skopiowałam" 🤦
agares, kilka słów wyjaśnienia.
po pierwsze nie występuję na tym forum jako Jarpol tylko jako Deborah.
po drugie nie staję w niczyjej obronie tylko uświadamiam Wam że jako producenci w przypadku plagiatu niewiele możecie zrobić a już strzelanie z armaty do muchy jest zwykłym samobójem.
po trzecie z całym szacunkiem ale w nawiązaniu do powyższego nie jesteście moją konkurencją.
a skoro już Jarpol wywołujecie do tablicy to rada od naszego PRowca "rozstrzyganie takich sporów na publicznym forum jest najgorszą z możliwych antyreklam"
ale zgodzę się z Isabelle, że trochę pojechaliście forumowicze z tą krytyką. 🤬
halo, czy jak komuś mama uszyje derkę o kroju i kolorze takim jak derki wiodących producentów to producent powinien tu wpaść z najcięższą artylerią i zachować się podobnie jak agares?
rozumiem obrony swoich produktów. rozumiem żal że ktoś podrabia. przerabiałam to. Ale nigdy nie robiłam wokół tego takiego show. To niestety świadczy na niekorzyść samych zainteresowanych.
a już treści typu "sądząc po zdjęciach, czaprak stajenna🙂 nie spełnia podstawowych norm jakościowych firmy Aguares." w kontekście późniejszych komentarzy na temat czapraków agares zupełnie mnie rozwala.
calisaneri temu za darmo że żadna szanująca się firma nie żąda zwrotu produktów testowych szczególnie jeśli są rzeczami osobistego użytku niejako.
calisaneri to tak , jakbym musiała oddać swoje brudne skarpetki jeździeckie po testach 😜
taka powazna firma a koleznka zaplacila ponad miesiac temu a towaru jak nie bylo tak nie maaa. a wracajac do tematu fajnie jest dla siebie uszyc podrobke czegos na co czasem czlowieka nie stac🙂
Naśladownictwo ponoć jest najwyższą formą uwielbienia więc zasaniczo wypadałoby się cieszyć że ktoś chce podrabiać 😁 😁 😁.
Ja też miałam czaprak agares i inny macałam - oba beznadziejnej jakości, cienkie jak ścierki. Nie wiem jaką konkurencją mogą być dla Jarpola albo Caballa. To tak jak by mini cooper i mały fiat kosztowały tyle samo i fiat uważał tego pierwszego za konkurencję 🙂
Edit: "Sprostuj to co napisałaś na re-volcie" napisała mi Agares, więc prostuję - mój czaprak był szyty przez mamę właścicielki firmy.
Ogólnie nic nie mam do firmy Aguares, osobiście niektóre czapraki mi się podobają i posiadam jeden, ale więcej nie kupię. Nie chcę co prawda robić antyreklamy, ale faktycznie cieniutki i nie za ładnie się układa pod siodłem, trochę się 'podkurcza, zwija' co nie jest za wygodne. Hm, a po pierwszym praniu puściły trochę nici i gąbka się trochę skurczyła... Chyba jedyną zaletą jest to, że są ładne i oryginalne (oczywiście kwestia gustu).
Oo masakra, jaka wojna xD Szczerze mówiąc jestem bardzo zaskoczona reakcją firmy Aguares...
Może i doleję oliwy do (gasnącego już( ognia, ale sama posiadam czaprak firmy Aguares z flockowym logo Tokio Hotel (zdjęcia są na blogu Firmy). Też się zastanawiałam, czy tak można, ale stwierdziłam, że firma wie co robi i jeżeli zgodzi się na uszycie takiego czapraka, to znaczy, że wie co i jak i można. Nie wnikam. Czapraki są cienke, ale na stronie jest napisane, że wszystkie czapraki są na 1cm gąbce, więc "poduszki" się nie spodziewałam. 😉 Ale pasek trzymający czaprak przy popręgu jest z tego samego materiału, co cały czaprak. Sam materiał może i wytrzymały, zale pasek zaczął się odpruwać po 1 użyciu czapraka (20 min bardzo lekkiej jazdy rekreacyjnej). Jakby tak popatrzeć z bliska to mozna zauważyć krzywą lamówkę... Materiał łapie dużo sierści, którą trudno jest usunąć. Także jakością jestem dość negatywnie zaskoczona. Ale z daleka nic nie widać, a wrażenie sprawia jak dla mnie świetne, więc nie narzekam i używam. Plusem jest to, że czaprak bardzo szybko schnie. To chyba tyle z mojej strony. Chyba nie powinnam tu tego pisać (o ja niedobra :rozga🙂 ale chciałam się podzielić obiektywną opinią, która może pomóc niektórym...
I mam pytanie: Czy wiecie może, kto na forum szyje grube czapraki? Baardzo mi się podobają te jaskółki, które wstawiła kiedyś Widek07, ale niestety ona już nic nie szyje. :/
czar prysł... ależ to forum okropne jest. jak poleci jeden kamień to zaraz się znajdują inni niezadowoleni...
Ale myślę,że gdyby było inaczej nikt nie wypowiadałby się negatywnie...proste!
Moniqś - mam nadzieje, że to nie podejdzie pod reklamowanie czegokolwiek, ale jarpol robi jaskółki. Nie wiem jak z czaprakami, ale mam od nich biały pad i co jazdę go piorę (a używam bardzo często), wciąż wygląda jak nowy.
Moniqś, Jarpol szyje bardzo ładne grube czapraki. Widziałam kilka i są naprawdę prześliczne.
Moniqś - zorilla i ivett. mam oba -"stary" (tzn powiedizla ze to to jej stara produkcja - dostałam go od niej) ivetowy - grubosci klasycznej (ale wiem ze grubsze robi) i bardzo gruby od zorilli (taki zamówiłam). oba super
a... jak wyprać taki czaprak? mam ten swoj gruby rajdowy - gabka, ocieplina(?)- jak to sie nazywa?) i 2x siateczka, z wierzchu alcantra. jest wielki (bo rajdowy - przedłuzony, tak o polowe przynajmniej wieksza powierzchnia. mam duzą pralke ale i tak wlazl "na wcisk". wyglądał na czysty - ale pralam ze 3x i ciagle wylaził brud (czyli super chlonie naprawde😀) - brud sie pokazywalal na alcantrze...takie błotko ...
jak takei prac zeby doprac? w jakiej temperaturze można itd?
ja pralam w 30 i 40 .... pranie ekspres 15 min, potem 2x normalne (przed tym zmyłam pod kranem te "błoto"😉, i znow ekspres i dopiero cyzsty ...chyba 😉
przepłukać najpierw w wannie czy co?
mialam też taki problem z czaprakami innymi, też cienkimi - ze bloto" wylazilo, albo w duzej albo choc jako "cienie" - taka specyfika alcantry?
jakiej pojemności masz pralkę?horse_art,