Kącik Seniora - czyli koń na emeryturze

oto seniorka ze stajni gdzie obecnie stoję z młodą ... ma jakieś 28 lat, nazywa się Brzoza 🙂 kiedyś pracowała w rekreacji teraz jest koniem prywatnym. Jeździłam na niej jako dziewczynka, tym bardziej mnie cieszy, że na starość znalazła spokojną przystań 🙂

Dzień dobry 🙂 to i my się przedstawimy w kąciku seniora. Kabar, lat ok. 30, nikt do końca nie wie ile, kabardyniec 🙂 Mamy troszkę problemów z żywieniem, ale opanowanych, a poza tym - koń w pełni użytkowy 🙂

Pozdrowienia dla wszystkich staruszków 🙂
świetnie wygląda..masz więcej jego zdjęć?
scheherezada gratulacje, konik się bardzo dobrze trzyma 🙂
Ciekawa jestem ile jest koni po 30 tce na re-volcie.
ja osobiście takiego nie znam i nie było mi nigdy dane widzieć konia w takim wieku, a to już kolejny przypadek, o którym słyszę
Powiedzcie mi jaką sieczkę wybrać dla seniora po 20 tce? Powinna mieć mało melasy, tak mi się wydaje, a wszystkie są raczej melasowane. Jakaś firma produkuje sieczkę przeznaczoną specjalnie dla seniorów?
Miszka,  epona ma sieczkę seniorską, choć bardzo dużo sieczki jest w irish herbal. dlaczego mało melasy?

http://horsefeed.pl/index.php?route=product/product&path=57&product_id=23
tak, ale to jest sieczka z musli, a ja chcę samą sieczkę. Co do melasy, to tak mi się coś kojarzy, żeby zwłaszcza przy staruszkach unkiać.
hmmm, z tego co widzę to eponowa sieczka dietetyczna  dla ochwatowców ma dużo melasy (52%), a zwykła dla rekonwalescentów i ochwatowców też ma sporo(44%) więc chyba te 10% w tej seniorskiej to nie aż tak wiele 😉  jeśli nie może być z muesli to może podkowa? chyba, że coś wysokopółkowego?
czyli nie przejmować się tą melasą?
a poza eponą nie ma sieczki dla seniorów?
Miszka,  ma tylko tą sieczkę z dodatkiem muesli, choć nie wydaje mi się, żeby ten dodatek był olbrzymi 😉 najlepiej zapytaj się Julie w sprawie melasy, ja bym się nie przejmowała, patrząc na skład dietetycznej dla ochwatowców, a u nich to powinno być wyjątkowo "lekkie", to w porównaniu z seniorską mieszanką ma dużo więcej, więc chyba nie jest to aż tak poważnie "zabronione" 😉
Podkowa jest w trakcie (a może już stworzył) tworzenia sieczki dla seniorów. Póki co ja dla swojej 18-stki wzięłam tą Relaks (tak mi poradził).
świetnie wygląda..masz więcej jego zdjęć?

Bardzo proszę 🙂 To jeszcze dwa zdjęcia letnie, teraz już się chłopak zaczyna ubierać i przypominać niedźwiedzia 🙂
scheherezada gratulacje, konik się bardzo dobrze trzyma 🙂
Ciekawa jestem ile jest koni po 30 tce na re-volcie.
ja osobiście takiego nie znam i nie było mi nigdy dane widzieć konia w takim wieku, a to już kolejny przypadek, o którym słyszę
Powiedzcie mi jaką sieczkę wybrać dla seniora po 20 tce? Powinna mieć mało melasy, tak mi się wydaje, a wszystkie są raczej melasowane. Jakaś firma produkuje sieczkę przeznaczoną specjalnie dla seniorów?

Miszka, a czy chodzi Ci o to żeby zwierz lepiej gryzł czy o zwiększenie przyjmowanego włókna?
To i ja się dorzucę z fotkami. Baśka - całe życie maskotka nicnierobiąca, a teraz wozi nas na oklep po łace i łaskawie daje sie czasem poczyścić i pokarmić smakołykami.

Miszka, a czy chodzi Ci o to żeby zwierz lepiej gryzł czy o zwiększenie przyjmowanego włókna?

chodzi mi o więcej włókna. a napisz czym karmisz swojego konia i jak jest z przyswajaniem paszy w tym wieku?
Miszka,
http://horsefeed.pl/index.php?route=product/product&path=58&product_id=24

tu masz bardzo dużą zawartość włókna, i cena dla portfela przyjemna, nie wiem jaka jest zawartość sieczek u podkowy, bo nie ma szczegółowej analizy.

tu włókna jest zdecydowanie wiecej niż w sieczce z muesli, o której mówiłam (różnica: 14,5%-oldie do 25%-trawokulki, dla porównania sieczka dietetyczna: 22%)
o trawokulki, myślałam o tym, dzięki
[quote author=scheherezada link=topic=210.msg1540657#msg1540657 date=1349175280]

chodzi mi o więcej włókna. a napisz czym karmisz swojego konia i jak jest z przyswajaniem paszy w tym wieku?
[/quote]

Miszka, właśnie tak myślałam, że to o włókno chodzi 🙂 My z Kabarem mamy spore problemy z żywieniem, bardzo słabo gryzie i przyswaja, co powoduje, że nie może jeść całego owsa a i z sianem sobie nie radzi. Pod koniec zeszłego roku przeszedł bardzo ciężką kolkę, z której cudem wyszedł – zatkał się nie pogryzionym owsem. Od tamtej pory stosujemy wypracowaną z weterynarzem specjalnie dla Kabara dietę, która ma za zadanie dać mu możliwie dużo włókna, sporo tłuszczu i minimum cukru i białka. Podaję mu 3 razy dziennie mieszankę składającą się z suszu z trawy, granulatu z łuski słonecznika i gniecionego owsa (w proporcji 3:1:1), wszystko namoczone. I tak 3 razy dziennie, 7 dni w tygodniu i tak już będzie dożywotnio.
Trawokulki też podawałam, bardzo fajnie się sprawdzały, jednak ponieważ mój koniowaty nie je praktycznie zwykłego siana musiałam poszukać tańszej alternatywy.
My nadal w formie 🙂 choć ostatnio mam niestety mniej czasu ale 13.10 mamy u nas zawody towarzyskie więc chyba się pobawimy 😉

Addis młp, skończone 21 lat 🙂
Abeba
Addis zachwyca kondycją, jak zwykle  😎 😅 Dawaj więcej zdjęć.

Nasza 18-latka, jak widać na brak chęci do życia nie narzeka 😉

armara  :kwiatek: Wasza 18-nastka zupełnie nie wygląda na swój wiek! szczególnie na tym portreciku

dodam nas jeszcze jedno foto i wracam do roboty 😉
Moja 23-latka im starsza tym więcej głupot jej do głowy przychodzi. Ostatnio znowu zaczęłam w kasku jeździć, taką popisówę strzeliła. Dobrze, że już za bardzo zwrotna nie jest bo bym ziemię przywitała  🤣
Ale nie powiem, że mnie to nie cieszy, tym bardziej, że niektórzy są w szoku, że ona jeszcze w ogóle chodzi pod siodłem.
Addis zaskakuje jak ma za dużo wolnego. w zeszłym roku jak wyjechałam na 2 tygodnie zwiedzał groble uciekając z padoku przez betonową kładkę szeroką na metr a długą na 10. w tym roku po prostu zaczął wychodzić wodą a nie wyjechałam tylko skończyły się wakacje i nie jestem już codziennie. jak się nudzi to jest okropny. ale za to po kilku dniach wolnego właśnie pod siodłem mi się bardziej podoba i to jest chyba to o czym mówisz bawarka  😉
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
04 października 2012 10:42
strasznie dawno nas nie było, ale mam wrażenie że wszystkie seniorki i seniorzy wypięknieli -
Abeba jak zobaczyłam Addisa w skoku to aż mi się ciepło na sercu zrobilo;
Armara widać że seniorka ma turbo w zadzie 😉

U nas powoli- po zmianie stajni wszystko się ustatkowało, koń przeszczęśliwy, ja nie mniej - mogę w końcu powiedzieć że jest mi dobrze  z moim jeździectwem.

- Mamo ale za co ta dera??

- Ktoś potrzebuje lekarza?

No i z ukochanym kumplem z padoku
Jestem strasznie dumna z Addisa! Chcę przedstawić efekty przygotowań do zawodów 🙂 Wystartowaliśmy w konkursie 50cm, na czysto, ładny przejazd i 2 punkty za styl. Cieszę się, że Addis zrobił co do niego należało, dał z siebie co mógł, a ja to nie ważne 😉 Było dużo startujących ale nam udało się zająć 2 miejsce! Zdecydowałam się na jeszcze jeden konkurs - 70cm. Konia nie miałam zmęczonego, bardziej znudzonego. Czekanie mnie dobijało ale było tylko około 12 osób więc jakoś dotrwaliśmy. Mimo 3,5 punktów karnych jestem bardzo zadowolona, przejazd na czysto, koń dość szybko jechał. To moje pierwsze udane zawody (a drugie w życiu). Addis to wspaniały koń i bardzo się cieszę, że spróbowałam  🏇

[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Wielkość zdjęć. Nie po raz pierwszy!
pomóżcie

dostałam 21 letniego seniora
poprzedni właściciel nie za dużo mi powiedział, ale wiem że jakoś specjalnie konia nie karmił, witamin ani nic nie dostawał

ale że dotarł do mnie, to chciała bym się nim zająć jak należy - więc tu moje pytanie - co zrobić żeby miał dobrze?

jakieś preparaty na stawy?

koń ogólnie chodzący pod siodłem, głownie tereny, ale grzbiet zapadnięty, w kupie widziałam dzisiaj dużo ziarenek owsa,
narazie czekam na weta żeby zrobił dokładne oględziny, koń u mnie od wczoraj
ale chciałą bym się zapytać jak się z seniorem obchodzić, bo to mój pierwszy i to jeszcze nabyty w tym wieku...

ile jeżdżą wasze seniory?? codziennie?

mój w wieku takim samym, chodzi 5 razy w tygodniu. wszystko zależy w jakiej formie jest Twój koń. ja preparatów na stawy nie podaję ale uważam po czym jeżdżę. podaję witaminy, żelatynę (choć nie udowodniono jej skuteczności) i olej lniany do owsa ale nie z konieczności. musisz też obserwować czy w danym dniu koń po prostu czuje się gorzej i należałoby odpuścić czy tylko ma focha - koń może mieć gorszy dzień i wtedy ja np na spacer jadę w teren i już. generalnie lepiej, żeby koń miał ruch dlatego nie odpuszczam mu nawet tych spacerów. będzie w lepszej formie jak będzie częściej chodził pod siodłem ale tak jak mówię - może to być sam stęp. co do mięśni grzbietu to może lepiej jak się wypowie ktoś z większym doświadczeniem. ja się boję lonżować na patentach, tym bardziej, że koń stary. powodzenia :kwiatek:
nakarzynka, ja bym po pierwsze zainwestowała w tarnikowanie zębów i dobre odrobaczenie. jeśli o wspomagacze chodzi, to możesz mu zafundować kurację, tym bardziej, że jesień sporo wymaga od koni. osobiście staram się nie łączyć różnych specyfików, żeby nie zrobić zwierzakowi na złość, więc na Twoim miejscu skonsultowałabym z wetem lub obejrzała konia dokładnie, żeby stwierdzić, czy faktycznie wspomaganie stawów w tej chwili jest potrzebne, czy bardziej jakieś ogólne witaminy, a może konkretne braki chłopak ma i to właśnie na ich wyrównaniu trzeba się skupić. co nieco powiedziałaby na pewno morfologia.
maleństwo   I'll love you till the end of time...
14 października 2012 09:55
nakarzynka, ja myślę, że póki co na spokojnie czekać na weta (bo zakładam, że będzie lada moment), seniorowi dać czas na zadomowienie się, poobserwować go i poznać.

Napisz coś więcej o siwku 🙂
aparat zostawiłam w stajni, więc zdjęcia wieczorem

siwek... jest cudowny!
naprawdę tylko róg mu doprawić i wygląda jak jednorożec z bajki!

tylko właśnie mnie jego grzbiet martwi, bo pasowało by go wzmocnić,ale właśnie nie wiem jak żeby nie przesadzić

generalnie nie widać wieku po nim

jest słodki! i grzeczny
nakarzynka, jesli z grzbietem kiepsko moze pomysl o nastawianiu, masazu i akupunkturze?
Ja wlasnie czekam na Pania Kasie Żukiewicz, ktora robi wszystko w pakiecie 😀

Ja mam tez zasade, ze dopoki grzbiet kiepski, nie ma miesni to nie wsiadam nawet na stepa, zamiast tego zabieram konia na dlugie spacery w reku.

Mam tez pytanie od siebie, jak wspomoc 20latka z COPD (aktualnie brak kaszlu), ktory przy kazdej zmianie siersci traci lekko na wadze i wyglada gorzej w moim odczuciu?

Ma caly czas dostep do siana dobrej jakosci oraz trawy. 2 razy dziennie dostaje miarke epony herbal irish, pol miarki luski slonecznika, 3/4 miarki otrebow pszennych i pol miarki suchych wyslodkow (po namoczeniu wychodzi prawie pol wiadra) plus witaminy bestermine. Wszystkie skladniki mieszam i dziele na dwie porcje. Dodac owies? Kon nie chodzi pod siodlem.
Moze olej lniany?
Byl odrobaczony w sierpniu equimaxem, teraz 4 dni temu ponownie odpowiednikiem equimaxu i za 2 tyg. powtorka.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się