Siodła syntetyczne a skórzane

nostril   be your own kind of beautiful
24 sierpnia 2012 21:29
Gaga spokojnie,ja się tylko spytałam...
oliviabp   moje spełnione marzenie-DEWONA
29 sierpnia 2012 19:49
Wintec ma wszystkie modele w brązie. Widziałam wszystkie modele w ciemnej czekoladzie  najlepiej poszukać na angielskim ebayu. Trzeba obserwować aukcje bo ciągle pojawia się coś nowego.
nostril   be your own kind of beautiful
30 sierpnia 2012 14:08
wielkie dzięki🙂
Kurczak   Huculskie (nie)szczęście
01 października 2012 20:50
Mam głupie pytanie. Czy Wintec 500 Wide to to samo co Wintec 500?  🤔
Kurczak nie. W500 jest dopasowany do "normalnych" wintecowskich łęków a do W500Wide są inne, szersze.
01 października 2012 22:08
Dziękuję za odpowiedź  :kwiatek: A czy wiesz może czym różni się Wintec Wide od Wintec 500 Wide? 
Kurczak, kotlet Ci napisała. Wide ma inne - szersze łęki.
02 października 2012 10:24
Sisia przeczytaj jeszcze raz co napisałam, teraz pytam o to czym różni się Wintec 500 Wide od Wintec Wide.  🙄
ceffyl   Niektórzy ludzie są taktowni. Inni mówią prawdę.
03 października 2012 14:06
ludziska ❗ szybkie info mi potrzebne  👀 

http://allegro.pl/allesiodla-siodlo-crossowe-wintec-pro-i2688605790.html

warte coś to siodełko czy niewarte? i jak z wymiennością łęków w tym modelu? 🙂  please help  :kwiatek:
Kurczak, to jest między nimi według mnie najważniejsza różnica. Inna jest taka że w W500Wide masz chyba długie przystuły.

Na stronie Ihaha masz opisy obu siodeł. 😉
03 października 2012 16:54
Ludziska nie czytacie  🤬 moje pierwsze pytanie dotyczyło różnicy między siodłem Wintec 500 Wide, a Wintec 500 a to które zadaje teraz dotyczy różnicy między siodłem Wintec  500 Wide, a Wintec Wide. Do obydwu są te najszersze łęki, ale to chyba inne modele. Pytanie więc brzmi czym się różnią te dwa szerokie siodła.
500tki z tego co wiem nie mają tych "zamszowych" wstawek.  Na stronie winteca szukałam obu siodeł ale jest tylko 500wide a zwykłego wide nie ma. Poza tym z tego co widzę to jest to jakaś "nowość". Może napisz do nich maila (albo do jakiegoś dystrybutora w PL), tam Ci chyba najlepiej wyjaśnią różnicę między nimi. 😉
03 października 2012 17:35
Dzięki 🙂 Co do "zamszowych" wstawek, to 500 ma je na pewno. Oczywiście tylko przy kolanach, na siedzisku już nie, ale zwykły Wide też tego nie ma. Piszesz, że nowością jest Wintec Wide? Chyba nie, bo widuję je już co najmniej od 1,5 roku, natomiast nie widziałam wcześniej 500 Wide i trochę mnie to zmyliło, a właśnie szukam szerokiego siodła, więc to dla mnie dość istotne. Cóż, chyba faktycznie najlepiej będzie skontaktować się z producentem, oni powinni udzielić informacji na ten temat.
Na oficjalnej stronie Wintec'a jest opisany jako nowy produkt. Też je już jakiś czas widuję.  😉

A co do zamszowych wstawek to mam do czynienia z 500Jump i 500VSD i ich nie mają. Może chodzi tylko o to że tego "zamszu" nie ma na siedzisku...

Daj znać jeśli Ci odpiszą bo dla mnie te siodła po googlowaniu wyglądają dokładnie tak samo i zastanawiam się czym się różnią oprócz nazwy. 😉

03 października 2012 18:18
Owszem jako nowość figuruje Wintec 500 Wide i to potwierdza to o czym piszę, że wcześniej nie widziałam tych siodeł. Napisałaś tak, że myślałam że chodzi Ci o to, że Wintec Wide jest nowością.

Ciekawe jest to co piszesz, bo właśnie sprzedałam 500 VSD i miała te wstawki na poduszkach. Piszę dokładnie o tym siodle:
http://www.e-sprzet-jezdziecki.pl/siodla/228-podkladka-pod-siodlo-z-futerka-syntetycznego.html
Miałam okazję jeździć też w ujeżdżeniówce 500 i również poduszki były z innego materiału niż reszta siodła. Zresztą 500 Wide też je ma, zwykły Wide również.

Może chodzi Ci o siodła All Purpose? To ulepszone wersje poprzednich modeli. Jak tylko zbiorę się do napisania do nich maila i otrzymam odpowiedź, to dam znać w wątku 😉
Spoko 😉

Nie, nie chodzi mi o All Purpose...

Walnełam się, nie VSD tylko 500dressage (może to był jakiś starszy model tej 500tki? to które oglądałam parę lat miało). I ono na 100% nie miało zamszowych poduch.

Mi w sklepie tłumaczyli że właśnie 500tki od innych winteców różnią się właśnie tym że całe są "śliskie" i nie ma tych wstawek.
Już się zupełnie zagubiłam... 🤔wirek:
Mój Wintec close contact jump nie ma nic z zamszu...  🤔
03 października 2012 19:05
Sądzę, że chodziło sprzedawcy o siedzisko, bo np. Wintec 2000 ma siedzisko pokryte tym a'la zamszem, ale już 250 siedzisko ma śliskie.

Faktycznie 500 dressage i 500 jump mają poduszki śliskie, ale VSD ma na 100 % zamszowe. Hehe niby jeden producent i jeden model siodła (tyle, że inny rodzaj), a tyle różnic 😉
pozwolę sobie zacytować swój post z kwietnia 🙂

ps. melduję, że dostałam dziś nowego winteca wide z Ihaha. Także po 5 miesiącach problemy z siodłem się skończyły. Ciekawe na jak długo  😁

Przypomnę, że miałam problemy z wymianą pękniętego na tylnym łęku winteca wide, w końcu dostałam w kwietniu nowe siodełko i nie było problemu, aż do dziś  😁 Zostawiłam konia na 30 sekund w siodłem na grzbiecie (bez popręgu), wracam - siodło na ziemi, konina jakoś zdolnie się kręciła. podnoszę, pęknięte dokładnie tak samo, jak tamto  😜 Okej, tym razem z mojej winy, bo spadło, ale! na miękką słomę.. Poprzednie nie miało takich przygód, nie było nigdzie obijane, rzucane itp itd a i tak pękło. Podsumowując - zbieram na nowe siodło i broń Boże, nigdy więcej żadnego Winteca...  😵
Pamiętam.O kurcze, ale fatum. No chyba jednak ten wintec nie jest wam pisany 🙁 Nie wybrażam sobie, zeby skórzane pękło 🤔
18 października 2012 14:14
ae mimo, że jestem wielką fanką Winteców, to też na Twoim miejscu uciekałabym od tej firmy 😉 Swoją drogą ciekawe co konisko z siodłem zrobiło, bo od samego upadku to raczej materiał nie pękł.

Szukam Wintecka Wide. Ponieważ w Polsce używane pojawiają się bardzo rzadko, to chcę zamówić przez angielskiego ebaya. Znalazłam fajne siodło, ale bez systemu CAIR. Do tej pory miałam siodło właśnie z nim i nie mam pojęcia jak wygodne, zarówno dla konia jak i dla jeźdźca, jest to bez CAIR. Czy macie może jakieś porównanie? Oczywiście wiem czym jest ten system i wiem też jak siodlarze go nie lubią 😉, ale jestem ciekawa opinii na temat Wintecow bez tego cuda.
Kurczak, ja mam Winteca bez Cair.
18 października 2012 17:19
Sisisa a miałaś może do czynienia z siodłem z CAIR? Ciekawa jestem opinii osób, które mogą porównać obydwa siodła, chociaż jeżeli nie miałaś, to Twoje zdanie również chętnie poznam  :kwiatek:
Jakie są opinie o Wintec Wide ❓ Czytałam trochę i widzę że zdania są podzielone.
Czy ma ktoś może Wintec 500 Wide i może coś o nim powiedzieć ❓ Ostanio zaczęłam na nie chorować, ale niestety nie ma PL sklepach możliwości przymiarki tego siodła. Nadal się waham, tym bardziej że słyszałam opinię że WWide są niewygodne, że Batesy są wygodniejsze.  A czy słyszał ktoś czy Batesy są też syntetyczne??
tu masz troszkę z historii winetca
http://www.wintec.net.au/company/index.html

czyli króciutko winteci to takie same siodła jak Bates z tym ,że syntetyczne. Ja mam wintec wilde , mam rowniez ujezdzeniowki w tym izabelkę , mam tez westówkę winteca.
Jestem fanem winetców, sa lekkie , latwe w czyszeniu no...nie wsyzstkie i nie na kazdym koniu dobrze leża. Najwiekszy problem tak naprawdę nie rozmwiązany mam z arabem. Pasuje na niego tylko ujezdzenowka izabelka 16,5 z łekiem czerwonym. Kazdy inny wientec leży na nim beznadziejnie. Próbowalam na niego wilde  i byłby okey gdyby nie za mocno odstające tybinki.
Ilez ja już siodeł na niego przymierzałam i kurcze w tereny nie za bardzo jest w czym na nim śmigac.
19 października 2012 10:50
Miałam okazję siedzieć w Wintecku Wide i jak dla mnie jest to bardzo wygodne siodło, sama właśnie szukam dla siebie takiego siodła. Niestety na czym polega różnica pomiędzy siodłem Wintec Wide, a Wintec 500 Wide wciąż nie wiem. Pisałam do sklepu, który ma w swojej ofercie obydwa siodła i do dnia dzisiejszego nie otrzymałam żadnej odpowiedzi.

Faza pozostaje bezterlicówka, pod warunkiem, że koń jest okrągły 😉 W takim siodle też miałam okazję niedawno jeździć i byłam bardzo miło zaskoczona.
Faza dzieki za info :kwiatek:
Kurczak, ja widze tylko roznice w wygladzie. Wintec 500 wide ma taki jakby nowszy wyglad i inne poduszki kolanowe, wydaja sie bardziej ksztaltne, dopasowane. Ale to tylko tyle co widze ze zdjec, na żywo nie widziałam.
Dzis dostalam w łapki miarke winteca i zaraz poleciałam konie obmierzyc... Wyniki mnie nieco zmartwiły, 2 konie maja łęk 4x wide 😲 a najszczuplejsza kobyła ma 3x wide.... mam jakies potwory 😜
ja właśnie dostałam od brata łęk 3xw 😉 jutro wielka chwila - będzie trzeba rozparcelować siodełko :p trochę się tego boję, ale chyba powinnam sobie poradzić i nic nie zepsuć xD
19 października 2012 22:39
mela86 no właśnie, tylko po co firma zmieniałaby nazwę modelu? Teraz wszystkie nowe Wintecki wyglądają trochę inaczej niż ich poprzednie modele, ale nazwy mają te same. Jeśli kupisz to siodło, to chętnie poznam o nim opinię 🙂

any zmiana łęku jest banalnie łatwa, na pewno dasz sobie radę 😉
mam do przetestowania winteca izabell - używana, koleżanka nabyła ją na ebayu
nie bardzo widzę, jak można to siodło rozkręcić do wymiany łęku 🤔
jest możliwe, że stare modele były bez opcji wymiany łęków?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się