madmaddie, ale ja właśnie o takie lepsze kompakty pytam. Lustrzankę mam Nikona, ale chcę coś bardziej poręcznego. Kiedyś miałam kompakt Sony i wg mnie był bardzo fajny.
Lotnaa pracuje w zakładzie fotograficznym i wywołujemy zdjęcia z wszystkiego co klient przyniesie. Bardzo dużo kompaktów Sony dość blado wypada przy całej reszcie. Nie mówie, że wszystkie modele, ale wydaje mi się że większość.
Z niektórych zdjęcia są koszmarnej jakości. I podobnie inne wynalazki Panasonica, Samsunga, jakieś Benq itd.
Zresztą my wyznajemy zasade, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego 😁 czyli- firma Sony robi wszystko- aparaty, telewizory, radia i tak można wymieniać i wymieniać, a taki Nikon to firma typowo fotograficzna, istniejąca wiele lat na rynku i o tych aparatach ma na pewno dużo większe pojęcie niż Sony.
Także telewizor, radio czy kamere Sony (którą przykładowo mam) moge polecić, ale jeśli chodzi o aparat to wole faktycznie władować się w Nikona. No ale każdy ma swoje przekonania, zasady itp 😀
Samochodu też mi nikt nie wciśnie innego niż niemca 😎 hehe
baffinka, a Ty wiesz, jaka firma produkuje matryce dla Nikona 😉
Mam pytanie co do obiektywów makro do mojego sonego 290:
kupować minolte 50 mm czy heliosa m-42? 😜
Co lepsze? Czytałam, że u heliosa trzeba blokować migawkę czy coś takiego? Ktoś może wie? 👀
baffinka, ja tam wolę Japończyki 😉
Ale wracając do aparatów, swego czasu, gdy miałam mój kompakt sony, mój chłopak miał porównywalnego canona. I wg mnie mój robił lepsze zdjęcia.
Abre a mnie tam nie interesuje kto co produkuje, tylko mówie o całokształcie 😉 Widze z jakimi aparatami przychodzą ludzie i widze jakie z tego wychodzą zdjęcia, a wywołujemy ich sporo 😉
popielata, tak rzuciłaś bez sensu, jakieś oznaczenia obiektywów, światło, ile mm ma helios, do czego potrzebujesz...?
przepraszam 🤬
Chodzi o obiektyw do makro minolta 50mm 1.7 f czy Helios-44M-4 50mm 2.0 ?
minolta jest jaśniejsza. i chyba przejściówki nie musisz mieć, ale nie jestem pewna, chyba zależy od modelu.
A co bardziej polecacie? Niby minolta lepsza, ale droższa. A heliosa można kupić za grosze i podobno są dobre efekty. A ktoś może wie jak jest z tym blokowaniem migawki?
mam dwa heliosy i nic nie muszę blokować. tylko wszystko trzeba ustawiać na manualnym (-; ostrość też.
popielata, zważywszy że migawka jest w aparacie a nie obiektywie - nadal trudno jest się domyślić o co chodzi 🙂
Są szkła, w których blokuje się przysłonę ale czy o to właśnie pytasz?
abre- przysłonę chyba, bo zapomniałam jak to było, ale znalazłam ten artykuł. Chodzi o to czy będę musiała jakoś koszulkę na bolec zakładać.
Tak jak tu :
http://www.photographix.pl/analogowy-obiektyw-w-cyfrowce-dlaczego-nie/przepraszam, że tak chaotycznie o to wszystko pytam. 🤬
Forbidden
You don't have permission to access /analogowy-obiektyw-w-cyfrowce-dlaczego-nie/ on this server.
kopiowanie i wklejanie w pasek adresu nic nie daje, prawy -> otwórz też nie.
nie wiem co się stało przed chwilką działało a teraz już jak chcę otworzyć to nie chce się otworzyć. 🤔
edit. może teraz bo już mi się otwiera, ale chyba na Chromie nie działa.
Czy ktoś z was czyścił matrycę w serwisie Nikona? Jaki to jest mniej więcej koszt. Po ostatnich, częstych zmianach obiektywów, mam jakieś paproszki. Nie chcę się za to brać sama, żeby nie zniszczyć aparatu.
armara, ja czyściłam ale to było w 2008 roku. Wtedy czyszczenie kosztowało 85 zł, zostało zrobione w kilka godzin, na moją prośbę za darmo wyczyścili mi też tylną soczewkę w obiektywie (koleżanka zostawiła na niej wielki ślad palucha a ja bałam się tknąć 😉 )
Jeśli chcesz zawieźć i tego samego dnia odebrać musisz się umówić wcześniej.
Na jakich stronach można założyć portfolio (płatne też wchodzi w grę) ew czy jest polska strona w stylu:
http://carbonmade.com/
abre
Dziękuję :kwiatek:
Fog
digartfolio.pl
madmaddie, armara: Dziękuję :kwiatek:
Ta strona wix jest dokładnie taka jakiej szukałam 😅
mial/ma ktos z Was doczynienia z nikonem d7000? jakie macie o nim zdanie?
ile +/- trwa kalibracja obiektywu? (D3000+N55-20mmVR) wygląda to tak, że zanoszę aparat + obiektyw do salonu w moim mieście, np. FotoJokera, oni to odsyłają do serwisu w Wa-wie? ile to kosztuje? muszę mieć dowód zakupu puszki i obiektywu?
to trochę jak pytanie co mam kupić ?
forda, opla czy seata ?
Idź do sklepu, zobacz co ci w łapce najlepiej leżyi wybierz.
Zdjęcia te aparaty robią podobne a całość różni sie niuansami, pokrętłami itp itd.
A co do Sony to.........
Sony to robi dobre telewizory - do aparatow w wykonaniu tej firmy nie mam zaufania.
Zresztą ja wogóle nie mam do nich zaufania odkąd mi zarąbista wieża padła po roku i 2 tyg uzytkowania. Wymiana częsci kosztowałaby tyle ile nowy sprzęt.
Kupiłam wtedy Techniksa i chodzi od 12 lat jak burza. W zyciu nie był w naprawie.
Od tamtej pory do Sony sie nawet nie zbliżam.
Poza tym jak wiadomo w 2006 roku Sony przejęło Konicę Minoltę.
Sony zrobiło w trąbę włascicieli Minolt nie zapewniając im serwisu na ew usterki sprzętu.
Wybierałabym między Nikonem a Canonem
A co myslisz o Nikonie D3200 albo Canonie EOS T3i ? 😀
ile +/- trwa kalibracja obiektywu? (D3000+N55-20mmVR) wygląda to tak, że zanoszę aparat + obiektyw do salonu w moim mieście, np. FotoJokera, oni to odsyłają do serwisu w Wa-wie? ile to kosztuje? muszę mieć dowód zakupu puszki i obiektywu?
na gwarancji kalibrują chyba za darmo.
pitoszek
W testach wypada imponująco, na forach jest jednak bardzo dużo informacji o problemach z af. Ja z tego powodu wybrałam d300s. Średnio mi się uśmiecha wydać 4k i latać co chwilę do serwisu...
Da się dostać sigmę 70-200 f 2.8 bez macro i bez stabilizacji, nową?