Co zrobić, żeby koń przytył/ schudł ?
Powiedzcie proszę co myślicie na temat podawania koniowi preparatów na przyrost mięśni ? Między innymi czy to bezpieczne ? Mówię oczywiście o preparację plus trening .
prawie wszystko używane z umiarem i rozsądnie - jest bezpieczne - preparaty przynoszą efekty tylko jeśli koń trenuje - napisz więc po co Ci ten preparat, co koń ma robić, jaki masz problem - bo może wystarczy mądre i systematyczne zagospodarowanie czasu pracy i obejdzie się bez wspomagaczy?
No właśnie mam podobny problem. Około rok temu przenioslam konia do innej stajni i stwierdziłam, ze wygląda jak beczka więc odchudzalam. Teraz po tej zimie strasznie schudla. Tzn. Już wygląda lepiej bo zwuejszylam siano i owies(z 1 miarki na 2). Chce kupić pasze, mam olej lniany i slonecznikowy, marchew, jabłka i smakolyki. Moja znajoma miała też taki problem ale po kastracji koń schudl i dawała mu pasze dodson and horrell biopsja mix. Co myślicie? Co poradzicie? W poniedziałek chce kupić pasze. Proszę o opinię 😉
Build mix * głupi słownik. :p
Witam. Mam mały problem i bardzo proszę o porady. Mniej więcej przejrzałam część wątku ale niestety nie mam tyle czasu by przewertować cały, dlatego mam nadzieję że ktoś tu mi doradzi co można zrobić 🙂 A więc, zakupiłam niedawno konia, który ma dość duży brzuch, jednak wystające żebra. zarobaczony nie jest bo był regularnie odrobaczany. Poprzedni właściciel mowil, że on odkąd go miał, był takiej budowy. Nie wierze jednak że nic dosłownie nie da się z tym zrobic. Jezeli ktoś miał ze swoim koniem to samo i udało mu się poradzić sobie z tym, to bardzo proszę o porady. Co mozna podawać do jedzenia (wykluczając drogie suplementy), jakie treningi stosowaliście itp 🙂
pauli_012 ile razy dziennie i od jak dawna dostaje ten owies? normy zywieniowe mówią, że standardowy koń o wadze 600kg powinien dostać 7 miarek dziennie 😉
może więc poczekać z "cudowaniem", a regularnie podawać więcej owsa (jęczmienia, otrębów) 😉
Farifelia, żeby sprawdzić, czy koń nie jest zarobaczony, należy zbadać jego kał na obecność pasożytów, a nie wierzyć poprzedniemu właścicielowi.
Na spadek brzucha w zasadzie lekiem jest praca, co ten koń robił ostatnio (chodził po pastwisku, chodził w rekreacji, sporcie?)?
Co dostaje do jedzenia i w jakich ilościach?
edit:
Mam pytanie do osób, które mają doświadczenie z otrębami - w jakiej ilości podawać i w jaki sposób przyrządzać, aby było dobrze?
Czy trzeba je zalewać ciepłą wodą?
Czy trzeba podawać z siemieniem lnianym (np. dwa razy w tyg z siemieniem, w pozostałe dni bez)?
Z jakimi dodatkami można dawać?
Oczywiście misja - przytycie
dokładnie, nawet jak był odrobaczony, nie znaczy, ze nie jest zarobaczony 😉
Otręby można zalać zimną wodą, każdy dodatek mozna dodać, można podawać same i z "czymś".
U nas był okres, że konie przez jakiś czas dostawały 5kg dziennie, bo nie było nic owsa, ale nie narzekały 👿
normalnie podajemy tak, że dostaja ok 1-2 kg otrębów dziennie. Mieszamy z owsem, jęczmieniem, wysłodkami, witaminami.
Obecnie wychodzi to tak, że rano i wieczorem niecały 1kg otrębów, 1kg owsa i pół kg jęczmienia, do tego witaminki, odrobina wody i jest kolacja 🙂
konie dostają rano i wieczorem otręby, w obiad samo zboże. Zimą dojdą jeszcze wysłodki do tego.
Słyszałam, ze otręby podaje się przez 3 miesiące, a potem miesiąc przerwy i znów 3 miesiące.
A mogę to zalać też ciepłą wodą? I podawać ciepłe (nie gorące)?
I np. do 1,5kg otrąb dodać 1kg owsa (gniecionego) i witaminy?
Lub np. zamiast owsa muesli?
możesz ciepłą, byle nie gorącą (zbyt ciepła woda zabije witaminy z witamin, które chcesz dodać) 🙂
tak, można dać musli, granulat odradzam, bo zrobi się brzydka paćka, a musli jak najbardziej
Z tego co wiem, zanim go kupilam chodzil częściowo w rekreacji a częściowo w sporcie, dosc regularnie. Pastwiskowany jest codziennie. On ma nie tylko opadniety ten brzuch ale też dosc duży, choćby na boki rozłożony. Zrobię mu zdj to wstawie potem żeby pokazać. Ale na razie byłabym wdzięczna za porady dotyczące żywienia i treningów 🙂 Dodam jeszcze, że kiedyś na poprzedniej stajni mieliśmy klacz której nie było widać żeber, widać było że ma mięśnie ale brzuch miala Jakby była źrebna. Od czego więc może to zależeć?
Farifelia, ale ten koń jest chudy w ogóle, czy widać tylko żebra?
Może taka jego "uroda" - znam konie, które mają takie wielkie brzuchy i tak juz im pozostanie.
Farifelia przede wszystkim jak jest żywiony? Bo taka budowa to często objaw zbyt małej ilości paszy treściwej - koń dopycha się sianem. Jeśli ma żebra na wierzchu, to ewidentnie je za mało. Siano może mieć do syta, ale jak dostanie więcej zboża, to przestanie się zapychać 😉
co do klaczy - a miała źrebaki? jak brzuch wisi, to ewidentnie brak mięśni brzucha! może poza tym wyglądała ok, ale brzuch pozostał, bo nie pracowała odpowiednio, nie wiem 🙄
wstaw zdjęcia, może więcej poradzimy 😀
normy zywieniowe mówią, że standardowy koń o wadze 600kg powinien dostać 7 miarek dziennie 😉
Bardzo ciekawe. A jakiej miarki? I jaki to jest standardowy koń? Jaka to jest standardowa praca?
Najlepiej podlinkuj te normy......
Oooo, to ja chętnie też zobaczę te normy....bardzo proszę
normiss a koń ma mięśnie brzucha? dobrze że ma brak mięśni brzucha bo to oznacza, że jest prawidłowej budowy🙂 nie mówię o tym jednym niewielkim klatki piersiowej bo on raczej symboliczny jest - jeśli brzuch zwisa to wina mięśni grzbietowych a nie brzusznych... których właściwie brak...
normiss, 7 miarek... ? O mój rozmarynie... Poza tym tuczenie owsem to chyba słaby pomysł jest. Mój koń dostaje rano i wieczorem pół miarki granulatu + dużo siano. Nie wyobrażam sobie futrowania go takimi ilościami owsa.
Owsa dostaje 2l rano i 2l wieczorem a w ciągu dnia przebywa na pastwisku. On zresztą jest też taki, że wyjada dosłownie wszystko co się mu daje. Słomę spod siebie wyje do ostatniego ździebełka... Ogolnie chudy to on nie jest. jedynie te żebra wystające widać... A tamta klacz nie miala źrebaka, po prostu miala ogromny brzuch i nie było widać jej żeber 😉
Farifelia jak wyjada słomę tzn. że ma za mało objętościówki. Mój też kiedyś był z tych co to rano stał na betonie (pomimo codziennego ścielenia) i wstyd się przyznać myślałam, że ten typ tak ma, nawet jakiś czas z tego powodu na trocinach stał 😡. I też brzuch z żebrami na wierzchu.
Od kiedy siana ma pod dostatkiem słoma zaczęła się rano pojawiać 😁 Brzuch nadal jest (już nie tak wielki) ale to efekt tego, że nie pracuje jakoś mocno (głównie stęp trochę przejść-rozkręcamy się powoli)
A tak przy okazji żywienia - czy taki chudy (na prawdę chudy) koń powinien zacząć pracować czy lepiej dać mu miesiąc na nabranie ciała?
[quote author=normiss link=topic=727.msg1534606#msg1534606 date=1348637053]
normy zywieniowe mówią, że standardowy koń o wadze 600kg powinien dostać 7 miarek dziennie 😉
Bardzo ciekawe. A jakiej miarki? I jaki to jest standardowy koń? Jaka to jest standardowa praca?
Najlepiej podlinkuj te normy......
[/quote]
Nie podlinkuje, bo mówię z głowy co wiem. Powertuj choćby stare numery SK, KP czy nawet KT.
Zawsze mówi się 1kg owsa na 100kg masy ciała. Miarka owsa to ok 0,8-09kg.
Co to jest standardowa miarka? No, ta zwykła od paszy mająca 1 litr.
edit. Po wbiciu w google wyskakuje mi np takie coś 😉
http://www.konie.miscior.pl/zywienie/index.htmDZIENNA DAWKA ŻYWIENIOWA
Koń sportowy
owies - 5-7 kg, siano - 8kg
otręby, śruta kukurydziana lub inne dodatki - 1/2 kg
witaminy - miarka (z opakowania) do owsa
marchew - (okres zimowy) 2-3 kg
świeża słoma jako ściółka
Koń rekreacyjny
owies - 4-6 kg, siano - 6-7 kg
otręby pszenne lub inne dodatki - 1/2 np. co drugi dzień
marchew - (okres zimowy) 2 kg
Tabela Żywieniowa
Prawidłowe żywienie konia opiera się na kilku podstawowych zasadach. Stosunek paszy objętościowej do treściwej zależy od rodzaju pracy wykonywanej przez konia i powinien być następujący (pasza objętościowa-siano: pasza treściwa)
lekka praca=2:1 średnio ciężka=1:1 ciężka=1:2
http://stewor.w.interia.pl/konie/6.htmOwies jest najwłaściwszą paszą dla koni, ponieważ ma najlepsze proporcje składników pokarmowych i zawiera około 4% tłuszczu. Dawki owsa wahają się w granicach 1-12 kg, a przeciętnie wynoszą 5-6 kg.
a takie otręby ile mają być moczone?i czy to mogą być normalne otręby spożywcze?
Nie trzeba moczyć otrębów, ale zmoczyć. Chodzi tylko o to by się nie pyliły 😉
Oczywiście, ze mogą być spożywcze, ale paszowe taniej - ok 20zł za worek 25kg, do dostania w sklepie paszowym lub np
http://allegro.pl/otreby-pszene-i2592338906.html
normiss, uważam, że zalecanie ludziom tuczenie konia owsem (i to w takich ilościach) dobrze koniom nie zrobi. A normy i wytyczne się zmieniają.
normiss, nie wiem skąd te normy wytrzasnęłaś , ale jesli tak tuczysz konie .... cóż gratuluję 😁 Mam nadzieję, że tyłków im nie porozsadza 😉 I w ogóle kto w dzisiejszych czasach tuczy konie owsem?
O ochwacie po takich dawkach owsa nie wspominając.
opolanka, ja dałabym mu ten czas na przybranie. Jeśli jest naprawdę wychudzony to nie będzie miał z czego robić mięśni, bo sporo zostanie spalone w pracy. Z resztą zwyczajnie może nie mieć siły.
Z resztą
normiss zastanów się. Według wytycznych, które przytaczasz każdy koń powinien dostawać kg owsa na 100 kg masy i owies jest najlepszym ziarnem na świecie. Ten koń dostaje dwa razy dziennie pół miarki granulatu i wygląda tak:

Waży około 500-600 kg. Według Ciebie powinien dostawać 6 kilogramów owsa, serio? Chcesz mieć czyjegoś konia na sumieniu szerząc takie głupoty na forum i stawiając się w roli autorytetu?
archeo, ale jeszcze zależy jakie siano 😉 bo jak mamy wybredniaka to często taka sliczna słomka z kłoskami, złociutka, jest smaczniejsza niż liche siano😉 mam takiego delikwenta co zeżera słomę, a siano zostawia😉
sluchajcie, ale w szportowych stajniach często slyszę, że konie po 8 kg owsa żrą 😉 wtedy sie łapię za głowę i nie wiem gdzie sie schować.
u nas jest bęcol. i kurka nie wiem za bardzo co zrobić. bęben wielki, ale nie ma tłuszczu na zadzie czy szyji jakoś bardzo, tylko ten bęcol. i nie wiem do konca czy chciałabym, żeby jeszcze przytyła, czy powinnam postarac sie, żeby bęben znikł. koń radośnie nic nie robiący.
Isabelle, niestety dopóki nic nie robi, to brzuch będzie i nic się na to nie poradzi. Chyba że obetniesz objętościowe, ale to bardzo zły pomysł.