prawko

Acha, no to wszystko jasne. Dzięki Abre za wyjaśnienie  :kwiatek: Prawdę mówiąc, i tak wątpię, żebym kupiła mega wielką (i ciężką) maszynę- po prostu nie uśmiecha mi się potencjalne trzepanie przez angielską policję czy niemiecką inspekcję transportu drogowego, czy aby na pewno mój motor spełnia wymagania na A1...
[quote author=abre link=topic=166.msg1533699#msg1533699 date=1348573248]
W przypadku osob np. 23-letnich mysle, ze sporo rozsadnych by sie znalazlo.
[/quote
Toż to już nie dziecko  😉  Dzieci to nastolatki, a prawo daje uprawnienia do kierowania już 14stolatkom (kat. AM) i 16stolatkom (kat. B1) i powiedzcie mi, że taki ktoś się nadaje do prowadzenia jakiego kolwiek pojazdu po drogach publicznych  😵 
Zu   You`ll ride my rainbow in the sky
25 września 2012 12:55
O 16 teoria, ładnie proszę o kciuki :kwiatek:
laparotomia_diagnostyczna, w tej chwili dyskusja toczy się konkretnie o prawku na motocykl. Dotychczas kategorię "A" mógł robić każdy, kto ukończył 18 lat. I wielu było takich, którzy mając te 18 czy 21 robili prawko ucząc się na motorkach o pojemności 250ccm, a po kursie kupowali "potwora" 1000ccm i rozbijali się dosłownie w ciągu pierwszego tygodnia, bo nie panowali nad takim sprzętem.
Wielu nie znaczy znowu "wszyscy", bo są też te "mądre dzieciaki", które mają lat 19, ale po kursie kupują maszynę, nad którą są w stanie panować i jeżdżą rozsądnie. I to tacy tu dostaną po piórach, będąc zmuszonymi do robienia A1.

PS. Na malutki skuter też trzeba będzie mieć prawko.
Ituch   Co pies ma z twarzą ?
29 września 2012 00:28
Ja chciałabym się tylko pochwalić i uciekam. Zdałam!  💃
Podejście drugie okazało się szczęśliwe, choć znów coś mnie wzięło na ruszanie z dwójki pod górkę, tym razem w mieście. Jednak byłam tak zdeterminowana i skupiona na tym, aby pojechać dalej (raz już mi zgasł :/ ), że skapnęłam się, że mam dwójkę dopiero, gdy chciałam zmienić bieg.  😁

Strasznie się cieszę, że mam to już za sobą i trzymam za wszystkich kciuki!  🥂
Po roku przerwy, postanowiłam spróbować raz jeszcze, dlatego chciałam się zapytać (przepraszam jeśli już było, ale nie mam chwili by przejrzeć cały wątek):
- gdzie najlepiej w Warszawie zdawać bo są 3 wordy nie?
- możecie mi polecić jakiegoś instruktora ze stolicy, który nauczy mnie w końcu porządnie jeździć? wypadało by w końcu zrobić to prawko, bo życie wtedy będzie łatwiejsze...
dzisiaj wewnętrzny. trzymajcie kciuki 😉
Kto się jeszcze czai z egzaminem, to niech się lepiej pośpieszy. Zasady, które wejdą (a przynajmniej wszystko na to wskazuje) od stycznia mocno pokomplikują sprawę. Z najważniejszych rzeczy:
- 32 pytania (dotychczas było 18) z 3000 (dotychczas było 500)
- prawo jazdy nie będzie wydawane bezterminowo, a najwyżej na okres 15 lat
- jeśli młodzi kierowcy (od momentu wydania prawka przez kolejne 2 lata) przez okres 2 lat popełnią 2 wykroczenia, będą musieli przejść kurs reedukacyjny i testy psychologiczne. Jeśli popełnią 3 wykroczenia stracą prawo jazdy.

I wiele, wiele innych:
[url=http://www.word.torun.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=307:o-prawo-jazdy-bdzie-znacznie-trudniej&catid=136:media]Informacje na stronie WORD Toruń[/url]
Z tym, że osoby, które uczyły się na starych zasadach, egazmin również będą zdawały na starych zasadach. Co oznacza, że dopiero kursanci zaczynający w styczniu będą zdawać egzamin "po nowemu"
cavaletti uffffffffffffffffff
czyli jesli ODPUKAC W NIEMALOWANE nie zdalabym do stycznia (kurs zaczynalam w listpoadzie/grudniu 2011, ostatni egzamin mialam jakos w czerwcu tego roku) to bede zdawala na starych nadal?
rico, tak 🙂 Dopóki masz ważny swój kurs, będziesz zdawać na starych
omg, cudownie  😅 😍 :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
a co z teorią? jeśli mi znów przepadnie (odpukac!!!!!!! teraz musze zdać!) będę zdawała na starych?
kurs jest ważny 2 lata czy dłużej?:>
A tego to już nie wiem 😉 Zapytam któregoś z moich instruktorów jak spotkam. Zamierzam zdać za pierwszym, góra drugim razem, więc nie orientowałam się jak to będzie później 😉
A skoro mają być te terminowe prawka, to tym, którzy mają bezterminowe też na takie pozmieniają?
flygirl, nie, prawo nie działa wstecz.
Uf to dobrze, dzięki. :kwiatek:
Jest gdzieś jakaś strona ze wszystkimi 500 pytaniami na prawo jazdy, tzn nie testy, tylko te wszystkie pytania wypisane.
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
07 października 2012 08:47
kurs jest ważny 2 lata czy dłużej?:>

kursy są bezterminowe  😉 tylko po 3 niezdanych egzaminach trzeba brać doszkalanie.
Fog   tu masz wszystkie pytania: http://www.prawko.com.pl/testb/nauka.php
gryglodor sa 3 WORDy w Warszawie, ale ciezko powiedziec w ktorym jest "najlatwiej". tak naprawde to chyba w każdym są jakieś bardziej skomplikowane ronda, skrzyżowania, uliczki, zaułki. każdy zdaje tam gdzie mu najbardziej pasuje... mam kontakt do super faceta, który szkoli na Radarowej. jak jestes zainteresowana to daj znac 🙂
A ja w zeszłą sobotę nareszcie zdałam 🙂 Co prawda uczyłam się na peugeocie a zdawałam na hyundaiu bo po oblanym egzaminie okazało się, że na peugeota trzeba czekać prawie miesiąc, to zapisałam się na hyundaia dokupiłam parę godzin i zdane  😅 Na jakieś dwie godziny przed chciałam zrezygnować, a jak jeszcze zobaczyłam egzaminatora który mnie oblał to się tylko modliłam, żeby nie trafić znowu na niego. Zanim wyjechałam z nim na miasto to był taki milusi, a na mieście cały czas dogadywał rozpraszał mnie mlaskał, a tego nie cierpię. Po prośbie z mojej strony czy mógłby ograniczyć się do wydawania jedynie poleceń, jakieś 5 minut później mnie oblał ...  🙄    Ale teraz trafiłam na strasznie rzeczowego pana, wydawał tylko polecenia, ja oczywiście musiałam coś przy zawracaniu wykombinować ale przy drugiej próbie wszystko książkowo zrobione. Teraz tylko odebrać plastik ubezpieczyć autko i wio 🙂 🏇
Gratulacje! Ja właśnie czekam w kolejce żeby się zapisać na egzamin. Ile ludu...
Zdałam za drugim razem w poniedziałek  💃
Powodzenia dla wszystkich zdających 🙂
czy możecie polecić jakiegoś fajnego instruktora/szkołę do zrobienia B+E w Warszawie :kwiatek:? szukajka nic nie wypluwa
Za godzinę wyjeżdżam na egzamin, start o 18 😵 😵 😵 przed maturą się tak nie stresowałam!
maracuja, będzie dobrze 🙂
Zu   You`ll ride my rainbow in the sky
17 października 2012 15:57
maracuja, trzymam kciuki :kwiatek: , ja o 20 więc Ty już bedziesz po. O 18 mam ostatnią jazdę. I też matura chyba wywarła na mnie mniejsze wrażenie niż to cholerne prawko 😵
trzymam kciuki!!! 🙂
Daj znać Zu jaki wynik!

niestety kciuki nie pomogły 🙁
Jestem tak zła na siebie, trafiłam na świetnego egzaminatora, a oblałam z własnej nieuwagi 🙁 ciemna uliczka, przejście dla pieszych, ja byłam zestresowana zawracaniem, które mi nie wyszło idealnie no i wymusiłam pierwszeństwo, w ogólnie nie zauważyłam kobitki 😵

Najlepsze - drugi termin mam na 5 grudnia 😵
maracuja, następnym razem zdasz  :przytul: Termin masakryczny. Toż to prawie 2 miesiące!
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się