Czy są w tym wątku zdjęcia? Jak tak - zdjęcie nie oddaje tego, co dzieje się w ruchu (np. stabilność łydki, reki - które mogą być przecież powodami wielu problemów), a z kolei filmiki przesyłane przez internet są zbyt slabej jakości, by ocenić szczegóły. Ze by rozwiązywać problemy w treningu konia, trzeba znać tego konia, bo problem może wynikać z końskiego charakteru - a każdy koń jest inny - może coś w ten deseń.
Mógłby mnie ktoś zaprosić na grono?
wątek zamknięty
http://grono.net/forum/2466736/0/ 🙄 mam pewne wątpliwości czy autorka nie jest z voltopirów 👿 zdjęcia w profilu...
wątek zamknięty
komentarz do zdjęcia na blogu znajomej:
"Na czarnej wodzy?To jest dla konia nie przyjemne!!!! Już lepiej w wypinaczach!!"
autorstwa 'koniara664'
tracę wiarę...
aha, odpisała mi, że zwróciła koleżance uwagę, bo czytała na ten temat.
wątek zamknięty
Grono. Pytanie:
A teraz pytanie!
Czy można skakać w cwale?
Czy ktoś ma jakies źródło z którego może się dowiedzieć? Bardzo proszę o odpowiedz.
I odpowiedź:
Moim zdaniem można ponieważ :
na zawodach jeździ się cwałem,TAAAK! i skaczą przeszkody TAAAK! więc wychodzi na to że można TAAAK!?
Przyznawać się, kto jeździ parkury cwałem, co? 🏇
wątek zamknięty
Ja! Ja! Ja! 😜
Tylko cwał, najfajniej jest na hali na zakrętach 😁
wątek zamknięty
ONA:
Jak wytrenować konia jakie macie pomysły????
JA:
ciężką pracą- przede wszytskim nad sobą przy uwzględnieniu cel treningu:] Inaczej będzi ewyglądał trening rekreanta, prywaciarza rekreanta a jeszcze inaczej skoczka/pingwina/zaprzęgowca/w oltyżera;]
Przede wszystkim- jeśli chcesz trenowac cosik i bym w tym naprawde dobra, osiągac wyniki - a nie wozic się- niezbędna jest w szkoleni osoba postronna która zauważy Twoje błędy i powie Ci jak je naprawic, co zrobic by nie powstawały- i co chyba najważniejsze w pracy -zwłaszcza jeśli jeździsz sama- spowoduje, że będziesz się rozwijac a nie cofac.
Niestety przy jeżdżenu samemu przychodzi pewien okres kiedy sama uż nic nie wskórasz i właśnie zaczynasz się cofac. Wtedy nic więcej - jak trener:]
Jakiego masz konia?W jakim kierunku chcesz trenowac?
ONA:
chodzi mi ogulnie jakie kto ma sprawdzone sposoby na rużne czy to będą skoki czy krosy czy co kolwiek innego to jest nie ważne chodzi o to żeby pomóc komuś kto się na tym nie zna a nie żeby się wychwalać swoimi dendnymj komentowania dotyczącymi tego pytania!!!!!
JA:
Wytrenowac konia?Powiem jak pracuje/bedę pracowac ze swoją:
1. lonżą- pracą na lonży- nie spuszczeniem pary przez konia- przez osobę kompetentną która potrafi konia czegoś nauczyc
2. gimnastyką zachowaniem konia elastycznym- skoki w korytarzu, szeregi, skok-wyskok, pracą na drągach
3. pracą z siodła- drągi, kawaletti, figury na ujeżdżalni na zebranie, przepuszczalnosc, elastycznosc i poprawe skuteczsc oddziaływania pomocami, mnóstwem przejsc,skracania, dodawania, ustępowaniem od lydki
4. jazdą w terenie na równowagę, mięśnie zadu [górka-dołek] posłuszenstwo i zaufanie do jeźdźca.
To tak baaardzo ogolnie- wiadomo-każdy koń jest inny i każdy potzrebuje czego innego. I tu oczywiście- trener- jako ta osoba która pomoże.
ONA:
mi nie tszeba pomagać ja wiem jak wytrenawać konia ale znam dużo osub ktoży tego nie wiedzą więc chce im pomuc zakładając ten wontek a nie wkłucając sią z wami bo mi szkoda czasu zastara jestem na takie szczeniackie zabawy i wygłupy a pozatym jestem ciekawa jak inni trenują swoje konie a nie żebysicie mi mówiły że nie wiecie jak odp. na moje pytanie bo ja wiem jak na nie odp.-po lucku jak każdy normalny człowiek ktury się zna na koniach i wie chociasz coś na ich temat i wiek chociasz trochę jak je trenować bo to nie jest łatwe i ja to wiem ale są tesz tacy co nie wiedzą potp jest ten wontek a nie żebysicie sie pżechwalały jakie w nie jestesić mondre i czego wy nie wiecie jasne????
JA:
jestes dyslektykiem czy nie chce Ci się pisac poprawnie?
Pomijając- jeśli ktoś nie umie wytrenowac konia- to niech go zostawi w cholere bo nic dobrego nie zrobi a konia zepsuje ! o.
ONA:
wiem ale można samemu sobie wytrenować konia to nie jest taki trudne!!!!
JA:
Madzia- patrząc na Twój wiek (burzliwy okres) i Twoje pojmowanie świata- nie zdziwiłam się że tak mówisz. Łatwo- to się człowiek WOZI- jeździc nie jest łatwo i nie nauczysz się tego sama - a przez net to już wogóle- ale można- byle ja wozic dupe na koniu.
Ale trenowac by uzyskac rozluźnienie, przepuszczalnosc, postawic konia na pomoce- to nie jest proste. Wymaga lat praktyki i doświadczenia , pracy sumiennej rzetelnej pracy z korektą. Mówisz że to potrafisz- nieprawda! Sprawdź swoje zdjęcia. Masz konia rozluźnionego? Który akceptuje Twoją ręke, żuje wędzidło ? Czy Twój dosiad jest bez zarzutu? Nie. Więc jeśli Ty uważasz się za osobę potrafiącą trenowac, to kogo chcesz uczyc treningu? Osobę wogóle nie końską? Od zera?
Wybacz zalatuje mi to tematem- jak zebrac konia. Przykro mi, że niestety Twój temat do takowych się zalicza.
ONA:
srata tata jak ci tak pasuje to sobie tak mów!!!!!!!
🤔 🤔 🤔 Nic do niej nie dociera...
Autor ma całe 14 lat i jest jak widac- geniuszem w sprawach treningu koni 🙄
[ dyskusja z gr. prywatnego 😉]
wątek zamknięty
Konianka, możesz podać nazwę użytkownika tej dziewczyny? bo link do dyskusji nie działa (przynajmniej mi)
wątek zamknięty
kujka, mam nieodparte wrażenie, że teraz nasza koleżanka zwichrowana będzie miała nasladowców...
A najgorsze jest to, że skądś mi się kojjarzy ten nick zwichrowanej...
I to z reala... Ale nadal nie mogę sobie przypomnieć skąd... 😲
wątek zamknięty
Ostro 😲
Czasami wydaję mi się, że ludzie którzy wypisują takie bzdury robią sobie po prostu jaja w internecie
To chyba nie jest możliwe, żeby 14letnia dziewczyna robiła takie błędy, już nie wspominam o treści...
wątek zamknięty
**Ola** to niestety jest możliwe i dzieje się. jak sobie tak trochę poczytac, to można zwątpic w swoje dotychczasowe pojęcie o świecie...
wątek zamknięty
Ej dziewczyny ona jest za STARA na takie gatki jak wszyscy jej piszą!
Skoro sama zakłada wątek (wontek jak to ona nazwała) to czemu się nie wypowie skoro ona wie wszystko o treningu koni, ale inni nie wiedzą...?
Żal jakich mało 🙁
wątek zamknięty
nick- MaDzIa ... 🙄 on jest z '95...
wątek zamknięty
Konianka a jakieś inne informacje z profilu, co wpisałam to, ale wyskoczyło miliard Madź 🤣 przejrzałam większość stron, ale pewnie nie zauważylam jej 😉
wątek zamknięty
wklejcie więcej tych "konwersacji", bo to bardzo ciekawa lektura jest 😂
z ciężkim sercem stwierdzam, że to jest raczej 14 latka.
tyle że to ta z teamu
'koffam koni$ie,a mój t@tu$ to miSzCzu $fiata i okoliC i w Ogóle to ja Sem ProFe$zionaL''
i to tak w skrócie...
wątek zamknięty
no niestety... 🙄 co jej nie powiesz- to się ciska... 😲
Profil:
Grono ID: 1512835 Nazywam się: Magda T***** Kraj: Polska Miasto: Warszawa Data urodzenia: 1995-09-12
wątek zamknięty
Dzizas. Skąd się biorą takie dzieci.
A ja dziś rano znalazłam coś takiego:
https://ssl.allegro.pl/item480045311_palomino_gogue_gumowy_roz_uniwersalny_okazja.htmlnormalnie, pierwszy raz na oczy widzę gumowy gogue.😉
I, odnośnie różnych, końskich rzeczy....:
"Bat ujeżdżeniowy ma zazwyczaj długość od 80 cm wzwyż. Stosuje się go w przypadku gdy koń nie chce reagować na impuls zadawany łydką.(rozumiem, że w innych przypadkach się go nie stosuje- przyp. S) W takiej sytuacji należy szybko uderzyć nim konia tuż za popręgiem. Uderzenie powinno być krótkie i dość mocne, ale bez świstu, który może przerazić konia. Siła uderzenia powinna być dobrze wyważona. Bat nie ma wywołać bólu lecz odpowiednią reakcję konia.
"Gogue (czyt. gog) stosowany jest głównie przy koniach mających skłonności do stawania dęba, gdyż skutecznie to uniemożliwia. "
Serio? 😲
wątek zamknięty
Sankarita, u mnie w stajni to funkcjonuje pod nazwą "gum".
nie uniemożliwia toto stawania dęba, tym bardziej nie uniemożliwia tego skutecznie. mój koń pokona wszelkie przeszkody, żeby mnie powkurzac i przednimi kopytkami pomachac.
za to czasem go na tymże patencie lonżuję.
wątek zamknięty
MAM JEDNO PYTANKO.Bo wciąż nie wiem.Czy konie mogą jeźć mokrą trawę?????????
sadze że to nie ma znaczenia czy jest mokre czy nie bo gdy spożywają trawe to w pewnej ilości czerpią soki pozatym po deszczu wypuszcza się konie na padok a tam to chyba nikt trawy nie będzie suszył;]
__
Od teraz biegamy z suszarkami i suszymy trawę :P
wątek zamknięty
A ja dziś rano znalazłam coś takiego:
https://ssl.allegro.pl/item480045311_palomino_gogue_gumowy_roz_uniwersalny_okazja.html
normalnie, pierwszy raz na oczy widzę gumowy gogue.😉
Guma, gumowy gog albo przedłużacz szyi (to ostatnie wg Pruchniewicza)
znane od dawna i w niektórych stajniach modne. Można lonżować, można jeździć.
wątek zamknięty
Ja z gumowym gogiem się nie spotkałam, natomiast z gumowym czambonem tak.
wątek zamknięty
A to dosyć ciekawe ogłoszenie. Szczególnie ten fragment:
-cofanie w każdym kierunku 😁
Nie wiem czemu, ale patrząc na zdjęcia tego konia nie mogę uwierzyć w te chody boczne, w zebranie w każdym tempie. A ten
rollback to co to jest?
http://www.allegro.pl/item529703625_klacz_z_calym_sprzetem_jezdzieckim.html
wątek zamknięty
wasia to ogłoszenie, zdaje się, już było 😉
wątek zamknięty
Wasia już w szokujących ogłoszeniach było o tym.
wątek zamknięty
Hmm może mi ktoś tylko powiedziec co w tym szokujacego,bo nie bardzo wiem?
Rozumiem,że cena jest dosc nieadekwatna ,mozna powiedziec ,do opisu,ale tak poza tym to co jest nie tak?
wątek zamknięty
O to przepraszam, żyłam w nieświadomości 😉
incognito
Dla mnie nie tyle szokującego co śmiesznego. Cofanie się we wszystkich kierunkach to bardzo innowacyjna czynność. "Zebranie" we wszytskich chodach, chody boczne patrząc na samego konia i jeźdzca wydają mi się z lekka abstrakcyjne. Nie mówiąc juz o fakcie, że koń sam się lonżuje.
😉
wątek zamknięty
Sigma pierwsze wypowiedziane słowa "o kur** mać". Po prostu, nie mogę wydusić nic więcej...
wątek zamknięty
moje byly takie sama jak to pare miesiecy temu zobaczylam. mialam odrazu na volte wstawic ale jakos tematu odpowiedniego nie bylo i teraz mi sie przypomnialo.
a jako dodatek, kon ma 17 lat, po szkolce, ma cos nie tak z przednimi nogami, jakies skrzywienia czy cos, nei pamietam juz i dlatego nie byl skakany w przeszlosci
wątek zamknięty