Konie czystej krwi arabskiej

zduśka   Zbrodnia, kara, grzech. .. litr wina
22 września 2012 21:11
Informuję że żyjemy !! zarówno ja jak i Rudy  🤣
Mimo deszczu i zimna ( brrr ) chłopaczyna dał radę - jestem z Niego naprawdę dumna  😅 Mimo ( według mnie ) niesprawiedliwych ocen , uważam, że Callisto szedł naprawdę rewelacyjnie. Jedna pomyłka nam się trafiła - zagalopował ze złej nogi, ale zaraz błąd został naprawiony. Więc drogi kąciku mamy araba pingwina  😁 Rudzik na nic się nie gapił, totalny luz blues i orzeszki  😎

oczywiście wstawię kilka fotek  😀 Mąka spisała się na medal.
tutaj z rozprężalni - derka od ivett się przydała  🙂

kłusik z L2

początek żucia - tutaj już L4

i galopik - widać w budce jak było zimno...

według mnie Rudzik przeszedł L2 zdecydowanie lepiej niż L4 ( tutaj już miał focha "bo jak to drugi raz mnie osiodłały o co chodzi"  🤣 ? ) a miał z pierwszego przejazdu niższe noty niż z drugiego ... hmmm chyba nigdy tego nie zrozumie ...
dla mnie też dziwne było połączenie amatorów z zawodnikami - zrobili taki konkurs łączony i widać było różnicę w poziomie zaawansowania jeździeckiego - no ale nic tam  😀 Mi chodziło o sprawdzenie araba na tego typu zawodach i okazało się, że jedynie Pańcia była zestresowana  😂

Być. super wiadomość !
Twoja wiadomość też niczego sobie, również super! Gratuluję.  😅
Będziecie kontynuować dobrą passe?

W sprawie Eufony czekam jeszcze na info od jednej osoby, dokopałam się do jej przeszłości. Nareszcie.
Mam tylko nadzieję, że oprócz epizodu w tamtej stajni, reszta okaże się bardziej pozytywna.
No, ale klacz już podchodzi. Reaguje na obecność, zrobiła się kontaktowa. Zatem do przodu!
Wojenka   on the desert you can't remember your name
22 września 2012 21:57
Ładnie Callisto w wersji ujeżdżeniowej! Ale myślałam, że Ty zduśka na nim pojedziesz  🙂.

A ja się pochwalę, że dzisiaj na MPMK w rajdach doprowadziłam Deksterna do 2 miejsca 🙂😉
Było hardkorowo, m.in. dlatego, że chłopak lubi sobie dęba stawać i to konkretnie... Ze 20 razy świecował napewno...
Ale dałam radę jako pierwszy leasingowy jeździec RP  😎 😉
22 września 2012 22:00
Wojenka Gratuluję ! Widziałam właśnie Twój opis na fb .. miała skomentować i zapomniałam  😵 chyba jestem nie przytomna  😂
a ja to wiesz .. ewentualnie mogę pojechać  na zawody za stodołę hehe, nie jestem jeszcze gotowa ( fizycznie, psychicznie haha  🤣 )
No to gratulacje dziewczyny,
zduśka,chłopak ślicznie wygląda,widać że jest rozluźniony a oceny...no cóż 🙄zdarza się
Wojenko,nie strasz mnie ,że tatuś mojej małej takie rzeczy potrafi.Ale wyniku gratuluję,pnie się chłopak,i dobrze,lepsza reklama dla mnie 😉
arabiansaneta   Konie mamy zapisane w gwiazdach
23 września 2012 07:27
W końcu to ogier! Znalazłam śliczne zdjęcie Wojenki na nim z rajdu Kuhailana, jak pomniejszę, to wrzucę.
Wojenka, gratulacje!!!
arabiansaneta   Konie mamy zapisane w gwiazdach
23 września 2012 07:32
O, proszę, już mam:
Brawo Wojenka 😅,gratulacje
23 września 2012 08:51
orjentica, no niestety może przez to jaja stracić  😁. Z Elą chciałyśmy już na miejscu tępym kozikiem odcinać chłopakom jajca  😀iabeł:
arabiansaneta, ale takie zachowanie jest niebezpieczne i niedopuszczalne...Jeżeli ogier nie radzi sobie ze swoimi hormonami, to rozwiązanie jest jedno  😉
Dzięki za gratulacje!
Kawusia   słodka kawa z mlekiem i już bez vanilii :(
23 września 2012 08:57
Wojenka, gatulacje, świetny wynik 🙂. Ensenator też był? Jak mu poszło?

Zduśka, Callisto super wygląda jako pingwin 🙂, szkoda że pogoda nie dopisała. Mam nadzieję, że dalej będziecie podążać w tym kierunku bo chyba mu się podoba.
23 września 2012 08:57
Ensiu z Elą wygrał  🙂
Kawusia   słodka kawa z mlekiem i już bez vanilii :(
23 września 2012 09:04
O matko, aż się bałam pytać a tu taka wiadomość 🙂! Dzięki Zuza, porawiłaś mi nastrój na cały dzień 🙂.
zduśka ślicznie wygladacie 😍  mnie sie bardzo podoba ...a w ujezdzeniu niestety tak to juz jest z tymi ocenami,ze nie zawsze sa sprawiedliwe..
Wojenko równiez gratulacje 😍
zduśka, super😉 Jakie wyniki?
23 września 2012 19:36
Być. kurde nie zauważyłam twojego pytania .. taka przytomna wczoraj byłam  😁
planujemy nadal się pingwinić, widzę, że Rudzik zaczyna fajnie pracować no i ja zdecydowanie wolę ugniatanie kapusty  😎 Zobaczymy co z tego wyjdzie , jak na razie jestem dobrej myśli  🙂
Kawusia  :kwiatek:
Alicja dzięki wielkie , no niestety lipa z tymi wynikami ale jak już wspomniałam wcześniej to zależało mi na sprawdzeniu Rudego pod względem zachowania i spisał się na medal  😀
Alice w L2 było ponad 55 % ale wszędzie było napisane, że jest schowany  🤔 a naprawdę szedł super i ja nie widziałam aby się chował za wędzidło - no ale cóż . a w L4 według mnie i z resztą Mąki Rudy szedł gorzej, miał moment takiego rozkojarzenia, rżał i ogólnie momentami się usztywniał a dostał oceny 58,8 coś % i tam już nie było nic o schowaniu  :???
wrzucam jeszcze dwie fotki  🙂
z rozprężalni gdzie widać jaka była super pogoda...

i wjazd na czworobok

no nic, pozostało nam teraz ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć  😁 ciekawe co Rudzik na to ... a dzisiaj dałam mu wolne, niech se chłopak wyluzuje na padoku i niech na mnie nie patrzy  😎
no tak jak nie  wedzidłem to schowany ...oczywiscie nie istotne,że w L kon wcale nie musi byc pozbierany...nie przejmuj sie ..zacznij trenowac i w sumie jak najwiecej wyjazdów da Ci jakies rozeznanie  co do ocen...a noi jeszcze wiadomo co sędzia to opinia itd...lekkoo nie jest jak ze wsyzstkim w tym kraju ..powyzej 50 % to jest oki  :kwiatek:
jutro jade do Mr.Er 😍 
Jak na pierwsze koty za płoty to super wynik😉 Ten drugi to już w ogóle 😉 No właśnie na zdjęciach jest nieco schowany, ale nie od razu Kraków zbudowano. Powodzenia zyczę  :kwiatek:
23 września 2012 22:02
dzięki dziewczyny za miłe słowa.
jego odmiana na pysku + szczupaczy profil mogą dodatkowo potęgować wrażenie schowania .. ale to już mało istotne  😉
później z Mąką rozmawiałyśmy, że mogłyśmy Callistę wpisać na listę kucy  🤣 to byśmy wróciły z pucharem  😁

No a w tym roku już nigdzie nie pojedziemy bo i sezon się kończy, więc w przyszłym roku szykujcie się na wielki powrót Rudzika pingwina  😁 , teraz skupimy się na trenowaniu - mam nadzieję, że w tym roku zima będzie łaskawa...
zduśka nic nie szkodzi, ważne, że gdzieś tam odpowiedziałaś.  😉
Uprzejmie informuje, że mam informacje odnośnie przeszłości Eufony z tzw. pierwszej ręki.
Humoru mi one nie poprawiły, ale zawsze jakaś wiedza jest.
jaki był jej los?
Być , przepraszam za wścibstwo , ale od kogo ją kupiłaś ? Nie chodzi mi o personalia , tylko czy to jakiś handlarz , fundacja itp? Czemu jej pochodzenie i historia nie były znane poprzedniemu właścicielowi ?
Mój koń jest tez z trefnej hodowli , i pewne zaniedbania hodowlane są do tej pory widoczne , ale na szczęscie za młodu trafiła w dobre ręce i przynajmniej pod sufitem ma teraz dobrze poukładane ...
Zduśka, Mąka super się rudy prezentował 🙂 gratulacje  😀

pochwalę się swoim prawie-arabem z naszych pierwszych zawodów  😡
jeśli dobrze pamiętam, jeden z dwóch czy trzech czystych przejazdów na 22, gdybyśmy nie jechali towarzysko, byłoby 2 miejsce,
sekunda różnicy do pierwszego konia  😀 arab potrafi! (prawie-arab też😉 )

rozprężalnia

i parkur 🙂

pozdrawiamy  :kwiatek:
Zduśka

z doświadczenia 😉 wiem, że araba postawić lekko za pion nie jest trudno ale też niektórym pracuje się lepiej właśnie lekko za pionem
tu Ci się uczepili, że "schowany" a jakby był przed pionem to byś miała dopisek że koń "nie na pomocach" 😉 ot nasze ujeżdżenie

Ja mam często wrażenie, że sędziowie w L nie do końca wiedzą jaka ma być sylwetka konia. Bo w przepisach wyraźnie jest, że koń nie ma być zebrany. Ale jak L pogina koń, który na co dzień chodzi N i siłą rzeczy idzie zebrany to robi 69-70% i wszyscy się cieszą. Ale jak idzie 4ro latek  - na pomocach to dostaje 55😉
Aż poszukam ile myśmy z Rudym dostali w L.
Uff ja teraz sobie obejrzalam wszystkie foty Callisto i powiem tak -na oko z  70 % koni,  ktore ogladaliśmy tu w naszych okolicach  , a które zaczynaly od Lki , tak dobrze nie  wyglądało🙂 A ponadto , na ogół arabiszcza to sobie lubią na świat z góry popatrzec a tu taki ładnie skupiony rudzielec 🙂
Rewelacja , ze dał sobie rade psychicznie , i widać duzo pracy włożonej w zwierza . Jak długo się w sumie przygotowywaliście ?
Gratulacje 🙂 🙂
zduśka gratulacje! Pierwsze koty za płoty. Będzie lepiej.  :kwiatek:
ae jestem fanką Twojego "typa zimnokrwistego".  😂 Ale tak na serio- bardzo wszechstronny, dzielny zwierzak.  💘
Epikea, czyli sugerujesz, że araba nie da się ustawić na pomocach z nosem przed pionem? 😉 Przeciez poza tymi skrajnościami, o których napisałaś jest parę (prawidłowych) możliwości pomiędzy :] Ale to się oczywiście nie tyczy konia zduśki, bo to żadna skrajnośc nie była, tylko bardzo ładny obrazek - jeszcze nos do przodu i będzie git 🙂
Oczywiście, że się da ustawić 🙂

Ale wiem, że z racji budowy szyi granica między pionem a za/przed jest cieniutka. I należy dążyć oczywiście do tego żeby było dobrze.

I u zduśki jak mówisz nie ma "konia schowanego" - może jest lekko za pionem ale ja dramatu nie widzę.
Nie, ja tez zdecydowanie dramatu nie widzę, bo go nie ma 😉
24 września 2012 09:16
orjentica  :kwiatek: ( haha , Ciebie tez teraz dopiero zauważyłam .. chyba coś z moim wzrokiem jest nie ten teges  😁 )
Być. napisz coś więcej, czego tam się dowiedziałaś !
ae dzięki ! a u Ciebie jakie podskoki ! haha ja bym tak nie dała rady  🙂 brawo !
Epikea mi trener wkłada do głowy na każdym treningu, aby jego głowę na razie zostawić w spokoju. Chłopak ma przede wszystkim iść równo i elastycznie z nosem w dole tak aby zaczął pracować grzbietem. Cały czas dążymy do pełnego rozluźnienia - a że ja jestem jeszcze laik jeździecki to napewno pewnych kwestii mu nie ułatwiam, no ale jeszcze wszytsko przed nami  😉 Ale masz dużo racji. Patrząc na przejazdy innych osób stwierdzam, że niektóre konie wyglądały jak maszyny a startowały do zwykłej L-ki.
I mam takie samo zdanie jak Ty, że na poziomie L sędziowie powinni skupić się na tym, czy koń wykonał poprawnie program i czy generalnie jest "jezdny" a nie szukają jakiś dziwactw. no ale cóż  😀
dominoxs  😡 oj miło Nam ! Powiem szczerze, że tutaj kupę roboty włożyła Mąka, która regularnie mi pomaga zarówno z ziemi jak i z siodła. Koń w takowym regularnym treningu jest mniej więcej od 4 miesięcy a od 2 mamy trenera  😉 , który przyjeżdża do Nas raz na 10 dni.
A do zawodów przygotowywałyśmy konia w sumie krótko, Mąka starała się przejechać kilka razy czworobok ale wstępnie był to program L1 i L3  😉 ale dwa dni przez zawodami okazało się, że sa odwołane i że jedziemy gdzie indziej a tam już były inne programy  😎 , więc Rudzina przejechał nowe programy może z dwa razy  🙂 , więc tym bardziej jestem z Niego dumna !
ashtray dzięki !
Alice dzięki za miłe słowa !

i uwierzcie mi, że chłopak nie jest łatwym koniem do jazdy... ma fazy odbijania się od wędzidła ( boże jak mnie to irytuje ! ) , wyrywania wodzy, focha na wszystko i na wszystkich, a czasami wychodzi z Niego taki cham koński, który wozi po całej ujeżdżalni  haha  😉 ale mimo to i tak go kocham  😍

haha, normalnie jak powtórzę rudzielcowi jak go wszyscy chwalą to chłopaczyna mi jeszcze w piórka obrośnie  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się