siodło ujeżdżeniowe

Właśnie niedawno w ogłoszeniach był Countourblock 16,5 :p
ash   Sukces jest koloru blond....
11 września 2012 14:01
Widziałam niedawno Contourblocka 16,5 na sprzedaż, więc są :kwiatek:
Sa ale bardzo rzadko w sklepach. ja ostatnio sprzedawalam 16,5 ale dorwalam okazjonalnie🙂
Czyli bede polować 😉 Dzięki.
Amarotsa, dziękuję za odpowiedź :kwiatek:
Testowałam ostatnio siodło Amerigo Vega dressage, muszę powiedzieć, że to bardzo fajne siodło, dla wysokich i dlugonożnych osób. Wygodne, usadzajace w odpowiednim miejscu i dające sporo luzu w działaniu pomocami. Przesiadłam się na 2 dni ze swojej skokówki i bardzo dobrze mi się w tym siodle jeździło.
Dla niewysokich i krótkonożnych też jest super to siodło= oczywiscie przy starannym przemysleniu wymiarów 🙂
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
14 września 2012 08:53
Mi Vega zupełnie nie podeszła. Ja jestem z tych standardowych 😉
jeździłam dziś w Prestige Optimax, fajne siodełko, wygodne, ale muszę pojeździć dłużej
od jakiegoś czasu intensywnie przeglądam wzdłuż i w poprzek e bay i co jakiś czas rzucało mi się w oczy że na niektórych aukcjach na sprzedaż były pojedyncze części siodeł. a każda aukcja zaczynała się od "wow".

z ciekawości za pytałam o to wujka google, który wypluł takie cóś: http://www.fteltd.co.uk/index.htm

w sumie ciekawy pomysł: kupić wszystko oddzielnie wg uznania/potrzeby i złożyć do kupy,

ale o ile klocki i tybinki mi się podobają to siedzisko wygląda... jakby dostało uczulenia 🙂
http://www.ebay.co.uk/itm/Wow-Saddle-/290777857895?pt=UK_Horse_Wear_Equipment&hash=item43b3b5ff67#ht_500wt_1414

tu za to wygląda już lepiej

czy ktoś z was soptkał się z takimi cudakami?
MagBan93   Hennowata rudość :]
20 września 2012 15:51
Czy może mi ktoś ze zgromadzonych powiedzieć czy ujeżdżeniówka odciąża kolana bardziej niż siodło wszechstronne/skokowe?
🤔
ja mam problemy z kolanami i kiedy zdarza mi się wsiąść na jakiegos konia, który ma siodło wszechstronne lub skokowe, to różnica jest dla mnie odczuwalna po dłuższej jeździe. Skokowe siodło wymaga mocniejszego zgięcia nogi, predysponuje do jazdy kłusem anglezowanym i do półsiadu w galopie, a wszystkie te rzeczy nie są najlepsze dla chorych kolan, które wtedy mają znacznie więcej pracy.

Od zawsze jeżdżę w ujeżdżeniówkach i moim zdaniem jeśli dopasujesz sobie odpowiednio siodło [np długosc bloczka, żeby kolano leżało pod bloczkiem, siodło umożliwiające 'długie udo' żebyś mogła wypracować sobie przywodziciele [śmiać mi się chciało, jak na rehabilitacji wykonywałam ćwiczenia rozwijające dokładnie ta samą grupę mięśni przywodzicieli co jazda konna, a równolegle pani dr odradzała jazdę konno, tłumacząc dlaczego jest szkodliwa, z tym, że demonstrowała pozycję jak dżokeja na wyścigach  🏇].

Głęboki, pełny siad, kolano lekko zgięte ale 'długa noga', nie obciążanie mocno strzemion przy anglezowaniu- to jest to co moim zdaniem będzie dobre dla Twoich kolan. W związku z tym trzeba rozważyć darowanie sobie jazd na koniach wariatach i na młodych koniach w dużej ilości, bo z kolei dla nich taki dosiad non stop na początku odpada.

MagBan93   Hennowata rudość :]
20 września 2012 17:54
Dziękuję 🙂
Bardzo mi pomogłaś  :kwiatek:
napiszę Ci więcej w wątku 'kolanowym' 🙂
Czy ktoś ma siodło Otto Schumacher Profi Dynamic??
Potrzebuje opinie o nim.Czy wygodne,czy ma jakieś wady? czy usadza? Itd....
z góry dziękuje za opinie 😉
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
21 września 2012 13:18

no, ja mam. wygodne, usadza.
Ja miałam i to było moje najbardziej ukochane siodło. Bardzo wygodne, miękkie a jednocześnie było w nim czuć konia. Z tym, że moje była na mnie za duże, nie wiem jakby było przy 'ciaśniejszym' dopasowaniu. Znalazłam 2 stare zdjęcia [zacieram twarz bo mam strasznie głupią czapkę 😉]
Ale weź pod uwagę, że to są duże siodła. Nie wiem jak z tymi najnowszymi, ale kiedyś rozmiar 2 [wszyscy piszą w ogłoszeniach, że to 17"] ma dł siedziska mierzoną od przedniego do tylnego łęku 43 cm! Tybinki tez długaśne.
Ale i tak bym pewnie nie sprzedała gdyby nie było za duże na mojego młodziaka.
edit: dołączam zdjęcia samego siodła

no, ja mam. wygodne, usadza.

Ja też miałam, ale niestety spłonęło w pożarze siodlarni  😤.  Bardzo sobie je chwaliłam. Porządnie wykonane, świetna skóra. Tak jak Ela pisze usadza. W porównaniu z moją obecnym siodłem- Isabelką, to dla mnie ten Schumacher trochę za mało zostawiał swobody.
dzieki dziewczyny za opinie,własnie znalazłam takie i zastanawiam się nad kupnem,ale skokówke mam 18 i sądzę,że uj tez taka musze mieć,ale jak wypadają duże to boje się ,że będzie za duże 🤔
I jak z tą tybinką? bo moja kobyła nie jest duża i wyjdzie,że skończy jej się pod brzuchem😀
Mógłby mi ktoś to zmierzyć?
Niestety nie mam możliwości sprawdzenia i dopasowania tego siodła...
jeśli kupujesz używane to nie wiem jak możesz nie wziąć wczesniej na test. Dla mnei było super i moim zdaniem mniej usadzające niż Izabelka, ale jak widzisz co tyłek to inna opinia. Wystarczy, że masz inną grubość uda i już będzie mniej lub bardziej usadzające.. Co do rozmiaru tot ak jak pisałam rozmiar 2= 43cm, czyli 17,5 wg opinii powszechnej.
Czy najszerszy łęk jaki można zamontować w Bates Isabell to jest biały i = 33-34 Prestige?
Mój Młody już ma 34 więc jeśli tak jest to chyba Batesy/ Wintec możemy sobie z założenia odpuścić.
29 września 2012 10:27
Szerszego niż biały nie włożysz 🙁
dzięki za odp.
Niewykłębiony drań 😉
29 września 2012 10:38
Doklej kłąb 😉
Czy ktoś z Was posiada siodło Euroriding Titan II? Jak ono się ma do Diamanta? Lepiej/gorzej trzyma, jak z miękkością?
Lanka_Cathar   Farewell to the King...
30 września 2012 19:38
Titan ma duże banany, a Diamant jest płaski. P. Kostrzewa ładnie określił Titana - jest jak imadło. Inna bajka, że zajebiste imadło. Caroline miała to siodło, przeszukaj wątek, dużo pisała o tym siodle.
30 września 2012 20:00
Ja tam się w Diamancie czułam jak w imadle, w Titanie za to mi super było.
Czy ktoś z Was posiada siodło Euroriding Titan II? Jak ono się ma do Diamanta? Lepiej/gorzej trzyma, jak z miękkością?

ja posiadam 😉
zapraszam mozesz wsiasc - bo ja tez z Krk
Epikea dziękuję! Na pewno jak znajdę chwilkę to skorzystam :kwiatek:.
Ja miałam diamanty, obecnie mam titana. Czy ja wiem czy takie imadło, trzeba pilnować kolana bo mozna je zadzierać w titanie do góry. Na pewno siedzisko jest super wygodne i można w nim usiąść w pełnej równowadze, co nie zawsze jest takie łatwe.
Diamant moim zdaniem siodło na 5. Dobra skóra, wygodne i poprawne. Nie widziałam osoby, która by źle w nim siedziała (oczywiście pisze o dopasowanym siodle ;-)
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się