Jakie pasze dajecie swoim koniom?

moja obecnie je Musli Mix Rocobello (specjalnie robiony dla naszej stajni) z Palazzetto
skład: płatki jęczmienne, płatki kukurydziane, owies, soja, melasa z trzciny cukrowej

raz w tygodniu Summer Mash z Palazzetto
skład: miazga z buraków, otręby, jakieś siano, kawałki marchewki, melasa z trzciny cukrowej, witaminy, drożdże.
Wszystko łączy się z ciepłą wodą, pozostawia na 1h.

i raz w tygodniu Mash z Palazzetto, który łączy się z gorącą wodą na 30min
skład: płatki jęczmienne, płatki kukurydziane, wytłaczane siemię lniane (?), owies, otręby pszenne, czosnek w proszku, drożdże piwne, olej sojowy, selen, kompleks witamin i minerałów, drożdże w mikrokapsułkach, lizyna, metionina, fruktooligosacharydy.

dodatkowo marchewki, jabłka (ale to już w moim interesie 😉
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
10 września 2012 13:51
Czy ktoś ma porównanie pasz seniorowych: chodzi mi o Baileys'a i Eponę versus Marstall i Dodson?

Te dwie ostatnie przetestowałam - DH z przyczyn ekonomicznych został odstawiony Marstall jest ok (bez szału wielkiego), ale zastanawiam się na wypróbowaniem czegoś innego (najchętniej z ograniczoną ilością skrobi).
Kika   introwertyczny burak i aspołeczna psychopatka
10 września 2012 14:00
ja mogę o Eponie się wypowiedzieć - senior sieczka - super - będę się jej trzymała - fajnie tucząca mało energetyczna - musli to samo ale... było w niej za dużo pyłu/miału i koń dość dużo zostawiał, marnował - poza tym jej też niska energetyczność stała się jednak problemem - bo w połączeniu z sieczką nie mogłam uzyskać siły do pracy nawet przy dość dużej domieszce owsa - także sieczka jaknajbardziej a z musli po 2 workach seniora przeszliśmy na Musli Fibre Balance, która ma trochę więcej energi, dużo więcej sieczki w składznie i jest tańsza - a również ze względu na składniki polecana seniorom. Na razie jesteśmy w połowie 1-szego worka - 2kg dziennie dostaje
10 września 2012 14:06
Dzięki za odzew. Sieczkę idealną już mamy - bo własną 😉, a do kolacji starszak ze smakiem wcina ProCaval-Struktur

Interesuje mnie muesli i rzeczywiście dobrze byłoby gdyby miało trochę więcej energii bo koń nadal w intensywnej robocie. Kika czekam wrażenia po tym jak zjecie ten jeden worek.

A baileysem ktoś karmi??
Fantazja, a jakie ceny są we Włoszech na musli? bo patrzyłam już że worki mają 30kg. ale cen brak 🙁
Anaa, musiałabym zobaczyć na fakturze, dam znać
Kika,  u nas z golden oldie nie zostaje nawet ziarenko, a koń niejadek.

bjooork,  ja mam tylko porównanie "na sucho" bo koń dostaje eponę krótko. dostawała wcześniej spillersa (po którym żadnego efektu nie zaliczyłam, a myślałam, że będzie wooow). spillers był bardziej suchy, i właściwie samo ziarno, w eponie jest moim zdaniem baaardzo dużo sieczki i pachnie dużo lepiej, fakt, jest drobna, ale spożywana z dużą chęcią 😉
Podajecie koniom otręby pszenne? W jaki sposób-moczone parzone? Czy coś do nich dodajecie? W jakiej ilości i ile razy w tygodniu?  🙂
11 września 2012 10:47
Isabelle- czekam w takim razie na recenzję, a ja Spillersowi podziękowałam- nie podeszła ta pasza mojemu dziadkowi
11 września 2012 11:27
Isabelle - ja daję codziennie na kolację - 1kg otrąb+sieczka+owies (w sumie na sucho wychodzi ok 2,5kg)- to jego ulubione danie - zalewam zimną wodą🙂
Podajecie koniom otręby pszenne? W jaki sposób-moczone parzone? Czy coś do nich dodajecie? W jakiej ilości i ile razy w tygodniu?  🙂

Ja daję mojemu codziennie. Przed podaniem zalewam wodą (zimną). Dodaję trochę owsa.
ashtray, a jaką miarkę mu dajesz?
Daję pół miarki Pavo.

Ja daje 2 garście do jednego z posiłków mieszam z wodą żeby sie nie pyliły dodaje do owsa
Dzięki dziewczyny  🙂
bjooork,  no własnie, a kombinowanie, żeby koń żarł paszę za tyle kasy... epona jest dużo "smaczniejsza" jak widać 😉 jesteśmy póki co uzbrojone w dwa wory goldena i wór irish, bo nie wiem czy nie zakupimy paszy "rozrodczej" 😅

z otrębami to ja bym uważala.  zaburzają gospodarkę wapniową (magnezową? żelazową? kurka zapomniałam zupelnie).ja dorzucam do mieszanki meszowej.
bjooork,

z otrębami to ja bym uważala.  zaburzają gospodarkę wapniową (magnezową? żelazową? kurka zapomniałam zupelnie).ja dorzucam do mieszanki meszowej.

Fosforową 😉 I raczej tylko przy długim / stałym podawaniu. Jeśli ktoś chce być super zabezpieczony, to za grosze można kupić mączkę wapienną i uzupełniać. Moje konie bardzo lubią otręby pszenne, jak wrócimy do Wawy na pewno na jesieni będą dodatkowo dostawać. W zeszłym roku po 2miesięcznym podawaniu otrębów bez żadnych uzupełniaczy robiłam Skwarowi badania krwi i miał wszystko na wzór 🙂
quantanamera,  :kwiatek:  no właśnie, grunt to skleroza! 2 miesiące to pewnie za krótko, ale może po roku/dwóch się zaczną problemy, dlatego rude będzie żreć tylko 2 maks 3 razy w tygodniu z meszem 😉
Wcześniej nie dostawał, a na razie chcę dodać tylko trochę do urozmaicenia  😉

+co zastosować, aby pasza objętościowa nie zapychała tak mocno brzucha? Koń pracuje pod siodłem 1-2 w tyg.(latem codziennie chodził), a brzuch ma jak porządna kobyła  😀 owsa dużo nie dostaje, nie ma żadnych musli itp., za to siano wcina i robi się mocno okrąglutki.
No właśnie jak najlepiej podawac otręby pszenne ? Maczając w zimnej czy ciepłej wodzie ? Czy gotując przez 15 min tak też gdzies wyczytałam, i w jakim stosunku na 0,5 kg otręb ile zalac wody ?
+co zastosować, aby pasza objętościowa nie zapychała tak mocno brzucha? Koń pracuje pod siodłem 1-2 w tyg.(latem codziennie chodził), a brzuch ma jak porządna kobyła  😀 owsa dużo nie dostaje, nie ma żadnych musli itp., za to siano wcina i robi się mocno okrąglutki.

o właśnie. Nie wiem co zrobić. Każdy mówi inaczej...
Koń mi z mięśni spadł, a brzuch jak u źrebnej kobyły, żebra sie lekko pokazały. Nigdy chudy nie był, raczej z tych okragłych, tłuszcz dalej wisi ale mięśni brak 🙁 Dostaje niedużo owsa (3m pavovskie dziennie), siano do siatki non stop + troche słomy (trociny). Od jakichś 2 tygodni podaje musli epona power light(ok3/4m) otręby pszenne (0,5m) i otreby ryżowe z epony (300g), a owsa troszkę mniej. Pracuje 6-7dni w tygodniu. Myślałam też o dokupieniu łuski słonecznika i wysłodków.
I teraz zasadnicze pytanie: czy dowalenie mu owsa w czymkolwiek pomoże? (wolałabym tego uniknąć ze względu na dużą ilość cukru i "wybuchową" energię, a wszyscy krzyczą że za mało daję) zawsze słyszałam, że owsem sie nie tuczy.
help  :kwiatek:
jak ma brzuchol to odradzalabym wyslodkow mój po nich jak kula wygląda...
Z góry przepraszam jeżeli pytanie pojawiło się niedawno, ale nie mam czasu na czytanie wszystkich wypowiedzi.
Jaką paszę,musli/cokolwiek! polecacie dla ogiera,który sporadycznie wychodzi na trawę i wygląda jak jedno,wielkie nieszczęście  🙄
Żebra na wierzchu,zad trójkątny, lekko wystający kręgosłup,właściwie same zagłębienia i wystające kości. Ostatnio dostaje więcej siana,ale to niczego nie zmienia. Owies z tego co pamiętam dostaje 2 razy dzienne i rzadko trenuje (ja go nie biorę ze względu na stan).
Potrzebuję czegoś co nie będzie kosztowało miliony a "zapcha" konia,ponieważ albo mnie uszy mylą albo burczało mu w brzuchu.  🤔
11 września 2012 21:56
arabianka22 - zamocz tak żeby nie były suche - po prostu - są konie, które wolą mieć prawie zupę, są takie, którym tylko mocno zmoczyć trzeba - musisz wypróbować na swoim jak mu podpasuje. Lepiej zimną niż gorącą ale jesień/zima można podawać na ciepło wtedy przyjemniej smakuje zapewne w chłodne dni - nie gotuj, po prostu zalej wodą ciepłą lub zimną tak by całe były mokre a nie sypkie
pauulina2 - dobre na podtuczenie i niedrogie są właśnie otręby pszenne - jeśli koń źle wygląda - zacznijcie od odrobaczenia - tym bardziej że to akurat pora ;siana do oporu, owies jest energetyczny więc jeśli koń się łatwo spala to jeszcze go nakręci - dawaj pasze niskoenergetyczne typu cool mix, z dużą zawartością sieczki lub ewentualnie dodawaj samą sieczkę do owsa;
tanio  otręby pszenne, dużo siana, sieczka z owsem
drożej - owies zastępujesz cool mixem;
ilości - koń może w jednej dawce dostać max 3kg jedzenia - lepiej żeby jadł częściej ale mniejsze ilości
Jeśli koń jest w tak złej kondycji to nie powinien pracować pod jeźdźcem bo mu plecy siądą - lonża sensownie prowadzona powinna odbudować mu plecy co z kolei podniesie brzuch;
W ogóle w temacie brzucha - raz wydymają go zapychacze - czyli jeśli robi się bebzon to część objętościówki zastępujemy treściwą a poza tym pierwszorzędny tu jest sposób pracy - brzuch podkasany mają konie z dobrze wyrobionymi mięśniami pleców - zróbcie sobie eksperyment - spróbujcie połaskotać lub nacisnąć palcami z dołu brzucha - jeśli koń zrobi koci grzbiet to znaczy że może ten brzuch podnieść właśnie grzbietem i że odpowiedni sposób treningu pomoże w pozbyciu się bebzona - jeśli jednak brzuch ani drgnie... to trzeba te mięśnie na plecach wyrobić... ale z tym to do innego wątku bo tu pasza nie pomoże😉
Zu   You`ll ride my rainbow in the sky
11 września 2012 22:00
Wiem, że minęło już sporo czasu, ale czy może ktoś wie dlaczego eggersmann wycofał musli equi deluxe?
BASZNIA   mleczna i deserowa
11 września 2012 22:15
Kika, zawsze mnie ten mit ciekawi...jak wedlug Ciebie dziala to wypychanie? Flaki sie rozdymaja czy jak?
11 września 2012 22:24
BASZNIA - właśnie sobie to wyobraziłam jak te flaki się rozdymają🙂 jak u smoka wawelskiego - a że mit? poparty doświadczeniem - tak laicko - objętościówka wszak idzie nie w energię tylko masę że tak powiem i jeśli koń nie pracuje to te "boczki" rosną - koń się otłuszcza a jeśli plecy są słąbe to nie mogą utrzymać tego brzucha i on sobie pięknie wisi - tak prosto tłumacząc
Jeśli masz odmienną wiedzę na ten temat to ja bardzo chętnie posłucham dlaczego to jest mit - bo na zaobserwowanych koniach on się sprawdza - nie tylko zresztą mi - ale wiedza prze do przodu więc może czegoś nie wiem?
Czy orientuje się ktoś jaki sklep internetowy ma pasze Ahlbrand?
Dokładnie to chodzi mi o to musli. Bo znalazłam w jednym sklepie internetowym ale mają cene netto 115zł a ja w Niemczech kupuje za 100zł  🙄 brutto
Wojenka   on the desert you can't remember your name
12 września 2012 08:03
Melduję, że my od pół roku na St. Hippolycie i bardzo sobie chwalę. W sezonie startowym Endurance, a teraz Polen Krauter. Koń chętnie je, dobrze wygląda, a u niego ciężko sprawić, żeby dobrze wyglądał.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się