Młode Konie

sei   . let's grow old together & die at the same time .
09 września 2012 16:46
Agaleon, fajne bachorki 🙂
mnie się najbardziej podoba Dolce Viana. bardzo mój typ. następnie Emira i Enita. teraz pewnie zabluźnię, ale Elleke nie podoba mi się wcale. ogólnie widziałam czy to na żywo, czy na filmikach sporo młodzieży po Diarado i muszę powiedzieć, że te są takie sobie. a te konie ogólnie mi się widzą bardzo.
też oglądam pozostałe filmiki 😉

armara, troszkę możesz panią po molestować 😉 może powinnaś ją uświadomić, że kupiła bożyszcze tłumów i 'nadzieję polski'?  😁
Kurczę ja widziałam w DE dwa konie po Diarado i oba w typie ojca, długie nogi, długie szyje, laleczki. Więc Enita wizerunkowo troszkę rozczarowuje, ale nadrabia chyba elastycznością i możliwościami skokowymi mimo niedużych gabarytów.
sei
Ej no bez przesady  😁 😉
a dzsiaj (miała prawie tydzien przerwy bo mialam troche zamieszanie w domu) pierwsza samodzielna jazda na Rudej  💃 takiego poduszkowca dawno nie jezdziłam  😍

Averis   Czarny charakter
09 września 2012 17:09
galopada_, kurde- czadowe te Wasze młode. Nie chcesz wpaść do Wawy Karsona podjeździć 😉?
a chętnie tylko czasu mam mało ostatnio, a do Warszawy mi troche daleko jak na wyjazd zeby pojezdzic  😁 ale jakbys chciala z nim pojechac na wakacje to zapraszam do nas za rok  😉
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
09 września 2012 17:12
galopada_ jak zawsze- z ogromna przyjemnością ogląda sie Twoją pracę z młodziakami 🙂

Jestem strasznie dumna z mojej oślicy. Pojechałyśmy sobie dzisiaj w terenik. Pokazała klasę 🙂 Większą niż ja.

Averis   Czarny charakter
09 września 2012 17:14
galopada_, umowa!
zabeczka my z Karsonem też jesteśmy podróznikami ostatnimi czasy. Nawet wszedł do b. płytkiej rzeki 🏇
zabeczka17 tylko ja wiochę odwaliłam, bo wyszłam z domu w bokserce i mi sie nie chcialo wracam po polowe albo chociaz T-shirt  😡 😡

Averis  😉
09 września 2012 17:25
Averis widziałam widziałam 😀 dopingujemy Was z Iskrzakiem na całego  😅  Nie wspomnę o Twojej szmatce... lovciam 😀
galopada_ świetnie wyglądasz nie marudź .. a koniur przepiękny 🙂 ps. Wiesz że ukradłyśmy patent zielonego sznurka od Ciebie? Nazywamy to hamulec ręczny. Pomyśleć że taka pierdoła a działa 🙂

Wstawię i mam nadzieje że mnei nie skrzyczycie za to ze mi siodełko zjechało te 3 cm. Kobyła podniosła ogon  hehe  :kwiatek:
galopada_ i ja ukradłam patent  😁 dzisiaj pierwszy raz jeździłam luzem na siwej i faktycznie pomaga 🙂 pomogło jej załapać o co mi chodzi, bardzo fajny patent 🙂
zabeczka17
Dostałaś po uszach na fb, ale tu też się nie powstrzymam. Więcej wiary, mniej szukania dziury w całym. Wydrukuj sobie "mam fajnego konia" i powieś na lodówce, ok ?
break
Pytałam o żywienie z ciekawości, moje też są brzuchate, ale te są aż takie nalane/nabite tłuszczem. Trochę to niezdrowe. Choć uroku im na pewno nie odbiera  😜
09 września 2012 17:35
armara  haha gotowe 😉 Dziękuję  :kwiatek: 😉
agaleon łał, ale konie!
Twoje są wszystkie? 😜
armara nawet bardzo niezdrowe... Siwa ogólnie jest drobna, malutka, jakie to obciążenie na stawy nosić tyyle zbędnego tłuszczu... gdyby poszła do pracy regularnie, to wyglądałoby może troszkę lepiej, ale jak pisałam - nie dam niestety rady 🙁
break
Zdaje sobie z tego sprawę, ale może jest szansa jakoś przenegocjować kwestie karmienia z właścicielem? Bo to nawet srtach takiego zastanego tłuściocha wziąć do pracy. Obciążenie z jednej strony dla układu ruchu, z drugiej dla układu krążenia. Dobrze, że przynajmniej mogą wychodzić praktycznie bez ograniczeń.
Już były takie próby. Wiele osób z zewnątrz, znających się na koniach, mówi to samo. Że za grube, że nie zdrowo. Ale właściciel jak to stary hodowca - koń ma dostać jeść i koniec, 'bo jak to, w ogóle nie dać jeść? to grzech'. Według niego i tak za mało dostają jeść 😉. Ale i tak dostają już mniej, niż kiedyś. Strach brać do roboty raz, że właśnie obciążenia, dwa, że po prostu 'wali im na dekiel', są nadpobudliwe, momentami zwyczajnie niebezpieczne dla człowieka, niestety. A o regularnej pracy niestety nie ma mowy...
Młode małopolaczki, od jednej klaczy - Dara (Fez oo - Duma / Dukat)

2,5-latka Diuna (po Huzar / Jalienny)

1,5-roczniak Druid (po Bartnik / Emir)

5-latek Debiut (po Banita / Arcus xx)
iza90 fajne dzieciaczki 😉
aleqsandra   Kreujemy swój świat tym w co wierzymy
09 września 2012 22:46
Agaleon, a jak się na tym wałaszku jeździ, co taki charakterny? czy jeszcze jazdy nie było? ciekawe co z niego wyrośnie...

galopada_, strasznie mi się ta ruda podoba... a w jakim sensie poduszkowiec?

zabeczka17, zielona linka to zaden wielki patent 😉 ja na pierwsze wsiadanie na mojego i zresztą teraz musiałam do patentu wrócić - sizal i/lub pasek na szyje wyciągnięty z wytoku, bo reszta tych pasków mi do niczego nie potrzebna więc po co miałyby się majtać ;p moje dziecko zadziera głowę, o dziwo, tylko jak chce walnąć barana... hihi (nie umie, nie umie i tfu tfu niech się nie nauczy)

a teraz trochę naszych słit foci, stary młody już trochę ponad miesiąc pod siodłem 😉 kiepska jakość ale większość wycinana z filmików gdyż wolę jak się mnie kręci niż foci bo jest to bardziej edukacyjne

w końcu mamy duuużo lepszego stępa, wcześniej się chował za wędzidło i zostawiał dupę w stajni, w końcu zaczął iść aktywniej cały...

na okrągło

i zaczynamy się powoli podnosić z jeżdżenia w dole bo już mu chyba starczy 😉

wiem, że robię mnóstwo błędów, po to ta Pani tam stoi na niektórych zdjęciach
skłaniam się też ku temu, że to siodło w pracy ujeżdżeniowej mi nie pomaga, wręcz przeciwnie
mimo wszystko konisko progresuje niesamowicie, jak już się chłopak ogarnie to przyjdzie czas na spranie dupska stricte mojej osobie 😉
aleqsandra wybitnie miękko nosi  😍
Moja druga młoda

Moje dziewczynki definitywnie kończą z dzieciństwem i w niedzielę wsiada pasażer  😉
Iza90, super zestawienie !

Louisa, fajny młodziak i strasznie mi się podoba motyw piętna na czapraku ! ( i na udzie swoją drogą 😉 )

A ja mam takie zestawienie, różnica między zdjęciami 3 lata
Moja młoda małopolska Ganges/Emetyt

Półroczniak

3,5 latek
montana
Czas leci, nie? Pięknie dziewczyna wyrosła. BTW był tu gdzieś na volcie ciekawy wątek "kiedy byłem mały(...)"
Louisa
Pokaż drugą i przedstaw je jakoś porządnie, bo że trakenka to widac, a "reszta" ?
aleqsandra
Bardzo fajne to Twoje rude dziecko 🙂
deborah   koń by się uśmiał...
11 września 2012 08:28
aleqsandra, widać ze ma charakterek ten Twój młody  😁  powiedz proszę czemu już podnosicie? Na stałe rezygnujecie z jazdy w dole?
Pytam bo uważam że miesiac to za mało żeby koniowi rozwinęły się mięśnie pleców. Swojego Szoguna podnosiłam na krótkie chwile po pół roku dopiero. wcześniej jeździłam prawie cały czas nisko i okrągło. Ale u Was wszystko jakoś szybciej skoki chyba też?

Ja wczoraj pierwszy raz poważniej poskakałam na CB. Pierwsze mini stacjonatki z galopu i nawet jakiś okser się trafił. raz odbił się za daleko. po drążku leżacym 6 metrów od oksera zerwał się od razu na okser pomijając przewidzianą tam foule.
Oczywiście nie doleciał bo skok 6 metrów to trochę za wiele na początek. Już myślałam że będę całowała matke ziemię bo drąg zabrał na przednie nogi  🤔

kolejny skok był piękny okrągły soczysty. a zadek otworzył tak że ledwo wysiedziałam ladowanie 🙂  😍

Louisa fajne te Twoje babeczki. strasznie ciekawa jestem jak się będą rozwijały 🙂 koniecznie zdawaj relację z pierwszego dosiadu.

kto wsiada?

montana fajnie młoda wyrosła. jak brzuszek zamieni w mięśnie będzie niezłe ciacho!
a mojego 3 latka od czwartku będzie jeździł trener bo ja się zagipsowałam trochę  😂 w sumie lepiej bo bym go nie oddała i ciągle mówiłam że jeszcze trochę i mu oddam do jazdy  😉 teraz nie mam wyjścia 😁
5 latka dalej odpoczywa po uderzeniu w kolano 4 miesiąc, więc jak ja wrócę za 4-5 tygów do jazdy to może ona też już będzie ok  😀

Deb fajnie że już skaczecie.

Co do podnoszenia do góry - trener każe mi podnosić 3 latka do góry bo się chłopak łamie w szyi i robi sobie delikatny rolkur 😜
montana fajnie wyrosła  😀
Też bardzo mi się podoba padzik (deborah   :kwiatek🙂

armara to Calena po Kaliniec od szweckiej xx Candy Princess
W zeszłym roku była czempionką klaczy dwuletnich (gdzieś wrzucałam zdjęcia)

deborah Paweł wsiada, wczoraj był zobaczyć młode i data została wyznaczona  😉
Relacja będzie na pewno

Na pewno wszystko poniżej metra w kłębie pozamykam  😉
11 września 2012 09:07
Perlica, a co Ci się stało? końska kontuzja czy cywilna 😉?
jak się łamie to chyba nos trza do przodu wypuszczać a nie podnosić?

Louisa, trzymam kciuki!
deborah, nos lekko po za pionem trzeba i do góry, bo on się łamie mocno w dole jakby...ale to nie jest proste, choć ostatnią jazdę ani razu nie próbował.
Konna-na padok szłam z koniem, uskoczył i przeciagnął linką po palcach-myślałam że zabolało bo przeciął skórę a tu złamał jeden palec 😲
11 września 2012 09:37
Perlica, o kurcze! szybkiego powrotu do zdrowia życzę.
deborah, nie-dziękuję 🤣
Wstaw foty a najlepiej filmik ze skoków na CB.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się