Szkoda Kostka.... Mam andzieje ze szybko wroci do zdrowia...
Wlasnie ten bat w wkkw to glupota totalna.... Co roku jest inaczej, raz wolno raz nie, raz 5 pkt karnyh raz 10... raz eliminacja...
Wedle rpzepisow nie wolno juz objezdzac czworoboku /placu z batem pod grozba eliminacji.
Najwieksza glupota, najzwyczajnie mlodym koniom czasem potrzebna jest obecnosc bacika na czworoboku w klasie L, P....
Kon czasami gasnie, nudzi sie, i brakuje smyrniecia bacikiem, i wtedy wkkwista musi udac sie na typowe zawody ujezdzeniowe zeby to przetrenowac....
Ale my do przepisow bierzemy tylko te glupie rzeczy, zamiast troszke zasugerowac sie przepisami poszczegolnych dyscyplin.
Ktoś, przeczytaj, proszę, przepisy. Art 521 Ubiór. pkt.2 Baty: "Próba ujeżdżenia. Zabrania się pod karą eliminacji używać jakiegokolwiek bata w czasie przejazdu próby ujeżdżenia. (...)
i niby co tu czytać?
formalnie nie ma możliwości "odjęcia punktów", bo dziś nie ma tego w przepisach, ale "L" czasami ma "swoje prawa" 😉
ujeżdżenie w WKKW, od zawsze było jechanie bez bata.
ps był okres, kiedy za taki błąd, liczono +5 punktów karnych, ale już od jakiegoś czasu tak nie jest.
Co roku zmienia sie decyzja w sprawie bata... naprawde.
no to już wiemy, nie wolno i już w tym roku 😉
Ponoć cross na 4 latki ma 2 trudne przeszkody, duży szwed i przeszkoda skakana z dużym rowem 😁 tzn,. ja nie jestem obiektywna bo jestem dygmunt i nie mam doświadczenia 🙂
Nie no - bajer. Mam wydrukowane przepisy (tak, wydanie 9 z 2009 roku ze zmianami od 2010) i wolę do nich zaglądać niż na kompie. Na kompie sprawdzam tylko co roku czy coś nowego jest na czerwono - bo podobno nadal jest to ta sama wersja przepisów 🤔wirek: A ten ustęp wyleciał - i nie jest to oznaczone. Kocham taki bajzel. A że nie dane mi było w tym roku gdziekolwiek wystartować, to sobie pozostałam w błogiej nieświadomości. Dzięki za uświadomienie :kwiatek: Teraz grzecznie będę sobie drukować przepisy co roku i resetować pamięć dokumentnie.
wiadomo kto jest jedzie druzynowo MEJ ?
[quote author=Ktoś link=topic=815.msg1512564#msg1512564 date=1346686856]
kto w 1998 roku był w ekipie? Krzyżanowska,Warszawski,Spisak i Kazimierczak??
[/quote]
Srebrna ekipa: Radek Lesiński - Elektor, Marcin Michałek - Hazard, Dawid Rakoczy - Biskwit i Paweł Warszawski - Stawros
Indywidualnie M.Michałek 4 miejsce
Mistrzostwa Polski Amatorów. W tym roku są w Warszawie w Szwadronie 6-7 października.
My będziemy chyba,ale na wyższe klasy.
Ale jeżeli LL i L bedą na tych samych przeszkodach w krosie co na ostatnich zawodach,to bedą Mistrzostwa Swiata amatorów 😁 👍
nawet nie słyszałam że coś takiego jest jak MP Amatorów.
A czym w dyscyplinie wkkw różni się amator od zawodowca? ( bo w wyścigach niczym, startuje w tych samych gonitwach, na tych samych koniach i ściga się zawodowcami a różnica jest jedyna taka że nie pobiera wynagrodzenia za udział w wyścigu i % od nagrody i ryzykuje sobie bo lubi 😁 ale nałożone kary i licencję opłaca tak samo jak zawodowiec 🙄 ).
A jak to wygląda tu?
chyba chodzi o te odznaki i licencje, jak się nie posiada, to się jest amatorem 🤔
kiedyś byłam namawiana (jak większość obozowiczów w Lewadzie) na start w MPA w ujeżdżeniu (w L-ce 😁 ) i właśnie nie miałam ani odznaki, ani licencji i teoretycznie mogłam.
Ktoś, co masz na myśli?Co z tymi przeszkodami było nie tak?
były zgodne z regulaminem, ale trudne bardzo i na granicy fair...w każdym razie nie do czystego przejechania debiutującym koniem, lub dla debiutującego jeźdźca, a przecież taka jest idea rozgrywania "L" nie mówiąc o "LL".
2 razy jechałam kros w szwadronie, a innymi miejscami nie mam niestety porównania. Chciałabym wystartować w MPA. Byłam pewna, że pojadę LL, ale okazało się, że musiałabym jechać Lkę (jechałam 2 razy WKKW i ukończyłam klasę L, a taki zrobili podział). No i teraz sama nie wiem, bo byłby to nasz debiut:/
jak obskaczesz na miejscu, to dasz radę bez problemu...a pewnie nie nie będzie z tym problemu, bo dobry obyczaj zamykania krosu, odpowiednio długo przed zawodami, nie jest już w modzie 😉
Moment, moment - wg przepisów FEI WKKW zabronione jest Użycie bata na czworoboku pod groźbą eliminacji. Wjazd z batem to tylko błąd.
Sorry pomyłka, nie przeczytałam do końca wszystkich wypowiedzi 😡
jedzie ktoś z was oglądać MEJ ?
Gwoli ciekawostki : znaleźliśmy ostatnio całkiem przydatną aplikację ułatwiającą naukę trasy crossu, którą można użytkować np za pomocą telefonu komórkowego :
http://mycoursewalk.com/. Idąc i oglądając trasę crossu można sobie obfocić każdą z przeszkód, a także np. widok z planowanego najazdu. Aplikacja policzy dystans, zrobi mapkę trasy ze zdjęciem satelitarnym i zaznaczy na niej przeszkody.
Całkiem fajna sprawa ułatwiająca utrwalenie trasy w pamięci.
A to link do aplikacji i z trasą crossu w klasie BE100 dla Orfeusza:
http://mycoursewalk.com/course_walk/fences/495 i Czesiowym BE Novice :
http://mycoursewalk.com/course_walk/fences/494. Póki co to jeszcze nasza nieudolna próba korzystania z tego "ułatwiacza" życia, ale myślę że można to zrobić dużo lepiej 😉
jedzie ktoś z was oglądać MEJ ?
Ja z Katiją również będziemy w sobotę 😉
Ja właśnie się zastanawiam, ale chyba zostanę do niedzieli na parkury jeszcze 😉
na krosie na pewno będę, tylko własnie nie wiem jeszcze jak wrócę...😉
edit;
wiadomo coś o wynikach na bieżąco w internecie z MEJ, z ujeżdżenia??
Teraz już są wyniki podane. Wiec działa.
Mogę prosić o link, bo nie widzę niestety 🙁
Edit: Sprawdziłam w innej przeglądarce i działa.
Gwoli ciekawostki : znaleźliśmy ostatnio całkiem przydatną aplikację ułatwiającą naukę trasy crossu, którą można użytkować np za pomocą telefonu komórkowego : http://mycoursewalk.com/.
Idąc i oglądając trasę crossu można sobie obfocić każdą z przeszkód, a także np. widok z planowanego najazdu. Aplikacja policzy dystans, zrobi mapkę trasy ze zdjęciem satelitarnym i zaznaczy na niej przeszkody.
Całkiem fajna sprawa ułatwiająca utrwalenie trasy w pamięci.
A to link do aplikacji i z trasą crossu w klasie BE100 dla Orfeusza: http://mycoursewalk.com/course_walk/fences/495 i Czesiowym BE Novice : http://mycoursewalk.com/course_walk/fences/494. Póki co to jeszcze nasza nieudolna próba korzystania z tego "ułatwiacza" życia, ale myślę że można to zrobić dużo lepiej 😉
czeggra czad
a jest opcja że włączasz nawigację podczas przejazdu i w słuchawkach masz niski ciepły głos: "za trzy foule skróć i skręć 60 stopni w prawo, dwie foule do kombinacji, skok!" ?
😉
kto w końcu jedzie w ekipie a kto indywidualnie?
dempsey, nie wolno miec jakiejkolwiek łączności podczas startu 😉
[quote author=Ktoś link=topic=815.msg1515133#msg1515133 date=1346927671]
dempsey, nie wolno miec jakiejkolwiek łączności podczas startu 😉
[/quote]
Na szczęście nie liczą się okrzyki osób pieszych: dawaj, dawaj !!! i "daleeeeej, jazdaaaaa !!!!, siedź 🤣