Niedługo do LO(a może i nie...)
też miałam takie dylematy, jak szłam do lo 😀
kilka dobrych rad:
- nie stresować się, uśmiechać na rozpoczęciu i w pierwszym tygodniu szkoły. jak już nauczyciele was będą Was kojarzyć i polubią to można zacząć pokazywać rogi 😁
- 3/4 zeszytów i połowa książek jest kompletnie niepotrzebna - warto uderzyć do roczników wyżej, jak to u nich wyglądało i którzy nauczyciele wymagają prowadzenia notatek. w zeszłym roku miałam 2 zeszyty - jeden do matematyki, bo wymagała tego nauczycielka, reszta na kartkach/w brulionie. w tym roku nie zamierzam zmieniać systemu 😉 (no i nie tylko ja z niego korzystam)
- vademecum jest najlepszym przyjacielem
- matura to bzdura, najważniejsza jest dobra zabawa (oczywiście wszystko ma jakieś granice 😉)
cavaletti, u mnie by to nie przeszło, większość nauczycieli wymaga jednak prowadzenia zeszytu tylko do ich przedmiotu.
cavaletti, u mnie by to nie przeszło, większość nauczycieli wymaga jednak prowadzenia zeszytu tylko do ich przedmiotu.
u mnie też, ale takie przedmioty jak pp (😂 ) olewam w 100% (odpowiedzi do sprawdzianu od innych oddziałów/wyciągnięte z biurka prof. 😁 )
jutro zaczynam 3 klase gim. i mam takie wazne pytanie - czy do LO potrzebuje oceny z religii/etyki?
na religie nie chodze, na etyke tez nie - na swiadectwie mam puste miejsce zostawione przy ocenie. Nie bedzie to przeszkadzac pozniej? :kwiatek:
zależy do jakiej szkoły się wybierasz (-; jeśli prowadzonej przez zakon (jak np. u mnie w mieście salezjańskie LO), to ocena z religii i podpis księdza wymagane.
Infantil raczej nie potrzebna jak nie wybierasz sie do zakonu ;-)
Zawsze liczy sie polski i jezyk :-) matematyka różnie :-) u mnie matmy nie było ;-)
też miałam takie dylematy, jak szłam do lo 😀
kilka dobrych rad:
- nie stresować się, uśmiechać na rozpoczęciu i w pierwszym tygodniu szkoły. jak już nauczyciele was będą Was kojarzyć i polubią to można zacząć pokazywać rogi 😁
tak zajrzałam to dodam od siebie: na początku, dopóki są łatwe rzeczy, to często się zgłaszajcie do odpowiedzi. Z doświadczenia własnego radzę 🙂 Na początku większość myśli, że łatwo jest, po co się zgłaszać, skoro i tak się nie zabłyśnie. A jednak, nauczyciel docenia i potem jak się wkurzy i jest odpowiedź na ocenę, to częściej brał tych, którzy olewali na początku wszystko.
ja nie mam problemu(albo imam...? 😉) Mój brat właśnie skończył to lo do którego ide. I chyba nie zostawił złego wrażenia, skoro jak przynosiłam papiery to mnie poznała babka po nazwisku i od razu z uśmiechem na twarzy zaczęła mnie porównywać z bratem 😀
dzięki dziewczyny 😉
nie,nie, na religię nie chodzę to i zakon mijam szerokim łukiem 😁
Ja chodzę na religię, bo u nas w szkole, to mniejsze zło po prostu 😁
Heval: u mnie tak samo (;
Pamiętajcie pierwszoklasistki, że macie teraz czystą kartkę, dobrze to wykorzystajcie 😉.
ankers, zabolalo mnie to. Ja nie mam czystej karty. 😂
W sumie to szkoda... 🙄
Dzięki, mam nadzieje, że zaszybko tej białej karty nie zapełnie :-)
powodzenia wszystkim w nowych szkołach :-)
Wszystkim nowoupieczonym licealistkom życzę powodzenia (na nowej drodze życia 😁 )
No tak, caly czas mialam luzik, weszlam tutaj i sie zestresowalam 😁 za 30 min mam rozpoczecie roku, zobaczymy co to bedzie 🙂
Aale mam fajny plan 🙂 Tylko dwa razy na 7:30, raz na 10:50 i dwa razy na 9:10 😀 Jak tam po rozpoczęciu?
a ja mam beznadziejny. we wtorek na 8:25 kończę o 15:45 o0 toż to w zimie już ciemno będzie.
ja mam codziennie od 8 do 14 coś (poprzestawiali nam przerwy i nie wiem kiedy kończę 😵 ), ale mam 3 dodatkowe lekcje - dwie o 7 i jedną po 14...
Ja jutro na 7.30 kończę po 14. W srode za to mam na 11.10 i kończe 15.45
Szkoła fajna, ale zgubie sie na bank 🤣
Mam nadzieje, ze prztrwamy ten rok :-)
JSBach, posiedź w szkole od 8 do 17 zimą, to dopiero zaczniesz narzekać :P wychodzisz - jeszcze ciemno, wracasz - już ciemno 😎
Ja mam chyba najnormalniejszy plan - na 8 i do 14.20 lub 13.25, i raz na 9 do 14.20. W sumie to fajnie, miła wychowawczyni, klasa dość specyficzna się wydaje, zobaczymy jak to się skończy 🙂
JSBach to normalne przecież 😀 Ja 3 dni w tygodniu kończę o 15.40, a co mają powiedzieć ci, co mają popołudniowe lekcje np. 13-19
w podstawówce przez rok byłam drugozmianowa, więc do szkoły nawet na 14 i do 19 😵 powiem wam, że nie ma nic gorszego, wracałam do domu i od razu lekcje, kolacja i spać, pospać dłużej też nie szło bo kiedy się pouczyć czegoś? do stajni nie pojadę, ze znajomymi nie wyjdę, bo jak ja mam wolne - oni szkoła, jak oni mają wolne - to ja lekcje 😵
Pierwszy dzień a ja już jestem zmęczona 😁 klasa nie powaliła, mamy 3 chłopców na 33 dziewczyny 😎 na dodatek przy podziale na grupy rozdzielili mnie z koleżanką. Jeszcze nie mamy dokładnie ustawionych godzin, ale w piątek kończę 2 WF-ami do 16:20 a pociąg mam dopiero 17:10 więc koło 18 dowlekę się do domu 😵 i na dodatek 2 nauczycielki, z którymi na razie miałam kontakt, chyba mnie nie polubiły. Ja na pewno nie polubiłam ich. Peszek...
Na jakich jesteście profilach?
niemilekja biol-chem-fiz w bardzo dobrym liceum. nie wiem, czy dam rade, ale co tam. 😂
moja klasa tez na razie nie powala, zakumplowalam sie z jedna kolezanka (wlasnie u niej jestem, fajnie jest) i tak samo poki co nas rozdzielili. ale jakos to beeedzie. licze na to, ze jak beda sprawdzac poziom, to bedziemy w jednej grupie. 😉
w piatek koncze najpozniej. 🙄 (za to dopiero od 11)
Jestem w klasie usportowionej - rozszerzone biologia i angielski dodatkowo sksy
u mnie klasa tez nie powalila, ale mysle, ze to jutro sie dopiero okaze jak na prawde jest. :-)
kilka osób już poznałam, oczywiście imienia tej najjfajniejszej nie pamiętam 🤣
Przeraza mnie to, ze znow rok szkolny jest taki dlugi :-/
190 dni szkoly i zakonczenie 28 czerwca.
a ja zapomniałam, że mam nową koleżankę w klasie 😁
niemiłek napisz coś więcej o zacnym X LO. przejeżdżałam dziś obok i mi się zatęskniło 😁
Swoją drogą, to strasznie dziwne, że już w 1 klasie kończysz tak późno - ja w 1 kl kończyłam max 15,35 i to raz w tygodniu, musieli coś pozmieniać 🤔wirek:
niemiłek, ktore nauczycielki? ja dzis zalamalam sie planem lekcji(wszytskie WF i religia w srodku lekcji, 3 godziny historii zamiast WOSu)i do tego 6 anglista w ciagu 2 lat, zmiana polonistki, a matematyk wciaz ten sam 🙁 witaj klaso maturalna w X...