Czytelnia
Ja czytuję Jodi Picout po angielsku. Lektura fajna ponieważ często daje do myślenia. Człowiek się zastanawia co on by zrobił w sytuacji głównych bohaterów.
Tania, Alex nudnawy bo nieaktualny czy fabuła mało ekspresyjna? Obejrzałam właśnie "Gdzie jest trzeci król" (tu znalazłam:
http://vod.pl), spodobał mi się, lubię filmy z tego okresu. Książki też 🙂 dlatego zamierzałam sięgnąć po książki Słomczyńskiego.
Doczytałam że to Bestseller był w USA
jak cos jest bestsellerem w USA, to zdecydowanie raczej mnie to odpycha niż zachęca do lektury... 😉
opolanka Lackberg może nie jest aż tak porywająca jak Larsson, nie zrobiła takiej furory, ale tak czy siak jest godnym jego następcą. tak samo wciągnął mnie norweski Nesbo 🙂
Ja niedawno skończyłam czytać "Cmętarz zwieżąt" Stephana Kinga.
Niesamowite 😀 Nie wiadomo kiedy książka się kończy. Jedna z lepszych 🤣
Chociaż czytałam dużo opiń, że straszna, i żeby nie czytać w nocy, i takie tam 😎 Ale nie jest straszna. trzyma w napięciu 😀
Ahh i ta końcówka .. 😍
Jednak King to miał zrytą głowe. Tyle książek, horrorów. Każda na inny temat. I każda (przynajmniej na razie nie natknęłam się na "złą" książkę) niesamowita 😀
Ohh, i "Zielona mila"! Tutaj aż słów brakuje. "połknęłam" w dwa dni ;p EPICKA
Film jest również niezły, ale to nie to samo. Cała akcja zamknięta jest w jednym filmie, zupełnie inaczej się kończy, ale jak oglądałam go 16lat temu, to tak mną wstrząsnął, że zapamiętałam go, tak że jak zobaczyłam nowość na półkach empiku od razu sobie przypomniałam, że to ta właśnie książka.
Zaskoczyło mnie to, że zupełnie pominięty został, dość istotny wątek miłości kazirodczej, rozwijającej się między głównymi bohaterami. Może nie chcieli wykorzystywać dzieci, do takich scen, aczkolwiek był to dość ważny element książki, odgrywający na całokształt. Tym samym zmaknęli sobie drogę, do ekranizacji dalszej części, która w dużej mierze opiera się na tym uczuciu.
Ale film rzeczywiście wstrząsający.
Pochłonęłam "Igrzyska śmierci" i jestem w drugiej części. Podchodziłam sceptycznie do tego, jakoś mnie nie ciągnęło, ale od pierwszej części nie mogłam się oderwać dosłownie. Teraz, moim zdaniem, trochę nudniej się zrobiło, zobaczymy jak się rozwija.
Czytał ktoś coś Jodi Picoult? Czytam już jej 4 książkę i odczucia mam jak najbardziej pozytywne, choć to tez nie jest literatura najwyższych lotów. Ciekawa jestem opinii innych.
Ja przeczytałam wszystkie, które do tej pory wyszły na polskim rynku. Daje do myślenia. Polecam 🙂
Dysponuje ktoś może książkami z serii "Pisane przez życie"? Interesuje mnie ta seria, czasem pojawia się w Biedronce, ale nie nadążam z kupowaniem :/
przeczytał ktoś "Białe zęby"?
ja robię 2gie podejście ale 2gi raz utknęłam
Epikea, ja czytałam jakiś czas temu, ale chyba nie było zbyt dobre, bo nic już z tej książki poza tytułem nie pamiętam 😉
Czy ktoś z was ma może tą ksiązkę:
"The Eighty-Dollar Champion: Snowman, the Horse That Inspired a Nation"
Elizabeth Letts
Nieaktualne. O dziwota znalazałm cała książkę na necie jako stronę
www. Do Worda zrzuciłam sobie
Jest boom na Toskanię i Włochy. Wiecie Tysiąc dni w Toskanii, Wzgórza Toskanii itp, itd. A czy są taie książki o Hiszpanii? Czytał ktoś coś takiego?
Czytam teraz "Moje rzymskie wakajcje". Łojezu, ale się wkurzam. Taka Steel
"Sprawiedliwość owiec"- filozoficzna powieść kryminalna. Leonie Swann. Bardzo mi się spodobało to owieczkowe filozofowanie.
Ciekawa jestem czy kontynuacja "Triumf owiec" jest w podobnym klimacie. Czytał ktoś?
O, to o czym pisze pokemon też by mnie może interesowało. Zawsze mnie ta Hiszpania lekko pociągała. (Mam "Wzgórza Toskanii" i przebrnąć nie mogę.)
A czytał ktoś "Śniadanie z Sokratesem"? Warto kupić?
Jest boom na Toskanię i Włochy. Wiecie Tysiąc dni w Toskanii, Wzgórza Toskanii itp, itd. A czy są taie książki o Hiszpanii? Czytał ktoś coś takiego?
Czytam teraz "Moje rzymskie wakajcje". Łojezu, ale się wkurzam. Taka Steel
Na fb bardzo polecana jest "Katedra w Barcelonie", jeszcze nie czytałam, dopiero mi się licytuje 😉 Podobno opisy Barcelony bardzo ciekawe, ale nie wiem, czy o to właśnie Tobie chodzi.
w Zafonie dużo Barcelony, właśnie skończyłam "Więźnia nieba" i baaaardzo mi sie podobało
Ja przez Cień Wiatru zapragnęłam wycieczki w tamte strony 😉
Bill Bryson " Śniadanie z kangurami" zabawne i ciekawe.
CatGirl, tak, w podobnym 😉 Polecam!
cierp1enie o sprzątaczce w Niemczech
Odkrycie!
Tatiana Polakowa. Takie kryminałki trochę jak dawna Chmielewska. Czytam pierwszy i bardzo mi się podoba.
p.s
Korekta- Chmielewska była fajniejsza. Czytam, czytam i mnie męczy Polakowa.
ale te hiszpańskie są takie bardziej historyczne. świetne to prawda, ale jak ktoś lubi czytać o XIII czy XV wieku 😉 "Katedra w Barcelonie", "Uciekinierka z San Benito", "Władca Barcelony"... 🙂
In.
dzięki! dorwałam ( w empiku przecena na 50% )
Odkrycie!
Tatiana Polakowa. Takie kryminałki trochę jak dawna Chmielewska. Czytam pierwszy i bardzo mi się podoba.
p.s
Korekta- Chmielewska była fajniejsza. Czytam, czytam i mnie męczy Polakowa.
o rany, jak ja kocham Chmielewską 😜 tę starszą szczególnie.
poleci mi ktoś książkę o smokach? lubię takie, Kroniki Dragon Lance najbardziej (przeczytane w każdą stronę wieeele razy), Eragona zaczęłam czytać i nie skończyłam, nie wciągnęło mnie. szukam czegoś podobnego do Kronik, coś ktoś...?
edit: o rany, wikipedia mi mówi, że Kroniki to tylko 4/45 całej sagi Dragon Lance 😵 to już wiem, co będę czytać 😁
Wojna nie ma w sobie nic z kobiety... jestem w trakcie. Wyje ze wzruszenia 🙁
[b]Facella[/b] jeśli lubisz smoki to zdecydowanie mogę polecić serię Temeraire autorstwa Naomi Novik, pierwszy tom to "Smok Jego Królewskiej Mości". Z wikipedii: "Akcja toczy się w alternatywnym świecie, gdzie w czasie wojen napoleońskich oprócz konwencjonalnych środków stosowanych w tamtych czasach podczas wojny, wykorzystuje się także smoki. Powieść opowiada historię Temeraire'a, przedstawiciela rzadkiej rasy Niebiańskich smoków, oraz jego kapitana i przyjaciela Williama Laurence'a, byłego członka brytyjskiej floty królewskiej."
Mi się niesamowicie podoba 😀 Przeczytałam wszystkie 6 do tej pory wydanych książek dwa razy, a niedługo zabieram się trzeci 😉 Tylko drugi tom się trochę ciągnie, ale seria i tak świetna moim zdaniem.
Czy ktoś ma już za sobą lekturę "Pomnika cesarzowej Achai" Ziemiańskiego? Kupiłam dziś pomna samej serii "Achaja" i ciekawa jestem, czy zachwyci mnie tak samo 😉
HA HA!
a nawet HAHAHA!!! 😜
5.11.2012 - wychodzi nowa czesc Jakuba Wedrowycza - Trucizna 😅
a 6.12.2012 - 4ty tom Pana Lodowego Ogrodu 🏇 🏇 🏇
NARESZCIE 😀
CzarownicaSa, jak przemęczę się przez sagę (hahaha dobre sobie), no może z pominięciem serii legend i bohaterów (czyli w sumie uzupełnienia głównego wątku niezwiązane jakoś ściśle ze smokami, a to mnie interesuje najbardziej) to wezmę się za to co mówisz (-;
co możesz powiedzieć o Achai? wczoraj polecił mi ją kolega, ale nie chciał powiedzieć nic więcej, w bibliotece nie ma, więc musiałabym kupić, a nie wiem, czy warto. kolega mówi, że warto, ale nam się trochę gusta różnią (-;
W Rossmanie jest Pachnidło za 9,90.
Facella nie wiem jaki rodzaj literatury lubisz, ale moim zdaniem zdecydowanie warto! 😀 To takie fantasy, napisane z czarnym humorem, historia tytułowej księżniczki Achai. Seria naprawdę świetna moim zdaniem, mi się niesamowicie podoba 😉
faith ten 4 tom to już tak na 100%? 😀 😀 😀
Nie orientuje się ktoś co z dalszymi częściami Jeżycjady? No ileż można czekać. 🙁