Kraków i okolice-spotkania,odpowiedzi i pytania...

Kami   kasztan z gwiazdką
16 sierpnia 2012 08:49
A co do zapiekanek, to nie wiem co w nich wyjątkowego, skoro wszystkie są z jednego hurtu - z pieczarkami i serem. A dodatki to już wg uznania.

A widzisz - a tutaj chodzi o bułeczkę, długość pieczenia, chrupkość, ciągnięcie się serka, doprawienie pieczarek  😉

Wistra a wiesz, że takie nagłe zachcianki to się ma w stanie błogosławionym  😁
slojma   I was born with a silver spoon!
16 sierpnia 2012 10:53
Ok dziękuje wam. A jeśli chodzi o jakiś fajny klub gdzie jest fajna muzyka można potańczyć? Co polecacie?
[quote author=Kaktus link=topic=751.msg1495601#msg1495601 date=1345063841]
A co do zapiekanek, to nie wiem co w nich wyjątkowego, skoro wszystkie są z jednego hurtu - z pieczarkami i serem. A dodatki to już wg uznania.

A widzisz - a tutaj chodzi o bułeczkę, długość pieczenia, chrupkość, ciągnięcie się serka, doprawienie pieczarek  😉

Wistra a wiesz, że takie nagłe zachcianki to się ma w stanie błogosławionym  😁
[/quote]

Na szczęście do tego stanu mi bardzo daleko, o ile kiedykolwiek będę chciała w nim być  😁
duunia   zawiści nożyczki i dosrywam z doskoku :)
16 sierpnia 2012 14:45
nie słyszeliuście czy komus nie zaginął seter irlandzki? przyplatal sie wczoraj do mnie w okolicach kulerzowa pod skawina, miał zieloną plastikowa obroze cienką, oraz drugą skórzaną, byl przyjaźnie nastawiony, mial takie siwe wloski kolo oczu i nosa
przeszedł ze mną kawałek, ale dalej nie chciał isc; ewidentnie wyglądał na zagubionego
slojma zależy co lubisz 🙂
jeśli celujesz bardziej w stare hiciory to np. The Legends, Społem. w Carpe Diem w zależności od dnia, ale można spotkac i lata 70¨80 i muzykę która leci aktualnie w radio.

ul. Szewska jest chyba najbardziej ´imprezowa´ ulica, nie wiem ile klubów tam maja, ale sporo :p ja szczerze niezbyt przepadam za tymi miejscami, ale co kto lubi. Na pewno znajdziesz tam dużo miejsc do potańczenia.

Co do Kazimierza, to jeśli chodzi o taniec mam sprawdzone jedynie Opium i Magiel - mieszanka hitów współczesnych i starszych.

Pewnie ostatnio dużo nowych miejscówek wyrosło, to może dziewczyny są bardziej na czasie  😉  Moze sprawdź na www.krakow.mynight.pl oni tam podają w zależności od dnia, jaka muzykę będzie serwowal dany klub.
Możecie powiedzieć mi gdzie znajduje się Hostel AGH KRAKÓW?

e: Znalazłam takie coś: http://taniehostele.pl/pl/hostele.html Czyżby jeden z tych trzech mógłby być moim hostelem? Rezerwowałam przez biuro organizujące szkolenie i nie znam szczegółów. Widzę, że cała trójka znajduje się blisko siebie, więc pozostaje mi jutro pochodzić od recepcji do recepcji? Czy jednak ktoś wie co się kryje pod tajemniczą nazwą "Hostel AGH Kraków"? 😉
Jasnowata po zdjęciach poznaję, ze to budynki miasteczka AGH , czyli innymi słowy akademiki 😉
Pewnie gdzieś tam na dole mają jakieś pokoje do wynajęcia, to jest bardzo blisko siebie wszystko, więc najwyżej możesz się przejść od jednego do drugiego 😉
Możesz tam dojechac obecnie autobusami: 102, 139, 159,173,208 😉 Przystanek: Miasteczko studenckie AGH.
Alaska, dzięki.  Na wszelki wypadek napisałam jeszcze maila. Może odpiszą. A dojechać będę musiała z PKP, więc poratuje mnie jakdojade.pl 😉
A jeszcze jedno pytanie. Czy w pobliżu PKP, czy AGH jest jakieś centrum handlowe? Potrzebuję sklepu odzieżowego i miejsca gdzie mogę dobrze i tanio zjeść 😉
Bezpośrednio masz na dworcu Galerię Krakowską 😉 Dosłownie z tunelu pod peronami wchodzisz na najniższy poziom galerii.
Masz i sklepów i trochę barów typu McDonald, KFC, Dominium, Subway i tak dalej.
Dworzec Główny jest od razu przy Galerii Krakowskiej - typowe centrum hadlowe, sieciówki z jedzeniem i żarciem. Ale jakbyś była bardziej wymagająca, to z Dworca jest 5min w okolice Starego Miasta, przy Rynku Głównym jest już więcej miejscówek, gdzie można zjeść coś w nie-sieciówce.
SUper! Dziękuję 🙂
16 sierpnia 2012 19:40
Jasnowata gdybyście mieli ochotę zjeść coś niedaleko miasteczka to ja polecam http://www.trattoriapergamin.pl/ - 10 minut spacerkiem od miasteczka, można też podjechać jeden przystanek autobusem, tuż przy błoniach, przepyszne jedzonko (osobiście polecam zupki, pizzę, sałatki i makarony  😍 )

Edit: tylko uprzedzam że w weekend trzeba tam robić rezerwację, bo mają pełno  😉
Scottie   Cicha obserwatorka
16 sierpnia 2012 19:45

Ja też nie wiem, co w nich wyjątkowego, ale od września ubiegłego roku śnią mi się po nocach... OMG już nie potrafię opanować ślinotoku XD Uwielbiam zapiekanki, a tam jadłam najlepsze zapiekanki w swoim życiu. Mój chłopak też to potwierdza 😉 I już planuję kolejny wypad, specjalnie na te zapiekanki :P
Oj tak tratoria polecam bardzo ładnie i miło ale na pewno nie tanio 🙂 . A po drugiej stronie błoń Oranżeria Pergamin - 1 właściciel więc i ceny/klimaty podobne. Bardzo miło 🙂.
16 sierpnia 2012 20:38
Zorilla zależy co się wybierze - jak dla mnie 9/10zł za najpyszniejszą zupę krem jaką jadłam to nie jest dużo  🙂 Mnie w domu ani szpinakowa, ani pomidorowa nie wyszły tak gęste, więc nie wiem ile oni muszą tam warzyw ładować  😜
Wiem wiem tylko ostrzegam że na tzw. studenckie fundusze nie bardzo. Jak ktoś chce zjeść obiad za 6zł jak w barze np 😀.

Ale tak to np. w Pergaminie jako takim na Brackiej 3-5 jest za 15zł pełen obiad (w jakiś tam godzinach).
W Siuxie kilka dań a 15zł (trzeba zapytać bo w tym roku niby dla stałych klientów).
W okolicy Opery od 18 rozdają zniżki 50% albo 30% na wszystko. Więc makaron za 13zł przy 50%, nie mówiąc o alkoholu  💃.
I Kwadransie (kilka w okolicy rynku) też są dość tanie obiady - sporo postoju dorożkarskiego się tam stołuje).
No i w Subwayu kanapka z szynką 4.95  🏇 🏇 🏇. To mnie najbardziej cieszy 😀.
16 sierpnia 2012 20:55
No masz rację  🙂

A tak zostając w tematach kulinarnych - przed chwilą skończyły się Kuchenne Rewolucje o restauracji tajskiej Samui na Wiślnej - był tam ktoś? Bo ceny wysokie, a chciałabym spróbować czegoś z ich kuchni tylko nie wiem czy warto  🙄
O miałam włączyć i zapomniałam...
Moja przyjaciółka mówi że to knajpa trenera jej chłopaka ( 🤣 ) więc mogę podpytać 🙂.
slojma   I was born with a silver spoon!
16 sierpnia 2012 23:41
dumkowa- dziękuję :kwiatek: ciekawe czy ul. Szewska to tak jak warszawska ul. Mazowiecka no cóż jutro sprawdzę 😉
Generalnie w roku akademickim znajdzie się więcej takich studenckich paśników, ale w wakacje pewnie promocje studenckie nieaktualne. Z mojej strony polecam jeszcze kanapki opiekane w Zapiecku na Floriańskiej za ok. 6-7zł (pycha  😜 ).
Studencka gastronomia to temat rzeka  😁
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
31 sierpnia 2012 15:03
Kraków!
W niedzielę, 2 września odbędzie się marsz jamników. Od Barbakanu na rynek. I właśnie na rynku w namiocie Safe Animal będzie można za darmo zaczipować psa.
Tusia   zośkowo - monologowo mi :)
31 sierpnia 2012 19:23
JARA, właśnie wiem o tym tylko zastanawia mnie to czy będzie można zaczipować każdego czy tylko jamnika. Bo tego nigdzie nie piszą.
... i czy sukę też???
Kami, ja byłam, właścicielem jest znajomy mojego taty.
Jedzenie bardzo dobre, świeżutkie.

Niestety ceny są dosyć wysokie jak na polskie realia i codzienny obiad.
Moja znajoma jeszcze nie byla, ale slyszala pozytywne opinie.          Enklawa, czy w niedziele przez te jamniki jest zamkniety postoj???
JARA, właśnie wiem o tym tylko zastanawia mnie to czy będzie można zaczipować każdego czy tylko jamnika. Bo tego nigdzie nie piszą.

Radio Kraków bardzo aktywnie reklamuje tę akcję, wyraźnie zachęca właścicieli wszystkich czworonogów - a tutaj nie jest nigdzie napisane, że sprawa dot. tylko jamników:

W tym roku Marszowi Jamników towarzyszyć będą też liczne atrakcje dla czworonogów i ich właścicieli – od godz. 10.00 aż do 17.00 na stoiskach wokół sceny  (...) będzie można także oznakować swojego pupila

Pewnie czipować będą wszystko, samych jamników by im się tyle nie uzbierało 😉
01 września 2012 08:57
W takim razie chyba się wybierzemy - patrzyłam na menu i mają parę dań w w miarę przystępnych cenach  🙂
     Enklawa, czy w niedziele przez te jamniki jest zamknięty postój???

Nic na ten temat nie wiem... Wczoraj nie było ogłoszenia a dziś nas nie było na Rynku bo lalo. W zeszłym roku nie był zamknięty.
No to pewnie nie jest 🙂
duunia   zawiści nożyczki i dosrywam z doskoku :)
10 września 2012 12:42
czy na długiej jest jeszcze taki sklepik z rzeczami do produkcji wina? drożdze i takie tam??
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się