jakiego kiełzna używacie/ WĘDZIDŁA - rodzaje, zastosowania, spostrzeżenia

poszukuje delikatnego wędzidła w rozmiarze 10,5  😵
przejrzałam ofert znanych mi sklepów www i nie potrafie znaleźć takiego rozmiaru  🤔
może mógłby mi ktoś pomóc  :kwiatek:
crazy dzieki bardzo za dobre checi ale ja mam juz to wedzidlo wyprobowane  😀 a wiesz moze gdzie je w PL dostane?

W okserze widzialam chyba? Metalab je ma napewno w ofecie, zerknij po katalogach
dziękuje  :kwiatek:
Julina, Tu są jakieś 10,5: pasikonik
equiroza
Witajcie Mam ogromną prośbę i może znajdę pomoc u kogoś z Was. Chciałabym wypróbować wędzidło z wąsami podwójnie łamane,najchętniej z miedzanym łącznikiem w rozmiarze 13,5 cm.
Jeśli ktoś ma takie wędzidło i może pożyczyć na 2-3 dni to proszę o info na priv. :kwiatek: Pokryje koszty przesyłki i odwdzięcze się na pewno. Dziękuję!
jak działają wędzidła obrotowe? I wędzidło podwójnie łamane z obrotowym łącznikiem? Pobudza konia do zucia?
Macie moze doświadczenie z takim kiełznem? http://www.gnl.pl/wedzidlo-proste-pfiff-magic-p-9776.html
Czy ono prawdopodobnie bedzie działac silniej czy słabiej niz łagodne wedzidła typu oliwka, grube podwojnie lamane itp..
Mam konia który mimo stabilnego kontaktu i jechania do przodu, chowa sie- mniej bardziej, ale jednak... Chciałabym sobie jakos ułatwic zycie wedzidłem.
Jak nie to to w co celowac? Oliwka?
Czy wiecie gdzie mogę kupić takie wędzidło?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/832f05f2ea2a2af7.html
Evson ja jeżdżę na prostym wędzidle z Horze, ale całkiem prostym nie takim z wypustką na język. Jest mocne w działaniu ale przy stabilnej ręce jest OK, mój koń się strasznie STRASZNIE wieszał i to wędzidło pomogło - w ogole jakoś reaguje. Na innym koniu z twardą mordą też się sprawdziło. Ale czy oduczy chowania to ja nie sądzę...

Zizi no wąlsnie Horze ma takie ale bez tych dziurek. Także nie wiem...
Zorilla dziękuję, ale chodzi mi o to konkretne, taki samiutkie 😉
Kolega kupował takie w zeszłym roku, ale straciłam kontakt i nie mam jak zapytać gdzie  😤
Zizi czy pytasz o proste wędzidło z dziurkami puste w środku? Bo nie mogę otworzyć zdjęcia na telefonie.
episode Tak 😀
Metalab takie ma, można kupić w interapi
xxKooniexx   Wprowadzam do doliny łez, teorie sensu życia.
01 września 2012 14:27
Które wędzidło będzie lepsze dla młodego konia: puste podwójnie łamane, czy pełne? np takie:
Wydaje mi się, że puste. Możecie poradzić? Chce delikatne wędzidło, teraz chodzi na podwójnie łamanym plastiku.

I właśnie, oliwka nie będzie się przesuwać prawda? Bo teraz muszę używać ślinianek.. i z niewiadomych przyczyn na kącikach koń mi się obtarł i nie wiem czy to ze ślinianki czy z plastikowego wędzidła. A ona ma tendencje to pocenia się pysia.
pomozcie wybrac chce kupic wedzidlo dla konia wieszajacego sie i ogolnie majacego wedzidlo gdzies.Teraz chodzi na pojedynczo lamanym zwyklym wedzidle pełnym, myslalam o podwojnie lamanym z miedzianym lacznikiem, bedzie lepsze?
Nie sądzę, będzie delikatniejsze.
Może D albo proste? Mój koń z tego typu problemem sprawdził się na prostym 🙂.
xxKooniexx ja bym nie cudowała z plastikami i pustymi. Najzwyklejsze pojedynczo, ewentualnie podwójnie łamane, choć skłaniałabym się do pojedynczo nawet.
02 września 2012 09:36
No wlaśnie nie chcę pojedynczego. Nie przepadam za tymi wędzidłami. Puste będzie złe? Czyli w tym wypadku najlepiej pełne podwójne łamane?
xxKooniexx, Ty trzymasz wędzidło w pysku czy koń?
Czyli w tym wypadku najlepiej pełne podwójne łamane?

najlepiej pelne pojedynczo lamane, ale skoro nie przepadasz...
Mam problem z koniem wieszającym się i ,,zagryzającym" wędzidło. Początkowo jeździliśmy na pełnym, podwójnie łamanym. Zmieniliśmy potem na pełne, pojedynczo łamane (cienkie) (nadal się wieszał). Potem chwilowo smakowe i gumowe (i tutaj było najgorzej). Myślałam nad rolkami lub smakowym, ale podwójnie łamanym, ewentualnie D z miedzianym łącznikiem.
A co może pomóc koniowi który zgrzyta wędzidłem/zębami? Czy jakieś wędzidło nakłania konia do zaprzestania takich czynów?
02 września 2012 21:51
Sankaritarina, katija, chodzi mi po prostu o to, że wbija się w podniebienie bardziej niż te podwójnie. Dlatego nie chcę tego wędzidła..
.
02 września 2012 22:02

pewnie dużo osób z Was już to widziało.
mi też wydawało się, że zwykłe, pełne, podw łamane wędzidło (sprenger wh ultra soft, 16mm) to najbardziej humanitarne wędzidło dla młodego konia - bardzo delikatne. Jednak koń stopniowo coraz mniej je szanował. Całkiem niedawno powiedziano mi, że koń będzie się ze mną ciągał do momentu, kiedy dostanie wędzidło, które będzie 'czuł' w pysku. Dostał busse rotary, pełne, oliwkowe, raz łamane 18mm - jest faktycznie cięższe niż sprenger, zakładam że mniej wygodne dla niego, jednak koń chodzi nie do poznania. Miał momenty chowania się, ale teraz wchodzi dobrze na kontakt, nie wiesza się, rozluźnia, i zaczyna przeżuwać (wcześniej bardzo mało żuł). Daleka droga przed nami, jednak zmiana jest bardzo duża - w mojej ręce też, bo jakoś siedzi mi w głowie, że obecne wędzidło jest mniej komfortowe dla konia, więc muszę dać mu maksimum wygody w pysku przez bardzo uważną i szanującą rękę.

Wychodzi na to, że raz łamana oliwka nie gryzie, a może przynieść dobry efekt
.
ja mojemu młodziakowi na zajeżdżanie kupiłam o to cudo:

co sadzicie o nim pod względem młodziaków dopiero zaczynających swoja przygodę pod siodlem?
wg mnie wąsy... chyba nie za bardzo, póki jest w miarę 'skrętny'. Wędzidło z wąsami (moim zdaniem) w momencie, gdy pojawiają się kłopoty ze sterownością u koni 'kumających czaczę'. Ja na młodego konia nie wybrałabym tego wędzidła.
no własnie wolałam takie kiedy trzeba kierunek pokazac bardziej dosadnie pokazac, bo jeszcze słyszałam że wędzidła proste sa dość wygodne przy zajeżdzaniu
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się