M jak mieszkanie czyli wszystko o urzadzaniu:)

ekp, nine, dzieki za rady. Znalazłam jeszcze taki artykuł:
http://www.jakurzadzac.pl/remont/renowacja-mebli/jak-odnowic-meble-laminowane-renowacja-przez-szlifowanie-i-malowanie-farba-akrylowa
Czyli najpierw zmatowić, dokładnie wyczyścić z pyłu (gdzieś też czytałam, że benzyną), nie piszą żeby trzeba było gruntować. I na to farba akrylowa.
Gienia-Pigwa   Vice-Ambasador KAV w Dojczlandii, dawniej pigwa :P
20 sierpnia 2012 14:12
chce juz swoj dom...  😕  😀

ja tez chce, ale jeszcze nie. nie chce mi sie na nowo urzadzac  🤣 no chyba, zebym miala naprawde nadmiar kasy i czasu to tak, biore od reki  💃
Gienia-Pigwa, super kuchnia! Fajna podłoga, to prawdziwe drewno? Te meble są z Ikei? Jeśli tak, to mamy takie same fronty i uchwyty 😀

Ja nie chcę się już jednak przeprowadzać, jak widzę ile głupia kuchnia pochłania kasy, ba - same durne meble, to mi się odechciewa urządzania od zera czegokolwiek.
20 sierpnia 2012 16:11
podloga to takie pvc, jak panele, ale naklejane. sa dosyc miekkie, nie slychac jak sie po nich chodzi. w calym mieszkaniu takie mamy. jestem bardzo zadowolona, bo rsie myje, ciche to ijak na sztuczne to nawet ladne.

meble ikea, ale lakierowane matowe applad. moj maz nie chcial swiecacych na folii (Abstrakt), babka nam je tez odradzila i wzielismy Aplad. byly tez tansze, a to bylo bardzo wazne u nas, bo cala kuchnie kupowalismy od podstaw. uchwyty mam TYDA. 🙂 jestem bardzo zadowolona z kuchni, szczegolnie, ze sami ja skladalismy  🍴
Ojej, a czemu odradziła abstrakta? Nam się podoba, ale może coś z nim nie tak? Uchwyty też mamy TYDA, właśnie sprawdziłam 😀 Zrobię może jakąś fotkę przed i po kuchni, bo aż trochę mi żal się rozstawać z tymi starymi meblami 😀
No i każde zmywanie, jak już wiem, że za chwilę będzie zmywarka, to katorga, grrr.
20 sierpnia 2012 17:08
ze lakier lepszy niz folia, bo folia predzej moze odejsc a lakier nie. niby na kantach wrazliwsza.

mi sie tez abstrakt podobal, chcialam go miec 🙂 a jeszcze bardziej takie laczone kolory, jaskrawy zielony, etc. ale musielismy przystopowac.

ikea jest na tyle fajna, ze po latach mozna wymienic fronty 🙂 przy przeprowazce mozna dokupic tez meble. dzionka dobry wybor. gdyby nie moj maz i ograniczona kasa tez bym brala abstrakt 😉
Szukam takiej lampy:

Czy one mają jakieś specjalną nazwę? Pamiętam, że kiedyś taką znalazłam ale koszt to ok 700zł, szukam czegoś tańszego.  :kwiatek:
Linea light, Prandina mają takie lampy ale to koszt powyżej 2 000 , ja ostatnio zamawialam dla klienta takie klosze w http://www.contra.com.pl/, zrobili mi na zamówienie i koszt duuuuzo nizszy. Podjedz, może da radę też w innym kolorze http://www.contra.com.pl/outlet/index/pl.
powiedzcie, czy zdjęcie własnego konia, przerobione na taki obraz foto z 3-5 częsci to nie wiocha?
Szukam poszewek na poduszki w duże biało-czarne zygzaki i w pepitkę, okazało się to trudniejsze niż myślałam  😉 Może rzuciło się wam coś podobnego w oczy?
Szukam łóżka mniej więcej z taką ramą (koniecznie czarną)  : http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S89889561/ ale pojedynczego. Wydawało mi się, że  były w IKEI, ale przekopuje internet, byłam osobiście i... nic. Wiecie gdzie dorwę, w dobrej cenie? :kwiatek:

i ponawiam pytanie...
Czy wiecie może gdzie mogę zamówić szablon (?) aby namalować napis, cytat na ścianie?
infantil, ramy szukaj na allegro. Ja tam swoje łóżko kupiłam za fajne pieniądze
edit: dokładnie takie http://allegro.pl/lozko-metalowe-jednoosobowe-kornelia-90x200-hit-i2569257035.html tylko czarne

inną sprawą jest materac - mój kosztował nawet więcej niż łóżko...
aaaa  💃 Zamiast wynajmować kolejne umeblowane mieszkanie na studia 'po ludziach' będę wynajmować pokój u kuzyna w firmie, najfajniejsze jest to że mogę go zrobić od zera, właśnie planuję podłogę i ściany  😅 pochwalę się efektem końcowym jak już zamieszkam  😀
infantil tu jest sklep z ramami fajnymi: http://meble-varsovia.pl/
Miałam sobie kupić, ale jak patrzę na ceny materacy, to po prostu kopara opada. Łóżko za 1000zł a potem materac za 1500zł?  😲
Heval,  jesteśmy po kupnie materaca właśnie niedawno. to chyba było najcieższe do wybrania. wybraliśmy taki z gęsto usadzonymi sprężynami komorowymi i warstwa termoaktywnej piany. w końcu to ma być na lata 😉 nie wzieliśmy całego z piany, bo jakoś im nie zaufaliśmy 😉 możesz kupić taki za 500 zł, bo tak naprawdę to o solidnym pewnie pomyślisz do łóżka dwuosobowego 😉

my całe życie spaliśmy na starych i niewygodnych. i nagle mamy takie wielkie łóżko, super materac... i spać nie możemy! rano nigdzie nie łamie, ale człowiek tak przywykł do bylejakich, że nagle full opcja jest... za dobra 😉

łóżko kupiliśmy takie: http://www.meble.vox.pl/kolekcje-mebli/--kokeshi--/pw/lozko-2-osobowe,1367/
wielkie, praktyczne, półeczki zawsze są zagospodarowane, a wnęka w zagłówku ma trzy niezależne listwy oświetleniowe. i wyjątkowo tanie! mieliśmy na oku kilka droższych, ale to nam obojgu idealnie przypasowało, jasna podłoga plus półki venga super się z nim komponują.
Isabelle a materac kupowałaś na tej samej stronie?
Ja mam wymagania o tyle, że dość niewymiarowe. Generalnie materace widywałam zwykle 90x200 albo 160x200, a ja chcę kupić ramę 120x200 i materac do tego pasujący (przyzwyczaiłam się do luksusu przestrzenii w łóżku  😁 ). A sklep, który ma w ofercie dobre ramy, takie jakich szukam, ma w ofercie materace, ale strasznie drogie  🙄
Materace, wbrew pozorom, można kupić by allegro. Sprzedawcy transport mają opanowany.
halo ale materac trzeba wypróbować, przynajmniej moim zdaniem. W samej ikei, jak byłam, to materaców kilka było i niby były dwa określone jako twarde, ale i tak zupełnie inne były. Nie chciałabym kupować przez internet, bałabym się, że mi nie przypasuje i będzie problem
Heval,  kupowaliśmy w art domie. spojrzeliśmy na łóżko i wiedzieliśmy, że to jest to, materaca nawet firmy nie znam, łaziliśmy ze sprzedawcą i leżeliśmy na każdym 😉 przecież materac możesz kupić w innym sklepie😉 sprężynowe są tańsze, ale my nie ufaliśmy pianie na tyle, żeby w nią zainwestować, dlatego wzieliśmy bardzo gęsto tkane sprężyny w kieszonkach, plus warstwa fajnej pianki dopasowującej sie do ciała. pewnie cała piana byłaby lepsza, ale moim zdaniem porządny materac sprężynowy im dorówuje😉

dziś za to zamontowaliśmy wiatrako-żyrandol w kuchni. myslalam, że przytłoczy wnętrze ale wygląda super! (tak mi moje bezgustowe sumienie podpowiada)

halo bałabym się kupić materac bez wymacania 😉
Isabelle, tak jakby "wymacanie" coś dawało 🙂 Po x nocach dopiero okazuje się czego brakuje (a zawsze czegoś brakuje 🙂😉. Trzeba rozeznać się w konstrukcjach, materiałach - powtarzają się u każdego producenta i "wymacać" sobie można w sklepach stacjonarnych.
4 uwagi: materac "średniotwardy" dla lżejszej osoby jest twardy jak cholera, pokrowiec lato/zima to pic na wodę - bezużyteczny, warstwa lateksu wymaga dobrego chłonnego/oddychającego pokrowca, pokrowiec albo łatwo ściągany do prania albo bezwzględnie - nakładka ochronna od 1 dnia. Reszta - jak kto lubi.
Isabelle będę szukać materaców do skutku 🙂
Ale właśnie nie wiem sama czego i na co uważać. I tyle typów jest, można wybierać i przebierać. Zastanawiałam się, czy sprężyny nie strzelają pod człowiekiem? Może głupie pytanie ale zawsze mam wrażenie, że strzelają  😁
halo,  cale zycie spalam na twardym i się okazalo, że "twarde" wg normy są dla mnie za miękkie 😉 poza tym to też kwestia technologii którą się wybierze. mimo wyższości zachwalanej piany wybralam sprężynowy o podobnej cenie, bo mi bylo po prostu wygodniej 😉 zalecają teoretycznie poleżeć kilka minut. jeśli schodzi napięcie to znaczy ze trafiliśmy 😉

ale to moze tez moje przekonanie do kupna stacjonarnego. wszystko muszę pomacać i sprawdzić zanim kupię 😉

Heval, te stare to i skrzypialy i się wbijaly ogólnie do niczego. te nowe są mniejsze i gęsto powtykane (ja polecam takie wybierac, oczywiscie wiecej sprezyn-cena w górę), więc ciężar nie opiera się na 5 sprezynach a na 50 😉 nic nie strzela 😉

pamiętaj, że do piankowych potrzeba dużo lepszego stelaża elastycznego, żeby sie nie odkształciło
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
27 sierpnia 2012 06:38
Ja uważam, że materac jest bardzo ważny i dobre matrace nie kosztują 200zł. Wasze plecy szybko się odpłacą badziewnym materacem.
Właśnie zaczyna się u mnie demolka. Ło matko, to niby tylko kuchnia, a wszystkie pokoje mam zawalone meblami, talerzami i innymi garnkami. Byle do wieczora 🙂
28 sierpnia 2012 15:07
dzionka no  dawaj zdjecia wreszcie 🙂
Czy dostanę gdzieś takie fotele?  😍
http://stylowi.pl/747279
Cyknęłam na szybko kuchnię - właśnie po raz pierwszy odpaliliśmy zmywarkę i wypiliśmy z tej okazji po kieliszku wina 😀 Jeszcze nie sprzątnięte i do końca nie poukładane, ale i tak jestem przeszczęśliwa 🙂

Szczyt piękna to to nie jest, ale mieszkanie jest na najbliższe 3-4 lata, więc i nie inwestujemy za dużo.
Takiej lampy szukam - ktoś może gdzieś widział?
Czy ktoś posiada taką lampę z Ikea:
?
Ciekawa jestem czy dałoby się oświetlić nią dość ciemny pokój...
A ja szukam od jakiegoś czasu stolika w kształcie trójkąta, dokładnie taki tylko przez pół przecięty:

Wiem, że kiedyś można było go dostać w Ikei, teraz przeszukałam allegro, Ikeę i nie znalazłam 🙁 orientuje się ktoś gdzie takiego trójkąta dostanę?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się