żel, żele, podkładka, podkładki, futerko pod siodło

Terapeutyczna podkładka żelowa obszyta futerkiem (przedni i tylni łęk) Eco-chincilla.
chyba jednak ozdoba 😉
aniapa   Niedobre zwierzę wierzchowe nieznanego gatunku.
12 lipca 2012 11:29
Tak, to ozdoba - futerko biegnie tylko wzdłuż przedniego i tylnego łęku. Ot, by ładnie pod siodłem wyglądało  😉
Ma ktoś żel obszyty futrem ? Jak w użytkowaniu ?
.
Jak dla mnie ostatni  😉
EwuśCa, zależy....od siodła i miejsca pod tym siodłem.... Oraz od firmy.
Livia   ...z innego świata
10 sierpnia 2012 08:54
Mam takie pytanie - Lovely bodajże pisała, że pod Lucky Dressage pasuje idealnie Lka Mattesowego futra. Myślałam, że powinien mniejszy rozmiar pasować, mógłby ktoś jeszcze się wypowiedzieć? :kwiatek:
Livia, to pewnie zależy od rozmiaru siodła...
ja mam Mattesa L pod 16,5 siodło innej marki
10 sierpnia 2012 08:57
Cobrinha, Lucek ma tylko jeden rozmiar siedziska, 16 cali 🙂
U mnie mattes L-ka Dr, pasuje zarówno pod Daw-Maga Grand Prix-17'', i pod Lucky Dressage-16''...obawiam się,że mniejszy byłby za mały pod to siodło🙁
10 sierpnia 2012 13:22
kozaretka, dziękuję 🙂
Livia, zmierz sobie długość poduszek w siodle - Mattes podaje poszczególne rozmiary dokładnie co do cm.
Mierzy się tak:

Realnie rzecz biorąc to pod ujeżdżeniówki malutkie pasuje M. L nie będzie wyglądało źle, ale zobacz jak jest u mnie - z przodu wystaje nie tylko futerko, ale też kilka cm tego bawełnianego podszycia (biała podkładka z białym futrem, więc nie rzuca się z daleka tak bardzo w oczy, ale jednak wystaje - przy czarnej podkładce z jasnym futrem dużo bardziej to widać).

Moim zdaniem pod Lucka to Mka. Ja mam uj. Passierka 16,5 i mam M i jest w sam raz. A Lucek mimo, że 16 to pewnie tak jak moja 16,5 wypada.
10 sierpnia 2012 16:03
quanta, kasiakliczkowska, dziękuję 🙂 Siodła jeszcze fizycznie nie mam, w pon. dopiero pani mi będzie mierzyć konia, ale w takim razie poczekam z kupnem futra aż dostanę Lucka w swoje ręce.
Livia, jak kupisz siodło, to zmierz je tak jak Quanta pokazuje na obrazku.
Być może pod to siodło będzie pasować podkładka o długości niestandardowej np. pomiędzy M a L. Taką też można zamówić🙂
10 sierpnia 2012 20:32
Dorcysia, ooo 🙂 Bardzo dziękuję, fajnie że jest taka możliwość 🙂
Używam od paru miesięcy tego typu podkładkę Gel-Eze Gelee http://www.eq-eq.pl/pl/podkladka-pod-siodlo-gel-eze-gelee-fish.htm. Mimo iż jest cieniutka- super amortyzuje, końskie plecy zdecydowanie na tym korzystają. Podkładki są dostępne również w opcjach korygujących, a także i uniwersalnych. Niestety cena w polskim sklepie, prawie jak zwykle, dobrych kilkadziesiąt procent wyższa niż np na angielskim e-bay'u 👿
czeggora, a możesz podać  gdzie na ebayu można znaleźć tego typu podkładki, czy z zakupem u nich jest jakiś problem?:kwiatek:
Dziękuję,  😉
Doradźcie jaką opcje wy byście wybrali- lepiej kupić żel i do niego doczepiany ten drugi z korektą czy od razu taki :http://www.sklep-skoczek.pl/acavallo-podkladka-zelowa-back-riser-podnoszaca-tyl-siodla.html Pytam ponieważ cenowo wychodzi podobnie a nie wiem jak będzie wygodniej w użytkowaniu. Z góry dziękuje za odpowiedz  😉
mam pytanie , co sadzicie na temat podkladki firmy fouganza model Lena , po prostu mi sie podoba a nie wiem jak z uzytkownoscia , może ktoś ma i doradzi ? 😉
zastanawia mnie ostatnio co mogłabym podłożyć mojej kobyłce pod siodło aby jakoś chronić jej nie tylko kręgosłup, ale głównie kłąb, bo ma go dość pokaźnego i wystającego. Zastanawiałam się nad tymi dziurkowanymi żelami co sie zakłada bezpośrednio na konia bo wiem, że one ogólnie są bardzo fajne ale przede wszystkim dla kręgosłupa. W sumie niby jest ok, bo siodło leży dobrze i nie naciska na kłąb ale ja bym była spokojniejsza jakby jeszcze w jakiś sposób to odciążyć czy coś 😀 Poleca ktoś coś? czy zainwestować w ten żel po prostu?
koniara2, lepiej kupic osobne. jesli podkladka przestanie ci byc potrzebna wystarczy ja wyjac i zostanie sam zel.
Cześć dziewczyny! Jestem tu nowa i mam do was pytanie. Którą podkładkę kupić dla mojego konia?

1. Futro medyczne (baranie)
http://allegro.pl/podklad-podkladka-pod-siodlo-futro-medyczne-okazja-i2581777989.html

2. Żel z futrem owczym
http://allegro.pl/pokladka-zel-pod-siodlo-z-natur-futrem-super-cena-i2569269885.html

Która będzie lepsza? I czy ten żel pod spodem też ma futerko?
Siodło masz za szerokie?
No niby jest dobrze dopasowane, chodzi mi bardzie profilaktycznie, żeby koniowi było wygodniej. 😉
Wygodniej mu zapewne będzie jak będzie miał dobrze dopasowane siodło a nie za wąskie z podkładką 😉
Anderia   Całe życie gniade
25 sierpnia 2012 13:46
To prawda. Futerko sporo "zwęża" siodło i trzeba to mieć na uwadze, nie można go brać na zaś jeśli siodło jest na styk. Co innego jeśli ciut za szerokie 🙂
No cóż, na styk ono nie leży. Mówiono mi, że jeśli położę siodło na grzbiecie konia i widzę "prześwit" to jest dobrze dopasowane. Może zrobię zdjęcia i ocenicie? Na razie tak zastępczo mam podkładkę "rakietę".  😵
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się