PSY

JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
22 sierpnia 2012 21:13
Brit Care
Taste of the Wild
Acana
Orijen
Natural & Delicious
Healthy Paws
Fish4Dogs
Wolfsblut
White Wolf
Lukullus
Natural Platinium
Magnusson

Od razu napiszę, że to karmy, które moje psy jedzą i są no droższe niż zwykły Brit czy Bosh. Ale w porównaniu do Eukanuby czy Royala wychodzą o wiele taniej, a lepiej jakościowo. Tylko w jednym przypadku karmię swoje psy Royalem, kiedy się czymś zatrują i mają przeciągające się biegunki. Wtedy oprócz antybiotyku na tydzień przechodzą na Royala Intestinala (jest na kurczaku).
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
22 sierpnia 2012 21:14
Ok, to idę czytać i szukać czegoś dla nas.
Dziękuuuuję!

Edit: Dawno nas tu nie było z Boską w sumie, a mamy nowe zdjęcia to się pochwalimy 😉

Moja mała Dzicz Kudłata  😁 "wymoczona" w Zalewie Szczecińskim 😉

losieq, dobrze Wojenka mówi, to bracco. Jest ich w Polsce kolo 20 sztuk, hodowli nie wiem ile (ja wiem o jednej) 🙂
PumCass nie jak wilk! toż to owczarek! XD
yadira kiedys bede takiego miala! 😜 teraz nie moge miec kolejnego psa, zreszta i tak nie mialabym dla niego za duzo czasu. ale w przyszlosci na pewno. 😍
agull   Dążąc do celu
23 sierpnia 2012 10:30
Kastorkowa drugie zdjęcie na poprzedniej stronie jest mega  😜  😂
Świetnego masz tego piesa  🤣
Martva szokłam! w ogóle Bossie (dobrze pamiętam?) nie poznałam... jakaś z niej dorosła sucz. Super!  😜
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
23 sierpnia 2012 13:26
Sierra - bardzo dobrze pamiętasz  :kwiatek: A dorosła z niej sucz, bo mamy już rok i pięć miesięcy  😁 Sama nie wiem kiedy urosła, chociaż ja jej w sumie nigdy nie widziałam jako takiego typowego, malutkiego szczeniaka 🙂 Do mnie przyjechała mając już trzy miesiące i kilka dni. Niemniej jednak często zwracam się do niej per "szczeniaku", bo rozumek jaki malutki był taki dalej jest  😁 "Fiu bździu" w głowie i tyle  😜

Czekam z ogromną niecierpliwością na zdjęcia Harley'a! Przyznaję się bez bicia - dziś pooglądałam zdjęcia na Twoim fejsowym profilu i ehh.. Co tu dużo mówić, uwielbiam całą waszą "Świętą Trójcę"!  😍
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
23 sierpnia 2012 14:13
Znowu dzisiaj słyszałam odgłosy gryzących się psów. Wkurzyłam się i zadzwoniłam do TOZu bo widać, że babsko sobie ewidentnie nie radzi z wychowaniem tych psiaków. Agresywne, rzucające się na inne psy, a ona w dodatku tłucze je po głowie 'by się uspokoiły'. Mam nadzieję, że wizyta z tozu da jej do myślenia. 😤 😤 😤

Niby są na smyczy, ale pewnego dnia ich nie utrzyma i będzie nieszczęście.
Martva co za "porozumienie dusz", ja na Harleya ciągle mówię Szczeniaku albo Dzieciaku. Rodzina już jak refren powtarza: jaki szczeniaku?! To już dorosły pies! A ja z uporem maniaka, codziennie jak wracam z pracy to od progu wołam: gdzie jest mój Szczeniak? No gdzie jest mój Szczeniak stęskniony, kochany?  🤔wirek: 😁

Ludzie na ulicy wręcz mnie zaczepiają jak mówię "Szczeniaku niedobry, coś tam coś tam..." podchodzą i pytają: to jaki on wielki urośnie???  👀

Dzięki, przekaże i Kuli Zgaduli (Czardaszowi) i Kuli Szpieguli (Harleyowi).  :kwiatek: Naprawdę śmiechowe są te moje zwierzaki i nie mogę na nie narzekać. Harley nowych zdjęć ma milion, ale jakoś nie mogę się zebrać i uaktualnić ani galerię, ani coś tutaj wstawić. Ale może w końcu się zbiorę w sobie 😉 Jeszcze raz dzięki i pozdrów dorosłego Szczeniaka-Bossiaka  😅

Mam poważny problem ze zdrowiem mojego psa, jest to 16 letnia suczka razy pekińczyk. Około 2 w nocy z 20 na 21 sierpnia obudziła mnie głośnym piszczeniem, chodziła po całym domu z wygiętym grzbietem, w pozycji jakby chciała zrobić kupę, kiedy próbowałam zmierzyć jej temperaturę 2 razy dosłownie wytrysnęła z niej rzadka kupa brązowego koloru. Z samego rana pojechałam z nią do weterynarza podał leki rozkurczowe, przeciwbólowe i powiedział że trzeba zrobić rtg i usg brzucha. We wtorek miała zrobione usg, które nic nie wykazało, dostała kolejne leki i kroplówkę, brzuch jest już miękki, ale tkliwy przy mocniejszym ucisku, dodatkowo pojawiło się odbijanie połączone jakby z ulewaniem oraz śluzowaty zielony stolec. Dzisiaj miała zrobione rtg z kontrastem, wet dopatrzył się że coś zalega w żołądku i powiedział że trzeba będzie operować. Pojęcia nie wiem co mam teraz zrobić, dodam jeszcze że od prawie 2 lat Mika dostaje dwa razy dziennie leki na serce, a konkretnie są to vetmedin, prilactone i digoxin. 
23 sierpnia 2012 19:58
Operacja w tym wieku dla psa jest bardzo, BARDZO ryzykowna. Narkoza na chore serce nie działa najlepiej. Czy cięcie żołądka, czy endoskopia to i tak robi się na narkozie. Mój pies miał operację żołądka, ale nie porównujmy szczeniaka 8 miesięcznego, a 16letniej staruszki. Czy popchnąć się tego nie da? Parafiną np?
losieq bracco są fajne, ale to jednak wyżły i trzeba mieć to na uwadze :P

Flama kurcze, tak jak pisze JARA przy tym wieku i chorobie serca to bardzo ryzykowne 🙁 Może da się to przepchnąć? Wet określił co to może być?
23 sierpnia 2012 20:04
Flama, a z jakiego miasta jesteś? Może masz u siebie albo w okolicy tzw "kliniki" czyli przychodnie weterynaryjną, przy uniwersytecie? Może tam się wybrać i spróbować endoskopem na głupim jasiu?
może zacznij Flama od badania krwi. Powie cokolwiek o ryzyku narkozy (jest dostępne od ręki), a może nakreśli przyczynę choroby.

Nie nastawiaj się, że to naprawdę "coś" w żołądku, może się to przecież nie potwierdzić.

A na pewno - dużo mniej inwazyjna i szybsza będzie endoskopia.
JARA Pytałam weta czy jest jakaś szansa albo sposób żeby obyło się bez zabiegu, ale powiedział, że nie ma takiej możliwości, nie wiem co mam zrobić czuję się w tym wszystkim bezsilna, z  jednej strony myślę że pora się poddać, a z drugiej strony wszystko we mnie krzyczy nie poddawaj się i walcz.
Miała robione badania krwi z tego co pamiętam wyszedł podwyższony mocznik, leukocyty i o ile dobrze pamiętam ASPAT
Mieszkam niedaleko Krakowa i  to właśnie w Krakowie się leczymy.
Co do endoskopii wet wspominał, że najprawdopodobniej najpierw tego będą próbować .

Przepraszam za post pod postem, ale z tego wszystkiego już sama nie wiem co robię.
23 sierpnia 2012 20:16
To co zalega w żółądu jest tak duże, że parafina nie da sobie rady czy żołądek nie pracuje?
Wojenka   on the desert you can't remember your name
23 sierpnia 2012 20:30
Flama, wzrost mocznika= siadają nerki. Kroplówkę dostała?
Nie chcę uprawiać czarnowidztwa, ale w żołądku może być po prostu guz...
Wet w ogóle nie wspominał o parafinie, nie powiedział też jak duże jest to ''coś''
Wojenka  dostaje kroplówki codziennie od wtorku włącznie.
ushia   It's a kind o'magic
23 sierpnia 2012 20:39
Flama - konsultuj z innym lekarzem

u kogo leczysz psine? Ja tez Krakow
Leczę ją w Ama vet na centralnej
Ja była bym jednak za Krak - Vet'em i walczyła bym o konsultacje z dr Orłem. jest niezastąpiony!! Ew dr Kobiałka. Lecznica jest na ul Sanockiej (Wola Duchacka)
Cariotka   płomienna pasja
24 sierpnia 2012 10:41
nie było mnie tu już z dwa lata...a mój kudłacz ma już 13 lat🙂
też chodzę z psem do Krak Vetu....tanio i dobrze. Odradzam Arkę...
Gienia-Pigwa   Vice-Ambasador KAV w Dojczlandii, dawniej pigwa :P
24 sierpnia 2012 16:40
kochani wy napewno tu bedziecie wiedziec...jakie jest dostepne wege jedzenie dla psa w polsce? najlepiej mokre.
ale...dlaczego chcesz tym karmić psa?
Gienia-Pigwa   Vice-Ambasador KAV w Dojczlandii, dawniej pigwa :P
24 sierpnia 2012 17:23
nie moj pies, ale "uratowany" przez rodzine, z glodu jadl drewno. obraz nedzyy i rozpaczy i nie ma prawie zebow. z tego co narazie zdarzylam sie dowiedziec jest uczulony na kazde mieso! watroba i zoladek w kiepskim stanie. wg weta ma byc na wege diecie. wiecej sie dowiem. narazie do konca w te alergie nie wierze, ale wiecej sie musze dowiedziec.

dlatego o karme pytam. moze ktos musi tak zywic psa, ma wieej doswiadczenia? jakie bialko podaje, etc?
no alergicznych psów ci u nas pod dostatkiem 😉
na czym opierasz stwierdzenie że uczula go każde mięso?
poczytałam dzięki Tobie trochę i faktycznie, podobno są weci, którzy polecają dietę wege dla alergików, ale to chyba nienajszczęśliwsze rozwiązanie. ja bym traktowała je jako ostateczną ostateczność.
ushia   It's a kind o'magic
24 sierpnia 2012 21:02
Flama, jak piesa?

Pigwa, a jakie mieso bylo sprawdzane i w jaki sposob?
Jest możliwe, że pies ma alergię na mięso, ale na jakiej podstawie to stwierdzono? Karmino go czystą jeleniną? Kaczką? indykiem? Ważne jest, czy przetestowano każde dostępne mięso. Aczkolwiek polecam i bardzo chwalę karmy  "1st choice" kaczka z ziemniakami. Świetne prowadzi się psy alergiczne na tej karmie. Chodzi o to, że te karmy nie posiadają zbóż. Są też karmy Pro Nature holistyczne, też bardzo dobre dla alergików. Ale mamy równiez psy karmione karmą z jelenia i tylko ta karma nie uczula niektórych osobników. Żeby wykluczyć z dieta psa mięso trzeba naprawdę wszystko sprawdzić, bo to nie jest naturalne dla psiego organizmu, by nie dostarczano mu białka w tej formie. Można również spróbować gotować ryż z rybą. To też czasem sprawdza się dobrze🙂 Trzeba duuuużo kombinować a może jednak się uda🙂
24 sierpnia 2012 21:19
Świetne prowadzi się psy alergiczne na tej karmie
No pod warunkiem, że pies nie jest uczulony na kaczkę  😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się